Ontspullen, consuminderen & minimaliseren, deze termen zijn HOT dit jaar. Ook ik krijg er geen genoeg van en verslind boek na boek en blog na blog. Hoe magisch is het idee dat je alleen maar afscheid hoeft te nemen van spullen waar je al op uitgekeken bent en in ruil daarvoor meer vrijheid en creativiteit ervaart? Nu is dit natuurlijk wel erg kort door de bocht maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Herinner je je dat heerlijke opgeruimde gevoel wanneer je net alle miskopen uit de kledingkast hebt gevist of de koelkast opnieuw hebt ingericht? Dat dus :-)! Nu kun je alles waar je klaar mee bent weggeven, ruilen voor andere spullen of diensten maar je kunt het natuurlijk ook gewoon verkopen. In deze review heb ik samen met mijn moeder deze drie mogelijkheden gecombineerd door een hele zaterdag op de Amersfoortse snuffelmarkt te gaan staan met een kraam. Benieuwd naar onze ervaringen, verhalen en opbrengst? Lees dan snel verder…

Zeg je tweedehands spullen verkopen op een markt, op een zaterdag waar altijd enorm veel mensen komen struinen. Dan is het eerste wat ik roep; Amersfoort! Nu is dit een stad waar ik grotendeels ben opgegroeid en hebben wij al jaren een systeem. We ruimen op, zien dat het teveel is voor mijn oma om mee te nemen (werkt al jaren als vrijwilliger, met liefde en passie bij Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden), vragen aan oma om een kaart te bemachtigen en gaan dan een zaterdag op deze markt staan.

Dit is hoe zo’n dag er voor mij uitziet:

3:15 uur              
De wekker gaat. Ik start de dag altijd zen en zorg ervoor dat ik mij nooit hoef te haasten. Ik wandel met Lily & Jaimy, ontbijt, kleed mij aan etc.

4:45 uur
Ik stap in de auto.

5:20 uur
Bestemming  bereikt. Ik haal eerst mijn moeder inclusief haar spullen op.

6:45 uur
We rijden de Langestraat in. Nu is het wachten tot de marktmeester ons een plek toewijst.

7:30 uur
We mogen het Lieve Vrouwenkerkhof op rijden en krijgen een plek toegewezen. We zetten de auto voor de kraam neer. Ik ga achter de kraam staan, mijn moeder legt het kleed op de kraam en pakt de spullen uit de auto, ik leg ze direct achter en op de kraam neer. Zodra de auto leeg is, moet deze direct van het terrein. Zij parkeert hem (tip: parkeren bij het Stadhuis is een no go! In totaal betaal je €20,00 voor een dag. De parkeergarage bij Sint Jorisplein heeft een max. dagtarief van €15,00.) en ik maak de kraam in orde.

7:40 uur
Ready en go!

15:35 uur
Tijd om in te pakken, de auto te halen, vol te laden en weer naar huis te gaan.

16:45 uur
Home sweet home.

Onze ervaringen en verhalen

Iedereen heeft op zo’n dag hetzelfde doel; verkopen en spullen weer een nieuw thuis geven. De sfeer en mensen zijn magisch. Je hebt het gevoel dat je terug reist naar de jaren ’90 waarbij mensen kunnen doen en laten wat ze willen, iets bijverdienen omdat het kan en mensen nog gewoon budget hebben. Ik heb nog nooit in mijn leven zo vaak goedemorgen en goedemiddag gezegd, simpelweg omdat de sfeer iets met je doet waardoor je de hele dag met een grote grijns op je gezicht rondloopt. De verhalen van de mensen die de spullen kopen dragen er uiteraard aan bij. Zo heb ik een bordspel van Johan Cruijff verkocht aan een man die hem persoonlijk heeft gekend. Hij vertelde over hun ontmoetingen, gesprekken en hoe Johan Cruijff net zo graag coachte bij Ajax als Feyenoord. Super blij en dankbaar dat hij iets nieuws aan zijn collectie kon toevoegen.  Een vrouw die een vrolijke set met taartbordjes kocht voor haar zus die zo vaak verdrietig was in de hoop haar op te vrolijken.

Een vrouw die een engeltje oppakte, van geluk begon te lachen en niet meer kon stoppen. Een stel dat stopte toen ze zagen dat wij een nieuw Twister spel verkochte. Ze vertelde hoe zij het speelde toen zij jong waren en hun Amerikaanse vrienden verraste met dit vreemde Nederlandse spel. Ze keken elkaar aan, dankbaar dat ze deze herinnering nogmaals met elkaar en ons mochten delen.

Een zwerver die langskomt met de vraag of wij hem kunnen helpen met zijn slaap plaats voor vanavond, de opvang kost €18,00 per dag. Natuurlijk! Als cadeau geef ik hem een boeddha die ik inzegen in de hoop dat het hem nog meer goeds en rijkdom mag brengen. Naast onze eigen kraam speel ik vliegende keep voor onze buurman die de mooiste boeken en cd’s verkoopt. Ook daar worden verhalen gedeeld van mensen die iets hebben gevonden waar ze al jaren naar hebben gezocht. Samen met een man deel ik onze liefde voor muziek, radio en boeken. Wat een prachtig leven, wat een mooie wereld en rijkdom. Ik voel mij de hele dag door intens dankbaar dat ik deze ervaring mag delen met iedereen en mijn moeder.

De kosten en opbrengsten

Van gevoel terug naar het verstand; wat levert het financieel op? Allereerst betaal je vooraf voor een plek €12,16, op de dag zelf betaal je €16,00 huur aan de kramenexploitant en parkeer geld (€20,00 in ons geval). Daarnaast wil de innerlijke mens ook verwend worden met een heerlijke lunch en drinken. Al met al hebben wij €68,16 geïnvesteerd. Zodra we dit aftrekken van onze omzet blijft het volgende over… €147,00 winst, waarvan €105,00 voor mijn moeder en €42,00 voor mij. Best aardig! Al weet ik uit het verleden dat dit minimaal is, er zijn dagen geweest waarin mijn moeder €500,00 winst draaide. Dus de ondernemer in mij zegt; ik weet waar de behoefte ligt (elektronica, nieuwe gezelschapsspellen, kantoor artikelen en boeken), daar neem ik de volgende keer nog veel meer van mee. Al zegt mijn gevoel; ik kan niet wachten op de volgende verhalen. En daarom… Staan we er a.s. zaterdag gewoon weer! Kom je gezellig langs?

Meer weten?

Voor meer informatie over de Amersfoortse snuffelmarkt klik hier.

En… Is dit ook iets voor jou?

3 Comments

  1. Charlotte van Vrijberghe de Coningh Reply

    Geweldige dag, doe dit al jaren zo’n 1 a 2 keer per jaar. Nu samen met Claire en vroeger alleen. De sfeer, de ontspannenheid. Je spullen die een tweede leven krijgen, de verhalen, de vriendelijkheid. Je vergeet gewoon dat het een lange dag is. Altijd weer een feestje!

  2. Wat heerlijk om al die verhalen van mensen te kunnen delen! Ik ben nu al benieuwd naar de volgende verhalen!

  3. Pingback: 7 tips voor een minimalistisch leven - Claire's Mission

Write A Comment

Solve : *
26 ⁄ 2 =


Pin It
%d bloggers liken dit: