Door klimaatverandering gaan we de komende jaren steeds meer te maken hebben met extreem weer. Hoe zorg je ervoor dat je huis daartegen bestendig is? Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je je huis toekomstbestendig kunt maken. En het goede nieuws is dat veel van deze aanpassingen niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee! In dit gastblog artikel deelt één van onze gastbloggers er alles over.
Verduurzaming van je huis
Verduurzaming van je huis is een belangrijke stap om je huis toekomstbestendig te maken. Door te investeren in zonnepanelen, een groen dak, een warmtepomp en energiezuinige apparaten, ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien bespaar je op de lange termijn geld op je energierekening.
Maar duurzaamheid betekent niet alleen energie besparen, het gaat ook over het koel houden van je huis in de zomermaanden. In plaats van een airconditioning te gebruiken, kun je bijvoorbeeld investeren in HR+++ glas, spouwmuurisolatie en goede zonwering om de warmte buiten te houden en goede ventilatiemogelijkheden om koele lucht binnen te laten. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabelere woonomgeving, maar ook voor een lagere energierekening.
De risico’s verkleinen om je huis toekomstbestendig te maken
Een ander belangrijk aspect voor je huis toekomstbestendig te maken is het verminderen van de risico’s. Door het veranderende klimaat kunnen we vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Het is daarom belangrijk om je huis te verzekeren tegen schade door bijvoorbeeld brand-, storm- of waterschade. Je huis verzekeren beschermt je tegen financiële verliezen en geeft je de mogelijkheid om eventuele schade te herstellen.
Een huis van de toekomst
Er zijn steeds meer slimme technologieën beschikbaar die ons kunnen helpen om ons huis duurzamer en efficiënter te maken. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten die de temperatuur automatisch aanpassen aan je dagelijkse routines en bewegingen in huis, slimme verlichting die energie bespaart en zonwering die automatisch reageert op de weersomstandigheden. Deze technologieën zijn niet alleen duurzaam, maar ze kunnen ook bijdragen aan een meer comfortabele leefomgeving.
Zelfvoorzienend leven
Een andere kijk op toekomstbestendig zijn, zou kunnen zijn dat je probeert meer zelfvoorzienend te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zelf regenwater opvangen. Dit regenwater kan worden gebruikt voor het besproeien van je tuin of het wassen van je auto, maar je kunt er ook voor kiezen om een regenwatersysteem aan te leggen, zodat je het regenwater kunt gebruiken voor je douche, wasmachine en toilet. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook zorgen voor een lagere waterrekening. Daarnaast kun je ook zelf energie opwekken door het installeren van zonnepanelen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van energiebedrijven en draag je bij aan een duurzamere toekomst.
Klaar zijn voor extreem weer
Het is tot slot slim om je bewust te zijn van de risico’s van klimaatverandering in jouw directe omgeving. Als je bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving woont, is het verstandig om geen bomen en struiken dicht tegen je huis aan te planten. En als je in een lagergelegen gebied woont, is het goed om een plan te hebben voor het geval er overstromingen dreigen. Door te weten wat het risico is in jouw omgeving, kun je jezelf beter voorbereiden op eventuele gevaren.
Tot slot…
Je huis toekomstbestendig maken gaat niet alleen over het verminderen van de impact op het milieu, maar het gaat ook over het creëren van een veilige en comfortabele leefomgeving voor jou en je familie. Door te investeren in verduurzaming, slimme technologieën en eigen energieopwekking, en je bewust te zijn over wat eventuele risico’s ben je goed op weg naar een fijne en duurzamere toekomst. Wees de verandering die je wilt zien en maak je huis toekomstbestendig.
Heb je genoten van dit gastblog artikel en is jouw huis al toekomstbestendig? Wij zijn super benieuwd! Laat je het weten in een reactie?
3 reacties
interessante tips, wij vangen regen op om ons plantjes en moestuintje water te geven. Maar ook om bijvoorbeeld de ramen buiten te wassen. In de toekomst hopen we nog meer eco te kunnen doen.
Goede tips, ik probeer met nieuwe tuinplanten rekening te houden met planten welke goed kunnen tegen zon en droogte.
Interessant om te lezen. Ik woon in een huurhuis, dus daar ga ik niet te veel in investeren. Als ik koophuis heb wil ik dat zeker wel gaan doen