Morgen gaan de Nationale Voorleesdagen van start; een geweldig initiatief dat ik graag in het zonnetje wil zetten. In dit blog artikel deel ik er dan ook meer over, inclusief mijn persoonlijke voorleestips zodat voorlezen echt een feestje wordt en een heerlijke boeken tip waar je samen mee weg kunt dromen. Ik wens je geweldige dagen toe gevuld met heel veel voorleesplezier! 😀
Over de Nationale Voorleesdagen
Sinds 2004 zijn de Nationale Voorleesdagen jaarlijks een feestje. De campagneperiode wordt traditiegetrouw afgetrapt met Het Nationale Voorleesontbijt, waaraan honderden scholen, bibliotheken, kinderdagverblijven, gastouders en boekhandels meedoen. Gedurende de campagneperiode zijn er in het hele land allerlei voorleesactiviteiten. *
Doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen ½ en 6 jaar. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip, een beter begrip van de wereld om je heen en het aanhalen van de band tussen (groot)ouder en kind.
* Ik durf je niet te zeggen hoe het dit jaar, met het oog op corona, precies zal gaan. Waarschijnlijk zullen veel activiteiten online plaatsvinden. Meer informatie kun je vinden op de website van de Nationale Voorleesdagen.
Wat voorlezen voor ons betekent.
Vanaf dag 1 toen we wisten dat we in verwachting waren hebben we een feestje gemaakt van voorlezen. Zelfs toen Lana nog in mijn buik zat, merkte we al dat ze het zo leuk vond! Inmiddels is ons kleintje alweer 9 maanden oud en verslinden we dagelijks minimaal 1 boek. Het is echt even een momentje samen. En het is zo leuk en bijzonder om te zien wat boeken en verhalen met haar doen! Soms is ze aan het schaterlachen dan weer vol verwondering. De emoties van een kind zijn zo puur en oprecht! Er is geen mooier cadeau dan om daar getuigen van te mogen zijn. 😀
Zo maak je van voorlezen een feestje!
Voor ons is voorlezen echt een feestje! En dat gun ik jou en je kleintje ook! Daarom heb ik mijn 7 persoonlijke tips voor je op een rijtje gezet. En dit zijn ze…
Tip 1: Creëer je eigen ritueel.
In dit blog artikel deelde ik al eerder ons avondritueel en hoe wij het voorlezen hierin mee hebben genomen. En inmiddels lezen we de boekjes niet alleen meer voor het slapengaan voor, maar soms ook op de dag. Dat is zo fijn aan rituelen; voordat je het weet heb je ze uitgebreid 😀 .
Mijn tip is dan ook; creëer je eigen ritueel. Denk na over een moment op de dag dat je altijd wel een kwartiertje (of langer) de tijd hebt om uitgebreid een boekje voor te lezen. En plan dit moment vervolgens dagelijks in. Zodra je dit hebt gedaan kun je het verder vormgeven en in het dagelijkse ritueel laten passen. Denk bijvoorbeeld aan eerst tandenpoetsen > naar bed > boekje of misschien wel ontbijten > aankleden > boekje of misschien is er wel een ander moment op de dag.
Tip 2: Vertraag je tempo.
Ik ben gewend om vrij snel te praten. Met voorlezen moet ik echt weer even rustig in- en uitademen. Het is een moment van rust, aandacht en de tijd nemen. En wanneer je het gevoel hebt dat je heel langzaaaaaaam praat is dat vaak juist een heerlijk tempo voor het voorlezen van een boek. Omdat je dan ook de tijd neemt om emoties passend uit te spreken.
Tip 3: Gekke stemmetjes winnen altijd!
Hoe gekker het stemmetje, hoe harder de schaterlach. Bij ons is het echt een succesformule 😀 . Ook krijgt ieder personage in het boek een andere stem, waardoor het verhaal echt begint te leven.
Tip 4: Beweeg mee.
Lana is nu nog zo klein, dat ze altijd op schoot zit tijdens het voorlezen. En weet je wat zo geweldig is? Als er een activiteit in het boek plaatsvind, dan doen wij altijd uitgebreid mee. Zodra het personage bijvoorbeeld begint te zingen dan zingen wij mee, begint te rennen dan rennen mijn benen mee etc. Altijd een succes!
Tip 5: Laat je kleintje de bladzijde omslaan.
Het lijkt misschien een heel klein gebaar, maar voor je kleintje betekent het zooooo veel wanneer zij/hij de bladzijde mag omslaan. Het voorlezen verandert direct naar een activiteit dat je samen doet.
Tip 6: Stel vragen, maak het interactief.
Ik vind het onwijs leuk om vragen te stellen tijdens het voorlezen. Hoewel ons meisje nog geen antwoord geeft in de vorm van woorden, zie ik aan haar ogen dat ze er wel over nadenkt. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn als;
- Hoe denk je dat <naam personage> zich voelde?
- Wat vindt je hiervan?
- Hoe voel jij je hierbij?
- Dat is mooi! Vindt je niet?
- Wat zal er nu gebeuren?
Tip 7: Sluit het mooi af, samen.
Ik vind voorlezen altijd een heel bijzonder mooi en intiem moment samen. Je duikt samen even in een andere wereld en wanneer het verhaaltje uit is, dan kom je weer terug naar het hier en nu. Daarom neem ik ook altijd even de tijd om dit moment af te sluiten. Bijvoorbeeld door het boek kort samen te vatten, een belofte te doen voor een mooi boekje die we morgen gaan lezen en een knuffel.
Het perfecte voorleesboek.
Ik moet je eerlijk toegeven dat ik ieder boek altijd eerst zelf even lees voordat ik het voorlees. Ik vind lang niet alle prentenboeken geschikt of mooi voor ons meisje. Maar wanneer ik zelf weg ben van een verhaal, dan is het ook een feest om voor te lezen!
Mocht je trouwens op zoek zijn naar boekeninspiratie, ik heb 7 blog artikelen geschreven waarin ik onze favorieten deel:
- De mooiste natuur en dieren prentenboeken voor kids
- Een mooi moraal: 9 inspirerende prentenboeken!
- 6 heerlijke prentenboeken voor het slapengaan.
- Onze favoriete baby- en peuterboekjes van dit moment
- Favoriete prentenboeken van dit moment.
- De eerste 5 babyboekjes van ons kleintje.
- De eerste 4 prentenboeken van ons kleintje.
Mijn boekentip van het jaar!
Vorige week leerde ik Kitty van den Helder kennen, een waanzinnig lieve en positieve vrouw. Zij is de schrijfster van het boek Sofie en de sterren (met illustraties van Mariët Mons). We hebben het boek nu een paar dagen in huis en zijn zoooooo verliefd op de prachtige indrukwekkende verhalen en de beeldschone illustraties! En speciaal voor de Nationale Voorleesdagen, organiseert Kitty vanaf morgen het Sofie’s Online Voorleesfeest. Een super leuk en mooi initiatief! Wil je hier meer over lezen? Neem dan een kijkje op haar Instagram en/of Facebook pagina.
1 reactie
[…] Met deze 7 tips maak je van voorlezen een feestje! […]