Vorig jaar stond ik samen met Jurgen Verweijen op het podium tijdens VeggieWorld Utrecht. Een boom van een man, met een hart van goud en een waanzinnig inspirerend verhaal. Het is dan ook een eer dat ik hem eindelijk mag interviewen. En eerlijk is eerlijk, dit zou weleens het meest inspirerende interview van het jaar kunnen worden. En nog een reden om het niet te missen… Jurgen geeft 2 potten Silverback Protein weg! Dus… Wil je kennis maken met deze ijzersterke vegan man, top sporter en ondernemer? Lees dan snel verder. Enjoy!
Inhoud verberg
Wat zijn je goede voornemens voor dit jaar?
Allereerst heel erg leuk dat ik hiervoor gevraagd ben, echt een eer! Ik doe niet aan goede voornemens op een vast moment per jaar. Ik neem mij continu goede dingen voor. Niet bij de start van een kalenderjaar maar op de momenten dat daar aanleiding toe is. Bijvoorbeeld wanneer ik nieuwe dingen leer of tot nieuwe inzichten kom. Goede voornemens bij een nieuw kalenderjaar is een traditie en met tradities heb ik sowieso weinig. Het zorgt er vaak voor dat mensen zonder goede reden irrationele dingen doen terwijl het overduidelijk is dat het eigenlijk niet zo handig is.
Maar, mijn meest recente voornemen dan: ik wil heel graag dit jaar ook de allerbeste vegan protein bar gaan ontwikkelen.
Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
Op een positieve manier bezig zijn met dingen die mij echt aan het hart gaan, zoals milieuproblematiek en onrecht. Het geeft mij dus echt energie als ik onderdeel kan zijn van de oplossing en niet van het probleem. Door mensen bewust te maken, te laten zien hoe het ook kan en gedragsverandering te creëren. En nu dus ook door er zelf voor te zorgen dat er een innovatief product ligt waar mensen hun milieubelasting significant mee kunnen verminderen, zónder in te leveren op kwaliteit.
De ellende die we onze eigen leefomgeving en dus elkaar aandoen gaat mij echt aan het hart. Veel ellende volgt indirect op onze daden en dit hangt in een zeer groot complex samen. Daarom zijn de consequenties van onze acties meestal niet zichtbaar. Tenzij je er goed over nadenkt en je je goed laat informeren, dan ga je wel verbanden zien.
Ooit was vlees eten iets wat nodig was om te overleven en was het ook haalbaar vanuit duurzaamheidsperspectief. Maar inmiddels zitten we met 7 miljard mensen (and still counting) en is het simpelweg niet meer haalbaar om structureel vlees te eten. In een laatste verwoede wanhoopspoging om toch grote groepen met vlees te kunnen voeden, moeten we met zijn allen hele grote offers brengen. En die offers gaan verder dan de opoffering van een rein geweten. Er moet bijvoorbeeld gigantisch veel veevoer voor verbouwd worden. Als je het hebt over offers: eeuwenoud regenwoud wordt afgebrand, met monoculturen wordt de grond uitgeput en we vervuilen onze leefomgeving met gif en mest. Het aantal insecten in Duitsland en naar alle waarschijnlijkheid ook in Nederland is met 80% afgenomen, vermoedelijk vanwege het gebruik van pesticiden in de landbouw. De insecticiden die gebruikt worden zijn doseringsonafhankelijk. Dat betekent dat ook als een insect met lage doseringen geconfronteerd wordt, het niet onwerkzaam is maar dat het alleen langzamer werkt en het insect nog steeds overlijdt. Zonder insecten hebben we allemaal een heel groot probleem; bijna al onze voeding is direct of indirect afhankelijk van bloemen en bevruchting. Het aantal dieren dat vrij leeft is echt nog maar een fractie van wat het ooit was en dagelijks sterven er nog steeds tientallen dieren uit vanwege het verlies van habitat, gif of jacht. En die diersoorten komen dus nooit meer terug. We hebben al bijna al het andere (vrije) leven op aarde uitgeroeid. Van de totale biomassa van alle dieren zijn de wilde dieren nog maar een paar procent. En in plaats van dit te koesteren, zijn we hard bezig dit laatste vrije leven ook te vernietigen. In dit tempo hebben we straks een wereld met mensen, lege, toxische oceanen met alleen plastic en een handjevol diersoorten die we voor ons gewin houden: varkens, koeien en schapen.
Om deze vraag over energie toch positief te eindigen: we hebben nu een generatie die zich meer dan ooit bewust is hiervan en er echt voor vecht. Het aantal vegetariërs ligt in deze generatie écht heel hoog vergeleken met de generaties ervoor. En er zijn zoveel goede initiatieven zoals het opruimen van de plastic soep, het filteren van CO2 uit de atmosfeer en ontwikkeling van plantaardige alternatieven. Laten we met zijn allen breken met de tradities van onze ouders en de schade herstellen. Dát geeft mij energie!
Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?
Vroeger aten we thuis geen vlees, al beschouw ik die tijd niet als (bewust) vegetarisch. We aten het thuis gewoon niet, zonder dat daar heel duidelijke principes aan ten grondslag lagen. Dus als ik ergens was waar vlees gegeten kon worden (vriendjes, familie, restaurants etc.) dan ging ik daar altijd voor. Ik moet bekennen dat ik vlees gewoon heel erg lekker vond (en vind, denk ik).
Toen ik op mezelf ging wonen op mijn 19de als student, was ik ook net begonnen met krachttraining. Ik was toen helaas in de veronderstelling dat ik wel vlees ‘moest’ eten. Ik was duidelijk niet goed geïnformeerd en ik was nog niet zo principieel, al moet ik zeggen dat het wel al een beetje knaagde. Het begon mij steeds meer dwars te zitten. Ik stelde mezelf een paar keer de vraag: moeten al die dieren dood zodat ik net een beetje meer spiermassa kan opbouwen? Dat werd een steeds sterker nee, totdat ik daad bij het woord voegde. Dan maar minder sterk, ik hoefde geen kracht te verwerven over de rug van dieren die nooit een kans op vrijheid hebben gehad en hele nare levens hadden. Dat was het moment dat ik echt vegetariër ben geworden. Wat ik toen niet wist maar wat achteraf overigens al wel vrij snel bleek is dat je helemaal niet minder sterk hoeft te zijn. Zeker niet als je een beetje weet waar je mee bezig bent.
Dat was toen best een stap omdat niemand in mijn omgeving er zo over dacht. Ik had niemand om mij aan op te trekken. Maar dat zorgde er wel voor dat er best veel interesse was in hoe ik dat dan deed. Soms werd ik ook gevraagd presentaties te geven hierover. Ik kom dan graag goed beslagen ten ijs dus ging extra veel informatie hierover tot me nemen. Met al dat lezen kwam ik eindelijk ook tot de conclusie dat zuivel echt een raar product is. Nog raarder dan vlees wat mij betreft. Bovendien raakte ik ervan overtuigd dat het niet echt gezond is voor je. Maar het was destijds als krachtsportende vegetariër wel een belangrijke eiwitbron. Ik vond het dus wederom heel spannend om dat voor plantaardig eiwit in ruilen. Ik wilde goed begrijpen wat de verschillen zijn tussen plantaardige en dierlijke eiwitten en heb in die zoektocht de basis gelegd voor Silverback Protein.
Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?
Mensen denken wel eens dat het erg ingewikkeld is om boodschappen te doen als je geen dierlijke producten eet. Continu etiketten lezen bijvoorbeeld, maar dat is natuurlijk niet zo. Iedereen heeft een bepaalde routine in de supermarkt, ik ook. Je zoekt het één keer uit en dan weet je wat je moet hebben. Ik vul mijn karretje net zo snel als iedereen. Soms als je een nieuw product wil proberen, moet je het etiket even lezen. Maar dat deed ik toch altijd al, ik wil altijd weten wat ik eet. Bovendien probeer ik het aantal bewerkte producten te minimaliseren, dus dan valt het aantal etiketten dat ik moet lezen helemaal mee.
Ik ben vooral veel bezig bij het groente en fruitschap. Dat eten wij namelijk echt veel. En daarnaast met veel peulen samen met granen of boekweit. We gaan verder vaak even rustig zitten en gaan dan ‘emmers’ fruit snijden/schillen om met zijn allen op te eten. Met de kinderen samen een bord mooi versieren met gesneden fruit: fuittaart! Verder eet ik ook veel pap (teff/boekweit bereid met sojamelk), vaak met boerenkool. Op werkdagen vind ik brood met notenpasta’s erg praktisch om overdag te eten.
Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
Als je zelf echt overtuigd bent van de vele voordelen van het schrappen van dierlijke producten dan gun je dat anderen ook of vind je dat anderen ook een verantwoordelijkheid hebben. Veel mensen zullen de drang herkennen om anderen erover te vertellen of ervan te overtuigen. Ik heb die drang echt leren te beteugelen. Ik heb namelijk in de jaren gemerkt dat het minder expliciet ermee bezig zijn effectiever is. Ik probeer een normale peer (bedoeld als het Engelse woord) te zijn. Dit soort dingen komen toch wel vanzelf een keer ter sprake. En als je er niet zo’n ding van maakt is de interesse veel oprechter. Als mensen dan zelf tot bepaalde conclusies komen of er iets over horen of lezen en geïnteresseerd zijn, zullen ze aan je denken en zich daardoor realiseren en gemotiveerd zijn dat je zo ook een heel ‘normaal’ leven kunt leiden. Op die manier heb ik echt al van veel mensen teruggekregen dat ik ze geïnspireerd heb om minder tot geen dierlijke producten te eten.
Je bent de oprichter van Silverback Protein. Hoe is het idee voor je onderneming ontstaan?
Het begon eigenlijk allemaal met mijn eigen behoefte aan optimalisatie. Mijn sportmaatje en ik zijn altijd heel fanatiek competitie aan het bedrijven; wie pakt de zwaarste gewichten, etc. Ik kon het mij eigenlijk niet permitteren om minder dan optimaal bezig te zijn omdat hij echt gigantisch sterk is. Ik vond het altijd al erg leuk om mij te verdiepen in de verschillende aspecten rondom krachtsport: trainingsleer en hoe je de trainingsprikkel effectief varieert, hersteloptimalisatie door onder andere voeding. Het was daarom toen ook erg spannend om als enige volledig plantaardig te gaan eten, hoewel ik inmiddels echt niet anders meer wilde.
Ik wilde eigenlijk gewoon zelf het allerbeste plantaardige eiwit binnen krijgen als dierlijk niet meer kon. Ik kende het concept van combineren van eiwitten, bijvoorbeeld granen en bonen en ben gaan uitzoeken hoe dat nou precies zit. Dus ik begon zelf eiwitbronnen te mengen om de kwaliteit te verhogen. De volgende stap was het berekenen van welke verhoudingen ideaal waren voor het optimale aminozuurprofiel, maar ik bleef hiaten zien in de vergelijking met dierlijk eiwit. Ik heb tal van blends en verhoudingen doorgerekend en in het staren naar al die grafieken zag ik ineens mogelijkheden om juist heel specifiek die hiaten te elimineren waardoor ik eigenlijk mijn eigen eiwit kon ‘engineeren’. Ik ben dat eerst zelf gaan doen in grote emmers, maar er was zoveel interesse in mijn omgeving en daarbuiten dat ik eigenlijk niet anders kon dan de ‘rest van de wereld’ mee te laten profiteren van dit principe. In feite had ik namelijk een belangrijke sleutel in handen die ik niet voor mezelf kon houden: plantaardig eiwit, maar dan met de kwaliteit van dierlijk eiwit. En dus een sleutel waarmee ik drempels kanwegnemen voor mensen om minder dierlijk en meer plantaardig te gaan eten.
Wat maakt Silverback Protein zo uniek?
Het is het enige plantaardige eiwitsupplement dat minstens net zo goed is als het allerbeste dierlijke eiwit. Dat zit hem in het unieke concept waar de specifieke nadelen van plantaardig eiwit worden gecompenseerd door middel van aminozuurverrijking. Met dit concept hebben we de kwaliteit niet alleen op gelijk niveau gebracht, het is zelfs beter: ten opzichte van whey bevat het meer leucine (wat de eiwitopbouw in je lichaam versnelt) en meer BCAA’s (de belangrijkste bouwstoffen van spiermassa). Dit concept wordt al heel lang toegepast om plantaardig veevoer effectiever te maken. Met deze tweak bouwt het vee namelijk substantieel meer spiermassa op terwijl de hoeveelheid veevoer hetzelfde blijft. Het concept is ds bewezen effectief. Deze industrie past immers alleen toe als het écht werkt en dat ook keihard bewezen is.
Bovendien bevat het geen allergenen. Veel stoffen die klachten kunnen veroorzaken of opname verminderen zijn geëlimineerd: alfa-galactosides, fytinezuur, lectines, trypsineremmers. Zuivel (waar whey uit geïsoleerd wordt) daarentegen wordt niet zo goed verdragen. Soms zelfs zonder dat mensen het realiseren kan het bijvoorbeeld acne, buikklachten of overmatige slijmvorming veroorzaken. Last but not least is het natuurlijk veel minder belastend voor de wereld om plantaardig eiwit te produceren. Het dier als ‘eiwitfabriek’ is een gigantisch inefficiënte en onethische schakel in de totale productieketen.
Ik ben er van overtuigd dat Silverback Protein het allerbeste eiwitsupplement is wat je op dit moment kunt gebruiken. En dat geldt niet alleen voor vegans, maar zeker ook voor niet-vegans.
Kun je ons wat meer vertellen over de testen die jullie hebben gedaan?
Het voelt als een enorme verantwoordelijkheid om producten op de markt te brengen die mensen echt innemen. Mensen vertrouwen hun gezondheid aan ons toe en dat betekent echt heel veel voor ons. Ik doe precies wat ik zou verwachten van iemand anders die míjn voedsel produceert. Mijn eigen moeder, mijn vrouw en ik gebruiken het ook en dat moet met een gerust hart kunnen.
Er zitten vele kwaliteitsslagen in de gehele productieketen. De fabriek waar de productie plaatsvindt, is op alle mogelijke manieren geaccrediteerd. Zij kopen namens ons ook de grondstoffen in. Wij zitten er bovenop, maar de fabriek en de grondstofleverancier bewaren de kwaliteit al heel goed. Wij krijgen dan ook netjes van hun specificaties met daarop de garanties dat het aan alle wettelijke richtlijnen voldoet. En hoewel het dus niet zou hoeven, gaan wij daar nog verder in en schakelen we voor veel geld zelf een onafhankelijk laboratorium in. Daar sturen we steekproefsgewijs een pot naar toe om te laten testen op zaken als zware metalen, microbiologische verontreinigingen, mycotoxines en pesticiden. Wij testen op echt heel veel mogelijke verontreinigingen, testen van deze diepgang heb ik nog niet eerder in deze markt bij andere partijen gezien. En al helemaal niet als een extra dubbelcheck aan het einde van de gehele keten zoals wij dat doen.
Maar je bent natuurlijk afhankelijk van meerdere productieketens die samenkomen in één product. En helaas is het zo dat bijna al het voedsel verontreinigingen bevat, het gaat erom dat je binnen de (gelukkig strenge) wettelijke kaders blijft. Het ligt er ook aan hoe goed je zoekt en wij zoeken heel goed. We laten ons daar zelfs in bijstaan door een externe consultant en tot nu toe hebben we echt hele mooie resultaten. Hoewel we ernaar streven dat er helemaal niks gevonden wordt, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er bepaalde sporen gevonden worden. Zelfs in biologische landbouw worden bijvoorbeeld bepaalde pesticiden gebruikt. Met de testen laten we in ieder geval zien hoe ontzettend serieus wij de kwaliteit nemen. En door alles te publiceren zorgen we voor optimale transparantie naar onze klanten omdat ze zien wat ze wel en niet binnen krijgen. Hadden we die transparantie maar voor al ons voedsel!
Welke producten verkoop je allemaal?
Dat is het afgelopen jaar steeds verder uitgebreid. Het begon met gewoon 1kg potten van de ‘gezoete’ variant. Deze variant was voor mij altijd ideaal omdat ik mijn eiwit altijd innam met mijn eigen bereidingen met verse ingrediënten zoals banaan, cacao of kaneel. Ik vond het dan erg prettig als het eiwitpoeder dan meteen een goede zoete basis vormt zonder dat het meteen een uitgesproken smaak levert. Dat was dan ook onze eerste ‘smaakvariant’. Blijkbaar was ik niet de enige en had ik dat niet heel gek gedacht, want dat is tot op de dag van vandaag nog steeds een heel erg populaire variant. Deze variant zijn we later in bulk gaan aanbieden. Wederom beredeneerd vanuit mijn eigen behoefte. Als je dan eenmaal toch het allerbeste eiwit gevonden hebt en dit wil blijven gebruiken, waarom dan niet in bulk aanschaffen? Minder verpakking, minder vervoer en die loyaliteit wordt meteen ook beloond met een flinke korting. 5kg voor de prijs van 4. Later hebben we ons assortiment ook uitgebreid met een ongezoete variant voor de mensen die niet van stevia houden en een (appelkaneel)-smaak voor als je het even snel in alleen water wil kunnen maken, bijvoorbeeld onderweg of meteen na het sporten.
We kregen ontzettend veel complimenten over ons logo, een super stoere Silverback gorilla, getekend door een dijk van een designer. We kregen daarom veel verzoeken of we geen T-shirts wilden maken. Die hebben we inmiddels dus ook in store, in twee verschillende kleuren zelfs. We kregen ook erg veel verzoeken om shakebekers te maken, want mensen zijn trots op het feit dat ze Silverback Protein gebruiken. We hebben dan ook echt supervette shakebekers, al zeg ik het zelf. Gaaf design, mooie smoke-kleur, BPA en DEHP-vrij plastic waarmee je van alles kunt uithalen zoals vaatwassers, vriezen, verhitten in oven of magnetron.
Ik wil dit jaar heel graag nog repen gaan ontwikkelen en op de markt brengen. Zelf mag ik ook graag eiwitrepen in mijn tas hebben omdat het gewoon ontzettend praktisch is. Maar ik baal dan altijd dat het niet de kwaliteit van Silverback Protein heeft. De markt voor eiwitrepen is behoorlijk verzadigd, je kunt tegenwoordig (gelukkig!) op iedere hoek van de straat (vegan) eiwitrepen kopen. Toch denk ik dat wij ook in die markt een mooie plek kunnen innemen. Onze repen zullen niet alleen heel goed gaan smaken maar qua kwaliteit ook écht onderscheidend zijn.
Wat is de leukste reactie die je ooit van een klant hebt ontvangen?
Het voelt onbeschrijflijk goed om iets te doen waar je zo ontzettend veel mensen blij mee maakt. Er zijn zoveel ontzettend enthousiaste reacties. Het is dan ook ontzettend leuk om fora of Facebook groepen bij te houden en dan al dat enthousiasme te zien. Maar de reactie waar ik toch het meest trots op ben, is die van mijn moeder. Mijn moeder is al aardig op leeftijd en heeft, zoals meer mensen op die leeftijd, steeds minder trek. Ze kreeg spontane wonden bij haar benen die niet wilden genezen. Niemand in het opgetuigde medische circus had er blijkbaar aan gedacht naar de voeding te kijken. Ze eet vrijwel helemaal plantaardig en omdat zij steeds minder calorieën at, bedacht ik mij ineens dat ze mogelijk helemaal niet genoeg eiwit binnen kreeg. Narekenen bevestigde die gedachte. Het bleek niet erg praktisch haar eiwitinname omhoog te krijgen via haar voeding, dus ik heb haar Silverback Protein shakes gegeven. En het mooie is dat die wonden vrij snel dichtgroeiden en ze er nu geen last meer van heeft. Mooi verhaal, toch?
Wat maakt dat eiwitten zo belangrijk zijn voor sporters en wanneer worden ze belangrijk?
Tijdens sportieve inspanning gebruik je je spieren intensief en dat leidt onherroepelijk tot wat schade. Bij die schade gaan eiwitten kapot en die moeten hersteld worden. Je lichaam gaat heel efficiënt om met de daarbij vrijgekomen aminozuren, maar toch moeten er continu nieuwe aminozuren aangevoerd worden om te kunnen herstellen en de spieren beter bestand te maken tegen de volgende belasting (dat noemt men ook wel super ccompensatie). Door ruim in je eiwitten te zitten, kun je dit herstelproces optimaliseren. Zeker als de eiwitsamenstelling erg gunstig is met heel veel leucine. Bovendien draagt een hoge eiwitinname er toe bij dat je makkelijker afvalt. Dit blijkt zelfs effectiever te zijn dan koolhydraatrestrictie wat momenteel heel populair is.
In kort, ook zonder eiwitsupplementen kun je intensief sporten en groot en sterk worden. Maar ik ben er ook van overtuigd dat als je je eiwitinname optimaliseert – shakes kunnen daar erg praktisch bij zijn – je je herstel ook optimaliseert en dat je zo dus sneller en meer progressie kunt boeken.
Hoe ziet je eigen sportschema eruit?
Dat wisselt, maar ik ondervind erg veel plezier in de competitie met mijn sportmaat. We richten ons veel op rauwe kracht en meten onze onderlinge verschillen het liefste af met het maximale gewicht dat we 1 fatsoenlijke herhaling kunnen gebruiken. Ik heb ondervonden dat less is more. Vroeger trainde ik het liefste echt iedere dag, maar nu we zo duidelijk progressie kunnen meten aan de hand van die maximaalkracht, merk ik dat het gewoon beter gaat als je voldoende rust inbouwt. Ik denk dat 3-4 krachttrainingen per week echt de max is als natural. Je moet je lichaam en je zenuwsysteem gewoon voldoende ruimte geven voor herstel. Dat wil niet zeggen dat je rustiger aan moet doen, maar dat áls je traint you better make it count. Dat betekent ook sommige dagen echt niks doen en andere dagen dingen voor conditie doen. Ik vind het zelf namelijk érg leuk om te mountainbiken. Ik hou van natuur en bos en vind het heerlijk helemaal midden in het bos te zijn met niemand om je heen en alleen maar natuur te zien zo ver als je kunt kijken. Voor de dagen met slecht weer heb ik een rollentrainer staan zodat ik indoor op mijn mtb kan trainen. Verder probeer ik mijn schema functioneel te splitten: push/pull/benen/conditie.
Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
Pff, wat een lastige vraag. Ik heb niet echt individuele voorbeelden. Iedereen is wie die is en je moet nooit zoals iemand anders willen zijn. Wel zijn er mensen waar ik veel respect voor heb. Het gaat dan vooral om mensen die zich zonder eigenbelang inzetten voor een betere wereld en hen die niet voor zichzelf op kunnen komen. In Nederland hebben we ook mensen die met mooie ondernemingen bezig zijn die écht verschil kunnen maken; bijvoorbeeld Wietse van der Werf met zijn Sea Rangers, Laurens de Groot met zijn ShadowView, Boyan Slat met The Ocean Cleanup en Mark Kulsdom met de Dutch Weedburger. Wat zij laten zien is dat je als individu met doorzettingsvermogen echt een verschil kan maken.
Wat zou je fulltime willen gaan doen als geld geen rol zou spelen?
Haha, de eerstkomende jaren zoveel mogelijk tijd met mijn gezin doorbrengen. De fase waar ik nu in zit, vader van jonge kinderen, duurt superkort maar is echt geweldig. Ik ben supergek op mijn kinderen. Ik zou lekker op ons gemakje met ze rondtrekken en de wereld bekijken. Maar goed, dat brengt ook weer allerlei praktische bezwaren met zich mee qua school, maar daar vinden we wel wat op. Als de kinderen ouder zijn zou ik me ook wel graag een jaar belangeloos willen inzetten voor mensen die het minder getroffen hebben dan wij. Maar dan toch ook snel weer aan de gang met de dingen die ik nu ook doe. Eigenlijk vind ik het allemaal erg leuk, maar het zou alleen wel nog een stuk leuker zijn als het ‘moeten’ eraf kon.
Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een veganistische lifestyle?
Nooit voor anderen doen en de tijd nemen totdat je intrinsiek zo overtuigd bent dat je ècht niet anders meer wilt. Dan wordt het allemaal veel makkelijker namelijk. Het heeft mij heel wat jaren gekost om zo ver te zijn, maar ik zal echt nooit meer terug gaan. Het is denk ik een kwestie van informeren. Hoe beter je geïnformeerd raakt en dus hoe meer je weet over de impact van intensieve veehouderij op klimaat en het verlies van oerwoud en diersoorten, bodemvervuilding en bodemuitputting en natuurlijk de omstandigheden die gecreëerd moeten worden om vleesproductie op deze schaal te mogelijk te maken, hoe makkelijker het wordt om de stap te zetten. Het is erg prettig om in het reine te zijn met je geweten. Veel mensen realiseren zich zelf ook wel dat het niet helemaal klopt en ervaren cognitieve dissonantie. Onderschat niet hoe prettig het is om van dat gevoel af te kunnen.
Verder heb je vaak net ‘het licht gezien’ en daarom is de verleiding heel groot om iedereen te overtuigen. Vaak komt daar ook bij dat je het anderen ook kwalijk gaat nemen dat ze onderdeel zijn van het systeem. Maar zoals ik al eerder zei, kun je beter weerstand bieden tegen die verleiding. Mocht je mensen toch proactief willen gaan overtuigen: Mijn ervaring is dat argumenten over milieubelasting en gezondheid het stukken beter doen dan morele bezwaren.
Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Ik droom over een toekomst waarin we eindelijk een duurzame harmonie met de rest van de aarde gevonden hebben. Waar we in onze energiebehoefte kunnen voorzien op een manier die 10000en jaren vol te houden is en waar, na zaken als slavernij en vrouwenrechten, de laatste morele blinde vlek verdwenen is: geen uitbuiting van dieren meer en genoeg ruimte voor échte natuur. Ja, ik realiseer me dat dat alleen kan als de huidige overbevolking ten einde komt. Maar een plantaardig dieet als hét normale dieet is al een hele grote stap in de goede richting.
Ik zou het geweldig vinden om daar met Silverback Protein een bijdrage aan te kunnen leveren. Door drempels weg te nemen om minder dierlijk en meer plantaardig te gaan eten met onze innovatieve plantaardige eiwitten die mogelijk nog beter zijn dierlijk eiwit. Ik zou het erg mooi vinden om de schaal te halen waarbij mensen massaal het whey gaan laten staan.
Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
Ik gebruik dan twee wensen voor één doel zodat ik zeker weet dat het uitkomt. Namelijk dat we eindelijk stoppen met het uitbuiten van dieren en onze leefomgeving en dat we een duurzame toekomst tegemoet gaan. De derde wens zou dan toch het eindigen van alle oorlogen en onrecht zijn.
Geen wensen voor mezelf, ik behoor al echt tot the lucky few.
Ben je gelukkig?
Zoals iedereen die met deze materie bezig is, kan ik wel eens moedeloos worden. Maar ik weet dat ik mij beter kan inspannen om een positieve bijdrage te leveren. Ik werk daar heel hard voor en merk dat dat veel voldoening geeft.
Wat is jouw definitie van succes?
Dat je je talent(en) ontplooit, die maximaal benut, dingen voor elkaar krijgt die je belangrijk vindt en waar je echt heel trots op bent. En, nog wel het belangrijkste, dat je gelukkig bent.
Gedeeld: Win! Een pot Silverback Protein!
Speciaal voor de lezers van Claire’s Mission wil ik 2 potten Silverback Protein weggeven. Dus neem een kijkje in onze webshop en laat onder dit interview in een reactie weten of je voorkeur uit gaat naar de Silverback Protein 1kg pot, Silverback Protein ongezoet 1kg pot of Silverback Protein Appelkaneel smaak 1kg pot . Stuur daarna een mailtje naar info@clairesmission.com met je adres. Volgende week maandag mail ik de winnaar/winnares.
PS: Nog meer kans maken om te winnen? Volg Silverback Protein dan ook op Facebook en Instagram.
[separator]
7 reacties
Leuk interview!
Ik zou graag een pot silverback protein ongezoet willen winnen!
Ontzettend leuk en inspirerend om te lezen! Zelf gebruik ik ook een eigen blend en ben nieuwsgierig naar de silverback protein gezoet. Deze wil ik graag winnen voor nog meer vegan gainsss 😀
Wat een super leuk interview. Heb er weer van genoten. Dank je wel. Ik zou heel graag de silverback protein willen winnen. Ga in februari beginnen aan een strak fitness schema om proberen spiermassa op te bouwen. Zit nu aan sojaproteine maar vind deze gewoon nieuwe echt lekker dus hoop deze te winnen en te kunnen proeven
Leuk interview, en ik gebruik silverback al een tijdje tot volle tevredenheid. Ik vind Jurgen een bijzondere man, echt een voorbeeld. Natuurlijk zou ik ook graag meedoen aan de actie, liefst de ongezoete versie. Ik kan het goed gebruiken, omdat ik aan het revalideren ben en het veel gebruik na de trainingen. Het draagt zeker bij aan mijn herstel.
Leuk interview, leerzaam als sporter die soms toch nog wat vraagjes heeft.
De silverback proteïn gezoet lijkt me erg lekker, deze zou ik graag willen winnen! #vegangains
Wat een fantastisch verhaal! Ik ben zelf bezig steeds meer in te lezen op dit gebied en laat dan ook steeds meer ‘slechte’ gewoontes los. Ik eet al een tijd geen vlees meer, maar kwark/whey heb ik tot nog toe aangehouden. Een kans op een Silverback protein 1kg pot laat ik dan ook niet aan me voorbij gaan. Keep up the good work Jurgen!!
Bedankt allemaal voor jullie enthousiaste, lieve en leuke reacties! Ik heb de gegevens van de 2 winnaars zojuist naar Jurgen toe gemaild 😀 … Fijne dag!