Bubbly en super lief, dat is hoe ik Iris ter Haar omschrijf. Haar filmpjes op Patreon samen met beagle Ollie, bezorgen mij een instant feel good moment van de dag. Ook haar blog is een joy om te volgen. Dagelijks trekt zij duizenden lezers aan en haar community is onwijs trouw. Benieuwd hoe zij zo’n succesvolle (+ onwijs leuke) blogger is geworden? Je leest het in dit interview. Heel veel leesplezier! 😀

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?

Mooie dingen maken en in gesprek raken met inspirerende mensen geven mij veel positieve energie. Daarom is bloggen voor mij de perfecte hobby en baan. Het brengt veel hobby’s van mij samen. Zoals schrijven, fotografie en koken. En door mijn blog heb ik ook al veel inspirerende mensen leren kennen, zowel offline als online. Zo ben ik elke dag onbewust bezig met de dingen waar ik energie uithaal en gelukkig van word!

 

Wanneer en waarom ben je vegetariër geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?

Iets meer dan tien jaar geleden heb ik besloten om vegetarisch te gaan eten. Dit was omdat ik op internet veel had gelezen en gezien over hoe het erin de vleesindustrie aan toe ging. Daar wilde ik niet aan meedoen. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, betekende dat ik nog steeds dezelfde dingen at (aardappelen, groenten en jus) maar dan met een gekookt ei of een droge vleesvervanger in plaats van vlees. Toen ik op mijzelf ben gaan wonen ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in creatiever koken. Dat vind ik zo leuk aan vegetarisch eten; ik denk niet dat ik anders goed was geworden in koken! De laatste jaren probeer ik ook steeds meer plantaardig te eten. De Vegan Challenge vond ik daarom een echte aanrader, ik heb daardoor veel lekkere plantaardige recepten en producten leren kennen.

 

Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?

Wekelijks doe ik samen met een vriendin boodschappen bij de Lidl zodat we kunnen carpoolen. Ik heb zelf namelijk geen rijbewijs. Tussendoor haal ik dan nog wat extra dingen bij de Jumbo om de hoek die de Lidl niet heeft. Zoals plantaardige melk van A-merken (de sojamelk van Lidl is echt heel vies!), bepaalde peulvruchten en vleesvervangers. En zo nu en dan koop ik extra’s bij de natuurwinkel en toko in de stad, dingen die de ‘normale’ supermarkt niet verkoopt zoals edelgistvlokken.

 

Heeft jouw keuze voor het vegetarisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?

Ja, zeker. Ten eerste omdat het een belangrijk thema op mijn blog is. Ik krijg wel eens mailtjes van lezers dat ze onder andere door mijn blog ervoor hebben gekozen om vegetariër te worden. Heel bijzonder vind ik dat. Mijn vriend at elke dag vlees voordat wij gingen samenwonen. Tegenwoordig is hij zo gewend dat ik vegetarisch kook dat hij ook vaak uit zichzelf vegetarisch eet. Bam! Omdat ik dierenwelzijn zo belangrijk vind, hebben we er ook voor gekozen om een hond uit het asiel te adopteren. Het zijn allemaal kleine stapjes, maar alles samen heeft veel impact om de wereld een beetje mooier te maken.

 

Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?

Mijn moeder is mijn grootste voorbeeld. Ze is een ontzettend positief en veerkrachtig persoon. Ondanks dat we toch al heel wat hebben meegemaakt, zoals het overlijden van mijn vader een paar jaar geleden. Zo doet ze nu nog ‘even’ op haar 59e een hbo-studie. Dat is toch fantastisch? Van mijn moeder heb ik geleerd dat je voor een groot deel van je eigen geluk zelf verantwoordelijk bent. Je kan in een slachtofferrol kruipen, maar je kan ook zelf actief bezig gaan om je leven beter en leuker te maken.

Hoe is het idee voor je blog, ikbenirisniet, ontstaan en wat maakt jou als blogger uniek?

Eerlijk: ik verveelde mij en had te veel tijd over en begon maar een blog. Schrijven en fotografie waren altijd al hobby’s van mij dus mijn blog was een goede uitlaatklep. Toen ik mijn blog begon in 2010 was het echt mijn online dagboek. Ik had nooit verwacht dat het uit zou groeien tot mijn eigen bedrijf. En ik denk dat dat mij ook uniek maakt als blogger, dat het nooit mijn intentie was om er een commercieel iets van te maken. Mijn drijfkracht om te bloggen komt voor de volle 100% vanuit mijn eigen passie.

Wat betekent Patreon voor jou en hoe zet je het in?

Patreon is voor mij een manier om op een authentieke manier te kunnen bloggen én geld te kunnen verdienen. Ik ben niet aangesloten bij een mediabureau en ik vind het belangrijk om alleen samen te werken met merken die bij mij passen. Ook wil ik geen XL-banners op mijn blog. Het nadeel is wel dat ik daardoor veel inkomsten ‘misloop’. Omdat ik weet dat lezers mijn blog hier juist om waarderen, kunnen ze me op deze manier supporten en is het een win-win situatie! Het leuke aan Patreon vind ik dat je er een mini-community op kan bouwen van trouwe lezers. Ook durf ik er meer te delen (zoals video’s) omdat het voor een kleiner groepje is, dat voelt veiliger. En zo kan ik het ook weer exclusief houden voor mijn supporters. Die video’s zie je bijvoorbeeld niet op mijn openbare blog.

 

 

Heb je tips voor andere bloggers hoe zij net zoals jou, een enorm sterke community kunnen opbouwen?

Moeilijke vraag! Ik ben er namelijk nooit heel bewust mee bezig geweest. Alles is op een natuurlijke manier verlopen. Ik denk dat dat mijn belangrijkste tip is: door te bloggen over jouw interesses en je kwetsbaar op te stellen, zul je vanzelf een community opbouwen van mensen die zich in je herkennen en die je graag willen volgen. Het kost alleen heel veel tijd en daar heb je geduld bij nodig. Hogere bezoekersaantallen kan je wel pushen zodat het sneller gaat, maar een sterke community, denk ik, niet. Dat moet op een meer authentieke manier groeien.

Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een vegetarische of veganistische lifestyle?

Gewoon proberen! Volg leuke foodblogs, zoek inspirerende vegetarische kookboeken en ga gewoon in de keuken staan. Ik heb vegetarisch eten nooit als iets gezien waarbij ik dingen moet opgeven, ik haal er juist veel voldoening uit.

 

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?

Ik droom ervan om een betere ondernemer te worden. Het is iets waar ik nog echt in moet groeien, maar ik heb er al het vertrouwen in dat het mij gaat lukken. Ik vind het wel heel belangrijk dat dit op een manier gebeurt die bij mij past. Ik ben geen keiharde zakenvrouw, maar werk juist heel erg vanuit mijn eigen gevoel. Hoe hippie dat ook mag klinken, ha. Ik ga het liefst samenwerkingen aan met mensen en bedrijven die er ook op zo’n manier in staan.

Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?

– Dat alle asieldieren een fijn thuis krijgen en dat mensen beter nadenken wanneer ze een huisdier aanschaffen. Of een meer haalbare wens: dat dieren niet zo gemakkelijk te koop zijn, zoals konijnen in een dierenwinkel of puppy’s van broodfokkers op Marktplaats.
– Dat duurzamer consumeren de norm wordt.
– Een vaatwasser.

 

Ben je gelukkig?

Daar kan ik een kort antwoord op geven: ja!

Wat is jouw definitie van succes?

Succes betekent voor mij vooruitgang, maar ook leren tevreden te zijn met waar je je nu bevindt. Het heeft voor mij niet te maken met geld, status of ‘groter’ worden. Maar met groeien en persoonlijke ontwikkeling. Ik heb mijn blog bijvoorbeeld altijd als succesvol gezien; toen ik 10 bezoekers per dag had en toen ik er 2000 had. Omdat het iets is waar ik met veel liefde aan werk en zie dat het groeit in kwaliteit.

Gedeeld: recept Marokkaans stoofpotje

Onlangs tipte iemand mij een recept voor een Marokkaans stoofpotje met onder andere zoete aardappel en sinaasappel. Het is zó lekker! Ook toen een doorgewinterde carnivoor hier mee at, was het een groot succes. Ik kan het iedereen aanraden om te maken.

 

[separator]

 

7 Comments

  1. Dankjewel voor het leuke interview, Claire! Voel me heel erg vereerd dat ik in de spotlight mag staan op jouw blog 😀

  2. Wauw wat een fantastisch interview weer. Je stelt altijd van die interessante vragen. Leuk om Iris zo ook beter te leren kennen want ik volg haar al een tijdje. Heel leerzaam weer. Thanks Claire! 🙂 Oja, die stoofpot is echt een aanrader, toevallig had ik gisteren gemaakt 😀

  3. Wat een leuk interview Claire! Iris was voor mij een van de motivators om überhaupt te beginnen met bloggen. Zo’n verfrissende blog temidden van alle beautyblogs. De stoofpot is ook mijn favoriet, gisteren weer gemaakt en zelfs mijn vriend vind hem lekker terwijl hij nooit wat vegetarisch aanraakt, laat staan vegan!
    Leuk je blog te hebben ontdekt, met dank aan de Claire hierboven!

    • Wat fijn om te horen Ayla! Ik ben ook super benieuwd naar het stoofpotje, dankzij jouw tip helemaal 😀 . Super leuk dat je dankzij Claire mijn blog hebt gevonden. Geweldige meiden allebei. Ik ga je ook volgen. Je hebt een hele leuke schrijfstijl! Liefs X!

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: