Lonneke is een holistische dierenarts. Ze schrijft regelmatig gastblog artikelen voor op avontuur met kids over de wereldreis die zij met haar gezin heeft gemaakt. Maar nu ze terug zijn in Nederland, begint het gewone leven weer. En weet je wat nu zo leuk is? Ze zal nu ook regelmatig blog artikelen schrijven voor Claire’s Mission! En vandaag deelt ze met ons hoe zij hun puppy op holistische wijze hebben verwelkomt.
Sinds een paar weken hebben wij een schattige puppy in huis
Een kleine prachtige rode labradoodle. Ze is om op te vreten. Of zoals de puber in huis zegt: ”omg, she is so super cute!!”
De meiden hebben onze puppy Roxy genoemd. Haar volledige naam luidt nu Roxy Dekker-de Graaf.
We hebben al een labradoodle; Snuf
Of zoals op zijn paspoort staat; Graaf Snuffie.
Over Snuf hebben we gedeelde voogdij met oma. Wij zijn bijna iedere dag bij oma omdat daar de pony’s staan. Snuf kiest dan zelf of hij daar blijft of dat hij met ons mee wil naar huis toe.
We waren op onze laatste bestemming van onze wereldreis. Het leek mij leuk om een kitten te nemen bij thuiskomst. Een beetje afleiding en gezelligheid erbij in huis. Manlief sprak echter de woorden: ”Ik wil geen kat in mijn huis. Al die haren. Dan heb ik liever nog een hond.”
En zo geschiedde.
Ik belde naar de fokster terwijl we nog op Curaçao waren en die had toevallig een nestje van 5 weken zitten met nog een, ik citeer, ”prachtig, lief, stabiel, rood curly teefje dat zeer geschikt voor jullie zou zijn”. Zulke dingen overkomen mij wel vaker.
Wereldreis in Nederland
Drie weken later reed ik op een mooie zondag met onze jongste dochter Annelot van Bergen op Zoom naar Nieuwe-Pekela. Ja. Dat mag je even bekijken op google maps. Het kan bijna niet verder in Nederland.
Waarom dan helemaal daar Lonneke hoor ik je denken.
Nou kijk, onze Snuf komt daar vandaan en die is zo ontzettend goed gelukt. Het leek mij de moeite meer dan waard om 596 kilometer te rijden voor nog zo’n dropje. Bovendien denkt deze fokster ook out-of-the-box, leeft bewust en heeft ze dierenwelzijn hoog in het vaandel staan.
Snuf
Snuf is inmiddels 6 jaar en heeft vanaf zijn 9 weken gewerkt als dierenartsassistent van ondergetekende. Snuf heeft ontzettend veel gezien en gedaan en luistert beter dan een luitenant naar de generaal (wijsheid uit stratego).
Hij ging mee visites rijden als we naar paarden moesten.
Hij bleef keurig voor de stal of de wei wachten als dat gevraagd werd. Hij lag aan mijn voeten tijdens operaties van gezelschapsdieren. Soms zat hij zelfs achter de balie op de stoel achter de computer in onze praktijk in het grootste tuincentrum van Nederland. En ook bij mijn nachtdiensten vergezelde hij mij.
Snuf heeft meer vrienden dan ik. Die stuk voor stuk denken dat ze ze zijn bestie zijn.
Snuf had dan ook geen keus. Ik moest gaan werken en dus moest hij mee. En dus ging Snuf zijn opvoeding in een sneltreinvaart.
Voor onze wereldreis heb ik mijn dierenartsenpraktijk verkocht, dus Snuf en ik hebben ineens heel veel meer tijd thuis. Samen. Hij vindt het heerlijk als ik reiki op afstand geef en ligt dan ook altijd aan mijn voeten. Hij geniet intens van de rust in huis.
Maar nu hebben we dus Roxy erbij.
Dit keer wilde wij onze puppy op holistische wijze verwelkomen
Mijn mindset is niet helemaal hetzelfde als 6 jaar geleden. Ik heb in die tijd een enorme spirituele groei meegemaakt en voor Roxy heb ik nu dan ook iets andere ideeën dan toen Snuf bij ons kwam.
We willen nu veel meer holistisch te werk gaan en meer denken aan hoe het voor Roxy zo fijn mogelijk is. We gaan meer rekening houden met de emoties en gedachten van onze nieuwe pup, en minder onze eigen agenda op nummer 1 zetten.
We gaan meer kijken naar het geheel.
En bovendien heb ik nu even alle tijd van de wereld. Wat een mazzel.
Snuf sliep de eerste nacht alleen beneden in de bench. Dat doen we nu niet. De bench staat boven waar wij slapen en er ligt al een matras naast voor de eerste nachten. Roxy mag rustig aan haar veilige plekje wennen.
Het is nogal een stap, uit het veilige nest met mama alleen naar een bench in een vreemd huis. We gaan dus zo lang als dat nodig is bij haar slapen. En we nemen de tijd om haar aan ons, ons huis, snuf en de bench te laten wennen.
Liefde op het eerste gezicht?
Ik zal eerlijk zijn. Snuf was het er niet helemaal mee eens.
De eerste week liep hij met een grote boog om haar heen. En als dat onmogelijk was keek hij stug de andere kant op. Van Reiki komt het ook even niet met deze handenbinder en daar baalt hij ook zichtbaar van.
Voor Roxy was het echter liefde op het eerste gezicht. Ze wilde dolgraag met hem spelen.
Nou dat zat er dus nog even niet in.
Maar na een week mocht ze wat dichterbij komen. Ze mocht soms zijn balletje even pakken en er werd voorzichtig wat gesnuffeld.
Ik wist zeker dat Snuf Roxy niets aan zou doen. Uit ervaring met andere dieren en pups die hij al kent. Snuf laat eerder over zich heen lopen dan dat hij uit zou halen. Daarom konden ze eigenlijk vrijwel direct samen lopen en elkaar zo beter leren kennen.
Als je een ander huisdier hebt laat ze dan rustig aan elkaar wennen
En laat ze pas samen als het andere huisdier daaraan toe is. Een slechte ervaring is voor beide dieren traumatiserend en het duurt langer om daar weer overheen te komen dan om wat geduld op te brengen tot ze elkaar voldoende vertrouwen om samen los te lopen.
Je pup kun je bijvoorbeeld het beste eerst buiten voorstellen. Weg uit het territorium van de oudste hond. Of laat de oudere hond vast naast de bench lopen. Zo ruiken ze elkaar al en kunnen voorzichtig snuffelen.
Snuf koos mij als zijn favoriete persoon
Hij volgt mij. En verliest mij nooit uit het oog. Als ik naar de wc ga, dan gaat hij mee. Tenminste als oma niet in de buurt is. Officieel ben ik nummer 2 op Snuf zijn lijst.
Maar dat is dus niet zo leuk voor de kinderen. Die heel erg graag ook zijn aandacht willen.
Als we thuiskomen loopt hij eerst met een boog om hen heen om eerst mij te begroeten.
Deze keer gaan we het dus anders doen
Annelot is vastberaden dat zij de favoriete persoon van Roxy gaat worden. Snuf loopt graag achter mij aan en Annelot ziet dat wel zitten met Roxy.
Ik heb dus een stapje teruggedaan en sla heel veel knuffels over. Annelot mag ze allemaal geven (tenminste als zij in de buurt is 😉 ). Zij is ook degene die voert en onze baby op bed legt. Als Roxy wakker wordt is zij de eerste die haar uit haar bench haalt. Ze speelt met haar en neemt haar mee naar de tuin voor de plasjes en poepjes (tot ze haar entingen heeft gehad). En die mag ze ook zelf opruimen 😛 . Dit alles gebeurt altijd onder mijn toezicht omdat een kind, hoe verstandig ook, nooit verantwoordelijk kan zijn voor de opvoeding van een pup.
De nachtdiensten zijn helaas wel voor mij.
Het zogenaamde boekje
We kiezen er wel bewust voor om een bench te gaan gebruiken. Dit omdat het een veilige omgeving voor de pup is, nu maar ook in een latere fase als ze gaat puberen. Je wilt niet dat ze dingen eet die niet eetbaar zijn en zo haar gezondheid in gevaar brengt. En je wilt ook niet dat je meubilair, je mooie kussens of speelgoed van de kinderen gebruikt worden als kauwbotje. Bovendien is rust essentieel in de opvoeding van je pup. Pups die geen rust krijgen worden letterlijk vaak rusteloze honden. Ze moeten zich veilig voelen om zich helemaal aan die rust over te kunnen geven, en de bench is daar heel geschikt voor.
We hebben gekozen voor een wat kleinere knusse bench. Roxy weegt momenteel 2 kilo dus het is ook maar een klein prulleke.
In de bench zetten we een lekker zacht mandje met een extra dekentje en een knuffel uit het nest.
Als je een pup krijgt check dan van tevoren bij de fokker of je een knuffel of dekentje meekrijgt. Zo niet kun je die misschien zelf al in het nest leggen als je gaat kijken. De geur van de moeder en het nest geeft je pup een vertrouwd gevoel.
Er gaat een lekkere deken over de bench voor als ze moet slapen. Zo is haar veilige ruimte vrij van extra prikkels. Lekker rustig.
En er bleef nog een plekje over voor een bakje voer en een bakje water.
Door je pup in de bench te voeren versterk je het gevoel van veiligheid. Zo wordt het echt hun plekje. Ze voelen zich er snel fijn.
Volgens de ouderwetse theorie moet je de pup even laten huilen. Ze mag zelf in slaap vallen en leren dat dat goed is. En je haalt ze er pas uit als ze stil zijn. Zo bevestig je ze niet in hun negatieve gedrag, en beloon je dus niet het huilen maar het stil zijn.
Tot zover de theorie
Volgens die theorie mag je pup dus eerst piepen en janken. Maar dit doen ze omdat ze zich niet veilig voelen. De eerste nacht hebben we het voorzichtig uitgeprobeerd maar Roxy wilde het deurtje echt niet dicht.
We kiezen er daarom bewust voor om het deurtje open te laten en bewust met haar gevoelens om te gaan. Ze slaapt wel in haar mandje in de bench, maar het deurtje blijft open. Zo is ze wel stil en gaat lekker in haar mandje liggen. Ze ziet er tevreden en rustig uit. Ik lig op de matras voor de bench. Als ze wakker wordt kan ik haar snel naar buiten brengen voor het plasje.
We laten haar overdag langzaam wennen aan een dicht deurtje maar Roxy is nog geen fan.
Al snel krijg ik de indruk dat Roxy niet van de kleine bench houdt en ik besluit na 2 nachten een grotere te gaan halen.
Er zit een groot verschil in wat pups fijn vinden
Als ze bij de fokker al gewend waren aan een bench kan het zijn dat ze de kleine bench juist wel fijn vinden. Kijk vooral goed naar het gedrag van je puppy. Als ze er heerlijk rustig in gaan liggen is er niks aan de hand. Maar gaan ze piepen, krabben of bijvoorbeeld aan de bek likken en worden ze angstig zijn ze het duidelijk nog niet gewend.
Roxy is blij met haar nieuwe huisje
We oefenen overdag met het deurtje dicht en dat gaat steeds beter. We houden bij deze oefeningen heel goed in de gaten of ze nog relaxt is. Als ik tekenen van angst of stress zie ontstaan, dan verkort ik de oefensessie.
We starten de sessie pas als ze moe. We nemen haar dan eerst even op schoot en als ze rustig blijft liggen leggen we haar in haar mandje in de bench. We blijven er dan even bijzitten, aaien haar even of laten haar even op een kauwstaafje bijten. Zo krijgt ze de tijd om rustig te wennen. En als ze eenmaal rustig is mag het deurtje dicht en het dekentje er overheen. Dit gaat elke keer beter, Roxy krijgt er echt vertrouwen in dat dit een veilige plaats is om te slapen.
Na een aantal nachten slaapt ze langere stukken door, mag het deurtje dicht en uiteindelijk ga ook ik naar mijn eigen bed toe als ze slaapt.
Ik heb bewust gekozen voor een diervriendelijke aanpak en ik blijf dus mijn bed uitgaan als ze gaat piepen.
We willen geen angstige hysterische of claustrofobische hond. En bovendien wil ik geen ongelukjes in de bench.
En ook al is mijn nachtrust slecht, het zindelijk maken gaat fantastisch! Elke keer als ze piept en buitengezet wordt volgt er keurig een plasje. Uiteraard gevolgd door een hysterisch blij compliment van mijn kant!
Slapen
Na een week of 2 sliep Roxy voor het eerst de volledige nacht door. Net zoals bij je kinderen die voor het eerst doorslapen schrik je je kapot als je om 6 uur wakker wordt en je hebt ze nog niet gehoord.
Ik liep dus naar de woonkamer waar ons dotje me met een slaperig kopje aankeek….
Zo van; wat kom jij hier nou doen?
Ons geduld werd beloond!
Samenvatting
Als je je puppy holistisch wilt verwelkomen in je huis moet je goed kijken naar hun gedrag. Zorg om te beginnen dat jullie er klaar voor zijn. Dat jullie tijd hebben om de puppy goed te ontvangen. En dat je huis erop ingericht is. Leer van tevoren vast over het gedrag van een hond. Alle signalen van angst en onzekerheid moet je bijvoorbeeld herkennen en serieus nemen.
Voorbeelden hiervan zijn; blaffen, piepen, grommen, een ingetrokken staart, trillen, krabben en/of aan de bek likken.
Kijk op die momenten goed waar je puppy op reageert. Wat is de trigger. En kijk of het realistisch is om die prikkel weg te nemen of dat je pup er rustig aan moet wennen.
Zorg bij voorkeur voor een rustige opgeruimde omgeving om je puppy te laten wennen en opgroeien. Alles wat rondslingert kan als speelgoed gezien worden en dat kan uiteraard gevaarlijke of frustrerende situaties opleveren als je pup iets opeet dat daar niet voor bedoeld is.
Als er kinderen in huis zijn leer je kinderen dan ook goed wat wel en niet mag. Maak afspraken over momenten dat ze met de pup mogen spelen en leer ze goed om de pup met rust te laten als hij in de bench zit. Laat kleine kinderen nooit alleen met je puppy (of elke andere hond).
Een voorbeeld van een fijne routine is slapen, uitlaten, evt eten, spelen, 5 minuutjes trainen, knuffelen en weer slapen. Pas als de energie eruit is kunnen ze zich even focussen op wat oefeningen zoals zit, lig of blijf. En ga pas knuffelen als ze wat moe worden. Dat is het moment dat het voor je pup het fijnste is.
Neem de opvoeding serieus
En neem de tijd! Je neemt niet even snel een pup. Twee weken vrij nemen is echt niet overdreven. Die tijd heeft je pup minimaal nodig om te wennen. Langer is nog fijner, voor jou en de pup. Zeker als er van de puppy verwacht wordt dat hij een bepaalde periode alleen thuis kan blijven.
Bovendien is een goede socialisatie fase (tot 12 weken) essentieel voor je puppy.
Vanaf 12 weken mag je op cursus en dat is absoluut een aanrader
Wij kozen voor enkele privé sessies vanaf 9 weken aan huis om zo vast de basics op de juiste manier te oefenen.
Kijk bij het uitzoeken van een hondenschool goed van tevoren of de methode aansluit bij jouw wensen om je puppy trainen. Positieve bekrachtiging sluit bijvoorbeeld veel meer aan bij een holistische benadering. Probeer een methode te vinden die het gedrag van een dier probeert te begrijpen in plaats van direct corrigeren door middel van straffen.
Een goed opgevoede hond is voor iedereen fijner. Zo voorkom je irritaties en onveilige situaties. Het klinkt misschien als een enorme investering qua tijd, maar een hond heb je als het goed is voor zijn leven lang. En een rustige, goed gesocialiseerde, vriendelijke, gezellige hond daar wordt iedereen blij van toch?!
Hoe het nu bij ons gaat?
Roxy is inmiddels 12 weken oud. Ze is dikke vrienden met Snuf. Ze spelen met één bal en eten soms zelfs uit hetzelfde bakje. Snuf vindt het allemaal helemaal goed inmiddels.
Ze loopt netjes mee aan een riempje, gaat redelijk zitten op commando, slaapt een uur of 7 ’s nachts in de bench, kan heerlijk alleen of samen spelen en is nog steeds ontzettend zacht, knap, grappig en schattig!
Willen jullie binnenkort ook een puppy verwelkomen of heb je vragen aan Lonneke? Stel ze dan gerust in een react
4 reacties
Wat een schattige hond is het. Vind het altijd super leuk als ze nog puppy zijn.
Hier hebben we een Franse Buldog en tis echt zo een schatje met zijn eigen karakter.
Ik ben het helemaal met je dochter eens hoor, ze is inderdaad super cute! Maar ja, ik kan mij wel voorstellen dat het best lastig kan zijn om een nieuwe pup in huis te nemen en ervoor te zorgen dat ook de andere hond zich daar in kan vinden. Gelukkig gaat het bij jullie goed en zullen ze ongetwijfeld de beste vriendjes worden.
Roxy is inderdaad super cute. Interessant om te lezen hoe jullie Roxy in jullie gezin hebben verwelkomd
Wat een mooie manier om een nieuw huisdier te verwelkomen! Ik denk dat dit ook beter werkt voor beiden dan je eigen agenda er maar doorheen rammen. Wat een schatje is het trouwens!