Inmiddels wonen we alweer 3 jaar in ons duurzame appartement. En hoewel we nog steeds helemaal verliefd zijn op ons huisje, is er wel iets waar we niet altijd blij van worden; het water. We hebben namelijk maar een beperkte hoeveelheid warm water dat we iedere dag kunnen gebruiken en daarbovenop is het water enorm hard. Wat dit betekent, waarom wij overwegen om een waterontharder te kopen en nog veel meer, deel ik met je in dit blog artikel.
Wat betekent hard water?
Officieel komt écht hard water in Nederland bijna niet meer voor. Maar toch kan het zijn dat je dit wel zo ervaart omdat je dit thuis bijvoorbeeld merkt. Denk bijvoorbeeld aan veel kalk in de badkamer of kalkaanslag in de waterkoker en andere apparaten. Dit komt omdat er in hard water veel calcium en magnesium zit. Voor je gezondheid is dit niet erg. Calcium is onder andere goed voor je botten. Ook de smaak is prima. Wel is het zo dat hard water zorgt voor meer kalkafzetting.
Waaraan wij merken dat het water hard is
In onze badkamer liggen zwarte tegeltjes op de grond. Al vrij snel kregen deze een witte aanslag die bijna onmogelijk is om te verwijderen. Ook hebben we in de 3 jaar tijd dat we hier wonen, 3 verschillende wasmachines gehad omdat ze keer op keer zomaar stuk gingen. Daarnaast hebben we veel kalkaanslag in de waterkoker, waterkan, koffiemachine, vaatwasser, rondom kranen en in de badkamer en het toilet. Super vervelend!
Maar het allerergste en voor ons één van de belangrijkste redenen waarom wij overwegen om een waterontharder te kopen, is omdat ons meisje een hele gevoelige huid heeft. Al als klein baby’tje had ze regelmatig wondjes op haar huid en huiduitslag. Sinds een maand of 3 weten we eindelijk wat hier de oorzaak van is; ze heeft constitutioneel eczeem. Toen ik las dat een waterontharder hierbij enorm kan helpen omdat het de symptomen kan verminderen, werd ik direct enthousiast!
De 6 voordelen van een waterontharder
De grootste reden voor ons, en het belangrijkste voordeel van een waterontharder, is dat het lichamelijk enorm veel voordelen geeft. Zo helpt het de symptomen van eczeem en andere huidproblemen te verminderen. Ook voelt je huid minder droog aan na het douchen of baden en zal je haar zachter zijn en meer glanzen. Daarnaast verbruik je 50 procent minder zeepproducten (inclusief shampoo, zeep, was- en vaatwaspoeder en ontkalkingsmiddelen). Apparaten die met water werken gaan 30 procent langer mee.
En omdat er geen kalkaanslag meer op de elementen van je apparaten voorkomt, gaat je energieverbruik op die automaten met 20 procent naar beneden. Wat weer super goed is voor het milieu! Ook blijft je textiel langer mooi en zal je minder aanslag zien in je waterkoker, servies en apparaten. Win, win, win dus!
Een waterontharder kopen en waar je op moet letten
Overtuigd! Mooi! Maar wat nu? Waterontharders zijn er namelijk in meerdere uitvoeringen omdat er verschillende manieren zijn om water te ontharden. Zo kun je water ontharden met magnetisme, zout of met een filter.
In dit inspirerende filmpje worden 7 valkuilen gedeeld die je kunt voorkomen bij het aanschaffen van een waterontharder;
Daarnaast vindt je hier 8 waterontharder tips die je kunnen helpen bij de aanschaf. Ook een aanrader!
En… Wanneer gaan wij een waterontharder kopen?
Op dit moment zijn wij nog druk aan het onderzoeken welke waterontharder bij ons past. Wij willen namelijk graag een waterontharder hebben die ook met ons mee kan verhuizen. Want hoewel we helemaal verliefd zijn op ons appartement, beginnen we er ook een beetje uit te groeien en kijken we om ons heen voor een nieuw huis.
En jij? Overweeg jij om een waterontharder te kopen? Of heb je er al één? En zo ja, wat is jouw ervaring? Ik ben super benieuwd!
1 reactie
Waar ik woon is het water tamelijk hard. Het zou denk ik goed zijn om ook een waterontharder aan te schaffen, maar ik vind het best een investering zeker in een huurhuis