Heb je deze vakantie kwijlend gekeken naar al die fitte en gespierde mensen op het strand of tijdens een festival? Dan heb ik goed nieuws! In dit interview deelt Jeremy Reijnders hoe je een fitgirl of fitboy kunt worden ongeacht je leeftijd. Dus ben je klaar voor een dosis inspiratie en toe aan een lang, gezond + super fit leven? Lees dan snel verder. Ik wens je heel veel leesplezier! 😀
Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
Bewegen! Dat geeft mij energie en houdt mij fris. Dit kan voor mij een zware CrossFit training zijn, maar ook gewoon een wandeling in het bos. Als ik een dag niet bewogen heb, heb ik het idee dat ik die dag niet geleefd heb. Daarnaast woon in een drukke stad (Amsterdam), dus ik probeer ook regelmatig in de natuur te komen om even uit de drukte te stappen, daar krijg ik ook nieuwe energie van.
Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?
Sinds december 2015 ben ik helemaal veganistisch geworden. De maanden daarvoor was ik wel al begonnen met vegetarisch eten. De allereerste aanleiding voor mij was na het zien van de documentaire Forks over Knives toen der tijd. Ik was altijd al met gezonde voeding bezig en was toen ook erg verbaasd dat een groot deel van mijn voedingspatroon (dierlijke producten) , waarvan ik dacht dat ze gezond waren, nou juist niet goed gezond zouden zijn. Hier wilde ik dan ook meer over weten. Ik ben mij toen helemaal gaan verdiepen in het “plant-based diet” en zo ben ik langzamer hand steeds meer plantaardig gaan eten.
In eerste instantie ben ik dus plantaardiger gaan eten voor mezelf, omdat ik gezonder (en langer) wilde leven en dat dit ten goede van mijn sportprestaties zou komen. Kort daarna ben ik mij ook bewust geworden van het negatieve effect op het milieu na het zien van de docu Cowspiracy, dit was nog een rede om meer en meer plantaardig te gaan eten. De druppel voor mij was na het zien van een hele heftige speech van Gary Yourofsky en docu Earthlings, toen knapte er iets in mijn hoofd en ben ik een volledige veganistische levensstijl gaan volgen. Toen ik mij eenmaal realiseerde dat ik geen dierlijke producten nodig had voor mijn gezondheid, ze slecht zijn voor het milieu en ik besefte dat alle dieren (en dus niet alleen huisdieren) pijn, angst en andere emoties kunnen voelen, wilde ik niet meer aan het leed die dierlijke producten met zich meebrengen bijdragen.
Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?
De eerste maand bracht ik wel iets meer tijd door in de supermarkt dan voorheen, om wat labels te lezen. Gelukkig stond alles dikgedrukt op de verpakkingen en nu kost het mij geen extra moeite meer en weet ik niet beter!
Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
In het begin was het wel een beetje wennen, je moet in de eerste periode best sterk in je schoenen staan. Het is een onderwerp wat snel naar boven komt omdat je er minsten drie keer per dag mee in aanraking komt. Zo kreeg ik in het begin veel vragen die soms lastig te beantwoorden waren. Maar al snel realiseerde ik mij dat ik mij in principe aan niemand hoefde te verantwoorden. Wanneer je alles vanuit je eigen ervaring deelt, het bij jezelf houd en niemand iets verwijt, zijn mensen veel eerder geneigd naar je te luisteren dan wanneer je iets gaat generaliseren. Na een maand of twee wist iedereen in mijn omgeving wel dat ik plantaardig at en hielden ze, wanneer dat nodig was, daar gewoon rekening mee! Ze weten dan dat het geen ‘tijdelijk’ dieet is dat je volgt en respecteren je keuze.
Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
Mijn grootste voorbeeld is James Aspey, hij is iemand met een heel inspirerend verhaal en zet zich in door speeches te geven met als doel om een wereld met meer ’kindness’ te creëren. Een van de belangrijkste lessen die mij van hem zijn bijgebleven is de quote ‘treat others as you wish to be treated yourself ‘ en met ‘others’ bedoeld hij niet alleen mensen, maar ook dieren. Als je bijvoorbeeld zelf niet behandeld zou willen worden als de dieren in de veeteelt industrie, support het dan ook niet.
Hoe is CrossFit op je pad gekomen en wat betekent het voor je?
Nadat ik gestopt ben als topsporter in judo, moest ik mijn energie ergens anders in kwijt. En daar had ik aan CrossFit een goeie aan! Het was leuk om te doen, er werd niets van mij verwacht, heel divers en je wordt vaak echt lid van een nieuwe community. Nu is het een uitlaat klep geworden en leert het mij om het beste uit mezelf te halen!
Wat voor een type trainer ben je en wat maakt je uniek?
Ik heb het geluk dat ik al meer dan 2,5 jaar anderen mag helpen het beste uit zichzelf te halen als trainer! Het geeft mij een goed gevoel om anderen te helpen een personal record neer te zetten omdat ik zelf ook donders goed weet hoe het voelt om een nieuw PR te zetten.
Wat mij (en ook vele andere trainers) uniek maakt is dat de sport ons heel veel gebracht heeft in het leven, we daar dankbaar voor zijn en daarom ons enthousiasme ook over willen dragen aan anderen!
Heb je een speciaal dieet (naast vegan zijn)?
‘Speciaal’ zou ik het zelf niet noemen, maar momenteel in deze maatschappij misschien ook weer wel. Ik probeer zoveel mogelijk een “Whole food plant-based diet” te volgen. Dat betekend plantaardig voedsel dat zo min mogelijk tot niet bewerkt is. Maar natuurlijk ben ik daar ook niet al te streng in, ik maak ook regelmatig plaats voor wat vegan burgers, ijs en chocola!
Hoe ziet je eigen sportschema eruit en hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft?
Ik train twee keer per dag en zoals ik al zei probeer ik dus ook op mijn rustdagen een vorm van activiteit te hebben. Zo kom ik gemiddeld op 7 tot 10 trainingen per week uit. Dit heb ik wel moeten opbouwen natuurlijk, maar ik merkte dat ik door middel van een plantaardig dieet sneller herstelde dan voorheen, waardoor ik al snel een extra training kon toevoegen.
Ook ik heb natuurlijk dagen dat ik er weinig zin in heb, om gemotiveerd te blijven denk ik dan altijd terug aan mijn doel. En dat is om anderen te inspireren dat je ook zonder dierlijke producten een topsporter kan zijn en goede prestaties kan halen. Dit doe ik omdat ik sinds de switch in mijn gedachtegang graag wil bijdragen aan een maatschappij waarin geen onnodig (dieren)leed hoeft plaats te vinden.
Voor mensen die niet vegan zijn is dit misschien moeilijk te begrijpen dus zal ik even een voorbeeld geven om het iets te verduidelijken. Als er bijvoorbeeld hier op de markt hondenvlees verkocht zou worden, dan zou iedereen dat afschuwelijk vinden en die stent willen boycotten en opkomen voor de honden die daar geslacht worden. Ik zie nu geen verschil meer in de waarde van het leven van een hond of een van een varken. Dus ik heb nu hetzelfde gevoel om dit leed te stoppen als bij een hond.
Wat zou je fulltime willen gaan doen als geld geen rol zou spelen?
Dan zou ik waarschijnlijk nog steeds evenveel blijven trainen en lesgeven als wat ik nu ook al doe, maar dan ook tegelijkertijd de wereld rondreizen.
Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een vegetarische of veganistische lifestyle?
Wat mij heel erg geholpen heeft is om uiteindelijk de overstap te maken is om er zoveel mogelijk informatie over op te zoeken voordat ik eraan begon. Ik was iemand die heel erg van dierlijke producten hield dus ik moest echt 100% zeker weten dat dit de juiste keuze was voordat ik eraan begon. Dus mijn tip zou zijn om jezelf zo goed mogelijk te informeren door zoveel mogelijk documentaires, artikelen, boeken en speeches te bekijken om al je vragen te beantwoorden.
De stappen die je daarna kunt gaan zetten om het ook daadwerkelijk toe te passen, kan per persoon verschillen. Sommige mensen kunnen “Cold turkey” van de een op de andere dag alles omgooien en als dat voor jou werkt doe dat dan ook. Maar ikzelf kon dat in het begin ook niet, ik heb stap voor stap elke week 1 dierlijk product uit mijn voedingspatroon gehaald en die vervangen voor een plantaardig alternatief. Zo was de overstap heel geleidelijk en was de kans dat ik terug zou vallen in mijn oude gewoontes veel kleiner!
Een veganistische leefstijl is in mijn ogen wel het einddoel om als mens zo min mogelijk leed te veroorzaken, maar als jij oma’s kippensoep voorlopig echt nog niet kan laten staan, voel je dan ook niet verplicht om dat af te staan, maar laat dat niet de rede zijn waarom je de andere 30 dagen van de maand thuis niet voor een plantaardige optie kiest.
Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Om uiteindelijk dicht bij of in de natuur te wonen, een eigen CrossFit box te hebben, met een animal sanctuary en een vegan wrap of burger-bar erbij!
Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
Dan zou ik natuurlijk wensen dat iedereen elkaar met respect behandeld, er geen armoede meer is en je onbeperkt chocola kunt eten zonder dik te worden.
Ben je gelukkig?
Yes, ik doe momenteel wat ik leuk vind, ik ben gezond en ben in staat anderen te helpen en te inspireren. Er komen steeds meer vegan burgerbars en ik blijf momenteel nog steeds nieuwe soorten hummus ontdekken, dus het gaat de goede kant op 😉
Wat is jouw definitie van succes?
Er zijn natuurlijk honderden definities van succes en overal zit wel een kern van waarheid in. Een aantal dingen die ik belangrijk vind is dat je elke dag kan doen wat je leuk vind om te doen, je jezelf en anderen respecteert en een positieve impact op het leven van anderen kan hebben! De quote : “succes is not about how high you have climbed, but about how many people you have brought with you’’ is zeker een van mijn favorieten!
Gedeeld: tip
Wat ik graag zou willen delen voor de mensen die denken dat je heel veel moet ‘opgeven’ wanneer je overstapt op een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon en misschien net als ik dacht dat je alleen maar sla, komkommer en tomaat kon eten. Er juist heel veel nieuwe dingen te winnen zijn! Ik heb sinds ik ben overgestapt zoveel meer nieuwe gerechten gevonden en voor alles wat je voorheen lekker vond, is er ook een plantaardig alternatief!
[separator]
3 reacties
Super leuk artikel weer. Internet doet het nu. Schattige varkens zijn inderdaad net zoals honden en zoals andere dieren en mensen zijn ook niet bepaald anders dan honden en varkens. Het is net het oogpunt waaruit je dat bekijkt.
Ik had laatst een gesprek over mensen die van honden houden en niet van katten. Ik ben opgegroeid met honden en honden zijn leven maar ik heb al (bijna) twee jaar een katje waar ik zelf helemaal voor zorg. Het argument van deze meneer dat honden loyaal zijn en katten niet, en koeien al helemaal niet. Ik probeerde hem uit te leggen dat katten van de persoon kopieert qua loyaliteit, en dat honden eigenlijk geen eigen keuze maken; ze volgen. Maar ik vind het volgen van anderen niet per definitie loyaal. Mijn kat is een hele sociale kat al zeg ik het zelf, maar ze kan heel goed aanvoelen welke personen wel of niet te vertrouwen zijn.
Katten worden vaak vergeleken met honden terwijl je dan appels en peren aan het vergelijken bent. Het is net zoiets als vrouwen en mannen vergelijken. Een is niet de beste dan de ander, ze zijn gewoon heeeel anders. Katten communiceren heel anders, en een hond volgt je toch wel, en zelfs honden hebben een vrij sterke drang om hun ”baasje” te beschermen tegen mensen waarvan ze voelen dat die niet pluis is. Katten kunnen dat ook doen, maar zijn en stuk slimmer met het inschatten hoe groot hun kansen zijn om dat te overleven.
Daarnaast, vind ik dat koeien ook heel ”loyaal” kunnen zijn. Mijn vriend komt uit India en die zegt dat koeien vrij rond lopen en dat ze stipt om acht uur thuis zijn. Ik bedoel maar, dat ze uberhaupt weten hoe laat het is. Varkens, is zelfs bewezen, kun je meer aanleren dan bij een hond. Beoordelen we een varken dan niet omdat hij net iets lomper in zijn lichaam zit of omdat het vlees lekker smaakt? Ik ben misschien geen ”pure” vegan om zulke statements neer te zetten maar ik ben het absoluut niet eens met de beredenering van sommige mensen.
”Ik kan een dier niet eten omdat het loyaal en schattig is”.
Enfin, hier stopt mijn rambelings.
Groetjes uit Utrecht,
Marleen
Lieve Marleen,
Ik sluit mij volledig bij je aan.
Je bent geweldig!
Tot snel, dikke knuffel en liefs! x
Ik las ook laatst een mooie redenatie: je hoeft helemaal niet van dieren te “houden” om vegan te zijn. Ik hou ook helemaal niet van insecten, of van schorpioenen, of weet ik het wat voor enge beestjes, maar dat wil niet zeggen dat ik ze daarom maar moet opeten…
Ken overigens genoeg vegans die zich niet per se dierenliefhebber noemen, maar dat je niet van iets houdt betekent niet dat het geen recht heeft om te leven, toch?