Bingo! Wie kent dit leuke spelletje niet? En wist je dat het behalve leuk ook nog eens super educatief kan zijn? In dit blog artikel deel ik dan ook alles wat je wilt over bingo inclusief fijne tips die je ook kunt toepassen wanneer je thuisonderwijs geeft.
Waarom bingo?
Naast dat bingo een super leuk en vrolijk spel is wat je met een grote en kleine groep kan spelen, kan het ook super goed werken als educatief hulpmiddel. Het versterkt vaardigheden zoals getalherkenning, spelling, en zelfs sociale interactie. En er is meer! Maar dat deel ik later in dit blog artikel met je 😉 .
Basisprincipes van bingo
Je hebt een bingo-kaart nodig, die bestaat uit een raster met nummers, woorden of afbeeldingen. De spelleider roept een nummer of woord om, en de spelers markeren deze op hun kaart. Het doel is om als eerste een volle rij, kolom of diagonaal te maken, en “Bingo!” te roepen.
En dan nu… De bingo tips!
Tip 1: kies een thema
Eén van de leukste dingen aan Bingo is dat je het kunt aanpassen aan elk onderwerp. Hier zijn enkele thema’s die je kunt overwegen:
- Getalherkenning: Perfect voor jongere kinderen die net leren tellen.
- Spelling: Gebruik woorden die jullie aan het oefenen zijn.
- Wetenschap: Laat de kinderen kennis maken met de verschillende elementen of dieren.
- Kunst en geschiedenis: Gebruik beroemde schilderijen of historische figuren.
Tip 2: maak je eigen bingo kaarten
Waarom zou je standaard kaarten gebruiken als je het samen kunt maken? Niets is zo leuk als knutselen met kinderen! En het leuke aan samen bingo kaarten maken is, dat je samen een thema kunt bedenken maar ook jullie eigen design en spel kunt vormgeven. Een aanrader dus!
Zo maak je het samen:
- Neem een blanco Bingo-kaart of maak er een in een tekstverwerkingsprogramma.
- Kies een aantal woorden of getallen die passen bij het thema.
- Laat je kinderen de vakjes invullen of maak gebruik van stickers.
Tip 3: leer en speel tegelijkertijd
Bingo kan een geweldige manier zijn om de leerstof te herhalen. Dit kan op verschillende manieren:
- Woorden Bingo: Laat de kinderen woorden van hun spellinglijst op hun kaart zetten en roep de definities.
- Getallen Bingo: Voor wiskunde, roep een som en laat de kinderen het antwoord markeren.
- Vragen Bingo: Stel vragen over een onderwerp dat ze hebben geleerd en laat ze het juiste antwoord op hun kaart markeren.
Tip 4: maak het interactief
Wil je het liever nog wat interactiever maken? Dan heb ik nog een paar ideeën voor je:
- Beweging: Wanneer een kind Bingo roept, laat ze dan een dansje doen of een gekke beweging maken. Dit verhoogt de energie frequentie 😀 !
- Team Bingo: Laat kinderen in teams spelen. Dit bevordert samenwerking en sociale vaardigheden.
- Prijsjes: Zorg voor kleine prijsjes voor de winnaars. Denk aan een sticker, een leuk potlood of een extra speeltijd!
Tip 5: Gebruik technologie
In deze digitale tijd is er niets mis met een beetje technologie! Er zijn verschillende apps en online platforms waar je Bingo kunt spelen (zo kun je bijvoorbeeld ook Bingo spelen op EazeGames).
Tot slot…
Bingo is een veelzijdig spel dat perfect is voor thuisonderwijs. Met een beetje creativiteit kun je het aanpassen aan de leerbehoeften van je kinderen en het ook nog eens leuk maken. Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag met het maken van je eigen Bingo-kaarten en laat de spelletjes beginnen! Ik wens jullie heel veel plezier toe! 🎉
Zijn jullie ook zo dol op bingo spelen? En hebben jullie nog meer tips? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onderaan dit blog artikel.