Het is vandaag De Dag van de Aarde; een jaarlijks evenement op 22 april dat in het teken staat van milieubescherming. Gisteren deelde ik al een blog artikel over de onwijs leuke AardeWijs challenge van Koos de Koala opgezet voor kinderen op de basisschool maar ook vandaag heb ik een inspirerend artikel voor je klaarstaan. Want wat weet je al over het benutten van zonne-energie? Eén van onze gastbloggers weet alles over de kracht van zonnepanelen. Speciaal voor ons schreef ze dit gastblog artikel.

Zonne-energie wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden. Het benutten van zonne-energie helpt niet alleen de energierekening verlagen, maar het is ook goed voor het milieu. Zonnepanelen zijn namelijk een duurzame manier om energie op te wekken en leven mee aan een betere toekomst. Toch zijn er een aantal dingen die je moet weten voordat je aan de slag gaat met zonnepanelen. In dit gastblog artikel deel ik al mijn tips en lees je alles over de kracht van zonnepanelen en wat je moet weten over het benutten van zonne-energie.

Allereerst; wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn panelen die licht van de zon opvangen en dat omzetten in stroom. De panelen bestaan uit zonnecellen die zonlicht omzetten in gelijkstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom, wat geschikt is voor gebruik binnenshuis. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid energie die je wilt opwekken en het vermogen van de zonnepanelen. Aanbieders, zoals Veranderstroom, geven je hierin advies.

De voordelen van zonnepanelen.

Het plaatsen van zonnepanelen heeft vele voordelen. Ten eerste helpt het om de energierekening te verlagen. Dit komt doordat de stroom die je opwekt met de zonnepanelen direct gebruikt wordt in huis. Waar in Nederland je ook woont, het is overal mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen. Woon je bijvoorbeeld in Nijmegen? Dan kies je voor zonnepanelen Nijmegen. Daarnaast is het benutten van zonne-energie milieuvriendelijk. Zonne-energie is namelijk een duurzame energiebron die onuitputtelijk is. Tot slot hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig en gaan ze lang mee.

Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van zonnepanelen. Zo is het belangrijk om te kijken of je dak geschikt is en of er geen schaduwplekken zijn die de opbrengst van de zonnepanelen verminderen. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de omvormer. De omvormer moet namelijk op de juiste manier geïnstalleerd worden om een optimale opbrengst te garanderen. Tot slot is het belangrijk om de juiste kabeldikte te gebruiken, zodat er geen rendementsverlies optreedt.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen hangen af van verschillende factoren, zoals het aantal panelen dat je nodig hebt en het vermogen van de panelen. Over het algemeen liggen de kosten van zonnepanelen tussen de 4000 en 8000 euro voor een gemiddeld huishouden. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en leningen beschikbaar waardoor de aanschaf van zonnepanelen een stuk betaalbaarder wordt.

Hoeveel energie wek je op met zonnepanelen?

Hoeveel energie je opwekt met zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van je dak en de grootte en het vermogen van de panelen. Maar over het algemeen levert een gemiddeld huishouden zo’n 3500 kWh per jaar op met zonnepanelen. Dit komt overeen met ongeveer 70 procent van het totale stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.


Maak jij al gebruik van zonne-energie? En wat is jouw ervaring met zonnepanelen? Heb je daarnaast genoten van dit gastblog artikel? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie 😀 .


4 Comments

  1. Kijkje in huis en tuin Reply

    We hebben nog geen zonnepanelen, maar in de straat worden ze bijna dagelijks geplaatst.

  2. Ook wij hebben nog geen zonnepanelen, vooral omdat we ons afvragen of ons dak daar wel geschikt voor is, maar binnenkort komt er wel iemand langs om daar naar te kijken.

  3. Interessant blog! Wij hebben zelf nog geen zonnepanelen maar hebben er wel vaak aan zitten denken, want het scheelt natuurlijk wel veel. Ik hoor echter dat je (binnenkort) niks meer terug geleverd krijgt, dat is wel een nadeel natuurlijk want het blijft een investering die panelen.

  4. Interessant om te lezen. Ik woon in een monumentaal pand, dus ik vrees dat er geen zonnepanelen op geplaats mogen worden

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: