Iedere vegetariër en veganist kent Lisa Steltenpool. Zij is dé go to person voor als je een energieke en gezonde lifestyle wilt krijgen. Lisa is leuk en heel goed in wat zij doet. Door haar leeftijd, geweldige positieve en fijne energie, wordt zij door heel veel mensen als een voorbeeld gezien. Benieuwd waarom en naar het fijne gesprek dat ik met haar had? Lees dan snel verder.

 

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen? Hoe begin jij jouw dag met een kickstart?

Elke dag start ik niet voor 10 uur met werken. Dat betekent altijd genoeg slaap en tijd voor koffie, een goed ontbijt en rust om de dag goed te plannen. Echt een verademing! Ik houd er namelijk niet van om mijn dag te starten met haast.

 

Voor mijn werk ben ik vooral bezig met het coachen van cliënten en het schrijven van nieuwe blogs en recepten. Dit zijn allemaal activiteiten die ik graag doe en mij intrinsiek motiveren om aan de slag te gaan. Maar soms, als ik echt geen zin heb om te beginnen, start ik met simpele taken zoals de was opvouwen, het bed opmaken of boodschappen doen. Deze micro-tasks geven een beetje dopamine, wat motiveert om nog meer taken af te werken. Werkt heel goed (ook voor andere ZZP’ers die zichzelf moeten motiveren!) want voor ik het weet ben ik uren verder en heb ik de flow te pakken.

 

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?

Op mijn 10de werd ik vegetariër, nadat ik op TV een item had gezien over de bio-industrie. Ik legde toen voor het eerst de link tussen het vlees op mijn bord en het dierenleven wat ervoor opgeofferd moet worden. Direct vegetariër werd ik niet, want ik dacht dat je er kaal van zou worden. En het feit dat mijn broer vegetariër was en dus mogelijk ooit kaal werd vond ik niet gek, want bij mannen ziet kaalheid er niet zo raar uit als bij vrouwen. De stap naar veganisme kwam pas toen ik op mijn 18de op mezelf ging wonen. Ik had toen de vrijheid en ruimte om een vegan lifestyle te ontdekken. Destijds had ik veel vragen over veganisme in relatie tot milieu, dierenwelzijn en gezondheid, waardoor ik veel research ging doen en nieuwe gerechten ging uitproberen. Deze zoektocht leidde uiteindelijk tot het schrijven van ‘De vegarevolutie’, de gids voor veganistisch eten. Hiermee hoop ik het voor andere beginnende vegans makkelijker te maken om de stap te zetten.

 

 

Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?

Bij het boodschappen doen heb ik altijd een vast aantal producten die ik standaard koop zoals sojayoghurt, hummus en brood. Oh, en popcorn voor mijn vriendje. Elke dag bedenk ik waar ik zin in heb qua avondeten en zoek ik naar inspiratie op Pinterest. Vervolgens ga ik naar de supermarkt om de hoek. Daar sla ik hele afdelingen over, zoals het zuivel-, vlees- en snoepschap. Wel loop ik extra rondjes bij de groente- & fruitafdeling. En voor speciale producten ga ik naar de bio-winkel of markt.

 

 

Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?

Ja, mijn omgeving is zeker meer open gaan staan voor vegetarisch en veganistisch eten! Sommige vrienden hebben zelfs hun eigen eetpatroon aangepast of hebben meegedaan aan de VeganChallenge. Niet omdat ik ze dingen opleg. Integendeel, ik laat ze op een laagdrempelige manier zien dat vegan eten lekker, gezond en leuk kan zijn. Ik geloof dat veel mensen diep van binnen mijn vegan opvattingen delen, ze zijn alleen door de maatschappij zo gevormd dat ze het consumeren van vlees en zuivel normaal vinden. Eenmaal met nieuwe inzichten verandert hun kijk hierop. En dat is heel mooi!

 

 

Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?

Ik ben fan van Michael Greger! Hij is een Amerikaanse arts en weet ontzettend veel over gezondheid en plantaardige voeding. Van hem leer ik vaak nieuwe dingen via zijn interessante website NutritionFacts.org. In het bijzonder heeft hij mij laten inzien dat welvaartsziektes – zoals kanker, hart-en vaatziektes en diabetes type 2 – voor 90 procent te voorkomen zijn met een gezonde levensstijl. We spelen Russian Roulette met onze gezondheid door slechte voeding, te veel alcohol, tabak en weinig bewegen. Zonde. Ik heb er daarom mijn missie van gemaakt om een gezonde levensstijl toegankelijk en leuk te maken, zodat meer mensen in goede gezondheid oud mogen worden.

 

 

Je hebt 2 boeken geschreven: De vegarevolutie en Kickstart. Hoe heeft het schrijfproces er voor jou uitgezien én is er al een nieuw boek in de maak?

Ha! Nou, het schrijfproces was niet altijd even leuk. Het ontwikkelen van recepten ging erg vlot, ik zat volledig in een flow. Maar zoveel research doen en schrijven? Ik heb mezelf opgesloten en – vooral vlak voor de deadline – non-stop teksten geschreven. Ondertussen werk ik weer aan een boek, maar niet aan mijn eigen boek dit keer. Er is een heel tof project gaande waarvoor ik een hoofdstuk over plantaardige voeding mag schrijven. Hierover komt binnenkort meer op mijn Facebook-pagina.

 

Naast auteur, ben je voedingsdeskundige en diëtiste. Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een vegetarische of veganistische lifestyle?

Absoluut. Vega of vegan eten is ontzettend gezond mits je het goed doet. Je kunt niet zomaar vlees en/of zuivel weglaten. Je moet dit vervangen voor een goed alternatief en supplement bijnemen zoals vitamine B12. Lees je daarom goed in of ga naar een deskundige voor advies. Het is zonde als je na verloop van tijd tekorten en klachten krijgt. Verder: wees niet te streng voor jezelf. Het veranderen van je eetstijl kost tijd en gewenning, het is al ontzettend goed dat je een stap in de goede richting zet!

 

 

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?

Gek genoeg weet ik hier nu nog geen antwoord op. Toen ik net ging studeren was het mijn droom om voor mijn 25ste een boek te schrijven en mijn eigen diëtistenpraktijk te runnen. Nu ben ik 24 jaar en heb ik deze dromen al behaald, waar ik ontzettend blij mee ben. Het is nu weer tijd om over nieuwe dromen te dromen!

 

 

Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?

Een vegan wereld, altijd zo verliefd op mijn vriend blijven & dieren uit alle asielen bij een warm gezin plaatsen!

 

 

Ben je gelukkig?

JAAAA. Op dit moment is mijn leven heerlijk: eigen bedrijf dat goed loopt, mooi appartement in Amsterdam, fijne vrienden en ik ben ontzettend verliefd op de man van mijn dromen. Ik mag niet klagen 😉 .

 

 

Wat is jouw definitie van succes?

Mijn definitie van succes is gelukkig zijn met jezelf, je werk en relaties in deze maatschappij van ongekende mogelijkheden, drukte en stress. Succes in de vorm van geld, status of bezittingen is niks waard als je niet gelukkig bent met je leven.

 

Tegenwoordig heerst er ook zoveel druk op mensen. Hard werken, carrière maken, geld verdienen. Maar als je geen balans kunt vinden tussen privé en werk, dat zie ik als een vorm van falen. Ik wil mijn leven niet (langer) verspillen aan negatieve gedachten, lange werkdagen en mezelf uitgeblust voelen.

 

 

Gedeeld: een heerlijk recept voor het maken van avocado-limoengebakjes ♥

Ik deel graag een recept uit mijn nieuwste boek Kickstart, namelijk deze heerlijke avocado-limoengebakjes! Met gezonde ingrediënten en het is niet ingewikkeld om te maken. Lekker als dessert voor als er vrienden komen eten.

 

[separator]

 

2 Comments

  1. Kickstart is een geweldig boek én heeft mij het eerste zetje gegeven tot veganistisch koken. Geweldig wat Lisa al op jonge leeftijd bereikt heeft, zo inspirerend!

    • Lisa Steltenpool Reply

      Hoi Marieke! Wat leuk om jouw berichtje te lezen, dankjewel!! Ik ben blij dat ik je hebt mogen motiveren en blijf dat ook graag doen met boeken en recepten schrijven! 😀

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: