Ben je op zoek naar manieren om jouw keuken milieuvriendelijker te maken? Goed nieuws! Eén van onze gastbloggers heeft in dit blog artikel 9 slimme keuken hacks verzameld die helpen bij een groenere levensstijl. En extra leuk: deze duurzame keuken hacks zijn niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor jouw portemonnee! 😀
Kies voor biologische en lokale producten
Een simpele manier om jouw keuken milieuvriendelijker te maken is door te kiezen voor biologische en lokale producten. Biologisch voedsel wordt geteeld zonder het gebruik van schadelijke pesticiden en kunstmeststoffen, waardoor het beter is voor zowel jouw gezondheid als het milieu. Daarnaast is het ook goed om te letten op de herkomst van jouw eten. Door lokaal geproduceerd voedsel te kopen, verklein je de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met transport.
Verse koffie zonder gedoe
Bij duurzaamheid in de keuken denken velen niet meteen aan hun ochtend kopje koffie. Maar wist je dat je jouw dagelijkse cafeïne boost milieuvriendelijker kunt maken? Laat die wegwerpcups achterwege en investeer in herbruikbare koffiepads, gevuld met je favoriete Tassimo koffie. Ze zijn geschikt voor verschillende koffiemachines. Zo geniet je niet alleen van een heerlijke kop koffie, maar verminder je ook je ecologische voetafdruk.
Verminder voedselverspilling
Voedselverspilling is een groot probleem wereldwijd, maar gelukkig zijn er veel dingen die we kunnen doen in onze eigen keuken om dit tegen te gaan. Een eenvoudige tip is om restjes opnieuw te gebruiken in nieuwe gerechten. Heb je bijvoorbeeld nog wat groenten over? Maak er een heerlijke soep van! Daarnaast kun je ook jouw koelkast organiseren en zichtbaar houden wat erin zit, zodat voedsel niet vergeten wordt en bederft. En vergeet niet om creatief te zijn met de houdbaarheidsdatum. Veel producten zijn nog prima eetbaar na de vervaldatum.
Op zoek naar meer inspiratie en groene keuken hacks? Lees dan ook dit blog artikel over het kookboek too good to go.
Plan maaltijden vooruit
Het plannen van maaltijden kan niet alleen helpen om jouw boodschappen efficiënter te organiseren, maar het kan ook bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling en is daarom één van onze favoriete groene keuken hacks. Door vooruit te plannen weet je precies welke ingrediënten je nodig hebt en kun je voorkomen dat eten bederft in de koelkast. Je kunt ook overwegen om restjes in te vriezen voor een snelle en gemakkelijke maaltijd op drukke dagen.
Composteer jouw keukenafval
Een andere manier om voedselverspilling tegen te gaan is door jouw keukenafval te composteren. Het composteerproces zorgt ervoor dat organisch afval wordt omgezet in vruchtbare compost die je kunt gebruiken voor jouw tuin of kamerplanten.
Investeer in een kleine compostbak voor op het aanrecht of gebruik een buitencomposter als je ruimte hebt in de tuin. Op deze manier geef je voedselresten een tweede leven en verminder je de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat.
Gebruik duurzame materialen
Bij het kiezen van keukengerei en verpakkingen is het belangrijk om te letten op duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor herbruikbare glazen potten in plaats van plastic zakjes of bakjes, en investeer in roestvrijstalen rietjes in plaats van wegwerpplastic rietjes. Daarnaast kun je ook overwegen om te koken met pannen gemaakt van duurzame materialen zoals gietijzer of roestvrij staal, die langer meegaan en minder snel slijten dan goedkopere opties.
En wist je dat je in plaats van pads ook kunt kiezen voor herbruikbare koffiecups zoals de Dolce Gusto cups?
Spaar water en energie
In de keuken kunnen we ook bewust omgaan met water en energie. Laat bijvoorbeeld de kraan niet onnodig lopen tijdens het afwassen en gebruik een vaatwasser alleen wanneer deze vol is. Daarnaast kun je energie besparen door te koken op inductie in plaats van gas, omdat inductiekookplaten efficiënter zijn en sneller opwarmen. Vergeet ook niet om jouw apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt, zoals de oven of elektrische waterkoker.
Kruiden kweken in jouw eigen keuken
Verse kruiden voegen niet alleen smaak toe aan jouw gerechten, maar kunnen ook worden gekweekt in jouw eigen keuken. Door kruiden zoals basilicum, peterselie en munt zelf te kweken, verminder je de behoefte aan verpakte kruiden die vaak plastic bevatten. Het is ook een leuke activiteit om samen met kinderen te doen! Zet gewoon wat potjes op een zonnige vensterbank en geniet van verse kruiden het hele jaar door.
Maak gebruik van restwarmte
Een handige truc om energie te besparen is het benutten van restwarmte. Nadat je hebt gekookt, kun je bijvoorbeeld de ovendeur openlaten zodat de warmte kan worden gebruikt om andere gerechten warm te houden of om broodjes af te bakken. Je kunt ook gebruik maken van een thermoskan om warme dranken langer warm te houden, in plaats van de waterkoker telkens opnieuw aan te zetten.
Nog een laatste tip voor deze groene keuken hacks…
Met deze slimme keuken hacks kun je eenvoudig een groenere levensstijl omarmen. Of je nu één of alle tips toepast, elke kleine stap telt als het gaat om duurzaamheid in de keuken. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van lekker koken terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een gezondere planeet!
Wat zijn jouw favoriete slimme keuken hacks voor een groenere levensstijl? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel.
4 reacties
Wat een fijne tips! Ik plan ook altijd mijn maaltijden in en probeer zo veel mogelijk restjes van maaltijden in te vriezen
Je maaltijden plannen is inderdaad een hele fijne manier om te zorgen dat je niets onnodig weggooit. Maar het is ook een heel fijne manier om rust in je hoofd te creëren: je weet precies wat je wanneer gaat doen. Heerlijk.
Super tips deel je hier. Ik probeer ook te verduurzamen waar ik kan. Ken je foodhuggers al? Hier ben ik helemaal fan van om restjes mee af te dekken.
Een superblog met goede tips. Nog wat tips. Maak eens soep en vries die in porties in. Zo heb je altijd wat te eten in huis wanneer je te weinig tijd hebt. Zelf doe ik brood ook direct in de vriezer en haal iedere dat eruit wat we eten.