Robin Schaper is auteur van ‘Vlees is dood, lang leve groente’. Niet alleen is dit boek genomineerd als beste vegan boek, een juweeltje in iedere vegan boekenkast maar vooral een eyeopener voor menig omnivoor.  Eet jij nog vlees maar ben je bereid om gewoontes en overtuigingen op de proef te stellen? Staat dit boek bovenaan je wensenlijstje? Spoiler Alert: Robin geeft 3 exemplaren cadeau. Heel veel leesplezier 😉 !

 

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?

Ik krijg energie van nieuwe uitdagingen, vooral als ze echt moeilijk zijn. In mijn dagelijks leven heb ik eigenlijk helemaal geen vaste rituelen. Ik ben heel doelgericht en meestal heb ik gewoon een doel in mijn hoofd waar ik naartoe werk, alles wat niet met dat doel te maken heeft verschuif ik naar de tweede plek. Totdat ik mijn doel bereik en een nieuw doel kies.

 

Wanneer en waarom ben je veganist geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?

Oh dit is een lang verhaal, maar ik zal proberen het kort te houden! Ik kom uit een gezin waar vlees werd gegeten, maar op mijn vijfde drong het tot me door waar vlees vandaan kwam en toen wilde ik het niet meer eten. Ik wilde niet dat er dieren voor mij gedood werden terwijl ik ook gewoon iets anders kon eten. Zo werd ik de eerste vegetariër in mijn omgeving. De overstap naar veganisme is vervolgens heel geleidelijk gegaan, ik ben pas helemaal veganistisch gaan leven toen ik al volwassen was.

 

De reis was eigenlijk heel straightforward. Plantaardig eten is me altijd goed bevallen en ik heb nooit de behoefte gehad om terug te komen op mijn beslissing. Waar ik wel vaak tegenaan ben gelopen is het idee van veel mensen dat het moeilijk is om plantaardig te eten, dat is helemaal niet mijn ervaring. Ik wil daarom iedereen vooral aanbevelen om het gewoon zelf een maand te proberen.

 

Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?

Het zou mooi zijn als ik nu een heel spectaculair boodschappenverhaal had, maar dat is helaas niet het geval. Boodschappen doen is voor mij gewoon naar de supermarkt gaan en dingen als brood, pindakaas, groente, fruit, rijst, pasta, humus en sojamelk kopen. Ik vind gezondheid ook erg belangrijk, dus ik probeer altijd de winkel te verlaten met alleen gezonde producten in mijn mandje.

 

Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?

Ja, absoluut. Ik heb geen huisdieren, maar ik heb veel invloed gehad op de mensen om mij heen. Zij eten nu ook geen vlees meer. Vroeger dacht ik altijd dat het niet mogelijk was om anderen te overtuigen, maar een aantal jaar geleden ben ik serieus het gesprek aangegaan en toen bleek dat ik veel meer invloed had dan ik dacht. Ik ben heel blij met alle mensen in mijn omgeving die vegetarisch of veganistisch zijn gaan eten.

 

Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?

Ik vind het te ver gaan om hem mijn voorbeeld te noemen, want ik ben het niet altijd met hem eens, maar iemand van wie ik veel heb geleerd is de podcaster Stefan Molyneux. Het belangrijkste wat ik van hem heb geleerd is hoe je op een effectieve manier argumenten kan presenteren, ook als ze rechtstreeks ingaan tegen wat iemand gelooft.

 

Je bent de auteur van ‘Vlees is dood, lang leve groente’, kun je hier wat meer over vertellen?

Ja hoor, graag zelfs! Nadat ik een aantal jaar geleden zoveel mensen in mijn omgeving had overtuigd om te stoppen met vlees eten leek het me een goed idee om een boek over het onderwerp te schrijven, zodat ik op een efficiënte manier meer mensen kon bereiken.

 

Ik heb het boek speciaal geschreven voor mensen die vlees eten maar bereid zijn om hun gewoontes en overtuigingen op de proef te stellen. In de eerste helft van het boek leg ik uit waarom we vlees eten, wat voor verhaal we daarover in ons hoofd hebben, en wat er wel en niet klopt aan dat verhaal. Gezondheid, milieu en dierenleed komen allemaal aan de orde en er staan ook hoofdstukken in over vis, melk en eieren. In de tweede helft van het boek staan dertig heerlijke 100% plantaardige recepten, om het op een laagdrempelige manier een maand lang uit te proberen.

 

Het boek is nu ongeveer een jaar uit en het is heel goed ontvangen. Beide Nederlandse veganisme verenigingen hebben het dit jaar als welkomstgeschenk aangeboden en het is genomineerd als beste vegan boek.

 

Waarom denk jij dat mensen vlees eten en wat klopt er wel en niet aan het verhaal waar we vrijwel allemaal mee zijn opgegroeid?

Het gaat me niet lukken om het hele boek in twee alinea’s te vertellen. Maar de essentie is: We eten vlees omdat het ons is aangeleerd nog voordat we konden praten en we zijn opgegroeid in een omgeving waarin het werd genormaliseerd. Het klopt dat klaargemaakt vlees lekker is en het klopt dat onze voorouders ook vlees aten.

 

Het klopt niet dat wat nu in de vleesindustrie gebeurt natuurlijk is. Het klopt ook niet dat het efficiënt is, want er wordt meer eten voor dieren verbouwd dan we terugkrijgen in vlees. Vlees is ook niet gezond. Dieren lijden echt onder de keuzes die wij in de supermarkt maken. En we hebben vlees niet nodig om net zo lekker te eten.

 

Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een vegetarische of veganistische lifestyle?

Begin met mijn boek, via klik hier te bestellen. Niet omdat het mijn boek is, maar omdat ik het speciaal hiervoor heb geschreven en echt al je vragen beantwoord. Word lid van de vegan facebookgroepen in Nederland en België, ze hebben duizenden leden en verreweg de meeste zijn leuke behulpzame mensen. En bezoek de grote vegan evenementen, die zijn ook echt gezellig.

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat? Is er al een 2de boek in de maak?

Ik ben bezig met de Engelse vertaling van het boek, wat een e-book zal worden. En ik hoop dat het internationaal net zo aanslaat als hier en dat het zich langzaam over de hele wereld verspreidt. Of snel!

 

Verder werk ik samen met Armanda Govers (bekend van het tv-programma Utopia). Zij heeft dit jaar een stichting opgericht en mij als voorzitter gevraagd. De stichting heet Even Geen Vlees en ons doel is om met reclamecampagnes en voorlichting zoveel mogelijk mensen het plantaardige pad op te krijgen. We hebben grote plannen en ik nodig iedereen uit om evengeenvlees.nl te bekijken en ons te volgen via facebook.

 

Natuurlijk sta ik ook altijd open voor andere samenwerkingen, iedereen is van harte welkom om contact met me op te nemen.

 

Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?

Superaardig dat je me 3 wensen wil geven! Maar 3 is teveel, ik heb aan 1 wens genoeg.

 

Ik wens dat iedereen in de wereld 20 IQ punten erbij krijgt. Of nee, doe maar 30.

 

Ik zie namelijk genoeg in de wereld wat beter kan, maar ik geloof dat verbetering alleen standhoudt als mensen er zelf voor hebben gekozen. Dus in plaats van mijn wil op te leggen aan iedereen geef ik liever iedereen meer intelligentie, dan denk ik dat we samen deze wereld een stuk mooier kunnen maken dan wat ik in mijn eentje kan bedenken.

 

Ben je gelukkig?

Natuurlijk! 🙂

 

Wat is jouw definitie van succes?

Succes is het bereiken van je doelen.

 

Maar om je een uitgebreider antwoord te geven. In mijn ogen zijn er twee manieren waarop een mens succesvol kan zijn. De eerste manier is door actief te werken aan een betere wereld. En dan heb ik het niet alleen over non-profit initiatieven, maar ook over bedrijven. Ik heb bijvoorbeeld Trade Management gestudeerd en mijn scriptie geschreven voor een bedrijf dat bamboe vloeren produceert, een sterker en duurzamer alternatief voor tropisch hardhout. De mensen die daar werken zijn ook op een fantastische manier de wereld aan het verbeteren.

 

De tweede manier is door kinderen te krijgen en een goede ouder te zijn, of op een andere manier wat voor kinderen te betekenen. Kinderen zijn de toekomst en alles wat wij kunnen doen om kinderen een goede basis mee te geven is per definitie zeer succesvol bestede tijd.

 

Gedeeld: 3 exemplaren van ‘Vlees is dood, lang leve groente

Delen is altijd leuk! Ik wil graag 3 exemplaren van mijn boek cadeau doen.

 

 

 

Wil jij kans maken op een exemplaar van ‘Vlees is dood, lang leve groente’? Laat dan onder dit interview een reactie achter en mail je adres naar info@clairesmission.com. A.s. vrijdag maak ik via Facebook de 3 gelukkige bekend. 😀

16 Comments

 1. Wat een leuk interview, ik wil graag kans maken op het boek om deze vervolgens aan mijn vriend te geven.

 2. Ik ben het helemaal eens met Robin. Het is zo fijn om te zien dat je zelf ook invloed hebt op de mensen om je heen, zo zijn mijn ouders en zusje vegetarisch geworden, mijn vriend veganistisch en zijn drie van mijn beste vriendinnen ook aan het experimenteren met een veganistisch dieet. Stapje voor stapje maken we de wereld op die manier een stukje mooier:) Ik doe mee aan de winactie, leuk!

 3. Superleuke actie! Ik zou het boek graag winnen voor mijn ouders, die héél voorzichtig beginnen met af en toe vlees te vervangen voor vega(n) alternatieven. Ik hoop dat ze door dit boek inzien dat het makkelijk, gezonder, beter is om helemaal plantaardig te gaan leven!

 4. Mooi interview! Ik ga het sturen naar iemand die denkt niet geheel zonder vlees te kunnen leven. Ze eet wel steeds minder vlees, maar is en blijft een Bourgondiër en snapt het nog steeds niet.

 5. Meer groente en geen vlees is mijn streven ,maar daar is nog niet iedereen in het gezin mee eens ,ik ben erg benieuwd naar het boek!

 6. Hoe is het mogelijk dat ik niet eerder van dit boek heb gehoord?! Ik ben superbenieuwd! Ik ben nu bijna klaar met de opleiding tot natuurvoedingsadviseur en wil erg graag mijn boekenkast vullen, zodat ik mensen straks beter kan adviseren en literatuurtips mee kan geven, dus ik zou het boek heel graag winnen 😉

 7. Als gezin zijn we nu een jaar aan het minderen met vlees. Nog steeds wel op zoek naar vleesvervangers en nieuwe gerechten, maar de noten, eieren en soja doen het redelijk goed bij ook onze dochters. Duurzaamheid staat hoog op onze agenda en wellicht helpt dit interessante boek ons om helemaal een punt achter vlees te zetten. Ook zou ik graag meer argumenten willen kunnen gebruiken om de jongeren op school tijdens duurzaamheidslessen in te laten zien wat de huidige vleesconsumptie doet met onze aarde. Ik hoop dat ik een exemplaar mag winnen en dan zal ik zeker mijn kennis gaan delen♻️

 8. Dat boek zou ik heel graag aan mijn vriendin willen geven die nog steeds af en toe vlees eet en andere dierlijke producten 🙁
  En zelf zou ik het ook graag lezen hoewel ik vegan ben 🙂

 9. Leuk interview. Mooie wens 😉
  Ik zou het boek graag willen winnen. Heb het een poosje terug van mijn broer geleend en eet sindsdien vegetarisch. Ik denk dat hij zijn boek nu wel terug wilt, dus zou ik heel graag een eigen exemplaar willen hebben

 10. Jolanda stuik Reply

  Lijkt me een geweldig boek !

  Voor verdere inspiratie die je ook weer op andere mensen over kan brengen.

  Ik doe graag mee.

 11. Onder het mom van “delen is altijd leuk” (I agree!): als beginnend vegan kan ik zelf zeker ook nog wat tips en recepten gebruiken, maar het boek (en de kennis) delen is absoluut iets wat ik ook zou doen als ik het boek zou winnen. ^^

 12. Goede insteek voor een boek. Ik hoop dat een hoger IQ gaat helpen voor iedereen, want het zijn vooral gewoontes om vlees te eten. Ik hoop dat dit boek net dat extra zetje kan geven om te overtuigen.

 13. Ja graag wil ik je boek lezen en zal het dan delen met anderen. Ik ben ook vanaf ongeveer mijn 7e vegetariër. Inderdaad de eerste in mijn omgeving. Ik ben nu 43 en heb mijn 4 kinderen vegetarisch opgevoed. Mijn kinderen kwamen met een melkallergie ter wereld en toen mijn oudste zich vragen ging stellen of eieren eten wel verantwoord was, vond ik het moeilijk om ook eieren nog acceptabel te vinden. Ik heb nog niet gekozen voor een vegan life style. Ik denk nu nog dat het misschien lastig is, of dat ik ei en kaas teveel ga missen. Ja, eigenlijk dezelfde argumenten als veel anderen ook hebben maar dan met vlees.
  Nu ik dit schrijf, denk ik: ik wil geen uitbuiting van dieren op mijn geweten hebben. Dus ik wil een serieuze poging wagen op het veganpad. Je boek zou erg welkom zijn.

 14. Hi Claire!
  Wat een leuk interview! Ik haal hier heel veel inspiratie uit om in mijn omgeving op een positieve wijze mensen te inspireren om (meer) plantaardig te gaan eten en uiteindelijk misschien wel helemaal vegan te worden. Ik zou het boek dan ook graag willen winnen om zelf nog beter op de hoogte te zijn over de verschillende aspecten van veganisme & om het boek uit te lenen aan vrienden en cliënten, zodat het hen ook inspireert 🙂
  Liefs, Lotta

 15. Marielle kleyn Winkel Reply

  Fijn om dit interview met Robin te lezen! Nu ben ik zeer nieuwsgierig naar zijn boek. MIjn partner kan fantastisch veganistisch koken en we zijn ook een voorstander van deze levenskeuze. Hopelijk kan datgene wat hij beschrijft in zijn boek overbrengen aan onze dochter 🙂

 16. Claire van Vrijberghe de Coningh Reply

  Wauw, wat een prachtige reacties allemaal! Bedankt voor jullie deelname. De winnaars zijn zojuist via Facebook bekend gemaakt. Alvast een heel fijn weekend! ♥

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: