Vorige week deelde ik ons wensenlijstje met je. We kunnen namelijk niet wachten om ons balkon een make-over te geven! Hoewel ik toen nog twijfelde over hoe dit ook duurzaam en minimalistisch kan, heb ik nu de antwoorden gevonden. Woehoeee! In dit blog artikel deel ik met je wat ik heb ontdekt en hoe je je tuin/balkon duurzaam kunt maken in 5 stappen. Heel veel leesplezier!

Duurzame verlichting.

Iets wat ik helemaal vergeten ben op te nemen in ons wensenlijstje is de verlichting! Maar gelukkig heb ik daar wel direct een duurzame optie voor gevonden. Wist je dat er buitenlampen op zonne energie zijn? Echt zo onwijs gaaf! Wij zijn zelf verliefd geworden op de solar tuinspot. Hier heb je geen batterijen voor nodig of stroomdraden. Er zit zelfs een sensor in die ’s avonds automatisch aan gaat wanneer het donker is. Ideaal! Ook wel weer mooi dat onze verlichting straks ook op zonne-energie werkt. Wij hebben zelf namelijk ook 2 zonnepanelen die ons dagelijks van alle energie voorzien.

Heel veel planten en bij voorkeur inheems.

Ik dacht eerlijk gezegd dat iedere plant een goed en duurzaam idee was. En hoewel dat natuurlijk altijd veel beter is dan kunstplanten (bleh, ik krijg het bijna mijn keel niet uit), is het wel veel beter om te kiezen voor inheemse soorten die van nature in West-Europa voorkomen. Zoals de hortensia, lavendel, coniferen en buxussen. Dat komt goed uit, want ik houd van de prachtige bloemen van hortensia’s en ik ben lavendel de afgelopen jaren heel erg gaan waarderen.

Een plekje voor de vogels, insecten en andere dieren.

Ik had al in de planning staan om lekker veel bijen- en vlinderbloemen zaden mix te potten in aarde. Maar ik vergat bijna de vogels en insecten! Ze verkopen namelijk de mooiste insectenhotels! Hoewel ze het in de zomer nog niet echt nodig hebben, is het heel fijn als ze in de winter een plekje hebben waarin ze veilig kunnen overwinteren. In de zomer maak je de vogels natuurlijk wel heel erg blij met een lekker badje en een vogelhuisje of voederplankje misstaat natuurlijk nooit. Wij moeten alleen nog even nadenken hoe we dat gaan doen. De vogels die ons balkon weten te vinden zijn meeuwen (prachtige beestjes!), merels en halsbandparkieten.

Begin een moestuin!

Voor tuinieren mag je mij echt wakker maken, helemaal wanneer het gaat om een moestuin. Want hoe gaaf en tof is het als je helemaal zelf je eigen groente en fruit kunt verbouwen! En behalve dat het veel lekkerder, gezonder en goedkoper is, is het natuurlijk ook veel duurzamer. Want door het niet uit de supermarkt te kopen, zorg je er ook voor dat er minder uitstoot en andere vervuilende stoffen in de natuur terecht komen. Win, win, win! En daarnaast is een moestuin aanleggen voor beginners een fluitje van een cent.

Sit back and relax…

Zodra je je huis buiten verduurzaamt, hoef je nog maar één ding te doen. Sit back and relax. Door je tuin lekker te laten ‘verwilderen’ ontstaan de mooiste dingen en huisjes voor dieren. Dit betekent niet dat je onkruid e.d. niet mag wieden, maar het hoeft allemaal niet zo netjes te zijn. Moeder Natuur is namelijk in al haar facetten prachtig precies zoals ze is. Daar heb je geen  pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen voor nodig. En als je toch last hebt van een ziekte die je planten geen goed doen, denk dan aan natuurlijke mogelijkheden. Zo kun je verschillende dieren uitnodigen door bijvoorbeeld een composthoop te plaatsen.

Kun je geen genoeg krijgen van duurzaam tuinieren?

Op de website van het WWF vindt je een fantastisch artikel over duurzaam tuinieren waarin maar liefst 18 tips worden gedeeld! Echt een aanrader voor wanneer je op zoek bent naar meer inspiratie. Daarnaast schreef Robin een inspirerend blog artikel over compostbakken, Linda over een onderhoudsvriendelijke tuin, Esmée over natuurlijke middelen tegen insecten en Cheryl over een houten moestuinbak maken.


Hoe ziet jouw tuin of balkon eruit?


11 Comments

 1. Ik heb niet zulke groene vingers, mijn buurman knipt onze heg…en manlief houdt de moestuin bij 😀

 2. Goede tips.

  Hier vorig jaar begonnen om de tuinbte veranderen.
  Zelf momenteel erg bezig met kruiden en eetbare bloemen. Afgelopen tijd diverse kruiden buitenn gezocht om mee te nemen voor ee tuin. Brandbetel en munt had ik al. Nu daslook en dovenetel er o.a. bij

 3. Mooie tips! Ik ben heel blij met hoe wij onze tuin het afgelopen jaar hebben verbouwd en dit jaar is het tijd om hem te vullen! Ik heb al een olijfboompje en diverse kruiden in de achtertuin staan. Daar groeit ook nog een prachtige druivenstruik van de vorige bewoner! Die hebben we natuurlijk laten zitten 😉 In de voortuin hebben we olijfwilgen staan en heb ik onlangs lavendel gepoot – ook ik ben er dol op! En ideaal voor de bijen. Kan niet wachten tot we deze zomer volop kunnen genieten!

 4. Wat een goede tips. Ook ik probeer mijn dakterras steeds duurzamer te maken. Nog best lastig. Maar die lampen op zonne-energie heb ik ook gevonden! Dat wordt genieten deze zomer.

 5. Felice Veenman Reply

  ik moestuinier al weer 12 jaar met heel veel plezier, zonder mijn tuin was de lock/down erg moeilijk voor me geworden

 6. Goede plannen Claire! Hier ook grootse plannen om de tuin duurzamer te maken. We hebben al meer groen in de voortuin aangebracht door de modderpoel te vervangen voor gras en we hebben extra tegels eruit gehaald en drie boompjes neergezet. Achter moet nog heel wat gebeuren, maar we hebben vorig jaar wel lavendel en vlinderstruiken neergezet voor de bijtjes en de vlinders. Hopelijk kunnen we daar dit jaar al een beetje van genieten!

 7. Wij gebruiken ook ledverlichting, barsten van de lavendel en hebben ons eigen moestuintje vol kruiden en sla. Ik ben al best duurzaam bezig dus! Haha!

 8. Niets is mooier dan een levende tuin. Met een kopje koffie lekker kijken naar musjes die een zandbad nemen terwijl de merels de wormen uit het gazon pikken.

 9. Eerlijk gezegd hadden we best veel betegeld, maar mama nam ooit drie kleine hortensia’s mee van de Albert Cuyp en die zijn nu mega. En heel dierbaar voor mij nu ze er niet zelf meer is om ze te bewonderen ❤️
  Verder hebben we ook lavendel, een bosanemoon als klimplant. Helaas Hedera van een aantal buren. Bamboe en nog veel meer. Anemoon blanda in de voortuin en Helleborus (was mama ook heel erg dol op).

 10. Wij hebben de afgelopen 2 jaar hard gewerkt om van onze compleet betegelde tuin en natuur vriendelijke tuin te maken. We hebben een heel groot gedeelte tegels weg gehaald. Planten bakken gemaakt een groot stuk gras aangelegd en zijn nu net bezig met aanplanten. Al vrees ik voor een aantal van mijn planten met de sneeuw van afgelopen jaar en nu weer. We hebben idd ook een aantal horensia’s en lavendels maar ook een hoop andere planten de meeste wel bij of vlinder vriendelijk.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: