Ik ben zo blij, dankbaar en trots! In de afgelopen 2 weken ben ik 3x geïnterviewd door onwijs leuke en inspirerende ondernemers. In dit blog deel ik met je hoe ik dit gerealiseerd heb in de vorm van 4 how to’s zodat je ook gevraagd gaat worden voor een interview door bloggers, podcast creators en radiomakers. Ik wens je heel veel leesplezier!

Netwerken en de juiste mensen kennen. Dit is natuurlijk een must om überhaupt op te kunnen vallen. Toch zijn er nog 4 andere manieren waardoor je interessant wordt… Dit zijn ze:

Oproepjes.

Het interview Meet the Vegan op het blog van Het Groene Broertje door Sytse Monsma is tot stand gekomen met dank aan een Twitter oproepje. Sytse had deze Tweet op Twitter geplaatst:

Marieke Neervoort van Greenblush.nl reageerde hier vervolgens op met de vraag of wij al contact met elkaar hadden gehad. Na een instant klik was het interview een feit net zoals een wederzijdse gunfactor.

Interviews zijn enorm waardevolle content. Niet alleen verbindt je de persoon die je interviewt aan je blog of onderneming, je bouwt ook direct een relatie op en wisselt wederzijds elkaars netwerk uit. Je nodigt namelijk jouw netwerk uit om het interview te lezen of luisteren. De persoon die geïnterviewd is deelt het op zijn/haar platform en nodigt zijn/haar netwerk uit om je blog te bezoeken of in te tunen. Voor bloggers, podcast creators en radiomakers die graag werken met deze content, is het plaatsen van een oproepje zeer gebruikelijk om mensen te werven die nog niet in je eigen netwerk zitten. Dit is waardevol om hun eigen netwerk te vergroten en het bereik van hun eigen blog, podcast of radiozender. Social Media leent zich uiteraard perfect om dit soort oproepjes te plaatsen, vinden en om op te reageren. Zelf kom ik ze het vaakst tegen op Twitter (zoek bijvoorbeeld eens op oproep interview, interview of #dtv). As we speak zag ik weer een leuke oproep voorbij komen waar ik op heb gereageerd en waarvan de vragen zojuist zijn binnen gekomen. Onwijs leuk! Daarnaast vindt je ze ook op Facebook bijvoorbeeld in de groep RuM – Roept u Maar en direct op de tijdlijn van een blogger of andere creator. Op LinkedIn kom ik ze zelf niet tegen, wellicht jij wel? Let me know, ook als Instagram bijvoorbeeld fantastisch werkt hiervoor.

Investeren in koffie (of thee).

Het interview Het belang van social media voor de mobiele reisagent #Traveltrendtalk op het blog van TravelNext geschreven door Sanne Bakker is tot stand gekomen tijdens een eerste offline kennismaking onder het genot van een kop thee. Tijdens deze ontmoeting kwamen wij erachter dat één van de mensen in Nederland die Sanne bewondert vanwege zijn kennis op social media vlak, is opgeleid door mij in 2012. Super gaaf! Nu schept werkzaam zijn in het toerisme, al direct een band met elkaar. Toen Sanne mij vroeg voor een interview @ TravelNext was dit dan ook echt een cadeautje!

Moraal van het verhaal? Alles draait om een gunfactor. Heb je veel kennis in huis, ben je een stralende verschijning, leuk mens, doe je iets origineels of is er iets wat jou echt anders dan anders maakt? Dit zijn allemaal redenen om meer over jou te weten te willen komen! Tijdens iedere kennismaking stel ik altijd meer vragen dan dat ik zelf aan het woord ben. Iedereen heeft de behoefte om gehoord te worden. Als je dit met oprechte en pure intenties doet inclusief interesse, zal een ander dit ervaren als een cadeautje. En we weten allemaal wat een heel fijn cadeautje met onze state of mind kan doen, toch 😀 ? Dat zorgt niet alleen voor een heel fijn blij gevoel maar ook voor verbondenheid.

PS: Wees oprecht en puur, plan niet iets in omdat je iets van iemand wilt. Nooit.

Strictly Business.

Voor mijn radioprogramma Strictly Business nodig ik wekelijks 3 ondernemers uit in de studio van Rosa Digitaal voor een radio interview. Dit radioprogramma is gebouwd op 3 andere ondernemers die geïnterviewd worden. Ik bied hun een podium aan in ruil voor spraakmakende content en hun kennis. Hierbij schets ik in het eerste uur kort drie profielen van mijn gasten door middel van flitsende interviews. In het 2de uur gaan we gezamenlijk met elkaar in gesprek aan de hand van een managementgame die afkomstig is van Managementboek.nl (één van mijn samenwerking partners).

Het interview A Woman’s Wisdom: Interview met ondernemer Claire van Vrijberghe de Coningh op het blog van Florine Duif is tot stand gekomen in de studio van Rosa Digitaal na afloop van Strictly Business. Florine was zo blij en dankbaar voor het interview dat zij direct een favour terug wilde geven. Ik waardeerde dit zόόόόό enorm dat ik ervoor heb gekozen om haar de primeur te geven van één van de meest persoonlijke interviews die ik ooit online heb gegeven. Dit is een samenwerking waarvan ik nu al met zekerheid kan zeggen dat het to be continued is…

I ♥ radio. Deze passie deel ik graag met andere mensen. Dit is mijn cadeautje aan de wereld. BNR, Kamer van Koophandel, Speakers Academy en verschillende bloggers en radiomakers luisteren wekelijks. Zij gebruiken de content van Strictly Business om talent te werven voor interviews, nieuwe sprekers op events en voor artikelen waar de mening van een expert noodzakelijk is. Zodra wij zaken doen, nodig ik je standaard uit voor een radio interview. Daarnaast zijn er nog 4 redenen waarom ik je uitnodig voor een interview:

 1. We hebben veel gemeenschappelijke connecties met mensen waar ik regelmatig mee samenwerk of die ik goed ken.
 2. Ik vind je profiel super interessant en zie in jou een potentiële opdrachtgever.
 3. We hebben een online vriendschap. Dit betekent dat we regelmatig op elkaars content reageren en elkaar volgen op één of meerdere social media platforms.
 4. Je kunt iets betekenen voor een gast die ik heb uitgenodigd (mogelijke samenwerking, potentiële opdrachtgever, potentiële klant of een andere match).

Razende reporter.

Als razende reporter maak ik audio reportages en interview ik ondernemers in een setting waar zij zich prettig voelen bijvoorbeeld op kantoor, thuis of in een café. Dit zijn interviews waarbij ik volledig de tijd voor iemand neem. We bespreken vooraf wat het doel van het interview is (bijvoorbeeld een nieuw product in de markt zetten, naamsbekendheid voor een dienst, positionering, branding) en aan de hand daarvan werk ik een interview uit. We nemen dit op eventueel in combinatie met een fotoshoot en ik monteer het interview vervolgens af. Zodra het interview naar tevredenheid af is, post ik het in mijn netwerk (+20.000 ondernemers in Nederland!). Ook ontvangt de ondernemer de opname rechtstreeks in zijn/haar mailbox. Eventueel pitch ik dit interview ook aan andere radiostations zodat de ondernemer vaker wordt uitgenodigd voor interviews en wordt gezien als een go-to-person.

Dit is voor mij één van de meest dankbare manieren van interviewen omdat ik iemand letterlijk een podium kan geven en ik enorm succesvol ben in de rol van ambassadeur.

Voor meer informatie klik hier.

Last but certainly not least…

Wees jezelf! Heb plezier in dat gene dat je doet, dan val je namelijk automatisch op. Fun is namelijk aanstekelijk.

Ben jij weleens geïnterviewd en zo ja… Hoe heb je dit gerealiseerd?

21 Comments

 1. Wat een leuke tips! Ik moet zeggen dat ik zelf nooit zo de voordelen in interviews zag maar na dit artikel wel! Oke ik ga nu echt eens aan de slag met Twitter haha.

  • Wat fijn om te horen! Hahaha, jaaaaa Twitter is echt zo leuk! Als je een keer een spoedcursus nodig hebt, let me know. Ik moet ook echt iets gaan doen met Instagram.. Als je nog tips hebt 😛 … Liefs! x

 2. Supergoede tips meis! Ik vind interviewen stiekem eigenlijk leuker dan geïnterviewd worden haha 😉 Maar zeker waardevol inderdaad: als is het maar om de prachtige connecties die kunnen ontstaan (hint hint)

 3. Normaal gezien zag ik interviews als een saai en zenuwachtig gebeuren, maar als het verwoord wordt net zoals jij het doet, zie ik wel in wat het interessant maakt!

 4. Zo, wat een impact hebben interviews zeg! Stiekem ook nooit zo bij stil gestaan.
  Ik vind het zo gaaf wat jij allemaal doet. Heel tof! Enne, we zijn gewoon even oud en beide actief in de ‘online wereld’.
  Ik zag: een keer een bakkie doen? 🙂

  • Wat een onwijs lieve en leuke reactie 😀 ! Jaaaaa koffie (of thee), let’s do it! Leuk! Stuur je mij een mailtje (info@clairesmission.com) met een aantal data? Fijne dag! Liefs! x

 5. Ahhh wat lief dat je mij noemt! Ja ik vond jou en Sytse ook echt een leuke match! Fijn dat ik kon helpen 🙂 Ik geloof ook erg in de kracht van interviews en elkaar verder helpen

 6. Ik zag je bericht op Facebook en moest gewoon even lezen over jouw ervaringen. Interviews vind ik vooral leuk vanwege de relatie inderdaad. Ik zal de rest van jouw tips zeker proberen toe te passen 🙂

 7. Wat een goede tips! Interessant om te lezen hoeveel impact interviews kunnen hebben aan de hand van de voorbeelden die je beschrijft. Ik ben wel is benaderd voor online “interviews” in verband met mijn blog, maar face-to-face is natuurlijk veel leuker, persoonlijker en waardevoller! Ik ga me er zeker meer in verdiepen!

 8. José Pieterson Reply

  Wat een lekker inspirerend artikel Claire! Ik “hoor” je bijna de woorden zeggen!
  Maar ook goede content.
  Omdat ik een her/doorstart maak, ben ik me idd ook aan het verdiepen in het houden van interview. Ik ben ervan overtuigd dat het delen van kennis en ervaring, evt in blog of boekvorm, inspirerend en verhelderend zal zijn voor hen die nog IN die uitdaging zitten.
  DANK voor dit artikel!

  • Wat fijn om te horen en wat een onwijs mooie reactie! Dankjewel! Als ik je ergens mee kan helpen of als je samen wilt brainstormen laat het mij dan gerust weten. Ik ben super benieuwd hoe je je kennis wilt gaan delen. Heel veel succes! Liefs! x

 9. Wat een tof en handig artikel! Ik vind het zelf ontzettend leuk om mensen te interviewen voor mijn eigen blog, maar zelf geïnterviewd is zeker waardevol. Hier ga ik mee aan de slag 🙂

 10. Anne Suppers Reply

  Hey Claire, wat een inspiratie geef jij mij op de maandagochtend! Ik ben nog niet zo lang geleden gestart met mijn eigen onderneming. Ik ben mij aan het oriënteren op welke manier ik mijzelf wil presenteren. Ik was heel bescheiden aan het zoeken naar mogelijkheden om te adverteren. Door jou artikel, zie ik nu zoveel mogelijkheden. Heel erg bedankt. Liefs, Anne

  • Hi Anne, wat fijn om te horen! Nog van harte gefeliciteerd met het starten van je onderneming 😀 ! Wat voor onderneming heb je opgericht? Als je nog ergens tegen aan loopt of een keer wilt brainstormen, neem gerust contact met mij op. Heel veel succes met alles! Fijne dag! Liefs x, Claire

 11. Pingback: Fulltime blogger worden? Dit zijn mijn 7 tips. - Claire's Mission

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: