Het eerste interview van 2019! En wat voor één. Juul Martin van de School voor Wereldverbeteraars laat zich op zijn kwetsbaarst zien zodat hij jou kan inspireren om je dromen te realiseren. En om je daarbij te helpen geeft hij niet alleen heel veel tips en deelt hij zijn kennis, maar geeft hij ook 1 exemplaar weg van zijn boek, Handboek voor Wereldverbeteraars. Ik wens je onwijs veel lees plezier toe! En… Vergeet niet om een reactie achter te laten. 😀

 

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?

Als mensen echt helemaal gaan voor waar ze gelukkig van worden. Als ze ongeacht wat anderen ervan vinden aan de slag gaan om hun dromen waar te maken. Als ze durven te proberen en te experimenteren. Leren van hun mislukkingen. En wat ze dan met zo’n houding voor elkaar kunnen krijgen… Prachtig! En hoe die mensen dan groeien en stralen dat is al een cadeau op zich.

 

Bijna dagelijks zie ik dit gebeuren in mijn werk voor de School voor Wereldverbeteraars. Maar ook bij mijn kinderen, zo mooi om te zien hoe zij onbevangen ontdekkend kunnen leven. En hoe ze soms aan een kleine aanmoediging genoeg hebben. Daar leer ik zelf weer zo veel van. Ik probeer samen met mijn vrouw daarom ook zo veel mogelijk zelf de kinderen op te voeden. Dus om vier uur stoppen met werken, lekker koken met de kinderen en samen iets leuks gaan doen. Als ze in bed liggen kan ik weer wat werken of lezen of bedenken waar ik dan zin in heb.

 

 

Je bent de oprichter van de School voor Wereldverbeteraars. Hoe is het idee hier voor ontstaan?

De afgelopen tien jaar heb ik allerlei dromen van mezelf waargemaakt, die de wereld een beetje beter hebben gemaakt. Zo heb ik een Huis van Overvloed gebouwd zonder geld. Een zelfcoachingsboek ontwikkeld (De Boom) en onder tienduizenden mensen verspreid. De deeleconomie mede opgestart. Durftevragen helpen groot te worden. Om maar een paar dingen te noemen. Ik merkte de laatste jaren steeds meer dat het niet meer mijn rol is om initiatieven te starten en te leiden, maar juist om anderen te helpen bij hún dromen. Dus ben ik mijn lessen en ervaringen doorleerbaar gaan maken. Zo ontstond het Handboek voor Wereldverbeteraars dat net uit is en de School voor Wereldverbeteraars waar binnen ik met mijn team mensen leer hoe je je droom waarmaakt.

 

 

Waar staat de School voor Wereldverbeteraars voor en wat is jullie missie?

Wij willen dat iedereen leert hoe je je droom waarmaakt. Wij zien dat als mensen echt stil durven te staan bij waar ze buikpijn van krijgen in de wereld om hun heen, en als ze daarbij kunnen verlangen naar een positieve verandering, en ze op pad gaan om dat waar te maken, dat de wereld er altijd beter van wordt. Van iemands eigen verlangen. Dus iedereen is een wereldverbeteraar!

 

 

Zie je jezelf ook als wereldverbeteraar?

Ja, zeker. Ook al is mijn rol niet meer die van kartrekker, ik ben tegenwoordig de mentor die anderen helpt om hun dromen waar te maken. En voedt met ideeën en netwerk.

 

 

Op wat voor vlakken wil jij de wereld een stukje mooier maken?

Natuurlijk op alle grote uitdagingen van deze tijd: klimaat, milieu, verbinding, meer geluk en ga zo maar door. Gelukkig kan ik daar een beetje aan bijdragen door anderen die er hard aan te trekken te helpen. Daarnaast is er nog iets waar ik als spreker steeds meer een punt van maak. Namelijk, waarom zou je je als je gaat werken en je op je toppen van je kunnen wilt presteren, jezelf het onnodig moeilijk maken? Door bijvoorbeeld niet de meest comfortabele kleding te dragen? Waarom gaan we niet allemaal in ons huispak aan het werk? Raar toch. Topsporters doen toch ook geen onhandig giletje aan tijdens een wedstrijd. Waarom doen wij dat dan wel als we gaan werken? Het komt wel eens voor dat als de zaal het met mij eens is, ik mij on stage even omkleedt in iets comfortabelers: mijn huispak van de Lidl. First world problems, ok, maar toch 🙂 .

 

 

Wat is jouw grootste droom?

Dat wat ik en al die wereldverbeteraars doen niet meer nodig is, omdat het is gelukt.

 

 

Hoe ben je jouw droom aan het realiseren?

Ik ben nog niet waar ik wil zijn met de School voor Wereldverbeteraars, maar we timmeren al mooi aan de weg. We hebben steeds meer deelnemers aan ons Bouw aan je droom-programma. We hebben een heel team dat door heel het land sessies in de Ervaarring aanbiedt (om mensen te helpen en te laten ontdekken wat ze nu echt te doen staat in hun leven) en het Handboek voor Wereldverbeteraars komt op steeds meer plekken terecht. Uiteraard blijf ik zoeken naar mensen, organisaties en plekken waar wij echt iets toe kunnen voegen. Tips zijn welkom!

 

 

Je bent auteur van het boek ‘Handboek voor wereldverbeteraars’, kun je hier wat meer over vertellen? Hoe heeft het schrijfproces er uit gezien?

Ik vond het heel leuk om te doen. Gewoon twee dagen per week (in joggingbroek uiteraard) op mijn zolderkamertje zitten en opschrijven wat ik heb geleerd. Dat kan ik iedereen aanraden. Met hulp van mijn redacteur en uitgever is het een goed boek geworden. Het is zo fijn om hulp te krijgen van goede mensen! Ik ga zeker vaker boeken schrijven. Nu eerst nog even het handboek helpen zijn lezers te vinden.

 

Met het Handboek voor Wereldverbeteraars in de hand, kun je alle keuzes waar je mee te maken hebt in het waarmaakproces wat bewuster maken, denk ik. Het is een soort handleiding van een natuurlijke weg van droom naar gelukt, hoorde ik iemand zeggen. Ik hoop dat het een tijdloos boek wordt dat zijn weg blijft vinden naar mensen die mooie dingen willen laten lukken.

 

 

 

Wat voor type mentor ben je?

Ik ben lerende om minder bescheiden te zijn dus vooruit. Het mooiste compliment dat ik kreeg was dat mensen zeggen dat ik in staat ben om bij iedereen de creatieve doe- en bouw-energie ‘aan te zetten’. Ik zal het maar niet tegenspreken. 😉

 

 

Heb je zelf ook een mentor gehad? En zo ja, wat zijn de belangrijkste lessen die je van hem/haar hebt geleerd?

Ja zeker, de beste die je maar kan hebben op dit vlak: Nils Roemen. Van hem leerde ik vooral dat je mensen kunt betrekken bij jouw droom, als je je droom met anderen deelt. Zonder poespas of zakelijke opsmuk. Gewoon vanuit je hart, in normale taal.

 

 

Zoals je weet is het mijn missie om einde te maken aan dierenleed in de wereld. Wat voor tips en adviezen heb je voor mij?

Sowieso is het goed om om tips en hulp te vragen, blijf dat dus vooral doen.  Misschien kun je op je website nog een verlanglijstje zetten met welke hulp je nog nodig hebt? Met al jouw volgers die dat lezen kan dat hele lijstje in no time geregeld zijn. En ik weet niet of je het al doet, maar misschien kun je vegan kook workshops gaan geven of mensen die dat doen een podium geven? Heb je hier wat aan?

 

 

Wat betekenen dieren voor jou?

Ik zie mensen ook als dieren dus dat zegt genoeg denk ik. Wij kunnen dan toevallig goed gereedschapjes maken en ons redelijk goed in groepen organiseren, maar dat maakt ons niet van een hogere of andere orde. We zijn gewoon leuke en handige zoogdieren. Ik denk dat een varken of geit zichzelf ook heel knap en cool vindt om wat zij of hij zelf kan en waarom ook niet? Dus dieren en mensen zie ik als mooie levende wezens met ieder hun eigen bijzondere beleving van de wereld.

 

 

Je hebt mij verteld dat je er verdrietig van wordt hoe wij met dieren omgaan, maar dat je er wel voor kiest om nog vlees te eten. Kun je wat meer vertellen over deze struggle?

Ik vind het heftig om te zien hoe het er aan toe gaat in de vee-industrie. Daar kan ik verdrietig van worden. En ik denk dat ik het verdriet nog niet helemaal durf toe te laten. Misschien is het te veel voor mij. We eten thuis nog maar soms vlees, dat wel, maar ik heb niet of nog niet de drive om actief te worden in de of een beweging. Het wel eten van vlees is voor mij misschien iets melancholisch of zo, troost-eten, een herinnering aan oma, dat je weer even in je jeugd bent met de geur of smaak van een bepaald (vlees-)gerecht.

 

 

Wanneer durf je dit verdriet echt toe te laten en er voor te kiezen om vegetarisch of veganistisch te worden?

Ik weet niet wanneer dat moment zal komen en of dat er ooit komt. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe anderen die dit herkennen gedaan hebben. Ik merk wel dat de gewoonte van vlees eten er helemaal uit is bij mij en ik inmiddels zo veel lekkere vega gerechten kan maken thuis. Wie weet groeit het zo langzaam verder naar helemaal geen. We zullen zien.

 

 

Wat is de allermooiste herinnering die je hebt aan een dier? En hoe ziet deze herinnering eruit?

Mijn vrouw en ik hadden ooit een ontmoeting met wilde pinguïns in Argentinië. Dat zo’n dier je dan aan kijkt, zo van, wat is dat voor beest? Onderzoekend, helemaal niet bang is, gewoon wacht tot je aan de kant gaat en dan lekker verder waggelt. Ontroerend.

 

 

Als je jezelf in 3 woorden mag omschrijven, waar kies je dan voor en waarom?

Eigenzinnig, helpend, bouwend. Omdat ik houd van nieuwe dingen maken, zelf doen en zelf creëren op mijn eigen manier en dat met plezier anderen leer, anderen daar ook bij help.

 

 

Wat zijn de 3 mooiste reacties die je van opdrachtgevers/klanten ontvangen hebt?

‘Who is that guy?’ – Obama… haha grapje natuurlijk niet. Maar even serieus, nu moet ik weer te onbescheiden doen voor mijn doen, dus lekker eigenzinnig zeg ik: vraag het ze lekker zelf maar 😉 .

 

 

Ontvangen jullie ook weleens kritiek en zo ja, hoe gaan jullie hier mee om?

We vragen altijd zelf om feedback, daar leren we heel veel van. Als ik mij in kritiek niet herken dan ben ik daar eerst nieuwsgierig naar. Kan ik het daarnaast zelf niet uitleggen, dan leg ik het naast mij neer. Life goes on.

 

 

Heb je tips, do’s en don’ts voor de lezers die heel graag de wereld willen verbeteren maar niet weten waar ze moeten beginnen?

De vraag waar je moet beginnen is niet relevant, dus die kunnen de lezers gewoon overslaan. Je bent al begonnen namelijk als je je dat afvraagt. En alle dingen die je toen hebt kom je steeds weer tegen en kun je verbeteren en veranderen. Ik zou zeggen kies een concrete vorm die een beetje bijdraagt aan het probleem dat je wilt oplossen, doe hem bam, over twee weken, niet talmen en zie het als een versie 1 van iets wat gaat groeien en ontwikkelen. Dus doe een vegetarische kookworkshop met je buren, leer er van, doe een volgend ding, leer er van en ga zo maar door en wie weet heb je over drie jaar een vega restaurant met varkensknuffelweide. Who knows, ga het mee maken en gewoon doen.

 

Daarnaast nog een praktische tip: kom langs op één van de drop-in dagen van School voor Wereldverbeteraars dan denken we gratis met je mee!

 

 

Wat is het mooiste boek dat je ooit gelezen hebt en waarom is juist dat boek je bij gebleven?

Ik denk niet zo in absoluten als de beste of mooiste. Het hangt ook af van mijn stemming en tijd in mijn leven wat mij raakt. Kijk, nu lees ik veel Murakami, wat een verteller is dat. Ik heb van Bill Bryson veel gelezen om zijn humor en Malcolm Gladwell om zijn heldere frisse ideeën. Het leven van Pi vond ik heel mooi en Een Klein leven ook, hoe verschrikkelijk het de hoofdpersoon ook vergaat. Inspirerend als iemand zo krachtig kan schrijven dat je er als lezer misselijk van wordt en met dat boek maak je dat mee. En tot slot, heel invloedrijk voor mijn ontwikkeling is geweest: Geweldloze communicatie van Rosenberg.

 

 

Mediteer je weleens? En zo ja, wat voor meditaties doe je en welke tips heb je?

Ik doe al ruim 12 jaar aan Tai Chi volgens de authentieke yang stijl bij ITCCA Nederland. Meditatie en Chiqung zijn daar ook oefeningen. De Tai Chi vorm doen, een reeks gevechtsbewegingen langzaam uitvoeren, is heel prettig. Je traint je aandacht, je ontspanning, je energie. Echt een aanrader.

 

 

Voel je je weleens eenzaam? En zo ja, hoe ga je hier mee om?

Met mijn vrouw en kinderen hebben we een heel fijn harmonieus gezin en veel lol samen. In mijn werk kan ik soms zo far out zijn met ideeën en plannetjes dat ik dan echt moeite moet doen die ideeën te verwoorden of te vertalen zodat anderen ze snappen. Dat is soms een eenzame plek. Interessant, maar ook eenzaam. Vind ik niet erg hoor, ik ben ook geen socialite. Ik vind de heg snoeien al een feestje 🙂 .

 

 

Ben je gelukkig?

Ja.

 

 

Wat is jouw definitie van succes?

Als je trots kunt zijn op wat er lukt. Wat dat ook moge zijn en wat anderen er ook van vinden.

 

 

Gedeeld: Mijn wishlist en cadeautjes.

Ik heb een wishlist!

 

Ik zou het leuk vinden om door heel het land toegang te krijgen tot fijne plekken om workshops en trainingen te geven. Contact krijgen met mensen voor wie we leuke opdrachten kunnen doen en mensen leren hun dromen waar te maken. Daarnaast heb ik nog een muismatje nodig en zou ik het tof vinden als BN’ers mijn boek aanbevelen.

 

Heb je tips om mijn boek te verspreiden? Deel ze dan onder dit interview met mij. Onder de tipgevers verloten we 1 Handboek voor Wereldverbeteraars en jullie krijgen allemaal €100,- korting op ons programma Bouw aan je Droom.

 

[separator]

 

 

2 Comments

 1. Marieke van Driel Reply

  Ha Claire én Sjuul,

  Volgens mij is dit een prachtig relatiegeschenk! Voor duurzame bedrijven om in te kopen en daarna aan hun personeel en klanten uit te delen. Wedden dat daar heel veel wereldverbeteraars tussen zitten die wel een zetje kunnen gebruiken om hun ideeën waar te maken?
  Voorbeeld: ASN Bank heeft kortingsacties op duurzame producten voor hun leden via hun blag Goed Geregeld. Daar kan het boek zó bij
  En als kerstgeschenk of geschenk op de Dag van de Duurzaamheid of… voor werknemers.
  Is weer eens wat anders dan een biologisch wijntje of een Bambook

  Vrolijke groet, Marieke

 2. ReisMaar(t)je Reply

  Hoi Claire en Juul,
  Leuke vragen! Leuke antwoorden! Ik ben al een gelukkige bezitter van het boek en kersverse klaargestoomde deelnemer van de training! Wat mij betreft wordt dit lesmateriaal op iedere school. Laat het werken zoals voetbalplaatjes bij de AH. Als de ‘kids’ enthousiast zijn gaan ze er vanzelf om vragen en worden de ‘ouders’ gemotiveerd om het aan te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld ook middels werknemers die hun werkgever erom vragen. Ik zal mijn oud collega’s bij Avans tippen om het boek te kopen als lesmateriaal of relatiegeschenk.

Write A Comment

Solve : *
4 + 5 =


Pin It