‘’Wat moet je doen als je minimaal 10 kilo of meer wilt afvallen?’’, met deze vraag stoei ik al een tijdje. Daarom ging ik op pad en stelde ik de vraag aan 3 verschillende vrouwen die allemaal iets met elkaar gemeen hebben; ze zijn allemaal meer dan 10 kilo afgevallen. In dit blog artikel delen zij hun verhaal inclusief tips en tricks als je ook wilt afvallen.
Het verhaal van Mique; die 40 kilo afviel en daarna nog een keer 20 kilo.
Mique deed het 2x. Zo viel zij 12 jaar geleden 40 kilo af in 10 maanden door een juist voedingspatroon en sport. Daarna kwam zij in een dipje terecht, waarbij zij niet lekker in haar vel zat met als resultaat zelfs een burn-out. Therapie, grenzen leren aangeven en vooral leren hulp te vragen zorgde ervoor dat zij hier 2,5 jaar geleden van herstelde en opnieuw 20 kilo afviel.
‘’De eerste keer dat ik ging afvallen heb ik geleerd hoe te eten. Ik leerde de voedingswaarde van voedsel kennen en switchte naar een eet ritme van 6x per dag: ontbijt, lunch diner en dan 3x een ‘snack’ moment. Dat schema gaf mij houvast en ook focus. In plaats van de hele dag door te snacken/eten, nam ik 3 volledige maaltijden en 3 tussendoortjes in de vorm van rauwkost, fruit, crackers of een bakje yoghurt met fruit. Hierdoor had ik ook geen honger. En kon ik het goed volhouden.
Naast een heel nieuw voedingspatroon ging ik sporten in een infraroodcabine. Dit is ideaal als je overgewicht hebt; je belast je gewrichten niet te veel en toch train je je hele lichaam. Ik viel 40 kilo af in 10 maanden tijd door goed, gezond en vooral genoeg te eten en daarbij te sporten. Door de warmte en ook het sporten, had ik niet veel overschot aan vel. Natuurlijk was niet alles strak, maar de combinatie van sporten en eten maakte het wel dat ik nog mooi in mijn vel kwam te zitten.
Doordat ik niet lekker in mijn vel kwam te zitten, verloor ik het eetpatroon en sloeg ik maaltijden over, waardoor ik tussendoor weer meer trek kreeg en het afvallen niet meer lukte. Daarnaast scheurde ik mijn meniscus, werd geopereerd en kon dus ook een tijd niet meer echt sporten. Langzaamaan kom je dan weer aan. Je ziet en voelt het gebeuren en dat is niet helpend als je al niet lekker in je vel zit. Aan de andere kant voel je ook dat het op dat moment geen prioriteit heeft. Met het vertrouwen dat het wel goed zou komen, heb ik gezorgd dat ik eerst emotionele ballast kwijtraakte door in therapie te gaan. Toen ik voelde dat dat weer in balans kwam, ben ik weer begonnen met sporten in de infraroodcabine.
Ik kan nogal in mijn hoofd zitten en om dan af en toe fysiek het randje op te zoeken, maakt dat ik uit mijn hoofd en in mijn lijf ga zitten. Ik heb mij daarom ook aangemeld bij een kleinschalige sportschool met personal training. Een flinke investering, maar vanwege mijn achtergrond leek mij dat voor nu het beste: 1-op-1 begeleiding met iemand die jou echt kent, weet te motiveren en ziet wat je nodig hebt. Dat bleek een schot in de roos voor het afvallen te zijn!
Ik leerde door de combinatie van krachttraining en cardio mijn lijf weer echt voelen. Ik ben lenig en blijk echt fysiek heel sterk te zijn. Als psycholoog weet ik dat body en mind verbonden zijn, maar dat de fysieke kracht zorgt voor zóveel mentale kracht, had ik nooit bedacht.
In het sporten leer ik hoe ik mijn grenzen moet bewaken en ook dat ik er soms overheen ga. Soms even stilstaan, ademhalen en dan pas in de actie in plaats van door, door, door. Dat werkt ook door in je dagelijkse leven. De focus die je hebt voordat je die squat of deadlift gaat doen, kun je altijd inzetten. Ik voel mij krachtiger, sta weer rechtop en ga aan wat er op mijn pad komt. Ik val nog steeds, maar sta ook altijd weer op.’’
Nog een paar tips van Mique:
- Je dag voorbereiden. Heb je het druk, dan ben je geneigd om te gaan snaaien. Maak daarom alles van tevoren klaar. Een chocolaatje of iets anders lekkers is immers makkelijker gepakt dan een appel. Zorg dat je die appel al hebt gesneden of gewassen. En maak die komkommer al klaar of leg het aantal crackers dat je ‘mag’ eten apart.
- Zorg dat je diepvriesgroenten in huis hebt. Soms heb je echt zin om wat te eten of voel je je wat ‘flauw’. Pak dan een handje soepgroenten en neem een opkikker of kopje bouillon en voeg de groenten daaraan toe.
- Als je een dag hebt, waarbij je weet ‘ik ga niet veel groenten eten’ maak een salade: tomaat en/of komkommer met wat balsamico azijn, hüttenkäse en een uitje smaakt altijd. Je hebt tegenwoordig ook heel lekkere light dressings. Het proberen waard.
- Een boerenomelet is ook altijd een goede opvulling en alternatief als je weinig groenten eet op een dag.
- Ik ben ook fan van diepvriesfruit. Mango en aardbeien zijn mijn favoriet. Deze kun je zo eten of door een bak yoghurt of kwark doen. Als je zin in zoetigheid hebt, is dit een mooi alternatief.
- Laat geen voedingsstoffen weg! Je lijf heeft koolhydraten en vetten nodig; daar ben ik echt van overtuigd.
- In ons gezin van 6 wok ik graag. Bij nasi bijvoorbeeld bak ik eerste de groenten en voordat ik de rijst toevoeg, schep ik al minstens 250 gram van die groenten op mijn bord. Ik haal dan ook echt altijd extra groenten in huis, maar kook niet voor mijzelf apart.
- Maak verse soep: van bijvoorbeeld tomaat, courgette, bloemkool of broccoli. Ik maak altijd extra veel en vries dit dan in porties in. Zodat ik deze kan ontdooien. Vooral in het weekend wanneer we vaak toch voor ‘makkelijk’ kiezen met avondeten. Dan is mijn buik al best gevuld en heb ik mijn groentes al binnen.
- Geniet! En natuurlijk heb je dagen dat je je niet helemaal aan je voedingsschema houdt. Ga je uit eten? Geniet! Heb je die verjaardag en pak je een stuk taart? Geniet! Eet je toch een chocolaatje? Geniet! Het gaat om een balans in het leven. Je kunt gewoonweg niet je hele leven niet ‘ongezond’ eten. Bij mij gaat het doordeweeks best gestructureerd en in de weekenden laat ik het wat los. Op een dag dat ik echt lekker heb gesport, gun ik mezelf net wat extra’s. Zo houd ik het vol.
- En: als het even niet lukt, is dat oké! We zijn vaak al zo streng voor onszelf en dat is het niet waard. Wees lief voor jezelf! Als je je rottig voelt, bedenk dan wat je tegen een vriend of vriendin zou zeggen die hetzelfde zou ervaren.
Het verhaal van Mirte; die opnieuw voor haarzelf leerde zorgen.
‘’Door traumatische gebeurtenissen in mijn jeugd heb ik onder andere anorexia en boulimia gehad. Ik had altijd problemen met eten. Als gevolg hiervan werkte mijn spijsvertering niet meer goed. Ik at weinig en kwam toch aan. Alles wat ik at werd als het ware opgeslagen voor ‘bittere tijden’. Op mijn zwaarst woog ik 126kg. Door de specialisten in het ziekenhuis werd mij aangeraden een gastric bypass te laten doen. Hierdoor werkt de spijsvertering heel anders. Ik vond het heel eng maar heb het toch laten doen. Veel mensen denken dat het heel makkelijk is maar het is slechts een hulpmiddel; de maag is dan wel kleiner maar als je heel vaak kleine beetjes eet, krijg je net zoveel binnen als ieder ander. Er is daarom maar een klein percentage dat op gewicht blijft.
Voor mij was het afvallen een moeilijk traject waarin ik als het ware opnieuw heb leren eten. Bewuster vooral. Ik eet nu regelmatig en sla geen maaltijd meer over. Ook bereid ik iedere maaltijd vers; niet uit zakjes en pakjes. Zo weet ik precies wat ik binnen krijg. Wanneer ik ‘s avonds zin krijg in snoepen of snacken, eet ik eerst iets ‘normaals’ zoals een snee brood of een cracker. De avondmaaltijd eet ik op een klein (gebaks)bord met klein bestek. Op een dinerbord lijkt de portie veel kleiner en ben je geneigd veel meer op te scheppen. Te streng zijn en jezelf niets gunnen, houd je niet lang vol en werkt averechts.
Daarnaast heb ik geleerd beter naar mijn lichaam te luisteren. Zo kan mijn lichaam niet goed tegen zoetigheid. Wanneer ik ervoor kies om te snoepen dan weet ik dat ik 2 uur later weer iets moet eten anders krijg ik zogenaamde dumping.. Dit houdt in dat mijn suikerspiegel heel snel zakt, waardoor ik me lichamelijk erg slecht voel en onderuit kan gaan.
Het is een bepaalde mindset. Bewuste keuzes maken, dag in dag uit. En die motivatie kwam in eerste instantie niet uit mezelf omdat ik een zeer negatief zelfbeeld had. Mijn motivatie was vooral mijn gezin; het was voor hun belangrijk dat ik een gezonde moeder en partner werd/was. Inmiddels voel ik mij lichamelijk veel beter. Daarnaast heb ik na jaren therapie geleerd dat ik het waard ben om voor mezelf te zorgen. Want wanneer ik goed voor mezelf zorg, dan zorg ik ook goed voor anderen.’’
Het verhaal van Valerie; stapje voor stapje.
‘’Het afvallen heb ik gedaan via begeleiding van The Real Health Plan. Gezonde maaltijden, zonder potjes of zakjes, veel groenten en fruit, minder koolhydraten enz. Daarnaast ben ik gaan wandelen, mijn conditie was niet heel goed door allerlei chronische aandoeningen. Daarom ben ik ook met het mentale stuk aan de slag gegaan. Stoppen met mezelf als slachtoffer zien en zelf de touwtjes in handen nemen. Aan de slag met trauma’s die nog in mijn lichaam zaten.
Na een tijd wandelde ik per week 3 of 4 keer tussen de 10 en 12 km. Terwijl in het begin 3 km al een uitdaging was. Verder ben ik thuis oefeningen gaan doen. Gewoon via een app. En heb ik bio-resonantie therapie gehad. Het is omstreden, maar heeft mij echt geholpen bij het zetten van de eerste stappen.
Wat ik vooral heb geleerd is dat de motivatie uit jezelf moet komen. Jezelf alles ontzeggen werkt in mijn ogen niet echt, maar de eerste weken heb ik wel zoveel mogelijk ongezonde dingen links laten liggen. En vergeet je trauma’s, stress en spanning niet aan te pakken! Ook een heel belangrijk onderdeel in het afvallen. En als je niet van de sportschool of teamsporten houd, ga lekker wandelen. Helpt echt!’’
Zou jij ook graag 10 kilo of meer willen afvallen? Of ben je al afgevallen? Deel je vragen en/of ervaringen gerust in een reactie! Wij zijn super benieuwd 😀 !
11 reacties
Wat ziet Monique er overigens goed uit! Ik die altijd netjes rond de 65 kilo woog kwam ook ineens aan. Bijna 80 kilo! Ik dacht NO WAY dat gaat mij niet gebeuren. Ik ben toen koolhydraatarm gaan eten en alleen maar water gaan drinken. De kilo’s vlogen eraf. Nu sport ik minimaal 4 dagen in de week en blijf ik lekker in shape. Het is daarnaast ook nog eens enorm gezond om goed en gezond te eten.
Wat ontzettend knap van je! Heb je nog tips qua het vinden van de juiste motivatie?
Ik hoef zelf niet af te vallen maar een familielid viel binnen een jaar 32 kilo af, net als Mique aangeeft, door de juiste combinatie van een goed voedingspatroon en sport.
Wat een fijne tips en lnpsierende verhalen om te lezen. Ik probeer 7 kg kwijt te raken. Het is best lastig als je, net zoals ik, onregelmatige diensten draait
Wat een mooie verhalen zeg! En wat ontzettend knap ook. Te zwaar zijn is echt niet makkelijk en ik heb veel respect voor deze vrouwen. Ik moet ook echt aan de bak. Maandag ga ik beginnen
Achter mijn comment hierboven had ik een dikke vette knipoog emoji geplant, maar die zie je niet, hahahaha! Bij deze 😉
Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig afvallen is, maar ook hoe moeilijk het is om op je gewicht te blijven. Mij is dat helaas niet gelukt, dus vandaar dat ik dit wel motiverende verhalen vindt om de draad weer op te pakken.
Wauw dat is echt indrukwekkend. Mijn man wil ook graag afvallen. Ik ga hem dit artikel zeker laten lezen!
Ik wil heel graag afvallen, maar heb momenteel door een depressie niet de puf om echt vol te houden. Maar ik ben deze week weer eens begonnen. Ik merk dat ik iets makkelijker met mijn depressie kan dealen op het moment, dus wellicht dat het afvallen dan ook een stukje beter gaat.
Interessant om te lezen! Ik wil ook graag wat kwijt en merk inderdaad dat bewust van te voren mijn maaltijden inplannen helpt. Kiezen voor gezonde tussendoortjes.
Goed dat je ervaringsverhalen deelt, heel waardevol! Zelf ben ik leefstijlcoach (Happyfitlife) en gericht op afvallen dmv leefstijlverandering (ipv dieet).