In mijn vorige blogartikel over hardlopen, deelde ik met je dat ik best wel op zie tegen de herfst. Ik ben namelijk stiekem een mooi weer hardloper. Maar… Ik heb een reden gevonden om super blij te worden van de herfst. Het is namelijk het ideale seizoen om te gaan hardlopen samen met je honden! Benieuwd hoe ik hiermee ben begonnen en naar mijn tips + tricks? Lees dan snel verder. 😀

Voordat ik mijn 5 tips en tricks met je ga delen, eerst even een disclaimer. Ik ben namelijk geen expert in hardlopen en ook geen expert in hardlopen samen met honden. In dit artikel deel ik alleen met je hoe ik het doe, ervaar en wat mijn persoonlijke tips zijn. Ben je benieuwd hoe het hardlopen op mijn pad is gekomen en hoe ik er een paar maanden geleden mee begon? Lees dan ook mijn artikel Beginnen met hardlopen.

En nu is het moment aangebroken voor mijn 5 tips en tricks om te gaan hardlopen samen met je hondenkind. 😀

Tip 1: On your mark, get set, go!

Tijdens het maken van lange wandelingen met onze labrador kinderen, Lily Lotus en Jaimy Jessey, vind ik het altijd heerlijk om er een echt feest van te maken. Zo laat ik ze onderweg graag speuren (ik verstop snoepjes, die zij mogen gaan zoeken), laat ik ze lekker zwemmen, leer ik ze nieuwe trucjes en commando’s, gooi ik met een balletje en vaak gaan we ook een lekker stukje rennen. En zo is ook hun liefde voor hardlopen ontstaan. Ik heb ze het gewoon spelenderwijs geleerd. En zij geven aan waar hun grens ligt en wanneer het even genoeg is geweest. Het moet natuurlijk wel leuk blijven 😀 .

Tip 2: Samen één worden.

Ik heb (op dit moment) geen ambitie om marathons te gaan lopen of om kilo’s te gaan afvallen. Ik wil gewoon lekker fit zijn en blijven. Hardlopen is voor mij een geweldige manier om mindful te zijn terwijl je rent door een wereld die even stil lijkt te staan. Wanneer ik hardloop met Lily of Jaimy dan vind ik het vooral belangrijk dat zij het naar hun zin hebben. Ik let dan ook de hele tijd op hun lichaamshouding, hartslag en manier van ademhalen. Is de staart mooi relaxed en kwispelt deze rustig mee, staan hun oortjes mooi neutraal, staan hun oogjes zacht en relaxed, ademen ze rustig en ligt hun tong nog rustig in hun mond of net een klein beetje naar buiten toe? Dit zijn voor mij tekenen dat ze happy zijn en dat we een goed tempo te pakken hebben. Daar pas ik mij dan ook helemaal op aan.

 

Tip 3: Start rustig met conditie opbouwen.

Ik heb geleerd dat Lily en Jaimy het heerlijk vinden om een langere afstand te gaan hardlopen wanneer ik heel rustig jog. Dit zorgt ervoor dat zij niet hoeven te rennen, maar gewoon in een heerlijk relaxed drafje naast mij kunnen lopen. En wist je dat dit het meest favoriete tempo is van iedere hond? Ze kunnen dit uren volhouden. Nu is mijn conditie op dit moment nog knap waardeloos. Dus wij beperken het op dit moment tot 30 minuten stevig wandelen, waarin ook alle tijd is om te snuffelen en kennis te maken met andere hondjes en diertjes. En tussendoor joggen we. Alles in totaal is dit 15 minuten. Na deze tijd en zodra we zo goed als thuis zijn, masseer ik Lily en/of Jaimy (ik neem altijd één hondenkind tegelijkertijd mee) liefdevol en stevig tot dat alle spieren weer los en verzacht zijn, ook de pootjes neem ik hierin helemaal mee. Daarna doe ik zelf ook nog even een coolingdown en is het tijd om heerlijk binnen te gaan ontspannen.

Tip 4: Investeer in een goede uitrusting.

Het hardlopen samen met Lily en Jaimy is voor mij nog vrij nieuw. Om die reden heb ik nog niet geïnvesteerd in een speciale riem die ik om mijn middel kan doen zodat ik mijn handen vrij heb. Lily en Jaimy neem ik op dit moment gewoon mee terwijl zij hun eigen halsband en riem dragen. Maar ik ga binnenkort zeker een speciaal tuigje en riem uitproberen. Voor mezelf heb ik wel geïnvesteerd in goede hardloopschoenen (ik ben nog steeds onwijs blij met mijn Nike Free RN schoenen), hardloopsokken en een mooie waistbelt van Nike. Ook kocht ik bij Intersport nog een reflecterend hesje. Better safe than sorry. Daarnaast heb ik een super fijne rugtas van O’neill waarin ik een drinkbank meeneem, een grote fles water, een handdoek, een bal en snoepjes voor Jaimy en Lily.

Tip 5: Neem geen risico’s.

Ik ben iemand die altijd enorm fearless in het leven staat, maar als het aankomt op onze hondenkinderen, dan kan ik enorm bezorgd zijn. Sterker nog, waar wij ook samen naar toe gaan, in mijn hoofd ga ik alle mogelijke gevaren bedenken en daar bij voorbaat alvast een oplossing bij bedenken. Anyhow, het zorgt er wel voor (knock on wood), dat ik overal op voorbereid ben. Nu wil ik je niet bang maken of bezorgd, maar ik wil je wel een paar tips meegeven waar je aan moet denken wanneer je gaat hardlopen samen met een hond.

  1. Ga nooit hardlopen nadat je hond net gegeten heeft of veel water heeft gedronken. Een maagkanteling of maagtorsie kan in een paar seconden gebeurt zijn. Dit kan dodelijk zijn voor je hond. Een aantal symptomen; zeer harde en dikke buik, loos braken, snel sloom worden en in shock raken, lichaamstemperatuur daalt snel, hartritme stoornis. Bij twijfel, bel altijd direct de dierenarts. Zelf ga ik altijd pas minimaal 3 uur nadat zij gegeten hebben iets actiefs doen. Wanneer ze een dag hebben dat ze erg veel drinken, dan sla ik sowieso over en gun ik ze een relaxte dag met een gewone lange wandeling van 30 minuten + 3 korte rondjes van 15 min.
  2. Wordt je hond onderweg gebeten door een andere hond? Noteer dan direct de gegevens van de eigenaar van de hond die jouw hondenkind gebeten heeft. Het maakt niet uit hoe klein het schrammetje ook is, ga altijd langs bij de dierenarts. Daarnaast een tip voor wanneer je hond aangevallen wordt; probeer de hond die bijt van de ander af te halen door de halsband vast te pakken en rond te draaien. Mocht de hond echt niet los laten dan zou je ook je vinger in zijn anus kunnen prikken, niet fijn I know, maar als het een leven red, waarom niet.
  3. Blijf vooral dicht bij je gevoel, als je een situatie niet vertrouwt, luister dan naar je intuïtie.

Last but certainly not least…

Geniet er samen lekker van! Hardlopen samen met je hond is super mindful en het zorgt ervoor dat je heerlijk quality time doorbrengt samen. Blijf daarom lekker naar elkaar luisteren, probeer geen records te verbreken, maar maak er een avontuur van die jullie samen altijd bij jullie blijven dragen. Ik wens jullie heel veel plezier toe!

PS: Op de foto’s in dit blog artikel zie je Lily (chocolaatje) en Pepper (het hondenkindje van mijn schoonvader).

 

Wat is het mooiste avontuur dat jij ooit samen met je hondenkind hebt beleefd?

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: