Ik heb er een paar jaar over gedaan, maar inmiddels kan ik oprecht zeggen dat vrijwel al mijn kleding duurzaam is. En dat is niet zonder reden, want wist je dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën is en heel veel schade toebrengt aan het milieu? In dit blog artikel deel ik dan ook mijn 5 tips voor het verduurzamen van de kleding in je kledingkast. Van webwinkel tips tot inspirerende documentaires, leuke blogs en nog veel meer. En… Ik heb een onwijs leuk cadeau voor je! Ik mag namelijk een tegoedbon t.w.v. €50,- van Janice weggeven! Mag ik jou hier blij mee maken?

Tip 1: duurzame (web)winkels zijn er in overvloed.

Of het nu voor speelgoed is, kleding, eten of iets anders; duurzame (web)winkels zijn er in overvloed. Je moet vaak alleen even weten waar je moet zoeken. Wat vaak helpt is om de omschrijving van het item waar je op zoek naar bent, heel specifiek te maken. Bijvoorbeeld; ‘duurzame vegan winterjas’, ‘duurzame zomer hippiejurk’, ‘duurzame houten speelgoed’ etc. Mijn ervaring is hoe specifieker je de zoekopdracht maakt in Google, hoe meer fijne webwinkels je tegenkomt. Ook in de winkelstraten kun je tegenwoordig veel duurzame winkels vinden, ook hierbij is Google mijn grote vriend en doe ik vooraf eerst wat research.

En uiteraard heb ik zelf ook een paar favoriete webwinkels! Zo word ik qua damesmode heel blij van Janice en Watmooi, koop ik bij Grasonderjevoeten heel graag speelgoed voor Lana en koop ik mijn vegan cosmetica o.a. bij Lush, Naïf en Arkive.   

Tip 2: vervang je oude kledingstukken, stuk voor stuk.

Voor het verduurzamen van de items die ik al in mijn kledingkast had hangen, ben ik niet over één nacht ijs gegaan. Zo heb ik eerst opgedragen wat ik al had en wat aan vervanging toe was, stuk voor stuk vervangen voor duurzame exemplaren. Daarbij kijk ik dan ook echt naar tijdloze items, die ik jaar in jaar uit met plezier kan dragen. Zo is mijn ervaring dat je echt minimaal 3 jaar plezier kunt hebben van jurken, jeans, knitwear, jumpsuits, broeken en rokken. Al is dat soms nog veeeeeel langer 😀 ! Alleen T-shirts en ondergoed vervang ik vaak na 1of 2 jaar.

Tip 3: laat je niet verleiden tot impulsaankopen.

Hoe leuk een aanbieding ook klinkt, wanneer je het niet nodig hebt is het vaak duurkoop. Dat is mijn persoonlijke ervaring. Vaak omdat het veel eerder kapot gaat, dan dat ik wenselijk vindt of omdat het achteraf gezien helemaal niet goed past (bij de rest van mijn garderobe). Dit is persoonlijk ook één van de redenen waarom ik kleding liever online koop. Je wordt dan veel minder snel verleid tot impulsaankopen, omdat je specifiek kunt zoeken naar de items die je nodig hebt.

Tip 4: kies niet alleen voor duurzaam maar ook voor vegan.

Ik draag geen leer, wol, zijde en andere stoffen die een dierlijke oorsprong hebben. Persoonlijk omdat ik niet mee wil werken aan dierenleed en ook omdat we het absoluut niet nodig hebben. Tegenwoordig zijn er zoveel alternatieven! Wist je dat je tegenwoordig vrijwel overal vegan sneakers kunt kopen die gemaakt zijn van gerecyclede producten en dat er vegan stoffen zijn die net zo zacht als zijde of warm als wol zijn? Voor mij persoonlijk is dat ook iets wat duurzame mode zo leuk maakt; ontdekken waar je kleding vandaan komt, hoe het gemaakt is en hoe je door het kopen van een item het verschil kunt maken.

Tip 5: laat je inspireren.

Er zijn de afgelopen jaren ontelbaar veel inspirerende documentaires gemaakt over de mode industrie. Zo ben ik zelf enorm geïnspireerd geraakt door de documentaires The True Cost, Minimalism en The positive chain of change.

En wist je dat er daarnaast ook heel veel leuke bloggers zijn die regelmatig bloggen over duurzame mode? Zo wordt ik persoonlijk heel blij van Columns by Kari, KouweKleren en Signal Sustainable.

En dit waren ze alweer; mijn 5 tips!

Heb jij nog meer tips? En ben je ook zo dol op duurzame mode? Ik ben super benieuwd! En… Ik heb ook nog iets heel erg leuks voor je. Van Janice mag ik namelijk 1 lezer blij maken met een tegoedbon van €50,-! En met deze tegoedbon mag je iets uitkiezen waar je zelf blij van wordt! Al zou ik het wel weten… Want met dit seizoen ben ik vooral super fan van de vegan knitwear en viscose jurken van Janice.

Mag ik jou blij maken met dit prachtige cadeau? Laat dan een reactie achter onder dit blog artikel met een geldig mailadres of stuur mij een mail naar info@clairesmission.com met als onderwerp ‘Win actie Janice’. Volgende week dinsdag ontvangt de winnaar een persoonlijke mail. Woehoeee!

Update 28-09-2021: Bedankt voor jullie super leuke reacties! De winnaar heeft zojuist een persoonlijke mail ontvangen. Heel veel plezier met de tegoedbon!


Mag ik jou blij maken met de Janice tegoedbon t.w.v. €50,- 😀 ?


13 Comments

 1. Jaaaa wat goed! Ik heb alleen nog ‘oude’ niet duurzame kleding. Verder koop ik alles tweedehands, en dan bij voorkeur duurzame merken, of in de kringloop. Veel leuker shoppen ook zo

 2. Ik wist hier eerlijk gezegd heel weinig van, terwijl ik echt mijn best doe om te verduurzamen. Hier ligt voor mij dus nog een wereld te winnen. Ik doe graag mee met de winactie, de kleding ziet er heel mooi uit!

 3. Lindaschrijfthetop Reply

  Wat een goede duurzame tips. Ik ben nog niet zo duurzaam bezig, al hoewel ik wel heel lang met mijn kleding doe. En speelgoed gaat naar een ander die het goed kan gebruiken.

 4. Ik ben altijd dol op tegoedbonnen, dus ja: ik word graag hiermee blij gemaakt : )

  Wat betreft een duurzame kledingkast: op het moment probeer ik dat vooral te doen door tweedehands te kopen. Dat vind ik ook een vrij makkelijke aanpak namelijk

 5. Mijn kledingkast zit vol met tweedehands, dat vind ik heel prettig. Ooit begonnen vanwege een beperkt budget, nu vanwege een overtuiging. Mijn zusje gaat trouwen, fantastisch he?! Ik wil heel graag een mooie en duurzame outfit dragen op het feest, dus een bon om iets moois uit te zoeken zou heel fijn zijn!!

 6. Wat een handige tips geef je. Ik koop zelden kleding en als ik kleding koop, is het meestal designer kleding

 7. Wat een handige tips, ik moet mij daar toch eens goed in gaan verdiepen voor een duurzame kledingkast. Al koop ik tegenwoordig meer voor de kinderen als voor mijzelf Mooi de kleding van Janice

 8. Goede tips! Ik doe ook vaak tweedehands kleding kopen of kleding ruilen/weggeven met vriendinnen, ook duurzaam! Net ook even bij Janice gekeken en al een aantal pareltjes gezien, doe graag mee met de winactie dus!

 9. Leuke tips! Vooral de laatste over inspiratie vind ik tof, want soms heb je gewoon geen zin om moeilijk te doen maar als je dan weer iets ziet of leest kan het me echt inspireren weer een stapje extra te zetten 🙂

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: