Ik leerde Dirkjan kennen via Facebook. Zijn hartverwarmende filmpjes en liefdevolle updates, laten direct zien wie hij is. Een ontzettend mooi, puur en oprecht mens. What you see is what you get. Als ik een samenvatting zou geven van dit interview kan ik dat in slechts één symbool: ♥. Wat is het leven mooi en wat mogen we dankbaar zijn dat er mensen als Dirkjan zijn. Heel veel leesplezier!

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
Sporten geeft mij energie. Goede gesprekken over het leven, filosoferen daarover ook. Samen zijn met vrienden, weekendjes weg, lekker eten, lachen en wandelen. Naar Stichting Melief in Sögel gaan, daar voor de dieren zorgen geeft mij erg veel energie. Mijn rituelen zijn: iedere dag koken, kaarsjes en wierook aan als ik alleen thuis ben en met onze honden kroelen. Ik stuur iedere dag goede gedachten naar mensen die ik lief heb. Ik mediteer, ik doe een opleiding voor energie en lichtwerk en heb vorig jaar een drie daagse intensive “opstellingen” gedaan, dat gebruik ik in mijn dagelijkse leven. Als ik er even niet uit kom stel ik het op en krijg ik vanzelf een antwoord. Heerlijk vind ik dat.

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?
1 december, 4 jaar geleden, dankzij Mercedes de Windt, mijn Vegan goeroe. Joost en ik runden toen eco hotel El Momo op het paradijselijke eilandje Saba in het Caribisch gebied. Omdat het een eco hotel was vonden wij dat we ons moesten verdiepen in duurzaamheid. Toen kwamen wij er tot onze grote verbazing achter dat duurzaamheid begint op je bord en niet onder de douche. Nooit geweten dat de intensieve veehouderij zo ontzettend belastend is voor het milieu, belastender dan al het verkeer (auto’s, vliegtuigen, schepen etc) bij elkaar. Onvoorstelbaar. Mercedes, ik noem haar een Vegan lifestyle expert, kwam een weekend lang naar ons hotel om workshops te geven en om ons en onze gasten te inspireren. Dat lukte erg goed. Als afsluiting van dat weekend keken mijn man en ik de film Earthlings. Dat was op zondagavond. Op maandag morgen werden we wakker als veganisten. Alle dierlijke producten die we nog in huis hadden, hebben we weg gegeven en ever since leven we volledig plantaardig.

Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?
Die doe ik niet. Ik werk bij een biologische groentezaak bij mij in het dorp. Hij betaalt mij niet, ik werk in ruil voor boodschappen. Ik kook veganistische maaltijden voor hem, salades, soepen, smoothies, die de klanten dan mee kunnen nemen om thuis op te eten.

Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
Ja, ik ben vrienden kwijt geraakt, maar heb er ook geweldig nieuwe vrienden voor terug gekregen. Ik vind het steeds moeilijker om met mensen aan 1 tafel te zitten die dieren eten. Ik gebruik het woord vlees nooit meer, ik zeg altijd dieren. Voor hen is het vlees, voor mij zijn het vermoorde dieren. Onze honden krijgen ook veganistisch te eten, omdat ik weet dat dat kan en verantwoord is, ze hebben geen tekorten. Met katten ligt dat wat mij betreft wat complexer. Onze kat krijgt dan ook geen veganistisch eten.

Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
Ik heb echt een minuut na zitten denken, maar ik heb geen grootste voorbeeld…

Je bent de oprichter van Bij De Jongens Op ‘T Zand. Wat is het, hoe is het idee ontstaan en wat betekent het ondernemerschap voor jou?
Zolang ik werk ben ik zelfstandig ondernemer geweest. Af en toe weleens in loondienst geweest maar dat is zo niets voor mij. Ik ben heel erg gehecht aan mijn vrijheid. Als ik morgen zin heb om naar St. Maarten te gaan, dan moet dat kunnen. Bij de jongens op ’t Zand is begonnen als een Vegan huiskamer restaurant. Inmiddels is het uitgegroeid tot een BnB, organiseren we diverse activiteiten en workshops in Nederland en in het buitenland zoals: Koken, zingen, yoga, schilderen, teambuilding, theatersport, dansen, de 4 natuur kwaliteiten, meditaties enzovoort. Koken en zingen we op locatie en doen we catering door het hele land. Sinds kort is praktijk Yong, praktijk voor Yoga en Natuurlijke Gezondheid een nieuw onderdeel van Bij de jongens op ’t zand en daar zijn we heel blij mee want ook dit blijkt alweer zeer succesvol te zijn.

Naast ondernemer zet je je ook in als Social Media Manager bij Gnadenhof Melief. Kun je ons hier wat meer over vertellen? Nee. Grapje, wat moet ik daar nou over zeggen? Ik beheer hun Facebook pagina, Instagram en YouTube kanaal. Daar ben ik elke dag ongeveer een uur mee bezig. Ik ben blij dat ik thuis vanachter mijn laptop ook wat kan doen voor de dieren. Nou, heb ik er toch best wat over gezegd, haha! Oh ja en like hun Facebook page gewoon even.

Heb je tips, do’s of don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een vegetarische of veganistische lifestyle?
Ja, ik zou zeker eerst een aantal documentaires kijken zoals Earthlings, Forks over Knifes, Meat the truth, Vegucated en Cowspiracy. En als je dan echt de overstap wilt maken bel mij, dan help ik je. Ik heb de afgelopen 4 jaar al bijna 40 mensen laten switchen naar een vegan/vegetarisch dieet. (Ja, ik hou het bij 🙂 !)

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Ik heb alles wat mijn hartje begeert. Ik leef erg in het moment. Ik ben nu blij en gelukkig met dat wat ik nu heb en daar waar ik nu ben. Over 2 weken mogen we (mijn liefste man Joost en ik) gaan werken op een Vegan cruise. Daar mogen we alles gaan combineren wat we leuk vinden en waar we goed in zijn: koken, zingen, entertainen, yoga. Ik hoop dat nog vaker te mogen doen. Mijn droom is alle dieren vrij, geen hekken, nergens meer! Dat is mijn droom. Ik hoop 140 te worden en dat mee te maken.

Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
1: Alle dieren vrij.
2: Iedereen leeft Vegan.
3: Wens 1 en 2 komen uit.
Waarom? Echt? 😉

Ben je gelukkig?
Enorm.

Wat is jouw definitie van succes?
Gelukkig zijn met wat je doet, doen waar je gelukkig van wordt en wat je blij maakt, dan hoef je nooit te werken. Sinds ik gestopt ben met geven van theaterlessen afgelopen februari heb ik het gevoel dat ik nooit meer hoef te werken en het gaat me meer voor de wind dan ooit. Ik moest dat blijkbaar loslaten om ruimte te maken voor andere dingen die ik nóg leuker vind.

Gedeeld: Count your blessings

Steun Stichting Gnadenhof Melief, zij doen werkelijk waar geweldig werk voor de dieren en ze kunnen alle financiële steun heel hard gebruiken.

3 Comments

  1. Ik droom met je mee Dirkjan 🙂

    Er zijn veel mooie iniatieven, en wie weet zorgen we er met zijn allen voor dat we inderdaad mee gaan maken dat die droom werkelijkheid wordt.

  2. B.E. Human Reply

    Mooi, puur en oprecht. Dat heb jij je snel wijs laten maken Claire.

    Maar zijn beste artistieke vaardigheid is dan ook toneel spelen.

    Ik neem het je dan ook niet kwalijk.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: