In dit interview deelt Saskia Kitzmann-Vreede van Loover hoe zij als interieurarchitect de wereld een stukje mooier maakt. Benieuwd naar haar inspirerende verhaal en hoe zij het ondernemerschap combineert met de zorg voor haar 2 dochters? Lees dan snel verder 😀 .

Hoe maak jij de wereld een stukje mooier?

Als interieurarchitect creëer ik interieurs met een grote positieve impact op de mens en een zo klein mogelijke impact op het milieu. Ruimtelijke omgevingen die bijdragen aan het welzijn van mensen en aan het alledaags geluk. Ook inspireer en ondersteun ik (startende) interieurontwerpers om zich te ontwikkelen tot de professional die ze willen zijn. Eigenlijk probeer ik altijd anderen te inspireren om te zijn wie ze willen zijn. Mijn man, kinderen, vriendinnen. Ik gaf mijn man ooit zijn eerste schetsboek omdat ik zoveel creativiteit in hem zag, een paar jaar geleden studeerde hij af aan de kunstacademie 🙂 !

In mijn dagelijks privéleven ben ik bewust bezig met wat de milieu-impact is van de keuzes die ik maak. Ik ben geen heilige, maar weeg mijn keuzes zorgvuldig af in vrijwel alles; eten, kleding, speelgoed, verzekering etc. Zo gebruik ik wasbare luiers en koop ik amper kleding of het is duurzaam geproduceerd. En we hebben een fantastische hond uit het asiel een heel fijn thuis gegeven.

Kun je wat meer vertellen over het mooie werk wat je met Loover doet en wat je missie is?

Een omgeving kan een enorme impact hebben. Het kan gedrag en gevoel beïnvloeden. Want hoe mooi is het als een omgeving je even afleidt van het ziek zijn. Als het interactie stimuleert. Als het je op je gemak stelt. Als het bijdraagt aan je alledaags geluk. Dit gaat zoveel verder dan een mooi behangetje op de muur. Verder dan trends. Verder dan mooi.

Tegelijkertijd wil ik de enorme impact die de bouw en inrichting heeft op het milieu beperken. Klakkeloos afgedankte interieuronderdelen slopen, afval creëren en constant ‘leuke, trendy interieurspulletjes’ kopen kan echt niet meer. Omdat we zuinig moeten zijn met de grondstoffen, met de aarde. Duurzaam bouwen en inkopen dus; zo min mogelijk energie en grondstof verspillen en zo veel mogelijk waarde behouden in materialen (en vastgoed).
Ik weet uit ervaring met jarenlang traditioneel ontwerpen en bouwen dat de intrinsieke wens om duurzaam te bouwen niet uit het gros van de markt komt. Ik vind dat wij als (interieur)ontwerpers onze verantwoordelijkheid moeten nemen om de klant (en de rest van de markt) hierin mee te nemen. Te inspireren.

Wat betekent milieu-impact voor jou? En hoe probeer je deze te verlagen?

Ik kijk naar de levenscyclus van een product; waar is het gemaakt en hoe? En door wie? Hoe lang gaat het mee? En wat als het onbruikbaar is? Deze informatie is vaak moeilijk te achterhalen. Maar het wordt gelukkig steeds transparanter.
Uiteraard zoek ik dit niet uit van alles wat ik koop, soms gebruik ik mijn gezonde verstand. Ik koop bijvoorbeeld geen goedkope plastic ‘Action-meuk’ als speelgoed. Want A. plastic (do I need to say more?) en B. bij hele goedkope spullen zet ik überhaupt mijn vraagtekens bij wie dit gemaakt heeft (kinderhandjes in verweggistan?) en wat de levensduur is van het product.

Ik kies dus zo veel mogelijk voor biologisch, plantaardig, kwaliteit, lange levensduur, tweedehands, biobased, recycled of recyclebaar, circulair etc. Dit alles binnen mijn mogelijkheden van budget, beschikbare tijd en kennis op dat moment. Ik doe ook concessies in duurzaamheid als andere punten zwaarder wegen. Zo geef ik mijn dochtertje bijvoorbeeld wel een geprakte banaan als één van haar eerste hapjes, ondanks dat de banaan een lange en vervuilende reis achter de rug heeft.

Wat zijn voor jou belangrijke dingen die je meegeeft in de opvoeding van je dochters en wat voor voorbeeld wil je voor hun zijn?

‘We mogen er dan allemaal anders uit zien, anders klinken en ons anders gedragen…maar laat je niet foppen, we zijn allemaal mensen’. Het kinderboek ‘Samen Hier’ van Oliver Jeffers vertelt op luchtige, grappige manier wijze lessen. Dingen als diversiteit dus. En respect voor de natuur, en voor dieren. Op lichtvoetige manier – spelenderwijs – de wereld betreden en weerbaar en veerkrachtig zijn, vinden we belangrijk. Als je valt, gewoon weer opstaan. En lekker jezelf zijn, vertrouwen op eigen keuzes. We willen dat ze opgroeien tot zelfverzekerde, open-minded en krachtige volwassenen, die hun eigen pad vol levenslust en plezier bewandelen.

Wat betekent natuurlijk ouderschap voor jou?

Dat begint voor mij bij de bevalling. Ik heb beide dochters (Noa van 3 jaar  en Lou van 6 maanden) heel bewust en natuurlijk op de wereld gezet, op basis van hypnobirting. Ik ben daar heel trots op en kijk hier met een superfijn gevoel op terug. Verder geloof ik in de ‘standaard natuurlijk ouderschap dingen’; lang borstvoeding geven, veel in de draagdoek, samen slapen. We proberen niet op te voeden op basis van straffen en belonen. De kinderen lekker hun gang laten gaan (binnen de grenzen); zelf ontdekken en vallen en opstaan. Praten over gevoel en sociaal gedrag stimuleren we ook.

Hoe combineer je het moederschap met het ondernemerschap? En heb je tips voor ouders die dit ook ambiëren?

Het moederschap is enerzijds veel relaxter als ondernemer, je hebt zelf meer regie. En meer tijd voor mijn kinderen. Niet meer kolven op het werk bijvoorbeeld maar live borstvoeding geven op dagen dat mijn man of opa & oma voor de meiden zorgen. Zo fijn! En veel gezelliger ook om te lunchen samen.
De keerzijde is wel dat ik als ondernemer eigenlijk altijd in mijn hoofd met werk bezig ben. Ik typ weleens met 1 vinger een mailtje op mijn laptop terwijl ik borstvoeding geef. Heel slecht, niet zo mindful..

Tips? Vergeet je partner niet! En vergeet jezelf niet! Tijd is schaars. Blijf vooral in gesprek met elkaar over wat wel en niet werkt qua tijdsindeling en gespreksonderwerpen. Ik werk regelmatig ’s avonds tot heel laat door. Vind ik fijn omdat het dan – na het fijne maar hectische bed ritueel van de meisjes- stil is in huis en ik meer gefocust ben. Maar doe het niet te vaak, want ik wil ook aandacht hebben voor onze (hele fijne!) relatie. En ik heb mijn slaapuurtjes hard nodig vanwege de nachtvoedingen.

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?

Ik droom van een volledig duurzaam huis met een verwilderde tuin vol oude bomen, een moestuin en kippetjes en schapen. En een grote kas voor de bonsaibomen van mijn man. De meiden, mijn man en hond zijn dagelijks aan het rommelen in de tuin. Het huis ligt heel rustig, maar niet afgelegen en op fietsafstand van voorzieningen. Ook ligt het op loopafstand van hele fijne mensen, vrienden van ons en de kinderen. We ontvangen veel bezoek, zakelijk en privé. We hebben beide een bedrijf aan huis. Ik maak impact met mijn bedrijf, dat inmiddels een BV is. Maak de wereld mooier met sprankelende, creatieve ruimtelijke omgevingen die echt het verschil maken, het interieur van een kinderziekenhuis bijvoorbeeld. Ik inspireer veel interieurontwerpers om ook het duurzame pad te volgen en de markt is drastisch veranderd. Duurzaamheid en duurzaam bouwen is de norm en het aanbod in producten met een lage milieu-impact is veel groter.

Ik werk graag samen met mensen die behoefte hebben aan een sprankelende, creatieve, zinnenprikkelend omgeving voor zichzelf of voor hun organisatie of bedrijf. Mensen die durven van het gebaande pad te gaan en een intrinsieke motivatie hebben om duurzaam te bouwen. Dat kunnen mijn klanten zijn, bedrijven of particulieren. Maar het kunnen ook andere ontwerpers of bouwers zijn met wie ik gezamenlijk mooie dingen creëer.

Ben je gelukkig?

Ja, ik ben enorm dankbaar voor mijn dochters, man en hond. Ik voel mij heel rijk met hen aan mijn zijde. Ook ben ik dankbaar dat dagelijks mag werken aan een mooiere wereld en geld verdien met mijn passie.
Geluk zit in kleine dingen; geluksmomentjes. En gelukkig beleef ik die heel veel. Wanneer ik een goed gesprek heb met een kant en mij helemaal mag inleven. Of wanneer mijn oudste dochter zich verwondert over de mooie wereld en zelfs schoonheid ziet in een ieniemienie verlepte, platgetrapte paardenbloem “Kijk man, die is echt prachtig, een baby bloem”. (smelt)

Wat is jouw definitie van succes?

Dat ik een plan heb en gerichte stappen zet om mijn omschreven droom, mijn doelen te behalen. Wanneer bepaalde stappen mislukken – niet het gewenste resultaat opleveren – zie ik dat niet als onsuccesvol. Maar als leermomenten om mijn plannen of de stappen ernaar toe bij te schaven.
Succes is dat ik constant blijf groeien. Steeds een beetje buiten mijn comfortzone durf te gaan. Kleine succesmomentjes voor mezelf met steeds het doel, mijn droom, voor ogen.

Gedeeld: Mijn Facebookgroep

Ben je een interieurontwerper of stylist en wil je de wereld mooier maken voor je klanten en jezelf en deze ook mooi achterlaten voor volgende generaties? Wil je geïnspireerd worden en gratis praktische tips en tools ontvangen om jezelf te ontwikkelen als professional? Sluit je dan aan bij mijn facebookgroep Interieur Ontwerp Professionals!


Is er een vraag die jij aan Saskia zou willen stellen?


Write A Comment

Solve : *
34 ⁄ 17 =


Pin It