Ik leerde Noëlle kennen tijdens de plantaardige BBQ bij de Drijfveer in Almere. Het was een heerlijke warme zomeravond met een waanzinnig fijne vibe. In deze setting voelt zij zich thuis. Noëlle is een echte changemaker en heeft samen met haar broer de allereerste (!), 100% plantaardige parfum ontwikkeld. Laat je verrassen, inspireren en durf weg te dromen bij het lezen van dit fijne interview. Heel veel leesplezier!

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
Ik krijg veel energie van bezig zijn. Afwisseling, jezelf overtreffen en verbazen. Bezig zijn met iets groters waarvan je een duidelijk doel voor ogen hebt. Ik ben heel slecht in stilzitten.

Wanneer en waarom ben je vegetariër geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?
Ik ben op mijn achtste vegetariër geworden. Ik zat in groep drie of vier van de basisschool en ik kon net lezen. In de boekenkast stond een boekje met het onderwerp ‘het slachthuis’. Ik heb het boekje gelezen, was enorm geschrokken en er gelijk bewust van geworden dat dit echt niet oké is. Dezelfde avond nog heb ik besloten om nooit meer vlees te eten en dat heb ik ook niet meer gedaan.

Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?
Ik hou van boodschappen doen. Echt een uitje vind ik het. Ik neem er dan ook vaak ruim de tijd voor, denk aan meerdere rondjes lopen in de winkel om alle nieuwe producten te bekijken en te ruiken en tussendoor een lekker taartje te nemen op de markt. Ik eet zoveel mogelijk biologisch en ga vaak naar de markt om verse groente en fruit te halen. Fijn om op deze manier heel veel verschillende ondernemers te steunen.

Heeft jouw keuze om als vegetariër te leven ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
Eigenlijk is het voor mijn omgeving nooit gek geweest dat ik vegetariër werd. Er is mij dan ook nooit gezegd, dit hou je niet vol of je gaat het echt missen. Dit omdat ik vanaf kleins af aan wist wat ik wilde en je mij daar ook niet vanaf kon helpen. Mijn moeder is na een jaar ook vegetariër geworden en geleidelijk aan vonden mijn broers het vegetarische eten ook niet verkeerd. Al komt dat vooral ook door de kookkunsten van onze moeder. Alles wat zij kookt is heerlijk.

Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd? Oeh.. voorbeelden.. dat vind ik eigenlijk altijd de lastigste vraag die ik kan krijgen in een interview. En waar ik nooit een antwoord op kan geven, omdat ik er niet één heb. Wel kan ik heel erg genieten van mensen die op mijn pad komen en heel enthousiast en gepassioneerd zijn over wat ze doen. Daar put ik mijn inspiratie uit.

Je bent samen met je broer, Boye Dorenbos, mede-eigenaar van RUIK. Hoe is het idee hiervoor ontstaan? Wat is jullie missie? Kun je ons wat meer vertellen over de verschillende parfums?
Wij zijn al vanaf jongs af aan gefascineerd door geur. Geurherinneringen hebben we dan ook heel veel. Onze oma wilde altijd al parfumeur worden. Parfum heeft iets magisch, ongrijpbaars en heeft ons altijd geïntrigeerd. Vijf jaar geleden zijn we begonnen met zelf parfums maken. Al snel kwamen we erachter dat het een hele gesloten industrie is waar veel vervuiling in voorkomt. Ook wij dachten dat parfums gemaakt worden van planten en bloemen. Maar helaas is dit in bijna alle gevallen niet zo. De meeste parfums zijn namelijk voor 95% synthetisch. Niet goed voor het milieu en ook niet voor je neus. Plantaardige parfums ruiken veel dieper, rijker en unieker! Een jaar geleden zijn we daarom gestart met RUIK en maken we 100% plantaardige parfums. En ook nog eens duurzaam. We kijken naar planten die snel groeien en naar reststromen. Op naar 0% afval! Zo kunnen we samen nog heel lang genieten van geweldige geuren!

Naast mede-eigenaar van RUIK, ben je ook ontwerper bij Drijfveer. Hoe is dit op je pad gekomen en wat maakt Drijfveer zo uniek?
In december 2015 was ik op zoek naar een stage tijdens mijn opleiding Ruimtelijk Ontwerp aan de HKU. Ik was er op dat moment totaal nog niet uit hoe ik mezelf wilde positioneren in het vakgebied. Al snel kwamen de Urban Greeners, de jonge voorhoede van de Floriade Almere 2022 op mijn pad, jonge ondernemers met innovatieve duurzame ideeën. Eén idee daarvan was de Drijfveer. Een plantaardige gebouw gemaakt van Almeerse materialen. Ik heb samen met Koen Kaljee de Drijfveer ontworpen, gebouwd, de fondsenwerving gedaan, gecrowdfund en is het nog mooier geworden dan dat we ooit hadden durven dromen. De Drijfveer is super duurzaam en is met zoveel enthousiaste mensen gecreëerd, dat zie je en voel je. Dat vind ik super mooi! De momenten wanneer bezoekers de Drijfveer binnenstappen en zeggen: “wat een fijne warme sfeer”. Daar krijg ik een grote glimlach van op mijn gezicht.

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Het vetste zou zijn als we over een aantal jaar met RUIK een geurlijn hebben met een heleboel geuren waar we heel veel mensen blij mee maken en verrassen. Van plant tot parfum alles zelf doen: van eigen geurplanten verbouwen die we zelf destilleren tot hoogwaardige etherische oliën en deze verwerken in onze parfums.

Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?

  • Geheel plantaardige wereld: gebruik van enkel herwinbare bronnen.
  • Dat er geen uitbuiting meer bestaat.
  • Eerlijk met de natuur en elkaar omgaan.

Ik vind het belangrijk dat we zuinig op elkaar en de wereld zijn. De wereld heeft zoveel moois waar we als mens heel erg van kunnen genieten. Maar helaas gaat dit genieten vaak ten koste van een ander en de natuur, dit is niet nodig!

Ben je gelukkig?
Ja 😀

Wat is jouw definitie van succes?
Succes is wanneer je voor 100% doet wat je het liefste wilt doen en daar helemaal voor gaat en je je vooral niet laat tegenhouden! Behandel mensen zoals jij ook behandeld zou willen worden, samen sta je altijd sterker.

Gedeeld: de beste plek op aarde – Montali
Mijn grootste aanrader als je van fantastisch lekker eten houdt en van een idyllische uitzicht ga dan naar Montali, het beste vegetarische hotel ter wereld! Wat mij betreft de beste plek op aarde 😀 !

1 Comment

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: