Ik leerde Wesley Dorrius a.k.a. DJ Wesdex kennen door de lijst van bekende veganisten waar we samen met andere leuke vegans op shinen. Naast DJ is hij ook ondernemer en oprichter van UMEF. Laat je inspireren door zijn verhaal. Heel veel leesplezier!
Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
UMEF en Draaien! Ik kan niets anders zeggen dan dat ik het heerlijk vind om te DJ-en in clubs en op festivals. Het geeft mij echt energie. Ik heb op het moment een maandelijkse clubavond in Schuim in Amsterdam en heb in veel andere clubs en op festivals gedraaid in binnen- en buitenland. Thuis ben ik er uiteraard voor mijn gezin en hoewel ik van alles aan apparatuur in huis heb staan, sta ik daar niet vaak meer achter. Gelukkig zijn er nog genoeg weekenden waar ik mijn favoriete Deephouse en Techhouse platen aan elkaar kan mixen. Ook krijg ik veel energie van mijn stichting UMEF waarmee ik met een super enthousiast team evenementen verduurzaam.
Wanneer en waarom ben je veganist geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?
Op mijn 18e zag ik een documentaire op TV over dierenleed wereldwijd. De bontindustrie, veehandel en dierproeven kwamen voorbij. Ik wist natuurlijk wel dat dit allemaal gebeurde, maar ik schrok van de beelden. Vooral omdat het zo dichtbij kwam met beelden over vlees, ei en zuivel wat ik in die tijd rijkelijk nuttigde. Ik was en ben nog steeds een echte ‘vlees-liefhebber’. Gelukkig zijn er inmiddels erg goede vleesvervangers op de markt! Ik ben meteen gestopt met vlees eten. Zuivel, ei en honing volgden snel daarna. Sindsdien draag ik ook geen leer en wol meer. Ik stond echter wel alleen in mijn keuze voor deze lifestyle en ik vond ook dat ik meer kon doen dan vegan zijn, dus ben ik opzoek gegaan naar lotgenoten. Zo ging ik meedoen met demonstraties en protestacties van organisaties als Wakker Dier, Bont voor Dieren, EDEV en werd ik regio-coördinator bij Dierproefvrij. Inmiddels ben ik 19 jaar veganist. Naast dierenwelzijn ben ik ook vegan vanwege duurzaamheid. Met mijn stichting UMEF adviseer ik bijvoorbeeld een plantaardige catering bij het verduurzamen van een evenement. Hiermee wordt de CO2-footprint en het waterverbruik flink verkleind.
Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?
Niet heel verschillend met iemand die niet veganist is. Het is tegenwoordig erg makkelijk om vegan te zijn. Voor bijna alles is wel een plantaardige variant te vinden en wat ik niet kan krijgen in de normale supermarkt haal ik bij de natuurwinkel of bestel ik online. Ik koop ook voornamelijk biologische en Fairtrade producten.
Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
Uiteraard. Regelmatig krijg ik berichten van bekenden en vreemden over dat ze veganist zijn geworden of duurzamer zijn gaan leven door posts op social media of door een interview over mijn levensstijl of stichting. Ook dichterbij heeft het invloed. Zo koken wij thuis veganistisch. Mijn vrouw is vegetariër geworden en onze 2 zoontjes voeden wij vegetarisch op. Zodra onze zoontjes oud genoeg zijn mogen ze zelf kiezen of ze veganist, vegetariër of misschien wel vleeseter willen worden. Al zal ik met dat laatste wel erg veel moeite hebben.
Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
Er zijn veel mensen die ik hoog heb zitten en een voorbeeld voor mij zijn. Om te beginnen Mattheus Bleijenberg. Hij was directeur van Wakker Dier en heeft mij veel geleerd over dierenwelzijn. Ook is hij een DJ en heb ik jaren met hem gedraaid. Nu is hij een van mijn beste makkers. Andere inspirerende dierenactivisten die ik graag noem zijn Robbert Molenaar van Animal Rights en Amerikaan Gary Yourofsky. Ook kijk ik met veel bewondering naar duurzame ondernemers als Mark Kulsdom en Lisette Kreischer van The Dutch Weedburger.
Waar staat United Music Events Foundation (UMEF) voor en wat is jullie missie?
Onze missie is ‘Making the event scene GREEN!’. UMEF adviseert organisaties in het duurzaam opzetten van evenementen. Daarnaast ontwikkelen en plaatsen we groene installaties bestaande uit fietsen, zonnepanelen en windmolens op festivals waarmee live energie wordt opgewekt voor bijvoorbeeld en muziekpodium. Ook organiseren we de evenementen Groene Helden, InspiratieCafe, Duurzame Introductie Stunt en de Duurzaamheidsprijs. We hebben projecten gedaan bij onder andere SOLAR, DGTL, A Day At The Park, Tour De France, Greenpeace, GroenLinks en KEI Week. Het kernteam bestaat uit 3 personen, namelijk naast mijzelf de 2 toppers Thomas Stegenga en Laura Moningka. Daarnaast hebben we ook een groep vrijwilligers die helpen bij evenementen.
Naast United Music Events Foundation (UMEF) ben je ook de oprichter van Wesdex Grafische Vormgeving “De Groene Ontwerper” en DJ bij Immer Gerade Waus . Wat voor type designer ben je, welke stijlen spreken je aan? Wat betekent muziek voor je? Wat maakt jou als DJ uniek?
Ik heb als ‘De Groene Ontwerper’ veel gewerkt voor goede doelen als Fair Climate Fund, IFAW en Fair & Sustainable. Ook zit ik inderdaad bij het DJ-collectief van IGW. We touren daarmee het land door en hebben onder andere gedraaid bij Beyond Festival, EDIT Festival en evenementen van DAF. Los hiervan heb ikzelf op festivals gedraaid als Mysteryland, Welcome To The Future en TimeWarp en in vele clubs en poppodia. Ik heb ook de eer gehad om in het buitenland te mogen draaien zoals bij Burningman in Amerika en in landen als India, Sri Lanka en Curaçao. Ik draai overigens ook regelmatig bij duurzame evenementen zoals bij Partij Voor De Dieren, Dierenbal, Fairtrade en Culturele Zondagen. Vaak in combinatie met saxofonist Proloog en singer songwriter Florian Wolff.
Wat betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen voor jou?
Voor mij is MVO het doorvoeren van een duurzame lifestyle in je bedrijf. In mijn geval bij Stichting UMEF. De gehele bedrijfsvoering staat in het teken van duurzaamheid. Bij elke beslissing die gemaakt wordt denken we aan welke effect het heeft op mens, dier en milieu. Enkele voorbeelden zijn dat we evenementen verduurzamen op verschillende gebieden zoals met afval, energie en transport, maar ook dat we op ons eigen kantoor weinig printen, altijd veganistisch eten en elektrisch rijden.
Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar vegetarische of veganistische lifestyle?
Gewoon doen. Een veganistische lifestyle is niet eng of heel erg anders. Start met het eenvoudig vervangen van producten en ingrediënten. Of zoals ikzelf nog steeds doe, blijf eten wat je altijd al at, maar dan met zuivel-, ei- en vleesvervangers. Keep it simpel. Je kan altijd nog ingewikkelde kookboeken bestuderen. Probeer vooral ook andere veganisten, organisaties en actiegroepen op te zoeken. Dat zijn niet alleen maar ‘extreem alternatieve mensen’, mocht je je daar niet mee kunnen identificeren. Er zijn ook veel BN-ers, Hollywoodsterren, politici en bloggers vegan, zoals Marianne Thieme, Bill Gates en Brad Pitt. Join the revolution!
Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Op het gebied van draaien zijn er eigenlijk al veel dromen uitgekomen. Ik heb op heel mooie plekken gedraaid, zoals in Amerika en India, en had succes met eigen clubavonden en festivals. Natuurlijk wil ik op meer evenementen en in meer landen draaien, maar ik kijk nu al terug op een onwijs mooie tijd. Met UMEF willen we samenwerken met alle A-festivals, zoals Lowlands en Pinkpop, omdat je dan meteen een enorm grote groep bezoekers kunt inspireren en motiveren. Als het lukt om een groot evenement te verduurzamen maak je als snel veel impact en daar doen we het natuurlijk voor.
Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
- Geen dierenleed meer door menselijk toedoen.
- Dat we er alles aan doen om klimaatverandering tegen te gaan. Dat we overstappen naar 100% groene energie, elektrisch gaan rijden, duurzaam en Fairtrade gaan inkopen.
- Er is een revolutie gaande, dat zie je op het moment in Amerika met de protesten tegen Donald J. Trump. Maar ook in de rest van de wereld worden mensen wakker en bewuster. Ik hoop dat dit fenomeen doorzet en dat ook mijn eerste 2 wensen ooit in vervulling komen.
Ben je gelukkig?
Ik ben absoluut gelukkig. De combinatie van draaien, grafische vormgeving en UMEF zorgt dat ik mij nooit verveel. Wel maak ik mij zorgen over klimaatverandering. Gelukkig kan ik er op mijn eigen manier een steentje bijdragen aan een betere toekomst. Veganisme en mijn stichting hebben daar absoluut een rol in.
Wat is jouw definitie van succes?
Succes is voor mij het halen van een doel. Maar ook de route daar naar toe is erg belangrijk. Zo wil ik dat de wereld weer mooi en gezond wordt voor mijn kinderen en alle andere menselijke en dierlijke bewoners. Dat is natuurlijk hoog gegrepen voor 1 persoon, maar onderweg inspireer ik anderen om ook een stap in die richting te doen. Hoewel het doel nog niet behaald is, is de weg er naartoe al succesvol en waardevol.
Gedeeld: Beste toespraak die je ooit zult horen – Gary Yourofsky
Er is veel over gezegd, maar ik vind de speech van Gary Yourofsky uit 2010 nog steeds ijzersterk en is wat mij betreft een eye opener en een must watch: