Wist je dat de auto by far het meest vervuilende vervoermiddel is? Het is iets wat mij, vooral nu ik kinderen heb, enorm bezighoudt. Want ik merk aan alles dat het klimaat razendsnel aan het  veranderen is. Denk bijvoorbeeld aan afgelopen dinsdag en de opnieuw hoogst gemeten temperatuur ooit in Nederland, de luchtkwaliteit die steeds slechter wordt en meer. Daarom ging ik op onderzoek uit, met de vraag; is elektrisch autorijden beter voor het milieu? In dit blog artikel deel ik mijn bevindingen en de voordelen van elektrisch autorijden.  

Beter voor het klimaat

Helemaal milieuvriendelijk is een elektrische auto helaas nog niet (daarover straks meer). Maar het is op dit moment wel de meest duurzame keuze qua auto! Want wist je dat een elektrische auto over zijn hele leven ongeveer 60 procent minder CO2 uitstoot dan een auto met een uitlaat? Daarnaast komt er met elektrisch autorijden geen fijnstof (PM10) en stikstofoxide (NOx) uit de uitlaat. Ook komt er minder fijnstof vrij doordat de remmen en banden bij elektrische auto’s minder snel slijten. Goed nieuws dus voor de luchtkwaliteit, onze gezondheid en de natuur!

Duurzaam opladen

Een elektrische auto heeft een accu (batterij) die je moet opladen. En ook hiervoor zijn duurzame en minder duurzame opties. De meest duurzame optie is om een laadpaal thuis te laten installeren inclusief zonnepanelen. Op de website laadpalen-prijzen.nl kun je meer informatie vinden over de mogelijkheden en voordelen. Een aanrader! Daarnaast is het goed om te weten dat de actieradius van een gemiddelde elektrische middenklasser 300 kilometer is. Doordat we in Nederland over het algemeen korte ritten maken kun je daar prima mee vooruit. Voor meer informatie neem ook een kijkje op laadpalen tips.

Nog een paar voordelen

Op de website van Natuur & Milieu vond ik deze 5 voordelen die ik graag met je wil delen:

 • Een elektrische auto is veel stiller, dat is fijn als je aan het rijden bent, maar ook een groot voordeel voor omwonenden van drukke wegen.
 • Elektrisch rijden is bijzonder zuinig, want de motoren gebruiken veel minder energie per kilometer dan benzine-, gas- of dieselmotoren.
 • Elektrische auto’s kunnen rijden op ‘schone’ stroom uit zon en wind, de enige echt duurzame energiebronnen. Ook is elektrisch rijden beter voor de luchtkwaliteit.
 • Nederland is als land heel geschikt voor elektrisch rijden, omdat er relatief korte afstanden worden gereden; de gemiddelde autorit is namelijk maar 19 km.
 • Sinds juli 2020 geldt er een subsidieregeling op elektrische auto’s. Dat geldt zowel voor nieuwe als tweedehands auto’s. Daarnaast is het gebruik per kilometer voordeliger, zijn onderhoudskosten lager en betaal je geen wegenbelasting.

Conclusie

Elektrisch autorijden is op dit moment de meest duurzame optie en de beste keuze voor ons klimaat als we willen blijven autorijden. Er zijn momenteel ongeveer een miljard voertuigen op de wereld en vrijwel al die voertuigen rijden op fossiele brandstoffen. Deze brandstoffen worden duurder, raken op termijn uitgeput en vervuilen de lucht. Kortom, fossiel aangedreven voertuigen zorgen voor veel problemen en hebben hun langste tijd gehad. Elektrisch rijden heeft de toekomst! Accu’s worden steeds krachtiger, goedkoper en vooral ook steeds duurzamer: er zitten steeds minder moeilijk te mijnen grondstoffen in én batterijen zijn steeds beter te recyclen. Maar… Er zijn ook nog een aantal verbeterpunten. Zo is op dit moment nog lang niet al het stroom 100% afkomstig van hernieuwbare bronnen, zoals zonnepanelen en windmolens. En zijn ook de essentiële grondstoffen voor de batterijen nog niet duurzaam. Wat dat betreft staat elektrisch autorijden nog aan het begin van zijn ontwikkeling. Maar jeetje wat een mooie ontwikkeling is het al!


Heb jij al een elektrische auto? Of overweeg je om elektrisch te gaan rijden? Ik ben super benieuwd naar jouw bevindingen 😀 !


PS: Wil je meer lezen over elektrisch rijden? Marguerita van Marstyle schreef een interessant blog artikel waarin zij de Citroën eC4 versus Peugeot e2008 met elkaar vergelijkt.

6 Comments

 1. Ik heb zelf nog geen elektrische auto. Het lijkt mij wel een hele goede stap, helemaal met de benzineprijzen van tegenwoordig

 2. Lindaschrijfthetop Reply

  Wij zijn opzoek naar een nieuwe auto, een elektrische auto particulier is nog niet aantrekkelijk maar als we het via de zaak doen wel. Alleen de lange afstanden vind ik wel een dingetje.

 3. Zodra ik een tweedehands elektrische auto kan vinden, stap ik over! Maar helaas zijn er daar nog niet zoveel van.. Ben een groot voorstander van deze auto’s!

 4. Veel voordelen, maar wat zijn de prijzen van zulke auto’s in vergelijking met benzine/diesel auto’s? Daar ben ik er benieuwd naar

 5. Een elektrische wagen heeft uiteraard veel voordelen en is beter voor het milieu.
  Op dit moment hebben we nog geen elektrische wagen, maar als er eentje vervangen moet worden zullen we er zeker voor gaan.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: