Het is vandaag de Dag van de Aarde. Een dag die speciaal in het leven is geroepen om  de bewustwording van ons consumentengedrag te vergroten inclusief de invloed die dit heeft op de aarde. Een prachtige dag dus om zwerfafval op te rapen, je uit te schrijven voor al die onnodige e-mails die CO2-uitstoot veroorzaken (ja, echt waar) of om je eigen ecologische schoonmaakproduct te maken. Er zijn zoveel mogelijkheden! Maar wist je dat  één van de belangrijkste dingen die je kan doen om de aarde te helpen, het planten van een boom is? In dit gastblog artikel deelt Manon Germeaux van EcoTree hoe dit zit en op welke drie magische manieren bomen onze planeet helpen.  

Bomen vormen een veilige woonplek voor dieren en planten.

Wist je dat maar liefst 80% van de landdieren in het bos woont? En al deze dieren zijn afhankelijk van bomen voor beschutting en voedsel. Momenteel verdwijnen er elke dag zo’n 100 soorten van onze aardbol. Verschrikkelijk! Want het is van levensbelang – ook voor de mens – dat er biodiversiteit is. Dankzij gezonde ecosystemen kunnen wij bijvoorbeeld genieten van schoon water en zijn we beter beschermd tegen natuurrampen. Daarnaast is genetische diversiteit van gewassen en organismen belangrijk voor voedsel en medicijnen, en zorgt een geheel van verschillende soorten ervoor dat er plagen vermeden worden omdat de natuur zichzelf controleert. Als je bomen plant, kan je hieraan helpen bijdragen. Bossen vormen een plek voor rijke ecosystemen vol leven en voordelen voor planten, dieren en mensen.

Bomen bieden duurzame grondstoffen.

Zo’n 60 miljoen mensen zijn voor hun bestaan compleet afhankelijk van het bos. Daarnaast zijn er nog een heleboel mensen die het bos heel erg nodig hebben. Bossen zorgen voor werk, voedsel en duurzame grondstoffen voor de mens. Hout is een bouwmateriaal dat niet alleen mooi is maar ook veel minder belastend is voor het milieu dan plastic, metaal en beton. Wanneer hout op een ecologische wijze wordt geproduceerd in duurzaam beheerde bossen waar selectief gekapt wordt, is het een prachtig en milieuvriendelijk materiaal voor speelgoed, meubels, gebouwen en zoveel meer. Als je bomen plant via EcoTree, een duurzaam bosbouwbedrijf, dan zorg je ervoor dat er voor ieder gekapte boom 3 in de plaats worden geplant. En wat het mooiste is: jij krijgt de winst van het hout en verdient zo je geld terug als beloning voor je groene daad. Zo investeer je letterlijk in een groene toekomst.

Bomen absorberen CO2 uit de lucht.

Ontbossing is de op één na grootste oorzaak van de klimaatverandering en is verantwoordelijk voor zo’n 24% van alle broeikasgassen. Bomen nemen CO2 op uit de lucht en slaan dit op. Op die manier helpen ze de aarde om de lucht te reinigen. Magisch, toch? Oudere bomen houden veel CO2 vast maar nemen er niet meer veel extra op. Als je bomen helpt planten, zorg je ervoor dat er nieuwe boompjes bijkomen en er meer CO2 kan opgenomen worden. Bij EcoTree kan je zelf kiezen welke boom je wil kopen, en je kunt door de jaren heen volgen hoeveel CO2 je al hebt opgeslagen met je boom. Als je bedenkt dat een boom jaarlijks meer dan 30 kg CO2 opneemt, kan je uitrekenen hoeveel hij na tientallen jaren heeft opgeslagen!

Over EcoTree.

Zin om ook een boom te planten? Kies er zelf eentje uit in de bomenshop van EcoTree. Hij is en blijft helemaal van jou tot op de dag dat hij gekapt wordt voor duurzaam hout. De opbrengst van het hout gaat naar jou of naar je kinderen. En door de jaren heen kan je op de website volgen hoeveel je boom is gegroeid, hoeveel CO2 hij heeft opgeslagen, en hoeveel hij waard is! Bovendien kan je je boom zelfs gaan bezoeken, want EcoTree plant enkel in Europa. Zo kan je op een leuke manier de aarde helpen om de lucht te zuiveren, creëer je duurzame grondstoffen en een veilige haven voor wilde dieren en planten.


Hoe vier jij de Dag van de Aarde?


16 Comments

 1. Ik heb geen boom in de tuin, daar is de tuin te klein voor. Maar ik raap wel rotzooi van de straat op als ik de hond uitlaat. Ik hoorde van de kids dat een bananenschil 25 jaar nodig heeft om te verteren. Sindsdien kan ik geen schil die weggegooid is laten liggen.

 2. Ik vind de aarde heel Belangrijk. Wij hadden een tuin die helemaal van steen was toen we het huis kosten. Vorig jaar zijn we begonnen om die aan te pakken. We hebben een stuk gras en een hoop planten geplant. Voor een grote boom hebben we helaas geen plek in onze tuin.

 3. Wat een goed idee dat je een boom kunt kopen bij EcoTree! Ook als je dan een tuin of balkon hebt zonder planten kun je nog helpen de aarde een beetje beter te maken. Wat goed om te weten, bedankt voor het delen Claire!

 4. Felice Veenman Reply

  eigenlijk is elke dag een dag van de aarde. Ik heb mijn eigen moestuin en ben dus ook veel met de aarde bezig, daarnaast heb ik nog een achtertuin en verzorg ik met een aantal buren plansoentjes in de wijk.

 5. Wij planten geen nieuwe boom meer, maar hebben wel een appelboom in de tuin waar we goed voor zorgen.

 6. Frederique Reply

  Ik kende die site niet. Wat een mooie manier om iets te doen. Hoe klein ook. Het begint bij ieder van ons. Ik denk dat dit mijn go-to-cadeau gaat worden elke keer dat er iemand jarig is dit jaar. Site opgeslagen!

 7. Felice Veenman Reply

  wat een leuke site en wat een leuke manier om iemand een cadeau t egeven. Ik vraag voor mijn verjaardag vaak een cadeau van NOVI[D+ dan geef je kippen of een geit aan een gezin die dat nodig heeft, dit is ook een mooi alternatief

 8. Ik denk dat ik binnenkort een olijfboom in Palestina laat platen. We staan veel te weinig stil bij hoe belangrijk de natuur is…

 9. Ik wist niet dat er een dag van de aarde was, maar goed initiatief. Het is denk ik zeker nodig dat er meer aandacht komt voor de aarde.

 10. Ik heb dit jaar voor het eerst van de dag van de aarde gehoord maar heel goed dat hij er is. Ik kan zelf op heel veel vlakken een stuk groener zijn maar het is zo lastig.. ik hou wel heel erg van bomen, die wil ik later ook graag als ik mn eigen huisje heb

 11. Ik vierde de dag van de aarde met een blogpost over 100% biologisch afbreekbare koffiecups. Heel milileuvriendelijk omdat je ze na het gebruik bij het gft-afval doet. En bomen? Daar ben ik dol op en onze tuin staat er vol mee. Nu staat onze appelboom in bloesem bloei, zo prachtig!

 12. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er nog niet eerder van had gehoord, maar het is zeker belangrijk dat we ons bewust zijn van de aarde en dat we daar ook zorgvuldig mee omgaan.

 13. Ai, ik schaam mij er eigenlijk een tikje voor dat ik daar vrij weinig aandacht aan heb besteed. Terwijl het zo belangrijk is. Aandacht voor het milieu is essentieel. Nu ben ik wel heel strikt met het scheiden van afval. Plastic, papier en restafval apart. Net zoals glas. En man, wat is er toch veel in plastic verpakt. We hebben wel veel bomen in de tuin (twee) en een magnolia in de achtertuin. Veel groen zodat er ook veel bijen en vogeltjes in de tuin zijn. In de voortuin nog wat gevarieerder qua bloemen. Ik hoop dat ik daarmee ook al bijdraag aan een beter milieu. Ook koop ik minder kleding en bij voorkeur tweedehands.

 14. Hele mooie redenen om bomen te planten. Het is ook een heel mooi gezicht. Zeker nu de bladeren weer gaan groeien. Altijd fijn om door het bos te mogen lopen.

 15. wat een verschil bomen maken zie je wat mij betreft heel duidelijk als je in de zomer in met name Franse wintersportdorpen komt; een grote kale dorre doodse vlakte. Als je dan een stuk verder door het bos loopt merk je wat een verschil dat maakt op alles

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: