Zeg je plantaardig of veganistisch? Dan is de eerste persoon waar ik aan denk Lisette Kreischer. Het is alweer 8 jaar geleden dat ik vol enthousiasme en herkenning in haar boek Veggie in Pumps dook. Het was het allereerste boek wat vegetariër/veganist zijn inclusief de levensstijl sexy maakte. Inmiddels is mijn boekenkast fan van Lisette en is er geen titel die ontbreekt. Het is dan ook een eer dat ik haar mag interviewen voor CLAIRESMISSION.COM. Heel veel leesplezier!
Welkom terug van je sabbatical! Hoe heb je de rust ervaren?
Na 14 jaar als een tierelier te hebben gewerkt, 7 dagen per week, dacht ik ‘het is wel even goed’. Mijn bedrijf loopt, The Dutch Weed Burger loopt, mijn boeken zijn uit. Ik ben nu op een goede plek om eventjes met het harde werken en al die mails te stoppen. Van die laptop weg. Ik doe al lang aan yoga en ik voelde dat ik tijd nodig had om mij in mijn practice te verdiepen en de kruidenleer ook verder uit te diepen. Ik ben dat sinds mei aangegaan en dat was heerlijk. Ik kom net terug uit Mexico van een 4 weken yoga en Ayurveda training. Toen ik weer thuis was, kwam er alweer veel op mij af, allemaal goede dingen dat wel. Dat ik dacht ‘ik ga weer lekker aan de slag’. Maar nu niet meer op de manier vroeger, meer in balans. Ik ga nu echt parttime mijn boeken maken en de andere tijd besteden aan creatief werk, de tuin, kruiden en mijn practice. Dus een goede balans tussen het werkende leven, creativiteit en innerlijke ontwikkeling.
Kunnen we binnenkort ook een yoga boek of kruidenboek verwachten?
Voor een yoga boek voel ik mij nog niet klaar. Eerst wil ik mezelf een aantal jaar in mijn eigen ontvouwende practice verdiepen zodat ik mijn eigen ervaringen op kan doen. Zodat ik dus niet iets schrijf vanuit opgedane kennis van buitenaf maar dat doe vanuit eigen ervaringen en innerlijke ontdekkingen. Een kruidenboek zie ik wel voor me, daar zit ik lekker in. But first things first en dat is een kruidentuin aanleggen ;-).
Daarover gesproken… Waar gaat je volgende boek over?
Ik heb nogal wat boeken gemaakt die nu niet meer te koop zijn, allemaal uitverkocht. Eigenlijk wilde ik even geen boeken meer maken. Ieder jaar een boek is gewoon best wel intens, dus even niet. Toen zei mijn uitgever ‘’waarom doen we dan niet een selectie van jouw beste recepten uit de boeken die nu niet meer te koop zijn?’’. Heel fijn, hartstikke mooi natuurlijk, dat gaan we dus gewoon doen. Het komende boek komt waarschijnlijk in het voorjaar uit en daarna komt een boek waar ik veel meer onderzoek naar moet doen. Dat duurt nog even en houd ik voorlopig voor mezelf, het is een ontvouwend en groeiend idee.
Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
Wat mij echt energie geeft is het ontdekken van de natuurlijke wereld om ons heen, zoals het plantenrijk en het kruidenrijk. De cadeautjes van Moeder Aarde toepassen in het dagelijks leven vind ik prachtig, daar word ik echt heel blij van. Daarnaast ook fotografie en styling. Daar ben ik in afgestudeerd en dat is waar mijn hart ligt. Al op jonge leeftijd wilde ik belangrijke wereldse zaken vertalen naar beeld en beleving. Het is voor mij heel belangrijk om goed na te denken over de boodschap die ik zou willen meegeven aan de wereld en hoe ik dat eruit kan laten zien. Dat is mijn werk en ook echt mijn hobby.
Rituelen heb ik ook! Iedere dag sta ik vroeg op. Ik begin altijd met een glas lauw warm water, mijn mond spoelen met sesamolie, yoga & meditatie en ik lees wat mooie teksten. Daarna ontbijt ik altijd goed met fruit en geef ik mijn hondje eten en aandacht. Vervolgens even met hem naar buiten voor een verfrissende wandeling. Dan probeer ik altijd iets van deep work te doen, dat betekent dat ik echt probeer om de ochtenduren te pakken om wat meer hersenuitdagingen te doen. Bijvoorbeeld kruiden bestuderen, boeken lezen. Daar heb ik namelijk wat meer moeite mee. Ik ben echt zo’n creatief mens. In de middag eet ik warm met mijn vriend. Daarna is er tijd voor wat creatief werk. Daarna komt de avond alweer en dan is het tijd om af te bouwen. Dan eet ik wat kleins, iets lichts en dan misschien een filmpje of een goed boek. Dat zijn een beetje mijn routines in een dag maar dat kan ook weleens helemaal ontploffen hoor. Ik bedoel het is allemaal heel leuk maar het is niet zo dat het ook altijd haalbaar is. De intentie is er en vaak loopt het ook zo.
Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?
Veganistisch werd ik toen ik 20 jaar was. Het begon al eerder. Toen ik 10 jaar was, werd ik vegetariër. Tussen mijn 10de en 20ste heb ik alles onderzocht en gelezen wat los en vast zit over de voedingsmiddelenindustrie. Via die weg ben ik uiteindelijk alles te weten gekomen over zuivel, eieren, kaas E-nummers, toegevoegde stoffen en wat het allemaal is en doet. Ik vond het echt zo niet natuurlijk, het voelde zo niet goed. Ik besloot dat allemaal niet meer te eten, waardoor de vraag ontstond wat eet ik dan wel. Op mijn 18de begon het avontuur van het ontdekken van het plantenkoninkrijk. Dus de noten, zaden, peulvruchten, groenten, fruit, granen, planten, zeewieren en kruiden. Er ontstond een keuken die zich de afgelopen 14 jaar heeft ontwikkeld in mijn leven. Ik ben heel dankbaar voor die reis. Het zijn mijn medicijnen naast dat het ook gewoon super lekker is. Ik geniet, iedere dag weer. Ik eet vaak liever thuis met mijn vriend omdat ik dat lekkerder vindt dan uit eten gaan. De planten verdienen het gewoon om er een feestje op je bord van te maken. Zowel in geur, kleur, smaak, als de samenstellingen van zoet, zout, zuur en bitter. Die reis vind ik magisch, alchemistisch bijna. Ik haal daar echt heel veel plezier uit. Mijn volgende uitdaging is het creëren van een moestuin. We hebben een nieuw huis in Amsterdam Noord en die heeft een flinke tuin. Ik heb hiervoor nooit tuinen gehad. Nu wil ik graag dat de groenten ook uit mijn eigen tuin komen en de kruiden. Dat moet ik nu ook gewoon gaan leren.
Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
Ik heb het geluk dat ik al lang geleden mensen heb mogen ontmoeten die helemaal synchroon lopen met mijn denken. Dat betekent niet perse dat ze ook veganistisch zijn, maar ze eten biologisch, vegetarische en bewust.Allemaal zijn ze op hun manier bezig met een leven wat bijdraagt aan moeder natuur en een gezond en bewust leven. Dat is prachtig en voor mij belangrijk. Dit is wat ik leef. Ik heb geluk gehad dat ik lieve en mooie vrienden heb waar ik zoveel mee kan uitwisselen op dat niveau. Daar leer ik ook heel veel van. Dat zijn echt mijn harten vrienden die mij ook veel dingen teruggeven, die mij uitdagen en prikkelen.
Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
De natuur is wel echt mijn leider. Wat zijn de natuurwetten, hoe kan ik daarnaar luisteren, wat vertellen de planten mij? Dat vind ik een uitdaging en dat zal ook altijd een uitdaging blijven. Het voelt voor mij wel als de weg die ik wil ingaan. Daarnaast ook mijn dierbare vrienden en vriend. Zij zijn ook mijn coaches, mijn leiders, mensen die mij dingen terug geven, die helpen om mij te laten groeien. Van hun kan ik leren. Ook mijn ouders zijn helden. Mijn moeders keuken was mijn allereerste inspiratiebron en het eerste voedsel wat ik begon te veganiseren. Haar keuken heb ik meegenomen op mijn reis. Daar ben ik heel dankbaar voor. En mijn vader, die zegt altijd ‘’geld hebben we niet nodig, want we hebben boutjes en moertjes’’ en heb daarmee van hem een enorme dosis creatiekracht meegekregen. Dit heeft me altijd groot plezier gegeven. Ik ben gezegend met echt hele mooie mensen om mij heen die mijn inspiratiebronnen zijn.
Het eerste boek dat je schreef, Veggie in Pumps, is inmiddels alweer 8 jaar geleden. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen sinds deze periode geweest? Wat zijn jouw verwachtingen voor de toekomst?
Eén van de allerbelangrijkste trends hebben wij zelf al ingezet. Dat is natuurlijk het promoten en het op de kaart krijgen van de plantaardige keuken. Dat is redelijk gelukt, denk ik. Ik voel mij dankbaar dat ik daaraan een bijdrage heb mogen leveren. Ook zeewier op de kaart krijgen, want dat stond jaren geleden ook nog heel erg in de kinderschoenen. We hebben The Dutch Weed Burger ontwikkeld. Groente uit Zee, ons boek, is nu vertaald naar 2 talen en dat worden er waarschijnlijk nog meer.
Wat ik ook heel belangrijk vind, is dat ik nog steeds samenwerk met mijn collega Roos die al vanaf de start van Veggie in Pumps naast me wandelt. Dat vind ik heel mooi. We zijn inmiddels niet alleen collega’s, ook hele goede vrienden. We lopen altijd synchroon, we dagen elkaar uit en werken goed samen. Dat voelt heel veilig, vertrouwd en dat vind ik ook echt een heel mooi cadeau. Mede dankzij Veggie in Pumps heb ik The Dutch Weed Burger met een andere collega kunnen ontwikkelen, die ook één van mijn beste vrienden is. Het is zo’n prachtig avontuur geweest zowel innerlijk als daarbuiten. De boeken, The Dutch Weed Burger en de documentaire die we hebben gemaakt. Het besef hoeveel je doet en wat je hebt bereikt komt altijd pas jaren later met dank aan zo’n vraag. Blessings geven, dat mag ik best wat vaker doen.
Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Ik droom natuurlijk dat mensen nog meer plantaardig gaan eten en dat we op een gegeven moment allemaal in harmonie en vrede met elkaar leven waarbij er geen diertjes meer geslacht worden. Ik droom heel utopisch, zoals je ziet. Wat ik voor mijzelf droom is dat ik een goede balans weet te bewaken tussen goed zijn voor mezelf en daaruit mijn boodschap vertellen. Daarnaast droom ik van een kruidentuin ;-). Verder ben ik heel blij met hoe het nu gaat.
Ben je gelukkig?
Soms wel, soms is het even goed voelen en zoeken ;-).
Wat is jouw definitie van succes?
Succes is voor mij: dat je iets doet, omdat je het doet, niet omdat je afhankelijk bent van het resultaat. En dat je terwijl je het doet je tevreden en gelukkig voelt en vanuit een zuivere intentie weet te handelen.
Gedeeld: mijn dagelijkse mantra
Lokah Samastah Sukhino Bhavantu is een mantra die ik dagelijks gebruik.
May all beings have happiness and the causes of happiness;
May all be free from sorrow and the causes of sorrow;
May all never be separated from the sacred happiness which is sorrowless;
And may all live in equanimity, without too much attachment and too much aversion,
And live believing in the equality of all that lives.
[separator]
1 reactie
[…] van dierenarts Andrew Knight over huisdieren plantaardig laten eten, werd mijn interesse gewekt. Lisette Kreischer – die haar hond al jaren vegan laat eten – heeft mij verder geleerd over plantaardig […]