‘’In Japan, broken objects are often repaired with gold. The flaw is seen as a unique piece of the object’s history, which adds to its beauty. Consider this when you feel broken.’’ Deze quote maakte een hele tijd geleden al een onuitwisbare indruk op mij. Jaren later, zoals dat wel vaker gebeurd, keek ik naar mijn boekenkast en zag ik ineens een prachtige cover van een boek wat ik nog wilde lezen. Kintsugi stond erop. In dit blog artikel deel ik mijn hele verhaal met je. Ook vertel ik je meer over de Kintsugi workshops die ik geef en kun je een plekje winnen voor de komende workshop op 27 juli. Ik wens je heel veel lees & inspiratie plezier toe!
Hoe ik wist ‘hier ga ik workshops in geven!’
Toen ik het Kintsugi boek vasthield, wist ik eigenlijk direct dat ik mij hier in wilde gaan specialiseren. Wanneer je mijn blog vaker leest, dan weet je dat mijn start in dit leven best wel heftig is geweest. Ik heb als kind en tiener dingen gezien en meegemaakt die niemand op die leeftijd (of welke leeftijd dan ook) zou mogen meemaken. Toen ik op mijn 18de verjaardag een boekje van mijn moeder kreeg geschreven door de Dalai Lama en Richard Gere was dat voor mij het omslagpunt. Vanaf dat moment ben ik mij helemaal gaan verdiepen in mediatie en heb ik er een dagelijkse practice van gemaakt. Hierdoor heb ik mijn trauma’s verwerkt en geheeld. Het wil niet zeggen dat de littekens ervan compleet vervaagd zijn. Ze zijn er, maar dankzij Kintsugi heb ik ze kunnen bedekken met goud, zodat je weet wat mijn achtergrond is en de reis die ik heb doorgemaakt. Iets wat mij ook absoluut tot een mooier mens gemaakt heeft. En juist dit, is wat ik andere mensen ook gun. De tools en inzichten om te kunnen helen wat gebroken is, het nog mooier te maken zodat je kunt stralen.
Wat Kintsugi is.
Kintsugi (of Kintsukuroi) is een Japanse kunstvorm voor herstellingen van porselein of keramiek. De betekenis van het woord Kintsugi (金継ぎ) is dan ook “gouden verbinding”, Kintsukuroi (金繕い) kan vertaald worden als “gouden herstelling”.
Het verhaal gaat dat Kintsugi zijn oorsprong vindt in de 15de eeuw. Toen de Japanse Keizer zijn porselein teruggestuurd kreeg uit China gerepareerd met metalen klemmen, vroeg hij zijn Japanse ambachtslieden om met een meer esthetische oplossing te komen. Dit werd repareren met echt goud. Verzamelaars waren zo gecharmeerd van deze techniek dat er zelfs met opzet kostbaar servies kapot gegooid werd zodat het gerepareerd kon worden met Kintsugi. Behalve dat Kintsugi een prachtige Japanse kunstvorm is heeft het ook heel veel symboliek. Zo laat het de schoonheid van (emotionele) scherven zien en maakt het ons imperfecte leven mooier dan dat het ooit was.
Wat Kintsugi voor mij betekent.
Kintsugi is voor mij in alle opzichten een spiegel. In de workshop (en voor mij persoonlijk ook in mijn eigen beoefening) laat je bewust iets los. Want voordat je een Kintsugi object kunt maken moet het eerst gebroken zijn. Ik ben persoonlijk iemand die het heel lastig kan vinden om los te laten en hier emotioneel van kan worden. Het kijken naar scherven en werkelijk aanschouwen dat ik iets gebroken heb, vindt ik heel pijnlijk. Omdat ik zoveel jaren in de overlevingsstand heb gestaan, ben ik altijd alleen maar bezig met hoe ik iets kan oplossen of maken. Dat ik nu letterlijk stil moet staan om het te aanschouwen, brengt een paniek gevoel naar boven. ‘’Kan ik dit wel?’’ Maar wanneer ik begin met puzzelen en ontdek dat de puzzelstukjes in elkaar passen, komt er weer een zachte rust over mij heen. Stap 1 is gezet. Vervolgens is het tijd om in aandacht goud met lijm te mengen. Dat is mijn favoriete proces. Van iets wat doorzichtig is maak je letterlijk iets van goud. Het is prachtig en schitterend. Om het dan aan te brengen op een gebroken stukje voelt erg helend. Het proces daarna om het net zolang vast te houden tot dat het droog is, is ontzettend meditatief. Ik durf dan ook naar binnen te gaan. Aan te raken waarvan ik het gevoel heb dat het nog wat extra goud kan gebruiken. Wanneer het droog is, herhaal ik weer het hele proces net zolang tot dat het helemaal af is. En wanneer het af is, ik het complete Kintsugi object in handen heb, maakt mijn hart een vreugde sprongetje! Zo trots! Blij en dankbaar! Ik heb dan iets in handen wat ik letterlijk in mijn handen heb. Ik heb iets tastbaars gemaakt, een bewijs dat ik mijn eigen imperfecties heb leren omarmen, los te laten en vertrouwen te hebben in het eindresultaat.
De combinatie van meditatie, yoga nidra en Kintsugi.
Kintsugi is een heel meditatief proces. Het is het aanschouwen van scherven, ze terug proberen te plaatsen in hun oorspronkelijke vorm (of om bewust iets compleet anders te maken), heel voorzichtig mengen en met aandacht lijmen. Omdat het ook symbolisch zoveel waarde heeft, heb ik ervoor gekozen om de workshop te combineren met meditatie oefeningen en yoga nidra. Door deze combinatie krijg je een aantal tools in handen waardoor je ook naar binnen kunt gaan. Je leert hierdoor hoe je eigen imperfecties kunt omarmen en hoe je kunt helen wat gebroken voelt.
In een groep of 1-op-1.
Ieder mens heeft een verleden, een rugzakje zoals ze dat zo mooi omschrijven. Over het algemeen zijn de deelnemers die naar de Kintsugi workshop komen mensen zoals jij en ik, die iets traumatisch hebben meegemaakt. Een overlijden, scheiding, jeugdtrauma, burn-out of juist op dat kruispunt in het leven staan ‘wie ben ik en welke kant wil ik op’. Het kan heel helend zijn om dan juist in een groep, samen dezelfde reis door te maken en stappen te zetten. Je merkt dit ook direct bij binnenkomst. Iedereen maakt dan al echt contact met elkaar. Wanneer we gaan beginnen merk je dat de energie van iedereen steeds meer met elkaar verbonden raakt. Hierdoor ontstaat er iets heel bijzonders. Betoverend. Dat is ook de reden waarom ik de workshop voor heel veel verschillende groepen geef. We zijn per slot van rekening allemaal mensen, we hebben allemaal een verleden.
Toch is het soms ook heel erg fijn om juist niet geconfronteerd te worden met andere mensen. Dit kan zijn wanneer een trauma recent heeft plaatsgevonden, je helemaal niet lekker in je vel zit of wanneer je hoog sensitief bent. Om die reden geef ik ook 1-op-1 workshops.
Bij vrijwel iedere workshop of 1-op-1 les die ik geef, nodig ik Roy uit en vraag of hij aanwezig is. Hij is de allerbeste coach die ik ken. Wanneer mensen behoefte hebben aan een 1-op-1 gesprek met een professional voor hulp, staat hij klaar.
Win! Gratis deelname aan de workshop op 27 juli!
Eigenlijk valt er nog veel meer te vertellen over Kintsugi en de bijzondere workshops die ik geef. Maar dat bewaar ik voor een andere keer. Voor meer informatie en recensies klik hier.
Op zaterdag 27 juli van 14:00 tot 16:00 uur geef ik een nieuwe Kintsugi workshop bij Rumah Yoga in Amsterdam (klik hier voor meer informatie). Ik geef hiervoor 1x gratis deelname weg. Wil je hier kans op maken? Stuur mij dan een mail (info@clairesmission.com) waarin je antwoord geeft op deze vraag; ‘’Wat betekent Kintsugi voor jou?’’. Volgende week woensdag maak ik de winnaar per mail bekend.
Hopelijk mag ik je snel verwelkomen bij een Kintsugi workshop. Ik kan niet wachten!
Heel veel liefs,
Claire
3 reacties
[…] Wat Kintsugi voor mij betekent. […]
[…] mee bezig ben. Ik ga in het nieuwe jaar namelijk mijn eerste online programma lanceren. Een online Kintsugi workshop. Het wordt magisch en ik kan niet wachten om het met je te delen! En… Er komt een […]
[…] ook al jaren yoga nidra les geef? Ik ben op dit moment ook druk bezig met het maken van een online Kintsugi programma waarin dit terugkomt. Dus… To be continued […]