Janine Bekker is organizing coach en helpt vrouwen om hun hoofd en leven op te ruimen en te bevrijden van alle overbodige ballast. Zo heeft ze zelf een vriend, 2 kleine kinderen, 4 bedrijven maar ook heel veel tijd voor zichzelf en haar partner. En geniet ze zelfs één keer per maand samen met haar vriend van een dateweekend zonder de kids. Benieuwd hoe ze dit allemaal doet? En naar haar belangrijkste tips en lessen? Ze deelt het met ons in dit blog artikel 😀 !
Je hebt 2 vormen van perfectionisme
De ene vorm bestaat uit zelfkritiek (vanuit het geloof dat je niet goed genoeg bent als je niet-perfect presteert, dit heeft te maken met eigenwaarde en zelfliefde, dit leidt vaak tot uitstelgedrag en piekeren). En de andere vorm bestaat uit het hoog plaatsen van de norm of de standaard (vanuit het idee dat het altijd beter kan, dit is een positieve vorm van perfectionisme die kan bijdragen aan prestaties en motivatie, maar die uiteindelijk ook kan leiden tot stress en burn-out).
Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft perfectionistische neigingen. In deze groep bevinden zich meer vrouwen dan mannen, en procentueel gezien veel moeders. De maatschappelijke druk en verwachtingen waaraan moeders denken te moeten voldoen, spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van dit perfectionisme.
Ik zelf ben ook redelijk perfectionistisch van aard
Wel in de positieve vorm. Want ik heb mezelf via allerlei oefeningen aangeleerd om die norm/standaard te verlagen naar dat wat realistisch is. Ik help hier nu ook mijn coachees bij. Grappig genoeg is bij mij juist het moederschap een startsein geweest om met mijn perfectionisme aan de slag te gaan, omdat je wanneer je 2 kleine kinderen hebt nu eenmaal onmogelijk alles perfect kunt blijven doen.
Waar ik mijn coachees mee help is om ruim van tevoren in te gaan schatten wat een realistische planning is en welke acties gaan bijdragen aan welke emotionele staat van zijn. Op deze manier voorkomen we veel onaangename gevoelens zoals stress, teleurstelling, overweldigend gevoel, ontevredenheid, onrust, etc. en zorgen we dat eventuele onverwachte wendingen in je week makkelijker opgevangen worden.
Mijn eigen organizing systeem is simpel
Ik houd er zelf niet van om te veel planningstools te gebruiken en ik heb graag alles op 1 plek; mijn online agenda. Vandaar dat ik een eigen methode heb ontwikkeld om alles in die online agenda te zetten. En met alles bedoel ik alles. Dus dat zijn afspraken, maar ook gedachtes, ideeën, niet bevestigde afspraken en voornemens.
Ik heb een manier ontwikkeld die zorgt voor overzicht, zodat je altijd maar 1 blik op je agenda hoeft te werpen en je weet wat je te doen staat. Ik zeg altijd tegen mijn coachees: als je een klap op je hoofd zou krijgen waardoor je gehele geheugen gewist is dan is het de bedoeling dat je in je agenda kijkt en dat je precies weet wie je bent, wat je prioriteiten zijn en waarom.
De ideale week
Ik heb een standaard basis coachingstraject van 3 dagen waarin we een persoonlijk organizing systeem op papier zetten. Dat wil zeggen: een systeem voor hoe jij de dingen doet. We analyseren uit welke elementen jouw leven bestaat, we kijken waar je naartoe wilt gaan en hoe je hier gaat komen, we stellen een ‘ideale week’ op en we werken met een aantal praktische tools waarbij je online agenda altijd leading is.
Ik heb een eigen methode voor hoe je op de meest overzichtelijke en helpende manier met die online agenda om gaat. En ik help je je lange termijn visie verder te ontwikkelen om rust, focus en overzicht in je dagelijks leven te creëren.
Alles begint bij balans
Balans is een onderwerp waar ik uren over kan praten. Het begint voor mij allemaal bij zelfkennis. Waarom doe jij de dingen die je doet? Wat zijn verlangens die je hebt die onvervuld zijn gebleven tot nu toe? Als je kon toveren, wat zou je dan toveren? Waar krijg je energie van en wat kost je energie?
Ik zie dit bij mijn coachees altijd als een soort puzzel of speurtocht. Door de juiste vragen te stellen krijg ik iedere keer weer een nieuw puzzelstukje boven water waardoor we uiteindelijk samen de puzzel kunnen leggen. En als de puzzel eenmaal gelegd is dan weet je dat het klopt. Als alles in balans is, dan weet je dat. Zolang je nog twijfelt is er nog ruimte voor verbetering.
Het belang van selfcare
Ik houd zelf heel veel van een massage, een bubbelbad, een goed boek en een kop thee. Dat plan ik dan ook graag in. Want selfcare is ontzettend belangrijk! Helemaal als we alles in balans willen houden.
Mijn belangrijkste tip? Kijk wat bij jou past en waar jij blij van wordt. Selfcare kan namelijk ook zijn; op tijd nee zeggen en je grenzen aangeven. Of op tijd naar bed toe gaan, in een coachingssessie werken aan wat jouw innerlijke stem je vertelt of realistisch gaan plannen in plaats van optimistisch. Selfcare kan ook zijn; iemand uit je omgeving om hulp vragen.
Iedereen staat op een ander punt in zijn leven en heeft dus andere behoeftes. De kunst is om te leren wat er bij jou het verschil gaat maken.
Regelmatig een weekendje weg
Mijn vriend en ik hebben een maandelijks dateweekend, waarin de kinderen uit logeren zijn en wij een weekend samen hebben. We zijn om de beurt de organisator van dit weekend. Dat wil zeggen, de ene maand verzin ik wat we gaan doen, en de andere maand Robin. Wij zijn allebei best actieve types dus we verzinnen vaak van alles. Van een paardrijtocht, tot een escaperoom, tot varen met een bootje, tot een proefles cello spelen, tot een luxe spa. De organisator bedenkt het, regelt het, en zorgt voor alle kinderlogistiek.
Op deze manier word je de ene maand verrast en kun je lekker achterover leunen zonder je ergens druk over te maken, en kun je de andere maand je fantasie de vrije loop laten en heb je al 2 maanden voorpret om al je leuke plannetjes. Wij zelf vinden het leuk om onze plannen zo lang mogelijk geheim te houden voor elkaar, dus de ander weet pas dat we gaan paardrijden op het moment dat het paard komt aanlopen. Maar hier moet je van houden. Het kan uiteraard veel simpeler. Je kunt in zo’n weekendje ook gewoon thuis lekker koken, een spelletje spelen met elkaar en lang uitslapen. Ook hier geldt weer: kijk waar je zelf behoefte aan hebt.
Het idee van deze dateweekendjes bij ons is om tijd vrij te maken voor elkaar en voor je relatie als partners. Want zoveel ouders vergeten dit.
Ik hoor mijn coachees regelmatig zeggen dat ze eigenlijk niet weten wat er van de relatie overblijft als de kinderen straks het huis uit zijn. Ik stel voor: wacht niet af tot het zover is. Zorg dat je NU in contact blijft met elkaar, maak tijd voor elkaar, praat met elkaar over andere dingen dan de kinderen en het dagelijkse leven, en houd het leuk. En nee, dit is niet altijd makkelijk. Wij hebben het geluk dat we opa’s en oma’s hebben die kunnen oppassen, maar die staan ook heus niet altijd zomaar klaar wanneer wij dat willen.
De kinderlogistiek kan uitdagend zijn. Je kind moet misschien ook wennen aan deze nieuwe routine, maar als dat zo is, begin dan in ieder geval met opbouwen. Misschien kun je niet meteen een heel weekend weg, maar een uurtje samen lunchen moet lukken toch? Begin daar dan mee. En dan ga je volgende maand 2 uurtjes lunchen. En daarna 3 uurtjes. Als het allemaal niet in 1x lukt, werk dan langzaam toe naar je doel. Dat geldt niet alleen voor dateweekendjes, maar voor alles wat je graag wil in het leven.
Geen excuses
Ik heb naast een basis 1:1 coachingstraject van 3 dagen ook een online cursus, dat is een DIY traject. Je kunt met dit traject in 4 weken jouw ideale balans bepalen. Dit doe je aan de hand van podcasts en een werkboek, en dit kost je ongeveer 1,5 uur tijd per week. De tijdsinvestering en financiële investering hiervoor zijn relatief laag, en dit heb ik bewust zo gedaan om het toegankelijk te maken.
Want voor je je hele leven kunt gaan organizen zul je eerst moeten weten wat je nu eigenlijk wil (wat jouw ideale balans is). Je kunt dit traject met of zonder whatsapp begeleiding van mij kopen. En na dit traject heb jij heel duidelijk op papier wat jouw ideale balans nu eigenlijk is. Hoe jij jouw leven zo kunt indelen dat er van niets te veel en van niets te weinig is.
En als je daarna die balans ook nog eens daadwerkelijk wil toepassen in je leven, en je loopt daarbij tegen vraagstukken aan, dan kun je altijd nog in het basis 1:1 coachingstraject stappen. Daar krijg je dan een korting op, omdat er ook een stukje overlap in zit.
Mijn missie
Het is mijn missie om mijn coachees te helpen hun hoofd en leven op te ruimen, en om stress en chaos uit hun leven te verbannen. Ik vind het onvoorstelbaar hoeveel mensen (en dan heb ik het met name over werkende moeders) er rond lopen met stressklachten. Het hoort er gewoon een beetje bij lijkt wel. Ik vind dit enorm zonde, want het kan ook anders.
Mensen vragen mij soms waar ze de tijd vandaan moeten halen om een coachingstraject te volgen. Maar ik zeg dan altijd: als je eenmaal weet hoeveel rust en ruimte een goede planning je zouden opleveren dan zou je dit niet vragen. Want waar kun je nou beter in investeren dan in je eigen gevoel van rust en geluk?
Tot slot, nog een paar favorieten van Janine Bekker
- Het boek Grip van Rick Pastoor, hij vertelt onder andere over het begrip ‘accountability partner’, dit is een dienst die ik aan al mijn coachees aanbied, om hun accountability partner te worden (iemand die je met regelmaat spreekt, die je ‘accountable’ houdt voor je voornemen)
- Het boek Spark Joy van Marie Kondo, omdat zij echt een begrip is op het gebied van het organizen van je huis. Wat Marie Kondo doet voor je huis, dat doe ik als het ware voor je hoofd en leven.
- Allebei de boeken van How2Talk2Kids, dit heeft niet echt met organizing te maken, maar dit is echt een must read voor iedereen met kinderen. In ons gezin is dit de backbone van hoe wij onze kinderen groot willen brengen. Als we even niet weten hoe we met een bepaalde situatie om moeten gaan dan grijpen we altijd terug op deze twee boeken. Ondanks dat dit geen echt organizing boek is kan het wel heel erg helpen om je gedachtes te organizen m.b.t. kinder-issues.
Heb je genoten van dit interview met Janine Bekker? En zou je haar nog een vraag willen stellen? Deel het dan gerust in een reactie onderaan dit blog artikel.
8 reacties
Het perfectionisme in combi met huishouden en kinderen opvoeden is een pittige opgaven. Ik begrijp best dat je daar hulp bij kan gebruiken.
Wat een interessant interview. Ik ben nieuwsgierig geworden naar haar agenda haha. Ik ga eens neuzen op haar site.
Hier zou dat ook heel goed helpen om eens een weekendje te kunnen ontspannen. Maar jammer genoeg komt er niet van en is ons leven soms zo stressvolle. Maar ik probeer er toch altijd iets van te maken.
Goed idee van die weekendjes weg! En je grenzen aangeven en nee durven zeggen… is niet altijd even makkelijk maar ik werk eraan.
Superleuk interview! Ik ga sinds begin dit jaar ook regelmatig enkele dagen weg om te ontspannen en voel dat ik daar enorm van geniet en mijn batterijtjes oplaad.
Door corona heb ik wel gemerkt dat ik het zeker fijn vind om de weekenden minder vol te plannen en gewoon te kijken waar we op dat moment zin in hebben. Daarvoor was elk weekend zo vol gepland dat er weinig tijd voor mijzelf of voor ons tweetjes overbleef.
Heel inspirerend interview. Herkenbaar van het perfectionisme en ook de opmerking van :” Hoe moet ik tijd vrijmaken voor…”. De manier waarop zij het doet klinkt echt reuze goed. Dat kan hier thuis wel vele malen beter. Maar ik houd er altijd van om interviews als deze te lezen en dan iets eruit te halen wat op mij van toepassing is.
Ik geef zelf de voorkeur aan een papieren planner/agenda, dat online gedoe in de telefoon vind ik maar niks. Wel houd ik een to do lijstje bij in mijn telefoon. Ik ben zelf ook perfectionistisch, wist alleen niet dat er meerdere vormen waren.