Ik moet eerlijk toegeven dat bij ons het verlangen steeds meer en meer ontstaat om afscheid te nemen van de tv. En dat terwijl er echt een aantal tv programma’s zijn die wij dolgraag kijken en wij daarnaast ook enorme filmliefhebbers zijn. Toen ik door één van onze gastbloggers werd benaderd met tips hoe je op meerdere tv’s in huis televisie kunt kijken, was ik wel nieuwsgierig geworden. Benieuwd naar zijn tips?
Consumptiemaatschappij
Samen met het hele gezin voor de televisie, het is een romantisch beeld dat helaas niet helemaal meer aansluit bij de huidige realiteit. De consumptiemaatschappij maakt dat we steeds makkelijker allemaal in onze eigen specifieke behoeftes kunnen en vervolgens ook willen voorzien. Met andere woorden: als iemand eigenlijk iets anders wil gaan doen, dan kan en gebeurt dat vaak ook.
Dus dat de een Goede Tijden, Slechte Tijden wil kijken, wil niet zeggen dat de ander niet naar een voetbalwedstrijd kan kijken. Tenminste, als je daar elders in huis een extra televisie voor hebt staan, want op een mobiel apparaat televisiekijken is ook niet je van het. Maar hoe krijg je meerdere tv’s in huis aan het werk? Hier zijn drie mogelijkheden!
Extra ontvanger
Laten we met de meest omslachtige optie beginnen: een extra televisieontvanger. Bij verschillende internet- en tv-abonnementen is het mogelijk om tegen betaling een tweede tv-ontvanger af te nemen. Die kun je dan aansluiten op het extra televisietoestel, zodat je ook daar op dezelfde manier (met traditionele afstandsbediening!) televisie op kunt kijken. Het nadeel hiervan is dat je een kabel zult moeten doortrekken vanaf het punt waar het televisiesignaal je woning binnenkomt en je eerste tv-ontvanger geplaatst wordt. Dat is niet per se eenvoudig of handig wanneer je meerdere tv’s in huis hebt.
Smart tv en app van de tv-provider
Gelukkig kan het ook anders. De investering in een smart tv als extra televisietoestel kan het geheel een stuk makkelijker maken. Als je bereid bent om via de internetverbinding televisie te kijken op het tweede toestel, kun je de app van je tv-provider installeren op je smart tv en via die app naar de televisiezenders die je afneemt kijken. Ten opzichte van de eerste optie zitten hier wel een paar nadelen aan die je in het achterhoofd moet houden wanneer je meerdere tv’s in huis hebt. Het pauzeren van de uitzending of zelfs terugspoelen is niet mogelijk. Ook kijk je via het internet, dus je loopt wat achter en een haperende internetverbinding kan roet in het eten gooien.
Chromecast
Toch heb je niet per se een smart tv nodig om via het internet televisie te kunnen kijken. Als je televisietoestel een vrije HDMI-uitgang heeft, kun je er door er een Google Chromecast op aan te sluiten een soort smart tv van maken. Je kunt dan vanaf je smartphone de app van je televisieprovider bedienen, zodat je op het televisietoestel naar zenders uit je televisiepakket kunt kijken. Deze bediening is in feite handiger dan die van de gemiddelde smart tv, hoewel smaken verschillen.
Overigens hebben verschillende hedendaagse smart tv’s een ingebouwde Chromecast, waardoor je de optie hebt om de bediening met je telefoon te doen. Dezelfde nadelen als die in de vorige alinea genoemd werden zijn hier ook van toepassing wanneer je meerdere tv’s in huis hebt.
Meerdere tv’s in huis: do of don’t?
Dus als de kinderen een smartphone hebben en iets anders willen kijken dan jij, kun je ze naar een andere kamer sturen om daar zichzelf te bedienen. Met een smart tv of een extra tv-ontvanger kan dat natuurlijk sowieso. Is het gezellig? Misschien niet, en dat is een goede reden om géén extra tv’s te nemen. Maar het is ook wel fijn dat iedereen in huis lekker kan doen wat hij of zij zelf wil. Toch?
Meerdere tv’s in huis; ben jij voor of tegen? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit gastblog artikel.