Een aantal maanden geleden werd ik door een vriendin met mijn neus op de feiten gedrukt. Banken investeren in dierenleed. Huh? Ik had er nooit eerder over nagedacht dat ik door klant te zijn van ABN AMRO meewerkte aan het systeem waar ik al jaren geen onderdeel van wil uit maken. Ik ging daarom op onderzoek uit en ontdekte een bank waar ik helemaal verliefd op ben geworden. In dit artikel deel ik de feiten (zonder verschrikkelijke foto’s) en naar welke bank ik ben geswitcht + waarom.

Ik ben getrouwd met een man die mijn ogen bedekt wanneer er dierenleed in beeld komt. Als ik alleen al een foto zie van bijvoorbeeld een varken, koe of kip uit de industrie, dan heb ik daar de hele dag last van omdat ik hun pijn zie en voel. Om die reden kies ik ervoor om je alleen de feiten te geven zonder de visuele horrorbeelden.

Eerlijke Bankwijzer

Door de post van een vriendin, ben ik gaan Googelen op banken en in hoeverre zij investeren in dierenleed. Zo doende kwam ik terecht bij de Eerlijke Bankwijzer.

De Eerlijke Bankwijzer onderzocht in samenwerking met World Animal Protection in hoeverre Nederlandse banken tussen 2012 en 2017 investeringen deden in de grootste bedrijven in kippen- en varkensproductie. Wat blijkt? Rabobank, ING en ABN AMRO financierden bedrijven met uitermate lage dierenwelzijnsnormen. Zo staan moedervarkens nog vaak in kooien opgesloten, worden biggetjes onverdoofd gecastreerd, zitten plofkippen opeengepakt in gigantische fabrieken en worden de dieren op omstreden wijze geslacht. Bij elkaar opgeteld hebben de Rabobank, ING en ABN Amro in zes jaar tijd voor ten minste €8,8 miljard geïnvesteerd in de vleesindustrie.

Meer feiten uit het onderzoek.

Door de investering van €8,8 miljard komen Nederlandse banken op de zevende plek van landen die het meest investeren in de vleesindustrie, na onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. En waarschijnlijk is deze investering zelfs hoger omdat er tijdens dit onderzoek alleen nog maar is gekeken naar investeringen in de grootste vleesbedrijven.

Uit het onderzoek is gebleken dat de Rabobank leningen heeft verstrekt aan een groot deel van de onderzochte vleesproductiebedrijven. Rabobank – ‘de bank die staat voor een betere wereld’ – is met €6,8 miljard de grootste financier. Ook ING heeft leningen verstrekt aan een deel van de onderzochte vleesproductiebedrijven. De bank stopte maar liefst €1,3 miljard in de bedrijven. En helaas, bleek ook ABN AMRO €658 miljoen geleend te hebben aan de onderzochte vleesproductiebedrijven.

Om het verhaal nog erger te maken, de investeringen die banken hebben gedaan zijn de investeringen in bedrijven waar ernstige dierenmishandeling voorkomt. Zo kwam het Amerikaanse Tyson Foods afgelopen jaren herhaaldelijk in het nieuws nadat er under cover-beelden waren gemaakt van ernstige dierenmishandeling bij het bedrijf. In 2017 nog investeerde Rabobank maar liefst  €1 miljard in vleesgigant Tyson Foods. Ook kon het bedrijf tussen 2012 en 2017 rekenen op geld van ABN AMRO (€45 miljoen) en ING (€44 miljoen).

Gelukkig kwam er ook een klein beetje goed nieuws uit het onderzoek. Zo blijk dat De Volksbank (ASN Bank en SNS Bank), NIBC, Triodos Bank en Van Lanschot geen leningen hebben verstrekt aan de onderzochte bedrijven.

Overstappen en de keuze die ik heb gemaakt.

Het is voor mij inmiddels alweer een paar maanden geleden dat ik de overstap heb gemaakt. Dankzij de Eerlijke Bankwijzer kwam ik erachter dat ASN Bank het beste bij mij past omdat zij er net zoals ik, alles aan doen om ervoor te zorgen dat er geen dierenleed meer is in de wereld. Zo hebben zij reclames waarin zij mensen bewust maken van kistkalveren, plofkippen en hoe de hele industrie werkt. Overstappen was super snel geregeld. Nu heb ik een onwijs mooie pinpas (met een orka), een app die altijd en overal werkt en een schattig digipas. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een bank en hun pay-off ‘’Zo maakt geld gelukkig’’ gaat voor mij helemaal op. Ik kan overstappen naar ASN Bank dan ook van harte aanbevelen.

Voordat je weg klikt om over te stappen… Teken eerst de petitie!

World Animal Protection heeft een oproep gemaakt die je nu kunt versturen naar de Rabobank, ING en/of ABN AMRO. Zeg ‘Dit PIG ik niet!’ en roep banken op niet meer te investeren in dierenleed. Klik hier om direct je steentje bij te dragen (het is gratis).

Door het tekenen van de petitie zorg je ervoor dat World Animal Protection als lid van de Eerlijke Bankwijzer, om de tafel kunnen gaan met banken en daardoor meer druk uit kunnen oefenen om echt iets te veranderen voor de dieren. En dat is zo hard nodig.

Dus doe mee en teken de petitie hier en stap vandaag nog over als je dit nog niet hebt gedaan.

Over World Animal Protection

Het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer is mede tot stand gekomen dankzij World Animal Protection. Deze organisatie zet zich al jaren in om wereldwijd dieren te beschermen. Zij streven naar een wereld waarin dierenwelzijn ertoe doet en wreedheid tegen dieren niet meer bestaat. Een prachtige organisatie, die ik enorm steun, ook omdat we beide dezelfde missie hebben. Voor meer informatie over het werk dat zij doen klik hier. Volg World Animal Protection ook op Facebook, Twitter, YouTube en Instagram.

Bij welke bank ben jij aangesloten? En als dit bij ABN AMRO, Rabobank of ING is, overweeg je dan nu om over te stappen?

5 Comments

  1. Hermien - KouweKleren Reply

    Een van de eerste dingen die ik deed toen ik me ging verdiepen in eerlijker en duurzamer leven, was overstappen naar ASN. Het is zo’n makkelijke manier om impact te maken en een signaal af te geven. En de bank biedt ook gewoon heel fijne service, niet onbelangrijk. Ik zit nog wel met verantwoorde verzekeraars e.d. Daar moet ik me nog eens in verdiepen. Lastiger vind ik, want pinpas is een pinpas (hoewel ze met een orka natuurlijk veel toffer zijn) maar bij verzekeringen luistert dat toch nauwer.

  2. Linda - Zaailingen Reply

    Ja, hoera voor ASN! Ik ben een paar jaar geleden ook overgestapt. Enorm shocking dat eigenlijk echt alleen maar ASN en Triodos fatsoenlijk omgaan met onze planeet. Andere banken investeren niet alleen in bioindustrie, maar ook in wapenhandel (wtf?!) en fossiele energie. Toen vorige week weer een hoop mensen overstapten vanwege dat absurde plan om die ING-meneer zijn toch al astronomische salaris met de helft te verhogen, deed ik een vreugdedansje 😀

  3. Ik ben onlangs ook overgestapt op ASN, tot grote tevredenheid :). Ik denk dat een grote oorzaak onwetendheid is. Mensen denken er simpelweg niet over na wat er met hun geld wordt gedaan. Ik ben blij dat dat salaris-schandaal heeft geleid tot een massale overstap weg bij ING. 🙂

  4. Pingback: Interview met Dirk-Jan Verdonk, World Animal Protection

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: