Haar leven staat in het teken van liefde voor wat was, is en komen gaat. In dit interview deelt Nette Scheepstra wat haar energie geeft, waarom zij vegan is geworden en wat muziek voor haar betekent. Ben je benieuwd naar al haar prachtige projecten waaronder het Gedenkpopconcert, de Noordereiland Opera, The Singing Driver, Vegan Bruiloft, haar Tesla-Kever Blue en nog veel meer? Lees dan snel verder. Ik wens je heel veel leesplezier!

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?

Ik kan echt genieten van de vrijheid en rijkdom om ons heen, van groen, van de blauwe lucht en de skyline van Rotterdam. Als ik met een project bezig ben, bijvoorbeeld gedenkpopconcert, en je voelt aan alles (de inzendingen, het puzzelen om de juiste volgorde van liedjes te vinden) dat je ècht doet waar je hart ligt. Ik heb het voorrecht dat vaak zo te voelen. En last but not least, krijg ik energie van muziek; een goeie bandrepetitie en optredens zijn enorme energyboosters, zeker als ik mensen zie genieten.
Dat is van buitenaf. Van binnenuit word ik gevoed als ik echt weer even connect met mezelf. Van daaruit bloeit er van alles op; plannen, ideeën en nieuwe invalshoeken voor bestaande projecten. Als ik dán mensen vind die op dezelfde golflengte zitten, dan levert dat weer extra energie.

Mijn rituelen zijn niet heel vast, met uitzondering van 10 km hardlopen om de andere dag. Ook mediteer en visualiseer ik en neem ik tijd om echt te voelen. Ik vraag mezelf regelmatig af, wat is mijn volgende stap? Waar wil ik heen? Wat staat mij in de weg? Dat doe ik ook heel letterlijk; ik ga staan en voel waar ik heen wil. Ik geloof namelijk dat je het best tot je recht komt als je vanuit je hart leeft, als je kunt verwezenlijken wat in je zit.

Wanneer en waarom ben je veganist geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?

Mijn reis naar het veganisme was best een lange met verschillende fases. Toen ik begin 20 jaar was, was er al een zeker bewustzijn m.b.t. het milieu en grote wereldproblemen zoals voedseltekort. Vreemd genoeg ben ik toen niet heel concreet gaan stilstaan bij de herkomst van voedsel zelf. Mijn zoektocht uitte zich vooral in een behoefte naar versimpeling en ik besloot een tijdje dichterbij de natuur te leven. In Engeland heb ik daarom een periode autarkisch geleefd in het Lake District. Tijdens het reizen dat erop volgde heb ik meerdere vegans ontmoet. Vreemd genoeg heb ik nooit een echt gesprek met hen gehad over hun voedselkeuzes. Sterker nog; ik had van iemand begrepen dat veganisme erg ongezond is voor je spijsvertering. Een tijdje later raakte ik zelfs bevriend met een vegan meisje dat korte tijd bij mij in huis heeft gewoond. Ondanks al die kennismakingen met vegans en de vegan leefstijl, duurde mijn overstap van (hoofdzakelijk) vegetarisme naar veganisme tot 2014. Toen ik met het zoveelste stuk kaas in mijn handen stond, besefte ik ineens dat ook met een vegetarisch dieet nog steeds al die koeien in de wei of de stal stonden. Dat we zo nog steeds op industriële schaal bezig waren met het houden van dieren en bijdroegen aan de mestoverschotten en andere milieuconsequenties die dat met zich meebracht. Toen, daar, in die supermarkt, heb ik het stuk kaas teruggelegd en besloot ik vegan te gaan eten. Eindelijk viel het kwartje. Toen ik mij vervolgens ging verdiepen in veganisme, begreep ik niet dat ik die stap niet veel eerder had gezet, want dit was echt het antwoord op alle problemen waar ik mee worstelde en waar ik mij machteloos over voelde.

Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?

Een aantal mensen om mij heen zijn zich ook gaan interesseren in veganisme en zijn intussen ook vegan geworden. Dat heeft natuurlijk al heel veel dierenleed bespaard!

Je werkt aan een aantal prachtige projecten. Kun je hier wat meer over vertellen?

Ik maak muziek(projecten) bij betekenisvolle gebeurtenissen en maatschappelijke evenementen. Mijn projecten staan allemaal in het teken van liefde voor wat was, is en komen gaat. Muziek kan bovendien raken waar woorden tekortschieten. Hiermee is muziek een soort in zichtbare hand die je publiek op reis neemt door een landschap aan emoties en verbinding.

De liefde voor wat was komt tot uiting in het eren van overleden dierbaren. In onze cultuur is ‘dood dood’; we kennen nauwelijks rituelen op het gebied van rouw en verlies. In mijn gedenkpopconcerten krijgt iedereen die iemand heeft verloren weer even de ruimte stil te staan bij zijn of haar overleden dierbaren. Door die liefde weer te voelen, voel je je meer één.
Maar ik ben ook op een andere manier met verleden en toekomst bezig: ik geloof dat afval geen afval hoeft te zijn. Dat we met alle talent en spullen die al bestaan, nieuwe spullen kunnen maken en mooie dingen kunnen creëren. Dit gaat verder dan recyclen, het gaat er ook om hoe alles en iedereen een waardevolle plek in deze maatschappij kan innemen. Dit gedachtegoed vind je terug in de Blauwe Economie. En zo liet ik een Kever Oldtimer vullen met batterijen uit een kapotte Tesla. Ik heb hem Blue genoemd. In Blue zing ik liedjes voor iemand die je wilt verrassen. En niet alleen in de auto klinkt liefde; met iedere kilometer die Blue rijdt, verspreidt hij liefde voor de generatie na ons en optimisme naar de toekomst. Als je iets wilt veranderen, laat dan zelf zien dat het kan. Dat doe ik met Blue.

Wat betekent muziek voor jou?

Na het overlijden van mijn partner in 2010 is muziek een grotere plaats in mijn leven in gaan nemen. In zingen vond ik mijn uitlaatklep. En dat is zo’n enorm cadeau geweest! Doordat ik ontdekte dat ik muziek kon inzetten als betekenisdrager, als maatschappelijk instrument, vond ik een manier te ‘zijn’. Het is enorm goed om jezelf te kunnen uiten; wat van binnen zit naar buiten te kunnen brengen. Niet alleen emoties. Iets te kunnen creëren, een plan te bedenken en dat te gaan doen. Muziek heeft mij die mogelijkheid laten zien.

En je bent ook de oprichter van Vegan Bruiloft. Welke ondernemers biedt je hierop graag een podium aan?

Na mijn plan om de Kever om te bouwen, ontstond het idee hem in te gaan zetten voor trouwvervoer. Eerder had ik bovendien de muziek voor een bruiloft van A tot Z geregeld; stiekem maakten de gasten onderdeel uit van het plan en zat het programma vol verrassingen. Ik vond het fantastisch om te doen! Dus ik besloot om meerdere redenen deze markt te betreden. Maar toen ik mij een beetje in die wereld ging verdiepen, schrok ik behoorlijk. Ik vond dat het woord ‘duurzaam’ nogal werd misbruikt. Daarnaast beheersen grote advertentiesites de online zoekmarkt. Die vragen een behoorlijk bedrag om te adverteren. Kleine aanbieders komen er nauwelijks doorheen of betalen zich blauw. Ik besloot daarom vegan leveranciers een platform te bieden. Tegen betaling van een deel van de kostprijs van de site (domeinnaam en hosting) krijgen ze een mooie vermelding. Zo helpen we elkaar en de wereld.

Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?

Ik heb niet één voorbeeld, maar zóveel mensen zijn een bron van inspiratie. Van mijn eerste vriend Ruud heb ik enorm veel geleerd. Zonder hem had ik anders naar de wereld gekeken. Ik leerde dat je je rechten soms af moet dwingen. Ik leerde anders kijken naar allerlei bureaucratische dingen die mij toen overkwamen. Ik voel mij nu minder kwetsbaar.

Andrew met wie ik optrok in Ierland, liet mij zien hoe hij zijn droom verwezenlijkte. De ene dag spraken we aan de westkust nog met een man in zijn tuintje over Andrews filmidee. De man in het tuintje kende wel iemand. De volgende dag waren we in gesprek met een regisseur/filmmaker in Dublin. Van Andrew leerde ik dat iedere random stap kan leiden tot een belangrijke stap dichterbij je doel. Als je niet weet waar je moet beginnen, begin dan gewoon ‘ergens’.
En dan was er nog die man in York… Ik had geen slaapplaats en ging naast een – dacht ik – dakloze man zonder benen zitten. Hij bleek een intrigerend levensverhaal te hebben. Alles wat hij bezat, was hij kwijtgeraakt. Hij bood mij onderdak aan en onderweg wilde hij perse een bloem plukken. Hij vertelde hoe hij eerder die week de bloem had zien staan en met rolstoel en al was omgekieperd. Dit keer lukte het wel de bloem te plukken. Hij genoot intens! Stel je voor: alles kwijt, maar zó intens blij met die bloem! Hij zette de bloem in een vaas op een kastje in zijn kamer en viel voldaan in slaap. Mijn levensles was dat het er eigenlijk niet toe doet wat je al dan niet bezit of bezat, maar dat het erom gaat oog te hebben voor schoonheid. Alleen in die aandacht schuilt geluk.

Mijn huidige vriend Tjebbe is oordeelvrij, gelooft heilig in de goedheid van mensen en is zelfs liefdevol naar mensen die hem slecht behandelen. Een samenwerkingspartner had het laatst over een boek: een zangeres heeft een tambourine man nodig. Iemand die haar aanmoedigt. Tjebbe is mijn tambourine man; hij laat mij zien dat goedheid bestaat en moedigt mij aan te blijven doen waar ik in geloof.

Ik doe nu echt geen recht aan een heleboel andere mooie mensen die mij hebben geïnspireerd!

Wat is het mooiste boek dat je ooit gelezen hebt en waarom is juist dat boek je bij gebleven?

The Artist’s Way van Julia Cameron leert je je eigen artistieke weg te volgen. Voor mij is het boek meer een bevestiging dan een openbaring, maar wel één die in het verleden broodnodig was.

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?

Ik wil graag een groter podium (bereik) voor mijn gedenkpopconcerten en mijn liefdevolle vlog ‘Een Lied speciaal voor Jou’ (de liedjes die ik zing in Blue). Verder sta ik open voor alle projecten die tot meer verbinding en liefde leiden. Liefde voor elkaar, voor wat was, is en komen gaat.

Ben je gelukkig?

Absoluut.

Wat is jouw definitie van succes?

Kunnen uitvoeren wat je in je hart draagt. Jezelf zijn.

Gedeeld: Jij bent die schoonheid die je nu voelt.

Ik wil dolgraag iedereen die iemand heeft verloren en behoefte heeft om stil te staan, wijzen op de agenda van gedenkpopconcert. 4 oktober geef ik weer een concert, maar als je ergens anders een herdenking wilt organiseren; laat het mij weten.

Tip: Laat je niet gek maken. Ga terug naar jezelf. Zoek iets van mindfulness of yoga, of ga gewoon stil zitten op een stoel en laat een tijdje op je inwerken hoe mooi het licht naar binnenvalt. Jij bent die schoonheid die je nu voelt.


Write A Comment

Solve : *
29 + 21 =


Pin It