Hoewel ik weet dat we nog wel een paar jaartjes rust zullen hebben voordat onze kleine leert internetten en actief wordt op social media, is het wel iets waar ik nu al wakker van kan liggen. Want wat nou als ons kind in de ‘donkere wereld’ van het internet en social media terecht komt? Hoe kunnen we hem of haar dan nog beschermen? En wat als ons kind gepest gaat worden? Dingen waar ik niet aan wil denken maar wel mee bezig ben. En daarom ging ik er eens goed voor zitten en opzoek naar de mogelijkheden en oplossingen. Benieuwd wat ik tegen ben gekomen?
Hoe jonger hoe beter?
Wanneer ik om mij heen kijk dan zie ik ongelofelijk veel peuters die soms nog amper kunnen praten, maar die wel al druk in de weer zijn met een tablet of smartphone van papa en mama of oma en opa. Vaak spelen ze een spelletje, kijken naar een YouTube filmpje of zitten soms gewoon willekeurig op alle appjes te klikken. Hoewel ik mij kan voorstellen dat het heerlijk is om zo’n kleintje even lekker bezig te zien zodat je je handen vrij hebt om andere dingen te doen, kan ik mij niet voorstellen dat het altijd veilig is. Want wie zorgt ervoor dat er niet geklikt wordt op reclames die zichtbaar zijn tijdens het spelen van het spelletje, of dat er niet naar een 18+ YouTube filmpje gekeken wordt of dat er opeens betalingen worden uitgevoerd of dingen gepost worden op social media? Hoe kunnen we zo’n kleintje beschermen tegen o.a. digitale kinderlokkers?
Hoe we het internet veiliger kunnen maken.
In mijn zoektocht naar het antwoord, kwam ik dit fijne artikel tegen van veilig internetten bij KPN. Hoewel het artikel heel erg gericht is op ons volwassen gebruik van het internet, bracht het mij wel op een idee. Zou het mogelijk zijn om in Jip en Janneke taal aan onze kinderen uit te leggen hoe zij veilig gebruik kunnen maken van het internet? Bestaan daar al boekjes voor? Of lesmateriaal? Op naar Google ‘veilig internetten peuters’. Wat je daar vindt qua zoekresultaten is echt GEWELDIG. Zo zijn er inderdaad lespakketten verkrijgbaar in alle leeftijden die kinderen helpen met veilig internetten (voor meer informatie klik hier).
Spelend leren.
De lespakketten die verkrijgbaar zijn vanaf 3 jaar, zijn vooral gericht op spelend leren. Zo is er een geweldige game die ‘Mijn naam is haas’ heet en de creativiteit van kleuters in games, prentenboeken en andere producten stimuleert. Ook leren ze oplossingsgericht te denken. Daarnaast is er een handig boek die kinderen tussen de 4 en 8 jaar spelenderwijs leert om veilig online te zijn. En last but certainly not least, kunnen kinderen die in groep 5 – 8 zitten, een DVI halen oftewel een Diploma Veilig Internetten. Daar word ik blij van!
Wat kan ik tot die tijd doen?
Gelukkig zijn er ook nog mogelijkheden om je kind tot die tijd te beschermen en kun je met een gerust hart, internet en TV aanschaffen. Ik heb alle tips die ik online kon vinden voor je op een rijtje gezet:
Tip 1: Ouderlijk toezicht instellen.
Op iedere computer, laptop, smartphone en tablet kun je tegenwoordig een filter toepassen. Vaak heet zo’n filter ‘ouderlijk toezicht’ of een ‘kids modus’. Zo’n filter zorgt er in ieder geval voor dat zaken als erotiek, pornografie, geweld, grof taalgebruik, gokken, hacking, cracking, illegale content en malware & phishing niet zichtbaar zijn. Daarnaast kun je vaak ook andere opties toepassen die je belangrijk vindt. Zoals bepaalde websites die je wilt blokkeren of programma’s en apps die wél gebruikt mogen worden. Via Google vind[9] je hier enorm goede informatie en handleidingen voor.
Goed om te weten: er zijn gratis versies en betaalde versies.
Tip 2: Beveilig de webcam.
Het is één van mijn grootste nachtmerries. Wat als de webcam gehackt wordt en je kind (of jijzelf) ongemerkt gefilmd wordt? Brrrr! Om die reden hebben Roy en ik al jaren onze webcam afgeschermd door er een papiertje voor te plakken. Lekker makkelijk! Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo zijn er ook speciale programma’s die je kunt installeren.
Tip 3: Samen met je kind internetten.
Hoewel we allemaal weten dat kinderen veel beter zijn in computers, internetten en alles wat er digitaal plaatsvindt, is er niets zo belangrijk dan om (vooral in het begin) samen achter de computer/tablet/smartphone te kruipen. Wat valt er allemaal te zien? Wat kun je er allemaal mee doen? Wat kun je beter niet doen? Je kunt daarin ook regels afspreken zoals praat niet met vreemden online, deel geen foto’s en informatie. Maak er vooral iets moois van. Het is per slot van rekening iets wat je je kind leert.
Wist je dat er bijvoorbeeld ook bepaalde zoekmachines zijn die speciaal voor kinderen zijn? Twee van mijn favorieten zijn Koekeltjes.nl en Kiddle.co. Deze zoekmachines tonen alleen zoekresultaten die voor kinderen geschikt zijn. Ook voorkom je dat je kind gaat zoeken op onderwerpen die nog niet geschikt zijn.
Tip 4: Een tijdslimiet afspreken.
Wanneer je je kind ‘vrij laat’ om zelf gebruik te maken van een laptop of tablet, is het heel belangrijk om vooraf een tijdslimiet met elkaar af te spreken. Op sommige apparaten kun je ook een tijdschakelaar zetten zodat het apparaat vanzelf uitgaat of op slot schiet zodra de tijd ‘op’ is. Voel je daar niet schuldig over en geef niet te snel toe wanneer je 2 lieve oogjes op je gericht krijgt en een schattig stemmetje die vraagt ‘’alsjebliefttttttt, nog 5 minuutjes?’’.
Tip 5: Praat er ook over met andere ouders.
Het kan zijn dat andere ouders van vriendjes en vriendinnetjes veel minder ‘strikt’ zijn dan dat jij bent. Probeer hier ook zonder vooroordeel tegenover te staan. Het is alleen wel belangrijk om samen te bespreken hoe je elkaar hierin kunt vinden en tegemoet kunt komen. Wellicht dat de kinderen gewoon niet internetten wanneer ze samen zijn, maar lekker naar buiten gaan of andere leuke dingen doen.
Hoe zit het met mij, kan ik weer slapen ’s nachts?
Eerlijk is eerlijk, veilig internetten en cyberpesten was echt een onderwerp wat mij ’s nachts wakker kon houden. Gelukkig hebben we nog een paar jaar voordat ons kleintje actief wordt op internet en met social media, maar dit onderzoek heeft mij echt zoveel rust gegeven. Er zijn nu namelijk al enorm veel mogelijkheden om je kleintje te kunnen beschermen. Ik heb ook weer de nodige inspiratie gekregen om ons kleintje straks te leren om veilig om te gaan met een tablet, laptop of smartphone. Daar ben ik super dankbaar voor! Ik hoop dan ook dat het jou misschien ook wat rust geeft of inspireert.
Hoe denk jij over veilig internetten voor kinderen en cyberpesten tegengaan? Wat zijn jouw tips?
PS: Wil je meer weten over onze zwangerschap? Lees dan ook dit blog artikel.