De liefde voor haar speentje is ontstaan toen Lana een paar maanden oud was. En de waarheid is, dat ze er doller op is dan ooit tevoren. Maar aanstaande woensdag wordt ons meisje 3 jaar en is het hoog tijd om te stoppen met een speentje. Dit omdat we merken dat haar gebit er hinder van begint te ondervinden en wij er ook voor willen zorgen dat haar spraak niet achteruit gaat. Maar help; waar beginnen we en hoe kun je je kindje hier op een goede manier bij ondersteunen? Ik vroeg om hulp en adviezen aan andere mama’s. En in dit blog artikel heb ik hun ervaringen inclusief tips verzameld.
Tip 1: Volg het ritme van je kindje; stoppen met een speentje gebeurt vanzelf.
Sylvia en haar vrouw stoeide net zo met dat onderwerp als dat wij doen. Ze overwogen het speentje mee te geven aan Sinterklaas of de kerstman, het op de post te doen of er gewoon mee te stoppen. Maar voelde al snel dat dit niet bij hun paste. En alsof het zo moest zijn, was er een dag dat hun dochtertje (toen 2 jaar oud) er opeens niet meer naar vroeg en de speen plotseling niet langer meer nodig was. Haar advies is dan ook; volg het ritme van je kindje. Stoppen met het speentje gebeurt vanzelf.
Dit is ook hoe Mieke het heeft aangepakt. Haar dochtertje was 6 jaar, toen ze zelf stopte met haar speentje.
Tip 2: De spenenfee doet wonderen!
Al weken was Isabelle haar dochter aan het voorbereiden. Maar op de een of andere dag net voor haar derde verjaardag zei ze helemaal uit zichzelf; ‘’ik ga mijn speen naar de spenenfee sturen!’’ Samen versierde ze een envelop zo mooi mogelijk en deden het op de brievenbus. In ruil hiervoor mocht haar dochter een cadeau uitzoeken. En ook bij haar zoontje werkte dit fantastisch!
Tip 3: Het speentje meegeven aan piet of Sinterklaas.
Daaag speen is een boekje dat gaat over een meisje die groot genoeg is geworden en geen speen meer nodig heeft. De speen geeft ze mee aan Piet speciaal voor baby piet. De dochter van Nicole van Meisje Eigenwijsje was zo geïnspireerd geraakt door het verhaal dat ze zelf besloot om haar speen aan piet te geven. Toen ze met het hele gezin in de Julianatoren (pretpark) waren, zocht ze een Piet uit die ze leuk vond en gaf haar de speen. Diezelfde avond was haar dochtertje 10 minuten heel erg verdrietig, maar daarna was het over. En ook naar de speen heeft ze niet langer gevraagd.
Joyce haar zoontje deed zijn speentje in zijn schoen voor Sinterklaas. Samen zongen ze een liedje en de volgende dag lag er een cadeautje in zijn schoen en was het speentje weg. Als haar zoontje naar zijn speentje vroeg, vertelde Joyce dat Sinterklaas de speentjes nodig had voor kleine kindjes en dat hij daarom in ruil voor zijn speentje een cadeautje had gekregen.
Tip 4: Is het speentje stuk? Dan komt er geen nieuwe meer.
Bilitis koos voor een praktische oplossing. Haar jongens beten hun speentjes op een gegeven moment stuk. Daarom maakte ze de afspraak; ‘’ik koop nog één nieuwe speen en als deze ook stuk is, dan komt er geen nieuwe meer’’. Ze herhaalde de afspraak regelmatig en toen het moment aanbrak dat de speen stuk was, kwam er geen nieuwe meer. Dit was de eerste avond even wennen, maar ze zijn er daarna nooit meer over begonnen.
Tip 5: Het speentje inpakken en cadeau geven aan een baby’tje.
Speentjes zijn voor baby’s. Dat vertelde Monique en Jay-Jay aan hun kindje. Monique moedigde haar oudste zoon aan om de speentjes op te sturen naar arme kindjes. Vol trots deed hij de envelop op de brievenbus en vertelde aan opa en oma wat voor mooie daad hij had verricht. Af en toe vroeg hij aan zijn moeder of de speentjes al waren aangekomen. Waarop zij antwoordde dat ze het niet zeker wist, maar er vanuit ging dat het goed gegaan was.
En haar jongste zoon heeft de speentjes aan de vuilnisman gegeven zodat hij ze aan een nieuwe baby kon geven. Een week later vroeg hij aan de vuilnisman of hij de speentjes aan de nieuwe baby had gegeven. En gelukkig speelde de vuilnisman mee en vertelde hij dat hij 3 speentjes aan 3 nieuwe baby’s had gegeven. Waarop haar zoontje antwoordde ‘’en de 4de?’’, die had de vuilnisman nog. Hij was namelijk nog op zoek naar een vierde baby.
Jay-Jay moedigde haar dochter ook aan om haar speentje weg te geven. Haar vriendin was zwanger en toen baby Manuel geboren was, heeft haar dochter haar speentjes ingepakt en cadeau gegeven.
Tip 6: Gewoon stoppen.
Nicole is onderwijskundige, oprichter van Wahoe Edubox en moeder van 3 meiden. Haar ervaring? Je kunt het beste gewoon stoppen. Dit kan bijvoorbeeld door een paar dagen van te voren aan te kondigen dat het speentje weg gaat en je kindje het zelf in de prullenbak mag gooien of in de brievenbus mag doen voor een baby. Als beloning mag je je kindje een nieuwe knuffel uit laten zoeken die de speen kan vervangen. Uit ervaring weet ze dat het belangrijk is om het vooral niet te groot te maken en er niet teveel aandacht aan te schenken. En als je kindje verdrietig is, er gewoon zijn, zonder in de verleiding te komen om het speentje te pakken.
Tip 7: De Lumies zoeken een speen.
Nicole van Meisje Eigenwijsje voelde aan dat het een goed moment was voor haar zoon om te stoppen met zijn speentje.
Voor bedtijd kondigde ze daarom samen met haar man aan, dat hun zoontje vandaag mocht gaan slapen zonder tutje, zonder speen. Waarop hun zoontje direct antwoordde dat hij inderdaad een grote jongen is. Daarna lazen ze het boek voor van De Lumies zoeken een speen voor. In dit verhaal zijn er Lumie baby’s (die onder de grond leven) die een speen missen en veel huilen. Het konijn graaft een gang naar boven de grond en haalt daar een speentje op van een kindje die al groot is geworden.
Bij het luisteren naar dit verhaal zagen zij hun zoontje instemmend knikken. Na het verhaaltje zei Nicole tegen hem “kijk dat kindje heeft zijn fiep aan de baby gegeven want hij is al groot”. En zijn antwoord was “Milo ook groot, niet tutje meer”. Dus legden ze hem in bed zonder zijn speentjes. Na ongeveer 45 minuten viel hij in slaap.
Die nacht is hij één wakker geworden en toen had hij het wel even moeilijk. Hij wist dat hij zijn speen niet had, maar vroeg er niet specifiek om. Zei alleen “ikke geen tutjes” met tranen over zijn wang. Dat brak haar hart maar ze hield vol en bleef hem lieve woordjes toezeggen en knuffelde hem totdat hij weer ging slapen. En dat slapen deed hij zelfs tot half 9 in de ochtend. De volgende avond ging hij weer zonder speentjes naar bed toe en vroeg hij er ook niet meer om.
Tip 8: Het speentje inleveren inruil voor een cadeau.
‘’Wanneer je je speentje inlevert op je verjaardag dan krijg je een cadeau!’’ Dat vertelde Rose Ann regelmatig aan haar dochter, een paar weken voor haar 3de verjaardag. Toen de dag was aangebroken, gaf haar dochter aan het bezoek al haar speentjes in ruil voor een cadeau.
Tot slot…
Wat ben ik dankbaar voor al deze tips en ervaringen! Wij laten het nog even op ons inwerken. Al moet ik toegeven dat ik heel blij wordt van (tip 2) de spenenfee en het boekje De Lumies zoeken een speen. En als ik iets heb geleerd van al deze verhalen is dat je zelf als ouder aanvoelt wanneer het moment daar is en je kindje dit ook aangeeft.
Gebruikt jouw kindje nog een speentje? En welke tip spreekt jou het meeste aan? Of hebben jullie het (recent) al afgebouwd? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie! 😀
3 reacties
Dit zijn zulke goede tips! De baby van mijn zusje, 4 maanden, wil de speen al niet meer gelukkig haha.
Wat veel leuke tips om te stoppen met speentjes. De speentjes fee vind ik erg leuk bedacht
Wij hebben d3 speentjes ook meegegeven aan Sinterklaas, voor kindjes welke nog heel erg klein zijn