Soms kom je mensen tegen die zo gepassioneerd zijn over hun werk, dat ze daarmee als een zonnetje hun positiviteit delen. Zo ook Janwillem Retera, de oprichter van de Timmerclub. Een geweldig initiatief dat mensen verbind met de natuur, mensen, dieren en meer. In dit interview deelt Janwillem meer over zijn prachtige missie en sociale onderneming. Heel veel leesplezier!
Waar staat de Timmerclub voor?
Natuurbewustzijn, talentontwikkeling en sociale verbondenheid; dat is waar ik voor sta. Ook integriteit, vrijheid en verantwoordelijkheid vind ik erg belangrijk. Verantwoordelijkheid voor mijzelf en mijn omgeving, goed zorgen voor de planeet en al dat leeft; mensen, planten, dieren, bomen, tuin- en buitenleven. Kinderen en volwassenen als ‘mens’ observeren en proberen datgene te geven wat ze nodig hebben om te groeien als persoon in het besef dat ze verbonden zijn met alles om hen heen. Samenwerken. Talenten en natuurlijke aanleg waarnemen en tot wasdom brengen door de juiste uitdaging op het juiste moment te geven. Verdieping in ‘’Wie is die ander?’’ Transpositionele empathie, met een mooi woord.
Mijn hoogste doel is bijdragen aan een duurzaam leefbare planeet waar iedereen zoveel mogelijk geluk kan creëren en ontvangen voor zowel zichzelf als voor de mensen om hem of haar heen. Ik vind het belangrijk om hierbij het ecologisch systeem in stand te houden en hierop goed rentmeesterschap te betrachten.
Het besef dat het soortenaantal met 70% teruggelopen is in ons ecologisch systeem zegt iets over ons natuurbewustzijn. Wij vinden het van groot belang dat kinderen begrip en ontzag krijgen voor de schoonheid en de noodzaak van een goed beheerde natuurlijke omgeving. Ons ecosysteem is heilig. Zonder dit hebben we geen voedsel, geen bestuiving, geen schoon drinkwater, niet voldoende zuurstof om in te ademen en geen groen om in te ontspannen.
De Timmerclub is een sociaal -educatieve onderneming. Kun je hier wat meer over vertellen?
De Timmerclub staat voor ‘Duurzaam en Sociaal’ en ‘Leren door te Doen’. Wij zijn een onderneming met sterk sociale, maatschappelijke, opvoedkundige en natuur educatieve (onderwijs) doelstellingen.
Wij richten ons op het individuele talent, het individuele gedrag, op onderwijs en op samenwerken. Timmeren is voor ons een doel, niet perse gericht alleen om het vak van timmerman te leren, alhoewel deze kinderen er ook zijn. Maar vooral om te laten zien dat je met je handen iets kunt maken dat je als idee in hoofd hebt bedacht of toegevallen is. Je creativiteit en inventiviteit gebruiken en dingen uitproberen. Het gaat om talentontwikkeling en om persoonlijke ontwikkeling (empowerment, zelfinzicht in handelen voelen denken). Met de Timmerclub proberen wij onze lessen en educatieve timmerworkshops zoveel mogelijk te doen met medewerking van vrijwilligers. Vanaf dag 1 bij Retera projecten, was het motto, ‘’iedereen doet mee in onze maatschappij en iedereen verdient een plekje om zichzelf weer een beetje beter te leren kennen in een ontspannen sfeer in vriendschap en wederzijde sociale betrokkenheid.’’ Mensen die meedoen worden na verloop van tijd broeders, zusters, vrienden en vriendinnen of bevriende kennissen.
De wereld zoals ik hem graag omarm, zoals ik hem graag zie, als een gemeenschap met elkaar, die omkijkt naar elkaar. In wat voor beschaving zijn wij aanbelandt op het moment dat we wegkijken van diegene die onze hulp het hardst nodig hebben? Ja, ik geloof zeker in een Gods bewustzijn, one way or the other.
Hoe zien de natuur -educatieve timmerworkshops en lesmodules er in de praktijk uit?
We komen als ‘vogeltimmermannen’ altijd goedgehumeurd met de timmerbus naar je toe op locatie. Daar zetten we onze timmer-setting op van mobiele natuurwerktafels, gereedschapsbakken en materialen. We hangen vlaggenlijnen op met gekleurde vlaggetjes, om de sfeer te verhogen en ons timmerbord. Daarna vertellen we meestal iets over het van te voren uitgekozen Natuur-thema: bijen, pollen en bevruchten, groenten, zaadjes, planten, stadsvogels, kleine vogeltjes, of schaal en schelpdieren. Daarna gaan we creatief aan de slag door middel van timmeren, figuurzagen, schilderen of decoreren.
Los van de vele timmer en figuurzaag workshops met schoolkinderen vind ik hier het vermelden waard de workshop; Natuur en je Hart. Waarbij volwassenen, in dit geval 50+, hun eigen natuurkunstwerk konden maken, eenvoudig of meer ingewikkeld. Het idee was om je persoonlijke gevoel en relatie met de natuur tot uitdrukking te brengen en hier jezelf volledig in op te laten gaan. Hier zijn hele mooie en erg diverse werkstukken uitgekomen die dag.
Kun je een paar voorbeelden geven van de creatieve hout -en leerwerkprojecten die je samen hebt vormgegeven en uitgevoerd met volwassenen, jongeren, docenten en schoolkinderen?
We hebben met de Timmerclub een enorme hoeveelheid workshops gedaan die niet standaard waren, zo hebben we:
- vleermuiskasten gemaakt met 16-17 jarige jongeren in het kader van een scouting opdracht. Persoonlijk leiderschap – Eagle badge. Hele goede herinneringen aan.
- we hebben ooit een boerderij geschilderd met 4 jongeren van 16-17 jaar uit Rotterdam zuid die zo weer een stapje verder konden komen met zichzelf en het schildersvak konden verkennen.
- we hebben voor een gemeente 6 zomerweken lang een bouwspeelplaatsproject gedaan, met pallethutten timmeren, die periode toch wel honderden kinderen en ouders bediend op 4 locaties, op mooie grasweides.
- we hebben met ouders die thuisonderwijs gaven aan hun kinderen schrijfmeubels (bureautjes) gemaakt waarbij het hele maakproces technisch werd uitgelegd en voorgedaan. Vervolgens hebben de 3 kinderen samen met hun ouders als koppel ieder een meubel gemaakt d.m.v. pen gat verbindingen. Hele goede herinneringen aan.
- we hebben in de zomer van 2019 voor het Nivon.nl natuurvriendenhuizen en vluchtelingenwerk, tijdens de sociale groepsvakanties, met vluchtelingenouders -en kinderen vogelhuisjes getimmerd en natuureducatie gedaan. We hebben zo andere culturen en ook de realiteit van de asielzoekers en statushouders van dichtbij meegekregen.
- we hebben op een basisschool in Rijswijk een keer moestuinbakken getimmerd als kerstactiviteit met allochtone moeders in de ene kleedkamer en allochtone vaders in de andere kleedkamer; bijzonder!
- we hebben op talloze BSO-locaties van diverse organisaties door de jaren heen workshops uitgevoerd, vaak tijdens schoolvakanties.
- we hebben op de HB -speeldag, voor vermoedelijk hoogbegaafde kinderen een mooie ouder kind workshop gedaan.
- we hebben op schoolpleinen van basisscholen, workshops vogelhuisjes timmeren gegeven, samen met ouders, schoolkinderen en leerkrachten, dat doen we nog steeds.
Daarnaast verkoop je ook bouwpakketten voor kinderen vanaf 7 jaar. Wat leuk! Kun je hier wat meer over vertellen?
Als je meer zelfstandig aan de slag wilt gaan vanuit huis, dan kun je samen met je kind of je kind alleen, in onze webshop een geprepareerd bouwpakket van houten onderdelen aanschaffen. Voorgeboord compleet met een zakje spijkers, schuurpapier en een duidelijke handleiding. Zo hebben we diverse vogelhuisjes, een gereedschap bak en bijvoorbeeld een insectenhotel voor kinderen in ons assortiment. Al onze pakketten zijn van Fsc-gecertificeerd hout, grotendeels snelgroeiend vurenhout.
Ons nieuwe bouwpakket Insectenhotel is echt educatief ingestoken met veel weetjes over de bijen en insecten, die je kunt ontdekken tijdens het timmeren en bouwen. Je kunt het afronden door middel van een eigen gecreëerde natuurlijke dakbedekking. Er zit een extra gipsopdracht in voor extra uitdaging en natuurlijk ga je dan vieze vingers krijgen!
Wat betekent sociaal ondernemerschap voor jou?
Sociaal ondernemerschap betekent voor mij dat je als ondernemer oog hebt voor mensen die minder makkelijk meekomen in de maatschappij en die iets meer nodig hebben om te kunnen meedoen en functioneren dan gezonde mensen. Mensen met een bepaalde lichamelijke handicap of bijvoorbeeld een autisme – spectrumstoornis, of bijvoorbeeld iemand die een hersenbeschadiging heeft of een psychische problematiek. Ook werk ik met hoogbegaafde mensen die zijn vastgelopen in het reguliere arbeidsproces en die een time-out nodig hebben om te kunnen heroriënteren. Het doet ze goed, omdat ze zichzelf weer even mogen zijn, gewoon als mens.
Ik ga voor een inclusieve maatschappij en een bijbehorende inclusieve economische arbeidsmarkt, waarbij werkelijke winst niet alleen om financiën draait maar holistisch allesomvattend is en de mensheid en de natuur omarmd als onderdeel van het grote geheel. Een integere balans en geen uitholling van onze omgeving en bodem en mensen. Maar wel met de voetjes op de vloer; de schoorsteen moet wel roken!
Zijn er daarnaast ook samenwerkingen waar je naar op zoek bent of open voor staat?
Ik ben op zoek naar een sociale houtproductiepartner, liefst in de regio Zuid-Holland-West, regio groot Zuid-Holland mag ook, die een deel van onze pakketten in een kalm tempo netjes wil gaan gaan voorzagen, boren en inpakken. Een kwalitatief productieproces.
Dit is nauwkeurig werk maar voor bepaalde leerlingen en leerwerk-doelgroepen zeer waardevol om te doen en het geeft zin en trots aan de werkdag, of aan de dagbesteding. De kwaliteit telt hierbij en de toegevoegde leerwerk-waarde.
Wij zijn daarnaast altijd op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers, regio Haaglanden-Delft- Zoetermeer die het leuk vinden om in het land of in de regio geregeld een middagje mee te gaan timmeren met kinderen of jongeren. Dat kan door de week zijn of in het weekend. Fijn als je mee wilt doen en we leren je graag beter kennen met een kop koffie.
Verder willen we graag samenwerken in projecten met natuur( beschermings)-organisaties op het gebied van natuureducatie voorlichting creativiteit en kinder -en familieactiviteiten.
We hebben voor het Nivon in 2019 een vol jaarprogramma verzorgd tot ieders tevredenheid.
Voor basisscholen en als dagbestedingsactiviteit bij jeugd -en zorginstellingen hebben wij het programma ‘Timmeren voor de Natuur’ waarbinnen wij diverse objecten timmeren en ook educatie verzorgen. Hier zoeken wij tevens samenwerkingspartners, sponsoren en fondsen voor om het voor bv. basisscholen aantrekkelijk te kunnen maken.
Gedeeld: Een creatieve workshopmiddag.
Wat wij als Timmerclub en sociale onderneming willen geven is een creatieve workshopmiddag aan een sociale jeugdinstelling, jeugdzorgboerderij, gezinsvervangend tehuis of gehandicapten/autisme instelling (passend) in de regio Zuid Holland. Werk je bij zo’n instelling? of ken je iemand die hier werkt en interesse heeft dan komen we graag in contact met je. We maken anderen graag blij met onze activiteit!
Voor meer informatie over de Timmerclub kun je terecht op de website, Facebook, Instagram en LinkedIn.
Is er een vraag die jij aan Janwillem zou willen stellen?