Onlangs heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken Tim en Ivi Huijsmans benoemd tot ‘Nederlands Wereldverbeteraars van het Jaar’. Vandaag op Werelddierendag gaan zij met ‘Red de Aarde’ officieel internationaal verder onder de naam ‘Faunawatch’. Laat je inspireren door deze jonge ondernemers, activisten maar vooral wereldverbeteraars pur sang. Heel veel leesplezier!
Wat geeft jullie energie? Hoe verwerken jullie dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jullie rituelen?
Na afloop van iedere actie of activiteit krijgen we ontzettend veel leuke reacties, dat geeft energie. We zitten nu in 5 en 6 VWO, wat natuurlijk ook veel schoolwerk oplevert, maar we benutten iedere vrije minuut voor Faunawatch, ook in de weekenden. We proberen altijd de positieve kant te belichten en niet van het negatieve uit te gaan.
Wanneer en waarom zijn jullie vegetarisch geworden? Hoe heeft jullie reis eruit gezien, waar liepen jullie tegenaan en wat kunnen jullie aanbevelen of juist niet?
Tim: Ik ben al mijn hele leven vegetarisch. Het antroposofisch consultatiebureau adviseerde om kinderen in de peuterjaren geen vlees te laten eten. Later zette zich dit door.
Ivi: Ik ben sinds 4 jaar vegetarisch. Voor die tijd aten we maximaal 2x per week vlees. Ik wil geen vlees eten van dieren die slecht behandeld worden. Ik heb het nooit moeilijk gevonden om te stoppen met het eten van vlees, ik mis het gewoon niet.
We zouden iedereen adviseren om bijvoorbeeld maar twee keer in de week vlees te eten. Als iedereen dit doet maakt het een enorm verschil.
Heeft jullie keuze om als vegetariër te leven ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
We merken dat het mensen aan het denken zet. Vrienden en vriendinnen plannen thuis vegetarische dagen in en eten graag vegetarisch mee. Ze ontdekken vegetarische producten die ze hartstikke lekker vinden en zijn meestal erg verbaasd over hoe klein het verschil in smaak is tussen vegetarische producten en echt vlees.
Wie is jullie grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
Een groot voorbeeld voor ons is Jane Goodall. Op jonge leeftijd begon ze met haar beroemde onderzoek naar chimpansees. Dat ze deze primaten 40 jaar heeft onderzocht, getuigt van een ontzettend groot doorzettingsvermogen. Daarnaast bekijkt zij altijd alles vanuit de positieve kant en heeft respect voor vriend en vijand. Jane Goodall is nu 84 jaar en nog steeds ontzettend actief. Ze geeft 300 dagen per jaar lezingen om bewustwording te creëren.
Jullie zijn onlangs door het Ministerie van Buitenlandse Zaken tot ‘Nederlands Wereldverbeteraars van het Jaar’ benoemd. Wat vinden jullie hiervan en wat was het eerste wat door jullie heenging toen jullie wisten dat jullie benoemd zouden worden?
We zijn ontzettend blij dat wij zijn benoemd tot Nederlands Wereldverbeteraar van het jaar. Het opent vele deuren. Zo konden we bijvoorbeeld subsidie ontvangen voor ons imkerproject in Ghana. We hebben hierdoor alle benodigde materialen voor de 91 opgeleide imkers kunnen kopen (66 studenten en 25 leraren). Het geeft een ontzettend goed gevoel om te weten dat een departement zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken achter onze projecten staat.
Wat is Faunawatch? Hoe zijn jullie op het idee gekomen, wat doen jullie en hoe kunnen mensen zich aansluiten?
Vier jaar geleden zijn we begonnen onder de naam ‘Red de Aarde’. Samen met onze ouders zijn we naar Santiago de Compostela gelopen. Een wandeltocht van ruim 2000 km. Tijdens deze tocht zijn we door 4 landen gelopen en hebben we veel verschillende natuurgebieden gezien, maar ook de kwetsbaarheid van de natuur kwam duidelijk naar voren. Zo zagen we ineens een snelweg door een prachtig bos. Het jaar daarna hoorden we dat Shell ging boren op de Noordpool, één van de meest ongerepte natuurgebieden. Dat was het moment dat wij dachten “we moeten iets doen”. Samen besloten we een organisatie op te richten, genaamd ‘Red de Aarde’. In de afgelopen vier jaar hebben we allerlei projecten gedaan om het dierenwelzijn te bevorderen. We hebben o.a. gesproken met minister Ploumen van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking over ons bijenbeschermingsproject in Nederland en ons imkerproject in Ghana én met staatssecretaris Dijksma over het leven van kippen in de bio-industrie. Verder zijn er bijvoorbeeld gesprekken geweest met Jane Goodall en Paul Watson (medeoprichter Greenpeace en oprichter Sea Shepherd). Aangezien we zowel lokaal, nationaal en inmiddels ook internationaal actief zijn, hebben we ook gekozen voor een internationale naam, zijnde Faunawatch. Faunawatch zet zich in voor het bevorderen van dierenwelzijn, middels activiteiten, educatie en acties. Mensen kunnen zich opgeven als vrijwilliger. Iedereen is welkom, met welke achtergrond dan ook.
Waar dromen jullie over? Zijn er samenwerkingen waar jullie op zoek naar zijn of open voor staan?
Sinds ons 8ste dromen we er al van om in een Afrikaans land te gaan wonen.
Ivi: Ik wil daar graag een school en een huis voor kansarme kinderen oprichten waar ze kunnen leren en wonen. Ik wil veel aandacht besteden aan lessen over dieren en natuur. Ik vind het belangrijk dat de kinderen van jongs af aan respect hebben voor dieren, de natuur en hoe we samen in harmonie kunnen leven.
Tim: Ik wil graag in verschillende landen projecten opzetten op het gebied van dierenbescherming. Een van de projecten die ik wil doen is het opzetten van een opvangcentrum voor chimpansees en olifanten. Volgend jaar ga ik diergeneeskunde studeren, wat ik ook zeker in onze projecten zal toepassen.
We staan altijd open voor samenwerkingen. We zijn ervan overtuigd dat we samen sterker staan en grote stappen kunnen zetten. Krachten bundelen is iets wat we heel belangrijk vinden, want we streven allemaal hetzelfde doel na.
Stel jullie zouden samen 3 wensen mogen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
De drie wensen die wij hebben zijn:
- Evenwicht herstellen tussen dier en mens. Mensen maken deel uit van het ecosysteem. Zij zitten in dezelfde cirkel als dieren. Dat wordt vaak vergeten. De mens stelt zich vaak boven het ecosysteem in plaats van er deel van uit te maken. Dit gaat ten koste van de dieren en hun welzijn. We zouden graag willen dat het evenwicht terug komt en dat de mens haar eigen plaats in het ecosysteem inneemt.
- Respect voor alles wat leeft en bewustwording. Als mensen respect hebben voor alles wat leeft, zouden we samen een hele mooie plek in het universum hebben. Als iedereen alles wat leeft respecteert en zijn gang laat gaan zal er een prachtig natuurlijk evenwicht ontstaan. Hierbij is de bewustwording erg belangrijk. De meeste mensen weten vaak niet hoe dieren behandeld worden. Er kan alleen iets veranderen als de mensen weten wat er speelt.
- Meer jongeren die zich bezig houden met het bevorderen van dierenwelzijn. Zoals meer dan eens wordt gezegd, “jongeren zijn de toekomst”. We zouden het super vinden als er meer jongeren komen die zich bezig houden met dierenwelzijn. Jongeren hebben vaak creatieve ideeën en kunnen echt wat betekenen voor de toekomst.
Zijn jullie gelukkig?
We zijn absoluut gelukkig. Het is heerlijk om zoveel bezig te zijn met je passie. Dit is extra leuk door de vele positieve reacties die we krijgen. Dat je weet dat andere mensen achter je staan. Daarbij steunen onze ouders ons helemaal in alles wat we doen en hebben wij een heel goed team.
Wat is jullie definitie van succes?
Onze definitie van succes is positieve verandering en ontwikkeling. Als we een project doen, is het geweldig om te zien dat er iets op gang komt. Mensen worden zich bewust van de dieren om zich heen en begrijpen dat we ze nodig hebben. De kleine verandering in het denken van iemand voelt al als succes. Als je ziet hoe er een ontwikkeling plaatsvindt bij een persoon, dan weet je waar je het voor doet.
Gedeeld: Faunawatch campagne
De eerste campagne waarbij Faunawatch dierenliefhebbers betrekt, is een selfie-actie waarmee we aandacht vragen voor Werelddierendag én onze nieuwe naam. Daarbij roepen we mensen op een selfie met een dier te plaatsen op social media met de tekst: Breng (bedreigde) dierensoorten & het belang van dierenwelzijn onder de aandacht met een #faunawatchselfie. Klik hier voor meer informatie.
1 reactie
Beste Claire,
hartstikke bedankt voor het plaatsen van het interview! De site ziet er heel mooi uit en is zeer inspirerend. We vonden de vragen erg leuk om te beantwoorden. Er zaten vragen tussen waar je ook echt even over na moet denken. Je hebt originele ideeën en weet de geïnterviewde personen op een verrassende manier neer te zetten. Het was heel fijn om met jou samen te werken. Je hebt een zeer prettige manier van communiceren.
We zijn erg blij dat we op deze manier samen met jou weer iets bij hebben kunnen dragen aan het dierenwelzijn.
Groetjes, Tim, Gaston, Vera & Ivi,
Stichting Faunawatch.