Wat is het leven duur geworden hé? Ook de energieprijzen lijken hoger te zijn dan ooit tevoren. Maar hoe komt dat en misschien nog wel belangrijker; hoe komen we er weer vanaf? Gelukkig weet één van onze gastbloggers wat te doen. In dit blog artikel deelt zij al haar tips en adviezen.
Zoals iedereen de afgelopen paar maanden wel heeft gemerkt dat de energieprijzen door het dak gingen, vragen veel mensen zich vast af waarom dit zo is. Hoe kan het zijn dat de tarieven het ene moment laag liggen en het volgende moment zo hoog. Vraag jij je af hoe de tarieven voor energie worden bepaald, lees dan gauw verder!
Energie inkopen op de beurs
Het klinkt misschien gek, maar stroom en gas worden ingekocht op de Europese beurs. Je moet het zien als een spelletje tussen vraag en aanbod. Is er super veel vraag, maar weinig aanbod? Dan schieten de prijzen omhoog. Maar als er veel aanbod is en weinig vraag, gaan de energieprijzen juist omlaag. Externe factoren -zoals een oorlog- hebben hier helaas ook invloed op.
Waarom schoten de gasprijzen vorig jaar de lucht in?
Zoals hierboven benoemd hebben externe factoren zoals een oorlog invloed op de tarieven van energie. De situatie tussen Rusland en de Oekraïne heeft hier een grote rol in gespeeld. Daarnaast was de winter van 2020/2021 strenger dan vooraf was voorspeld en de lente liet langer op zich wachten. Daardoor konden de gasreserves pas later worden aangevuld. Op dat moment heb je dus meer vraag dan aanbod en dan schieten de energieprijzen omhoog.
Hoe kun je die schommelingen in energieprijzen voorkomen?
Als je een vast energiecontract hebt bij een energieleverancier, dan betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Je hebt dan weinig tot geen last van de schommelingen in de energieprijzen. Dit kan tevens ook een nadeel zijn; zeker voor de kleinere energiemaatschappijen. Als zij veel vaste klanten hebben die een vast bedrag betalen, dan kunnen zij uiteindelijk zelfs failliet gaan als de inkoopprijzen fors stijgen.
De leverancier moet het dan namelijk voor een hoger tarief inkopen. Als klanten dan minder betalen, hebben zij op een gegeven moment een probleem. Als een energiemaatschappij failliet gaat, ben jij je voorschot kwijt. Dit voorschot is het bedrag dat berekent is op basis van een gemiddeld energieverbruik. Is jouw maandelijkse tarief hoger dan wat je in werkelijkheid verbruikt hebt? Dan is dit aan het einde van het jaar een spaarpotje. Bij een faillissement ben je dit geld kwijt.
En daarnaast zijn er ook nog energie besparen tips waar je zelf mee aan de slag kunt gaan en stroomvreters in huis waar je op kunt bezuinigen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan je huis verwarmen zonder gas.
Loopt jouw energiecontract bijna af?
Als jouw energiecontract bijna afloopt, loont het wellicht om over te stappen naar een andere energieleverancier. De huidige energieprijzen zijn nog altijd vrij hoog, hoger dan voor de energiecrisis, maar je kunt op deze manier wel besparen op je maandelijkse rekening.
Je zou kunnen overwegen om een dynamisch energiecontract af te sluiten. Je betaalt bij zo’n constructie de daadwerkelijke tarieven van dat moment. Dat kan behoorlijk schelen. Als je een vast contract hebt, betaal je altijd hetzelfde bedrag. Ook wanneer de tarieven een stuk lager liggen. Zonde toch? Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op: als de prijzen omhoog schieten, betaal je een hoger tarief. Dan ben je misschien meer gebaat bij een vast contract. Leg de voor- en nadelen naast elkaar en kijk wat er bij jou past.
Hoeveel betaal jij op dit moment voor jouw energie en ben je tevreden over je huidige energiecontract? Heb je daarnaast genoten van dit gastblog artikel? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie.
2 reacties
Mijn contract liep vorig jaar oktober ten einde en werd toen bijna verdubbeld, maar ondertussen zijn de prijzen gelukkig weer wat naar beneden gegaan
Ik heb momenteel gelukkig nog een vast contract. En ik probeer zo zuinig mogelijk met gas en energie om te gaan. Daardoor heb ik tot nu toe altijd nog wel geld terug gekregen. En heel eerlijk? Als ik nu zo’n flexibel tarief zou hebben, dan zou ik niet eens rond kunnen komen…