Heb je weleens het gevoel er alleen voor te staan? Ik wel. Daarom spreekt de titel van dit boek mij ook zo enorm aan. De schrijfster, Kira Asatryan, deelt in ‘Stap uit je eenzaamheid’ inzichten en praktische oplossingen waardoor je meer verbinding met jezelf en anderen gaat ervaren. Benieuwd naar de inhoud van dit boek en Kira’s ‘tien fantastische manieren om meer verbonden te raken met jezelf’? Lees dan snel verder.

Wat is verbondenheid?

‘’Verbondenheid is de ervaring dat je rechtstreeks toegang hebt tot de binnenwereld van iemand anders. Het is de basis voor alle stabiele en functionele relaties – liefdesrelaties, platonische relaties, familie- en zakenrelaties. Aangezien eenzaamheid in wezen verdriet is dat wordt veroorzaakt door de afstand en het verdriet waarmee ze gepaard gaat teniet te doen.’’

Wist je dat verbondenheid en een sterke band met anderen een betere geestelijke gezondheid, een betere fysieke gezondheid en een langer leven oplevert? Nee? Ik ook niet! Toch is het zo.

Oefeningen, vragen en samenvattingen.

Na afloop van ieder hoofdstuk heeft Kira een praktische samenvatting gemaakt met de belangrijkste lessen. Daarnaast deelt zij ook een oefening om jezelf uit te dagen en vragen om over na te denken. Super handig en het biedt ook mogelijkheden tot het verkrijgen van zelfinzicht. Twee voorbeelden die uit het boek komen:

Een oefening om jezelf uit te dagen.

Maak een overzicht van hoe verbonden je bent met de mensen in je leven. Maak vier lijstjes:

 1. van mensen die je goed kent;
 2. van mensen van wie jij het gevoel hebt dat ze jou goed kennen;
 3. van mensen om wie jij geeft;
 4. van mensen van wie jij het gevoel hebt dat ze om jou geven.

Houd deze lijstjes bij de hand voor later wanneer het kiezen van partners voor verbondenheid ter sprake komt.

Vragen om over na te denken.

 • Wanneer jij je eenzaam voelt, wat doe je dan om jezelf te troosten? Heeft een van deze strategieën iets uit te staan met je computer of telefoon?
 • Welke relatie in je leven – nieuw of oud – moet off-line worden gehaald?
 • Op welk gebied van je leven zou je kansen kunnen gaan creëren voor meer verbondenheid?

Oude mythen.

Het is Kira haar missie om eenzaamheid te bestrijden. Dit start natuurlijk met kennis en het afrekenen met mythen. De 3 belangrijkste oude mythen over eenzaamheid zijn:

 1. Verliefdheid is een betrouwbare oplossing voor eenzaamheid.
 2. Sommige vormen van relaties zijn van nature hechter dan andere.
 3. Als je eenzaam bent, begeef je dan onder de mensen.

Stop met ‘waarom’.

Mijn favoriete hoofdstuk van dit boek is hoofdstuk 7: Uitnodigende vragen stellen. In dit hoofdstuk gaat het over harde en zachte vragen, hoe je iemand echt kunt leren kennen en diepgang kunt creëren. Nooit eerder stond ik erbij stil hoe hard de ‘waarom vraag’ is en dat er altijd een beschuldiging in door klinkt. Door er bewust mee bezig te zijn en te letten op de impact van deze vragen, heb ik het dan ook direct uit mijn vocabulaire gehaald. Ook bij interviews gebruik ik het niet langer. Het resultaat? Veel meer openheid. Het werkt echt!

Elkaar in de tijd leren kennen.

Ik praat met anderen graag over het heden en de toekomst. Iedere keer wanneer ik iets lees, zie of hoor waarbij er wordt gezegd dat je juist je verleden ook moet delen met anderen, schiet ik in de verdediging. Toch begrijp ik nu wel waarom het belangrijk is dat je alle drie de tijden met elkaar deelt om verbondenheid te creëren. Kira zegt daar het volgende over:

‘’Iemand in de tijd leren kennen is essentieel voor het creëren van verbondenheid omdat onze herinneringen aan het verleden en visioenen voor de toekomst de kern vormen van ons gezichtspunt op dit moment. Het verleden en de toekomst zijn altijd bij ons.’’

Tien fantastische manieren om meer verbonden te raken met jezelf.

Gebruik deze instrumenten om een leven te vestigen waarin jij je nooit alleen voelt – omdat je jezelf hebt!

 1. Merk op waartoe je je in jezelf aangetrokken voelt.
 2. Word je bewust van je wensen.
 3. Onderzoek de diepere bronnen van jouw wensen.
 4. Stel jezelf vragen door jezelf toe te staan je diepere motivaties en intenties te overwegen.
 5. Schrijf je levensverhaal op.
 6. Sta jezelf toe om iedere dag ten minste één goed gevoel te voelen.
 7. Zie jezelf los van je problemen.
 8. Laat jezelf zien dat je om jezelf geeft door ontvankelijk te zijn voor je eigen behoeften.
 9. Schep een cultuur van verbondenheid met jezelf.
 10. Beheers je technologie-instelling.

Over de schrijfster.

Kira Asatryan, is gediplomeerd relatiecoach en woont samen met haar man, een Silicon Valley ondernemer, in San Francisco. Ze is afgestudeerd aan de universiteit van Californië, Berkeley, en is coach op het gebied van persoonlijk leven, relatiesystemen, conflict en echtparen. Voordat ze relatiecoach werd, was ze directeur perfomance marketing voor vooraanstaande technology start-ups in Silicon Valley en was mede-oprichter van een online marketing consultatiebureau. Kira heeft een eigen coachingpraktijk in de omgeving van San Francisco.

Over het boek.

Dit boek is echt een aanrader en (tot nu toe) mijn favoriete boek van 2017! Ik heb enorm veel geleerd en waardevolle inzichten gekregen door het lezen ervan. In totaal telt dit boek 216 bladzijden met wijze lessen, waardevolle tips, praktische oplossingen, bronvermeldingen, vragen, oefeningen en nog veel meer. Het is praktisch en to-the-point geschreven. Door de samenvattingen is dit ook een boek wat ik aan zou raden voor mensen die geen fan zijn van boeken lezen maar wel graag iets willen leren. Zelf deel ik de inhoudelijke informatie uit dit boek ook graag op verjaardagen en in grote groepen met mensen. Eenzaamheid treft per slot van rekening 40% van de volwassenen. Het is een thema waar iedereen altijd wel iets van vindt maar wat ook direct verbondenheid creëert. Ook daarin deel ik de visie van Kira en kan ik ook geen mooiere manier vinden om deze review af te sluiten dan met haar laatste woorden in dit boek. ‘’Vanaf dit punt maken jij en ik deel uit van hetzelfde team dat het probleem van eenzaamheid bestrijdt. Laten we samenwerken om het voor nu en altijd op te lossen. In feite ben je al op weg.’’


Wanneer was de laatste keer dat jij je eenzaam voelde?


[ Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever Ank Hermes in ruil voor het schrijven van een review. Deze review bevat affiliate links. ]

2 Comments

 1. Rachel Kromdijk Reply

  Heel erg fijn geschreven! Ik ben nu toch wel erg benieuwd naar het boek

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: