Claire's Mission
  • Categorieën
    • Ouderschap
    • Thuisonderwijs
    • Persoonlijke ontwikkeling & Spiritualiteit
    • Reizen
    • Duurzaam thuis, groen & DIY
    • Dierenliefde
    • Reviews
    • Ondernemerschap & geld
    • Mode
    • Vegan cosmetica
    • Interviews
  • Mediakit
  • Favorieten
  • Claire’s bloggers bestand
  • Op avontuur met kids
  • Contact
    • Privacyverklaring
Ouderschap

Opvoeden zonder straffen en belonen

door Claire Richardson - van Vrijberghe de Coningh mei 3, 2021
geschreven door Claire Richardson - van Vrijberghe de Coningh mei 3, 2021 5 minuten lezen
Opvoeden zonder straffen en belonen
472

Nu Lana één jaar oud is, is het echte opvoeden begonnen. En aangezien ik niet het type ben dat de hele dag ‘nee’ wil roepen, ben ik op zoek gegaan naar andere methodes. Toen ik las over de opvoedmethode van Eline Weijers was ik dan ook direct geïntrigeerd. Want opvoeden zonder straffen en belonen, werkt dat en hoe? Ze schreef er speciaal voor mij en jou een gastblog artikel over. Ben je ook nieuwsgierig geworden?

Inhoud verberg
1 Straffen en belonen; waarom ik er geen voorstander van ben.
2 Waarom zou je macht verkiezen boven liefde?
3 Opvoeden vanuit gelijkwaardigheid.
4 Een voorbeeld…
5 Blijf in verbinding met je kind ook wanneer je even met elkaar botst.
6 Nog een paar boekentips…
7 Over Eline Weijers
8 Geloof jij ook in opvoeden zonder straffen en belonen?

Straffen en belonen; waarom ik er geen voorstander van ben.

Ouders willen hun kinderen leren hoe het leven in elkaar zit inclusief normen en waarden. Bijvoorbeeld dat de theepot heet is, hoe je fietst, hoe je met geld omgaat en als je ruzie hebt dat je dat ook weer kunt oplossen. We vinden het belangrijk dat ons kind zelf gemotiveerd is (of raakt) om dingen te doen of te laten. Straffen of belonen past bij ‘ongewenst’ en ‘gewenst’ gedrag. Zoals een grote mond geven, niet luisteren, je jas niet aan de kapstok ophangen of je broertje/zusje pijn doen. Wat een groot nadeel is, is dat straffen en belonen niet zorgt voor een eigen motivatie bij kinderen. Het is de straf of beloning waardoor een kind iets doet of laat. Zodra de straf of beloning wegvalt, valt het kind terug in het ‘oude’ gedrag. Iets wat voor ouders erg frustrerend is en de indruk wekt dat het kind niets heeft geleerd.

Waarom zou je macht verkiezen boven liefde?

Er gebeurt ook iets onderwater waardoor straffen en belonen een averechts effect heeft. Wanneer je als moeder of vader gaat straffen of belonen dan gebruik je hiervoor macht. Alleen jij kan over die straf of beloning beslissen. In feite wil je je kind met de straf of beloning ‘dwingen’ iets te doen of laten. Kinderen voelen dat je je macht inzet. Kun je je voorstellen hoe een kind zich dan voelt? Degene waar je van afhankelijk bent en waar je je het meest veilig bij voelt die dreigt jou dingen/liefde te onthouden of te ontnemen. Dat roept vaak 1 van de volgende 2 emoties op. Of het kind wordt boos/dwars en gaat dan soms juist door met het ongewenste gedrag. Of het kind gaat huilen/jengelen en trekt zich terug. Wat er in ieder geval gebeurt is dat het liefdevolle contact tussen jou en je kind op zo’n moment verbroken wordt. Het kind voelt zich op zo’n moment onvoldoende gezien en gehoord door zijn ouders. Terwijl een wens van ouders is om een liefdevolle en begripvolle ouder te zijn.    

Opvoeden vanuit gelijkwaardigheid.

Wanneer je opvoedt vanuit gelijkwaardigheid (zoals ik het noem) ben je minder met het gedrag bezig en meer met waar het gedrag vandaan komt, namelijk de binnenwereld van je kind. Welke behoefte leeft daar waardoor je kind dit gedrag laat zien? Wanneer je hier meer inzicht in hebt en er constructief op reageert hoef je niet te straffen of te belonen.    

Een misvatting van opvoeden zonder straffen en belonen is alsof het grenzeloos zou zijn waarbij je kind ‘bepaalt’. Het is natuurlijk zo dat hoe meer ruimte je een kind geeft, hoe meer ruimte je kind zal nemen. Daarom is het belangrijk dat je als ouders je kind duidelijkheid en grenzen geeft (wat je kind ook nodig heeft). Daar hoort ook ‘nee’ bij.

pexels photo 4473905

Een voorbeeld…

Een vraag die ik vaak krijg van ouders is “mijn kind gooit met speelgoed en dat wil ik niet, hoe kan ik hierop reageren?” Het is belangrijk om op zo’n moment te kijken waar dit gooien vandaan komt.  Het kan zijn dat je kind gefrustreerd is en daarom gooit. Of je kind heeft het gooien ontdekt en beleeft daar veel plezier aan. Stel dat het dit laatste is. Dan kun je zeggen; ‘’we gooien niet met de houten blokken en ijzeren autootjes in huis, wel met zachte knuffels of proppen papier’’. Je kunt naar buiten gaan en in de tuin/het park/bos je kind laten gooien met takken, stenen of dennenappels (op een veilige en verantwoorde manier zonder dat dieren, mensen of moeder natuur hier schade door oploopt).

Blijf in verbinding met je kind ook wanneer je even met elkaar botst.

Een prachtige uitspraak van Aletha Solter is ‘children are most in need of our loving attention when they act the least deserving of it’. Deze is met name van toepassing wanneer je botst met je kind. Wat we vaak doen is er van alles van ‘vinden’. Bijvoorbeeld; wat onhandig van mijn kind, pfff, ik heb het al 100x gezegd, is dit nou zo moeilijk, wat respectloos van mijn kind… Door van alles te ‘vinden’ verbreek je het contact met je kind. Hoe je in verbinding kan blijven is door naar je hart te luisteren. Voel de liefde voor je kind, besef dat je kind het niet expres doet en het even moeilijk heeft. Zo kun je met elkaar in verbinding blijven en is het sneller weer over.

Nog een paar boekentips…

Wil je meer weten over opvoeden zonder straffen en belonen? Dan kan ik je deze 3 boeken van harte aanbevelen;

Over Eline Weijers

Heb je genoten van dit gastblog artikel geschreven door Eline Weijers? Neem dan ook een kijkje op haar website ouderschap vanuit je hart. Hier kun je ook verschillende opvoedtips vinden en gratis e-books. Daarnaast kun je Eline ook volgen op Facebook en Instagram.

PS: Genoten van dit blog artikel? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Linda. Zij schreef een interessant blog artikel over haar haat-liefde verhouding met ‘positief opvoeden’.


Geloof jij ook in opvoeden zonder straffen en belonen?


Affiliate links
gastblog artikelouderschap
5 reacties 0 FacebookTwitterPinterestLinkedinWhatsappEmail
Claire Richardson - van Vrijberghe de Coningh

vorige blog artikel
Vandaag start het initiatief; ‘Koop een boek en plant een boom’
volgende blog artikel
11 hartverwarmende prentenboeken

Misschien dat je deze blog artikelen ook interessant vindt...

Beltane vieren met het hele gezin: alles wat...

april 16, 2025

Ostara vieren met het hele gezin: alles wat...

maart 11, 2025

5 tips om je kind(eren) veilig op de...

maart 4, 2025

Zo maak je je huis kidsproof (4 tips!)

februari 26, 2025

Moederziel maar nooit alleen (review & win actie!)

december 27, 2024

Op zoek naar het perfecte kraamcadeau? Hier vind...

november 14, 2024

Een familieplanner gebruiken: met deze tips maak je...

oktober 27, 2024

Halloween prentenboeken: onze top 7!

oktober 13, 2024

Help, mijn kind is zoek! Wat nu? –...

september 30, 2024

Musthaves voor een vliegende start van het nieuwe...

september 16, 2024

5 reacties

Lindaschrijfthetop mei 3, 2021 - 8:27 am

Een kind wil duidelijkh en structuur. Dat betekent niet dat je moet straffen maar er moet wel duidelijk zijn wat mag. Zo geef je het kind veiligheid en vertrouwen. En dan natuurlijk belonen. Als een kind niet wil eten, niet de strijd aan gaan, maar gooi het over een andere boeg. Weet je wat we gaan de dierentuin op eten. Eerst mag jij een dier opnoemen, maar wel opeten.388

reageer
nicole orriens mei 4, 2021 - 8:59 am

Ik snap je helemaal, en tegelijkertijd heb ik ontdekt dat de praktijk weerbarstig is. Ik ken ook de aanpak dat je alleen positief gedrag beloont en negatief gedrag negeert. Maar ik heb ook ontdekt dat vervelend gedrag soms een vraag om aandacht is, en dan helpt negeren en focussen op het positieve niet.

reageer
Frederique mei 4, 2021 - 10:46 am

Elk kind is anders dus wat mij betreft, is er niet 1 goede manier van opvoeden maar juist vele manieren. Opvoeden is een kwestie van je kind goed leren kennen, kijken wat wel en wat niet werkt bij je eigen kind. Ik heb drie kinderen die heel anders zijn. 1 manier van opvoeden voor alle drie werkt dan niet. Tenminste, zo zie ik het. Maar opvoeden is een enorm leerproces.

Doet me denken aan het gedicht van Khalil Gibran (On Children):
“Your children are not your children.
They are the sons and daughters of Life’s longing for itself.
They come through you but not from you,
And though they are with you, yet they belong not to you.
You may give them your love but not your thoughts,
For they have their own thoughts.
You may house their bodies but not their souls,
For their souls dwell in the house of tomorrow,
Which you cannot visit, not even in your dreams.”

reageer
Claire Richardson - van Vrijberghe de Coningh mei 4, 2021 - 12:21 pm

Wat prachtig!! Dankjewel voor het delen!!

reageer
ingrid mei 5, 2021 - 9:21 am

ik snap het en ben het ermee eens maar het lukt niet altijd helaas

reageer

Laat een reactie achter Annuleer reactie

Bewaar mijn naam, email en website in deze browser voor de volgende keer dat ik reageer.

Ik ben op zoek naar…

Over Claire

Over Claire

Hi! Mijn naam is Claire en ik ben het gezicht achter Claire's Mission! Ik ben een mindful mama die de wereld een stukje mooier wil maken en daar blog ik met liefde over. Zo kun je op Claire's Mission allerlei blog artikelen lezen van ouderschap tot aan spiritualiteit, thuisonderwijs, reizen, huis & tuin en nog veel meer! Ik hoop je te kunnen inspireren en door de wekelijkse win acties, heerlijk in het zonnetje te zetten. Liefs!

Facebook Twitter Instagram Pinterest Linkedin Email
Bol AlgemeenBol Algemeen
300 x 250 algemeen
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email

Copyright © 2017 - 2024 door Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (alle content inclusief foto's op de website vallen onder onze copyright)


Terug naar boven
Deze website maakt gebruik van vegan cookies om je ervaring te verbeteren. Is dat oké? Klik dan op akkoord. Afmelden is ook mogelijk.
Claire's Mission
  • Categorieën
    • Ouderschap
    • Thuisonderwijs
    • Persoonlijke ontwikkeling & Spiritualiteit
    • Reizen
    • Duurzaam thuis, groen & DIY
    • Dierenliefde
    • Reviews
    • Ondernemerschap & geld
    • Mode
    • Vegan cosmetica
    • Interviews
  • Mediakit
  • Favorieten
  • Claire’s bloggers bestand
  • Op avontuur met kids
  • Contact
    • Privacyverklaring