Ik ben er dol op; moestuintjes! Daarom vroeg ik Celine van Moestuin Stekjes naar haar tips en tricks. Benieuwd hoe je een moestuin kunt beginnen met kinderen, boekentips en hoe je er een leuke en leerzame activiteit van kunt maken? Lees dan snel verder 😀 !
Een moestuin beginnen en onderhouden met kinderen is een erg leuke en leerzame manier voor kinderen om meer te leren over de natuur (net zoals een minibos trouwens!) . Het is ook niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je het moet doen. Claire heeft mij gevraagd om mijn tips met je te delen. En dit zijn ze!
Begin met kiemgroenten
Kiemgroenten zijn gewassen en je kunt ze eenvoudig binnen opkweken. Ze groeien hartstikke snel en je kan er flink van oogsten. Denk bijvoorbeeld aan tuinkers: leg een laagje watten op een schaaltjes, sprenkel de zaadjes erop en geef elke dag een beetje water. Na een week, kan je de sprietjes al afknippen.
Kies makkelijke planten voor je moestuin met een hoge slagingskans
Vooral met en voor kinderen is het leuk wanneer je snel resultaat ziet. Kies daarom voor makkelijke planten die je moestuin snel wat ‘body’ geven. Denk bijvoorbeeld aan makkelijke groenten en kruiden zoals;
- Courgette: Dit wordt een grote plant en is super leuk om te zien groeien. Binnen een mum van tijd heb je namelijk heel veel courgettes.
- Radijs: Voor een snelle oogst, zijn radijsjes erg leuk. Het groeit namelijk binnen 5-6 weken en ze zijn er in allerlei soorten en kleuren.
- Rucola: Ook rucola groeit in 5-6 weken uit tot een gewas die je kan oogsten. En wat het extra leuk maakt is dat het blijft groeien, zelfs als je er een hoop van oogst.
- Komkommer: Welk kind lust er geen komkommer? Het is ook één van de makkelijkste groenten om zelf te kweken.
- Aardbei: Aardbeien zijn heerlijk en kan je zo uit het handje eten. Een leuke combinatie zijn juni dragers en doordragers. Zo kunnen kinderen het hele seizoen door aardbeien oogsten en deze lekker opeten. En wist je dat aardbeien planten in bakken ook tot de mogelijkheden behoort?
Kleurrijke groenten
Naast dat gewassen lekker moeten zijn, is het ook belangrijk dat ze er kleurrijk uitzien. Denk bijvoorbeeld aan eetbare bloemen, zoals de Oost-Indische kers of viooltjes. Maar ook gewassen zoals snijbiet zijn erg makkelijk te kweken en in allerlei kleuren beschikbaar. Daarnaast groeit snijbiet weer snel aan nadat je wat hebt geoogst en kan je het hele seizoen blijven door oogsten.
Plant biologische kruiden
Naast groenten en fruit, kan je ook beginnen met wat biologische kruiden te planten. Dit is eenvoudig te doen door een plantje te kopen (kweken met zaadjes is een stuk lastiger en duurt ook langer). Een muntplant kan je bijvoorbeeld perfect in een pot houden en is heerlijk om thee van te maken. Ook andere kruiden zoals rozemarijn, bieslook of basilicum zijn heel geschikt!
Gebruik altijd duurzame en biologische producten
Wat een cadeau als je je kind(eren) kunt laten houden van de natuur! En om dat extra kracht bij te zetten vindt ik het persoonlijk ook heel belangrijk om alleen gebruik te maken van duurzame en biologische producten. Zo kan je gebruik maken van verschillende biologische bloemen zaden om bijen en vlinders aan te trekken, maar ook biologische groenten zaden zodat je gezonde gewassen kan oogsten. Ook is het gebruik van gif sterk af te raden. In plaats daarvan kan je kinderen leren dat er insecten zijn die plagen tegen gaan, zoals het lieveheersbeestje die luizen opeet.
Mijn boekentips
Er zijn heel veel boeken om te leren hoe je een makkelijke moestuin kan starten en wat de makkelijkste groenten om zelf te kweken zijn. Toch moet je wel weten wat de beste moestuinboeken zijn. Mijn tips voor moestuin boeken voor kinderen zijn onder andere:
Heb jij ook een moestuin met jouw kind(eren)? En heb je nog meer tips? Wij zijn super benieuwd 😀 ! Laat je het weten in een reactie?
9 reacties
Jazeker hebben wij een moestuin. Eén aan huis en een op locatie, smullen hoor
Wij hebben aardbeien in de tuin in een pot. Elk jaar hebben we er veel plezier van.
Wat een super leuke blog! We hebben al wat leuke plantjes in de tuin met o.a. aardbeitjes waar de kindjes die we opvangen als gastouder dol op zijn. Maar met deze tips gaan we zeker aan de slag! Dank je wel
Ik kan me nog herinneren dat je op de basis school je kon opgeven om een eigen moestuin te hebben ergens in de stad. Heb dat nooit gedaan, omdat ik wroeten in de aarde vies vond
Zo leuk! In ons nieuwe huis begin met de kinderen ook een moestuin. Aan deze tips heb ik zeker wat!
Nee hebben we niet. Het is wel nog altijd mijn droom om ooit eens in Zuid-Frankrijk te wonen mét een moestuin 🙂
Wij hebben al een paar keer een poging gedaan voor moestuintjes, maar we hebben er allemaal het geduld en de groene vingers niet voor. Zelfs een moestuinbak op poten was teveel gevraagd voor ons 😉 We houden het voorlopig maar even bij tuinkruiden op het aanrecht. Dat vind ik al een uitdaging.
Jong geleerd, oud gedaan. Zo ook met een moestuin. Als kinderen er van jongs af aan mee vertrouwd geraken nemen ze dit mee voor de rest van hun leven
Ik hou er van om in de tuin bezig te zijn. Elk jaar heb ik wel weer een nieuw project. Het project voor volgende jaar is de kruidentuin. Wat een goed idee om daar andere – jongere mensen – in te betrekken. Je artikel heeft me geïnspireerd om mijn jonger neefje mee te nemen in dit tuinproject. Wie weet vind hij het wel leuk om te doen.