In haar webwinkel bestelde ik mijn eerste ei-vrije omeletten mix, kokos slagroom en Hennep frisdrank. Sindsdien tag ik Daniëlle in iedere Facebook post die ik voorbij zie komen zodra het aankomt op lastig verkrijgbare ingrediënten. Hoog tijd dus om haar en Plantaardigheidjes in de spotlight te zetten. Ik wens je heel veel leesplezier!

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
De natuur geeft mij energie, lange boswandelingen, een wandeling in het park, of een rondje hardlopen door de weilanden bij Veendam in de buurt. Buiten zijn en het lente zonnetje op mijn huid voelen terwijl alles weer groen wordt, dat vind ik de fijnste momenten. Helaas is het niet het hele jaar lente, maar ook in de andere jaargetijden probeer ik toch minimaal een uurtje even buiten te zijn om frisse lucht binnen te krijgen. Niet altijd makkelijk als je een kantoorbaan hebt en een baan hebt waarbij je de meeste tijd achter de computer doorbrengt.

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?
Ik denk dat ik vanaf rond 2009 al veel bewuster met eten omging. Voornamelijk vegetarisch en als we vlees aten dan alleen biologisch maar dat was niet vaak. Zo rond 2011 werd ik mij eigenlijk bewust van mijn eigen schijnheiligheid: ik kocht biologische eieren en melk, maar wel normale koekjes en bewerkte producten waar ook dierlijke producten in zaten. Ik ging letten op de etiketten en ik was zo boos en verontwaardigd waar ze allemaal wel geen dierlijke producten in stoppen! Omdat alles biologisch op dat moment financieel niet haalbaar was, en ik ook meer en meer erachter kwam dat natuurlijk de biologische veeteelt ook helemaal niet diervriendelijk is besloten mijn man en ik mee te doen met een Amerikaanse vegan challenge. Dat beviel zo goed dat we in eerste instantie door de weeks helemaal plantaardig aten en in het weekend alleen nog een ei bij het ontbijt. Dat hebben we begin 2012 ook laten varen en zijn toen 100% vegan gaan leven. Omdat we onze reis stap voor stap hebben gemaakt is het op een natuurlijke manier gegroeid. Ik was eigenlijk altijd een enorme vleeseter en hield niet veel van groente, maar mijn smaak is zo veranderd en de keuze aan producten wat je wel kan eten is zo groot geworden. We eten nu gevarieerder en lekkerder dan ooit tevoren. Je moet alleen durven buiten de standaard paden te treden.

Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?
Niet heel bijzonder 🙂 . Vaak in de pauze van mijn werk bij een grote supermarkt, soms naar de lokale Turkse winkel en heel af en toe naar de markt. Die is hier in Veendam alleen niet zo bijzonder en om er nou helemaal voor naar Groningen af te reizen… Meestal maak ik een lijstje voor het gerecht wat ik die avond wil maken, maar als ik ergens ben waar prachtige groentes liggen dan wil ik ook wel eens lukraak mooie producten meenemen en bedenk ik er thuis wat mee. Ik heb vaak geprobeerd voor een hele week een planning te maken, maar dat blijkt niets voor ons. Ik wil op de dag zelf bepalen wat ik eet omdat het zo kan wisselen waar we trek in hebben.

Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
Zeker! Ik heb het geluk dat mijn man heel erg openstaat voor alles wat ik hem voorzet op tafel en dat hij het leuk vind om dingen te proberen. Hij is met mij meegegaan op de reis naar het veganisme omdat hij dat zelf wil en dat is natuurlijk prachtig dat je er samen van kan genieten en erachter staat.
Veel van mijn vrienden zijn in de loop van de tijd ook gaan inzien dat veganistisch eten heerlijk, niet moeilijk en vooral ook diervriendelijk is en zijn ook vegan gaan leven. Een mooier cadeau kun je mij bijna niet geven.
Mijn huisdieren zijn niet veranderd qua eetpatroon, die verandering wil ik niet aanbrengen. Zij zijn echter wel de grote veroorzaker geweest: door hun ben ik zoveel van dieren gaan houden en zie ik in dat elk dier zijn eigen waarde en persoonlijkheid heeft. Ik merk ook dat ik met veel meer respect en ontzag kijk naar de kleine diertjes in en om onze tuin: was ik vroeger bang voor spinnen, nu kijk ik gebiologeerd naar hoe ze een spinnenweb bouwen en probeer ik er niet doorheen te lopen. Zelfs pissebedden kan ik waarderen om al het goeds wat ze voor onze tuin doen!

Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
Voorbeelden wisselen van periode tot periode en ik denk dat ik diverse lessen leer van veel mensen. Er is niet één grote voorbeeld, maar als er iemand is die ik erg bewonder dan is het Sarah Britton van de blog My New Roots.  Hoe zij gezond en lekker eten naar buiten brengt; de styling, fotografie alles is gewoon prachtig. Daarnaast is zij ook nog een ontzettend bescheiden leuke vrouw.
Wat denk ik de belangrijkste les is die ik heb geleerd, maar ook wil uitdragen is dat als je mensen laat zien dat lekker, gezond en diervriendelijk hartstikke leuk, mooi en gezond kan zijn en helemaal niet moeilijk! Ik denk dat je op die manier de dieren ook heel erg helpt.

Je bent foodblogger en winkeleigenaar van Plantaardigheidjes. Hoe is het idee ontstaan en waar staat Plantaardigheidjes voor?
Ik ben ooit begonnen als lifestyle en living blogger maar merkte dat de recepten die ik daar plaatste wat minder op zijn plek waren. Daarom besloten een blog met plantaardige wetenswaardheidjes te starten en zo ontstond de naam. In eerste instantie met name ook voor mijzelf zodat de recepten die ik maakte terug kon vinden, en zodat ik ook wat met mijn fotografie hobby kon doen.
Langzamerhand werd Plantaardigheidjes steeds groter en kreeg ik een grote schare trouwe lezers, zo leuk! Wat ik wel merkte is dat ik een enorme passie had voor wat lastiger te verkrijgen ingrediënten: denk aan chipotle, gerookte olijfolie, kala namak etc. Ik vond het zelf geen probleem om daar stad en land voor af te reizen, maar voor veel mensen is dat toch wat lastiger.  Hoe leuk is het dan om mijn passie voor fijne producten te combineren met mijn blog, maar ook mensen de mogelijkheid geven om het te kunnen kopen.

Kun je ons wat meer vertellen over de producten die je verkoopt en wat jouw persoonlijke top 3 is?
Je kan bij Plantaardigheidjes terecht voor een breed assortiment plantaardige voedingsmiddelen en heerlijke biologische wijnen die veganistisch geklaard zijn. Aparte smaakmakers zoals chipotle, liquid smoke, liquid aminos en mooie peper soorten maken Plantaardigheidjes uniek en onderscheidend. Maar niet alleen je smaakpapillen worden verwend bij Plantaardigheidjes ook je huid, haar én huis kunnen worden verzorgd met producten die je bij Plantaardigheidjes kan vinden; uiteraard allemaal vegan en het overgrote deel biologisch/ecologisch. Op zoek naar een leuk cadeautje of wil je je prachtige vegan gerechten beter laten uitkomen? Dan kun je terecht  bij het prachtige keramiek met een leuk assortiment aan schalen en borden. Niet grootschalig, maar met zorg en aandacht ingekocht.

Wat maakt jou als blogger uniek?
Ik denk dat mijn liefde voor mooie groentes, gezonde toevoegingen als miso en voorkeur voor “whole Foods” in combinatie met mijn liefde voor fotografie mijn blog net even anders maken dan de andere bloggers in Nederland.  De focus ligt op de gerechten en de groentes. Daarnaast vul ik mijn blog aan met reviews over kookboeken en de restaurants die we bezoeken.

Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar vegetarische of veganistische lifestyle?
Doe het stap voor stap. Vervang eerst de producten die je het makkelijkste kan laten staan, bijvoorbeeld melk. Wen dat aan en vervolgens pak je het andere product wat je uit je dieet wil schrappen. Kijk in eerste instantie naar het grotere geheel, ga je niet blindstaren op e-nummers en voel je niet ontmoedigd als blijkt dat ook wijnen vaak niet vegan zijn. Dat komt later wel! Neem eerst de grote stappen, en verfijn het later.

Kijk documentaires om je focus te behouden op waarom je het ook alweer doet. Draag de boodschap positief uit naar je omgeving in plaats van met je vinger te wijzen hoe moeilijk dat ook af en toe is.
Kijk als laatste naar je kleding, schoenen en andere gebruiksartikelen. Niet alles hoeft in één keer radicaal om!

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Ik droom erover om Plantaardigheidjes als merk/begrip nog verder uit te werken. Ik heb plannen om het nog groter te maken en hoop meer mensen te kunnen bereiken en helpen om een vegan lifestyle gezond en makkelijk vol te houden. Samenwerkingen zijn altijd welkom, maar in eerste instantie wil ik mij focussen op wat ik nu doe echt even goed te doen. Maar ik heb zeker ideetjes voor de toekomst!

Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
Ik denk dat ik één allesomvattende wens heb, maar die is misschien iets te hoog gegrepen: dat er geen lijden meer is voor mens en dier op deze planeet. Maar als ik het wat kleiner moet houden dan is mijn wens toch wel dat ik van Plantaardigheidjes  een goed lopende onderneming kan maken. Uiteraard dit allemaal in goede gezondheid met fijne mensen en diertjes om mij heen.

Wat is jouw definitie van succes?
Dat je datgene doet wat je enorm veel plezier geeft en waar je andere mensen blij mee maakt.

Gedeeld: Mijn favoriete dressing en product!
Ik wil graag mijn favoriete dressing delen met mijn favoriete product miso! Ik ben dol op producten met een verhaal en dat heeft miso zeker.  Je kunt er alles over lezen op mijn blog (klik hier).

All purpose miso dressing
4 el donkere miso
4 el ahornsiroop
4 el mirin
1 el tahin
2 el limoensap

Roer alles door elkaar, of meng met de staafmixer. Verdun eventueel met water om het vloeibaarder te maken.

Variaties: voeg eens sojasaus toe, (gerookte) paprika poeder, mosterd of balsamico azijn.

Groene groentes met miso dressing:
Neem groentes die in het seizoen zijn en waar je trek in hebt. Bereid ze al dente, het lekkerste is als er nog een bite zit en de kleur mooi groen is gebleven.

Bijvoorbeeld:
Padrón pepers: even kort grillen aan beide kanten tot ze donker verkleuren en besprenkelen met zout
broccoli: kort stomen 5 minuten tot een vork er nét makkelijk doorheen gaat.
Sugarsnaps: kort blanceren of stomen tot ze beetgaar zijn
Edamame boontjes: deze kun je zo eten, of even laten ontdooien in een stoommandje indien ze uit de vriezer komen.

Kook er zilvervliesrijst bij, geef er wat baby boerenkool of snijbiet bij , de groente groentes en besprenkel royaal met de miso dressing.

4 Comments

  1. Wat leuk om in kijkje te mogen nemen in jouw leven, je passie en kijk op het leven. Het prikkelt ook om wederom naar je site te gaan.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: