In het begin toen de coronacrisis uitbrak was ik (hoog)zwanger, toen kregen we Lana en met een klein baby’tje wil je geen enkel risico lopen. Dus cancelde ik direct alle meditatielessen en Kintsugi workshops die ik gaf en gingen we in quarantaine. Hoewel het rust gaf omdat we het risico aan alle kanten verkleinde, zorgde het ook voor stress. Want ja; hoe gaan we dit financieel allemaal redden? In dit blog artikel geeft Machiel Keet, een expert in geld, tips en tricks hoe je mindful met geld om kunt gaan en hoe je minder geldstress kunt ervaren. Precies wat ik nodig heb! Kan hij jou ook helpen?
First things first… Over Machiel Keet van Moneyfulness
Naast dat ik graag interviews en reviews schrijf, vind ik het heerlijk om blog artikelen met je te delen waarin ik mijn eigen kennis met je deel en/of waar ik zelf ook iets van kan leren. Voor het schrijven van dit blog artikel over mindful en zonder stress met geld omgaan, heb ik Machiel Keet gevraagd om zijn kennis en expertise met ons te delen. Hij is de oprichter en bedenker van Moneyfulness. Een prachtige methodiek die wereldwijd bekend is en waarvan de wortels liggen in mindfulness. Wat ervoor zorgt dat je beter met stress kunt omgaan, rust krijgt, leert om met je angsten om te gaan en om te leren niet te oordelen.
Machiel; ‘’Moneyfulness bestaat uit twee delen. In het eerste deel neem ik je mee door de money methode. In deze methode leer je jezelf, je houding ten opzichte van geld, je belemmerende overtuigingen over geld en je omgang met geld kennen. Hoe kun je stress en piekeren over geldzaken verminderen? Hoe kun je een ander zichzelf laten zijn en niet te hard over jezelf oordelen? Dit leer je allemaal. Ook leer ik je hoe je kunt stoppen met jezelf te kwellen met allerlei onzinnige negatieve gedachten en jezelf de ruimte te geven. In het tweede deel van Moneyfulness breng je je eigen financiën in kaart. Nadat je inzicht in je verleden hebt gekregen ga je met behulp van het bank management systeem orde scheppen in je financiën. Je krijgt rust op financieel gebied en je kunt je financiële toekomst goed gaan plannen. Dit heeft niets te maken met het absolute bedrag dat je nodig denkt te hebben. Elk bedrag is goed om mee te beginnen.
Een belangrijk element in Moneyfulness is dat we de wereld een stukje mooier willen maken. Daarom doneren we 10% van alle opbrengsten aan goede doelen die armoede bestrijden. Dit kunnen lokale goede doelen zijn, maar ook goede doelen in de derde wereld.’’
Hoe komt het dat bijna iedereen stress over geld ervaart?
Wie ik op dit moment ook spreek, iedereen in mijn omgeving maakt zich momenteel zorgen over geld. Is het niet vanwege de angst of een baan wel een baan blijft, dan is het wel de ondernemer die harde klappen heeft gekregen door de coronacrisis. Hoewel we stiekem best wel weten waar die stress over geld op dit moment vandaan komt, vraag ik mij toch af wat wij er precies aan kunnen doen?
Machiel Keet; ‘’Geld; je houdt ervan of je haat het. Maar we hebben het allemaal nodig. Juist omdat die noodzaak sterk aanwezig is, heeft geld zo’n belangrijke plaats in onze samenleving. Wat soms ook kan zorgen voor stress. Vaak wordt deze stress veroorzaakt door angst en onwetendheid (onwetendheid is ook wel angst voor het onbekende). Zo maken we ons allemaal weleens zorgen over de financiële gevolgen van gebeurtenissen die nu of in de toekomst plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan het verliezen van een baan, faillissement, echtscheiding of een erfenis. Daarnaast zorgt ook het verleden voor veel stress omdat we het blijven herbeleven en/of als angstscenario voor de toekomst zien.
Ongeveer de helft van alle mensen die ik tijdens speeches, trainingen, workshops of webinars spreek, heeft van huis uit ‘iets’ geleerd over geld. Doorgaans gaat dit over sparen of budgetteren. Minder dan tien procent heeft geleerd hoe je over geld kunt denken, hoe je een goede relatie met geld op kunt bouwen. Dit is een bijzonder interessant gegeven omdat iedereen een mening heeft over geld.’’
Zo kun je mindful over geld leren denken.
In 2018 schreef ik dit blog artikel waarin ik met je deelde hoe ik heb leren leven met minder geld én waarom ik bewust deze keuze heb gemaakt. Het heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer voldoening haal uit de dingen die ik doe om geld te verdienen. Maar eerlijk is eerlijk, toch zou ik graag willen leren om ook in momenten dat ik mij zorgen maak over geld, mindful te blijven.
Machiel; ‘’Wanneer je mindful over geld wilt leren denken, dan moet je beginnen met het achterhalen waar je stress vandaan komt. Liggen de oorzaken voor je geldstress in het verleden of is er angst voor de toekomst? Er zijn verschillende technieken om de angsten een plek te geven en de ontstane stress te reduceren.
De volgende stap is om na te gaan wat je ouders (opvoeders) je over geld vertelden. Was er bijvoorbeeld een standaard uitspraak over geld? Bijvoorbeeld; ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, dan zul je nooit een kwartje worden’. Als dit een uitspraak van vroeger was, dan is de kans groot dat dit een overtuiging is geworden. Als je niets aan deze overtuiging gedaan hebt, dan is de kans groot dat je jezelf gaat saboteren, en wel zodanig dat je weer een dubbeltje wordt. Moneyfulness biedt een aantal verschillende oefeningen om te achterhalen welke overtuigingen je over geld hebt.
Daarnaast geeft het oordelen, beoordelen en veroordelen van anderen ook heel veel stress. Misschien herken je het wel; je vergelijkt jezelf met anderen, je vindt dat je in een bepaalde sociale klasse hoort, in een bepaalde wijk moet wonen, in een bepaald automerk moet rijden en bijvoorbeeld een minimale levensstandaard moet hebben. Dit wordt ook wel de Ratrace genoemd. Je ziet bij een ander enkel de buitenkant. Je weet nooit welke schuldenberg er achter een voordeur verborgen kan liggen. Allemaal om maar mee te doen ‘met de rest’. Vraag jezelf af of je mee wilt lopen in deze ratrace, of het de stress waard is, of dat je hier vrijwillig uit wilt stappen.’’
Wat als je juist meer geld wilt gaan verdienen?
Lana is nog heel erg klein. Stiekem zou ik niets fijner vinden dan om gewoon lekker thuis te blijven bij haar. Dit betekent niet dat ik helemaal niets wil doen. Werken vanuit huis gaat mij namelijk prima af! Maar het schrijven van blog artikelen en het geven van meditatielessen en Kintsugi workshops, zorgt niet altijd voor een stabiel inkomen. Dus wat als ik open sta om meer geld te gaan verdienen? Hoe doe ik dit op een mindful wijze?
Machiel; ‘’Je kunt makkelijk mindful meer geld gaan verdienen door je overtuigingen, gedrag en emoties die met geld te maken hebben aan te passen. Waar komt de stress vandaan, wat zijn je overtuigingen, hoe is je gedrag en welke emoties heb je op welk moment? Het merendeel van de mensen denkt in schaarste en daarmee in stress. Door te denken in overvloed kun je meer gaan verdienen. En goed om in gedachten te houden; je kunt altijd meer geld verdienen, je kunt echter geen tijd bijkopen.
In onze westerse maatschappij is het denken in uurlonen / uurtarieven stevig verankerd. Probeer het denken in bedragen per uur los te laten en te gaan denken in de waarde die je creëert. Als je ziet dat je veel meer waarde creëert dan dat je betaald krijgt, dan raak je overtuigd van het feit dat je meer mag verdienen, je hebt recht op meer geld! Je mindset is erop gericht meer betaald te krijgen voor de huidige werkzaamheden, je hebt geen problemen meer om een loon- of tariefsverhoging te vragen. Als ondernemer kun je nog een stap verder gaan door bedragen volledig te koppelen aan toegevoegde waarde en het terugrekenen naar uren los te laten.
Een laatste tip is meer van praktische aard. Zorg voor inzicht en overzicht over je inkomsten-uitgaven en je bezittingen-schulden. Zodra je dit hebt, kun je je gaan verdiepen in extra inkomstenbronnen zodat je niet van één bron afhankelijk bent. Hiervoor zijn legio mogelijkheden. Eén daarvan is creatief nadenken over de vraag hoe je met je hobby geld kunt gaan verdienen.’’
Zo geef je je kind het goede voorbeeld.
Eerlijk is eerlijk, Roy en ik hebben het niet altijd even slim aangepakt qua geld. Wanneer het er in overvloed was, gaven we het in hetzelfde tempo weer uit. Nu we de verantwoordelijkheid dragen over niet alleen 2 prachtige hondenkinderen, maar ook over een hele mooie dochter, moeten we het roer toch echt omgooien. Want als er iets is dat wij in de afgelopen jaren hebben geleerd, dan is het wel dat geld altijd laten rollen, helemaal niet zo verstandig is en – nog veel belangrijker – geen garantie voor geluk bied.
Machiel; ‘’De eerst acht jaren heeft een kind weinig tot geen kritisch denkvermogen en is het brein volledig gericht op leren. In de pubertijd is het brein van kind aan een grote verandering onderhevig.
Wat wel belangrijk is, is om op te letten wat je zelf zegt en uitdraagt als het over geld gaat. Zeker in de eerste acht levensjaren omdat ze dan voor een groot deel van jou als ouder leren. Op school leren ze weinig tot niets over geld. Uitspraken en gedrag met betrekking tot geld blijven vaak generaties lang in de familie. Als je je hier niet bewust van bent, dan draag je het automatisch over op de volgende generatie.’’