Jaarlijks worden er in ons land 1 tot 2 levende – en vijf tot zes dode vondelingen gevonden. Stichting Beschermde Wieg wil aandacht voor deze levensbedreigende situatie en komt op voor deze moeders en hun kinderen zonder stem. In dit blog artikel vertel ik je graag meer over deze prachtige stichting en wanneer je hier terecht kunt. Want ondanks dat het voor mij persoonlijk een ver van mijn bed show is, hebben we toch iets met elkaar gemeen; de liefde voor leven.
Iedere baby krijgt een veilige wieg, ook al kan of wil de moeder niet voor hem of haar zorgen.
Ben je zelf niet in staat om voor je baby te zorgen of om hem/haar op te voeden? Is de enige mogelijkheid die je ziet je baby af te staan? Ben je bang om instellingen te benaderen en wil je liever anoniem terecht? Dan ben je van harte welkom bij de Stichting Beschermde Wieg.
Dit prachtige initiatief is in het leven geroepen om iedere vrouw die in verwachting is, zich angstig, wanhopig en radeloos voelt, te helpen en te behoeden voor het maken van verkeerde keuzes, waarvan zij jarenlang veel spijt en verdriet zal hebben. Indien je ècht geen kant meer op kunt en hebt besloten afstand te doen van je baby (door het ergens onbeschermd achter te laten of, nog erger, om te brengen), mag je ervoor kiezen je baby in een speciaal kamertje te leggen.
In dit kamertje wordt je baby warm en veilig opgevangen en zal het je baby aan niets ontbreken. Is er medische zorg nodig, dan zorgt de Stichting Beschermde Wieg daar direct voor.
Hoe het in de praktijk werkt.
In het kamertje staan een bedje en een stoel. Je mag er even bijkomen en in alle rust afscheid nemen van je baby. Ook mag je altijd even praten met de Beschermde Wieg moeder. Als je dit wilt, dan kun je op een knopje drukken. Deze “moeder” die voor het kamertje zorgt, komt dan zo snel mogelijk naar je toe. Je hoeft je naam niet te zeggen als je dat echt niet wilt.
Er ligt in het kamertje een envelop met informatie over de gevolgen van je bevalling, over de noodzaak van medische hulp en waar je daarvoor terecht kunt, ook als je anoniem wilt blijven. Het kan voor jou belangrijk zijn dat je zelf, naast medische verzorging, ook andere hulp krijgt. Ook daar ontvang je informatie over.
In de envelop zit een puzzelstukje. Bij dat puzzelstukje hoort een ander puzzelstukje, dat bij jouw baby blijft. Als die stukjes in elkaar passen, weten jullie later dat jullie moeder en kind zijn. Dat is van groot belang, omdat je kunt terugkomen op je keuze je kindje af te staan. En als je wilt terugkomen op je keuze om je kindje af te staan, is het belangrijk dat je dit binnen 6 maanden na de geboorte doet.
Hoewel je ervoor kunt kiezen je naam en verdere gegevens niet in het kamertje achter te laten, moet je weten dat het belangrijk kan zijn voor jouw baby om later, als hij of zij groot is, met jou in contact te komen. Om die reden en vanwege het recht om te weten van wie je afstamt, vindt de Stichting Beschermde wieg, dat je je gegevens bij ons achter zou moeten laten, maar dat het uiteindelijk aan jou zelf is om te besluiten dit al dan niet te doen.
Indien je besluit je gegevens, die al die tijd veilig in een kluis worden bewaard, achter te laten, worden deze op verzoek van je kind pas aan jouw kind gegeven als hij of zij 16 jaar oud is.
Als je weggaat, leg je je baby in het bedje. Je baby is daar veilig. Als je de deur vervolgens achter je dicht doet, sluit deze vanzelf om je baby alle veiligheid te geven die nodig is. Weet dat wij achter het kamertje voor je klaar staan en dat je er altijd op kunt vertrouwen, dat alles wat je ons ook vertelt geheim blijft.
Ongewild zwanger zijn is geen misdaad. Praat er (anoniem) over.
De meeste vrouwen zijn blij met een positieve test, omdat ze een kinderwens hebben, maar misschien is dit voor jou anders en schrik je ervan dat je zwanger bent. Wil je hier anoniem over praten en daarbij al je vragen stellen? Bel 0800-6005, of app 06 – 1111 65 65 de Stichting Beschermde Wieg dan. Zij is er voor jou. Niet alleen door zo goed mogelijk advies en antwoord op je vragen te geven, maar ook door je te helpen tot een veilige en goede keuze te komen als het om de toekomst van jou en je baby gaat. Bij hun is je geheim veilig.
De Stichting Beschermde Wieg helpt je, van mens tot mens, zónder oordeel en mét liefde.
Voor meer informatie…
Op de website van Stichting Beschermde Wieg kun je alle informatie vinden die je nodig hebt. Zoals een stappenplan, de adressen van alle locaties, gedachtegoed en veel meer. Ook kun je op de website een live chat vinden.
Wil je de Stichting Beschermde Wieg helpen?
Deel dit blog artikel dan of schrijf zelf een blog artikel of post op social media. De Stichting Beschermde Wieg red levens. En het is van levensbelang dat haar boodschap en initiatief zichtbaar is. Daarnaast wordt de Stichting Beschermde Wieg niet gesubsidieerd. En iedere donatie, groot of klein, is van harte welkom! Dit kun je doen door een boek te kopen, of via de website een Tikkie te ontvangen of door vriend te worden. Op de website staan alle donatie mogelijkheden.
Ook kun je eenmalig een bedrag overmaken. Dit kan eenvoudig en snel met iDeal of via een eigen overschrijving op het bankrekeningnummer NL38TRIO0197977324.
Draag jij de Stichting Beschermde Wieg ook een warm hart toe?
11 reacties
Het is zo fijn om te weten dat dit er is. Zo kunnen moeders die ongewenst zwanger zijn toch op een veilig manier hun kindjes achter laten. Ik hoop dat er minder baby’s achtergelaten worden op plekken waar ze het niet overleven.
Verschrikkelijk als je je kindje moet afstaan om wat voor reden dan ook.2
Wat een verdrietige statistiek van die overleden vondelingen… Wat goed dat dit initiatief er is, zodat mensen hulp krijgen en dit niet hoeft te gebeuren.
wat moet er als moeder door je heen gaan, als je in die kamer zit en afscheid neemt van je kindje. Het idee van de puzzelstukjes is prachtig
Wow! Wat fijn dat dit er is, eerlijk? Ik had de cijfers hoger verwacht maar ben blij dat het er zo weinig zijn. Super goed dat deze stichting bestaat!
Wauw, wat fijn dat dit er is, ik weet wel van het bestaan, maar had me er nog niet zo in verdiept. Heel goed dat het er is, want het goed is het dat pasgeboren baby’s opgevangen kunnen worden als de moeder er niet voor kan zorgen.
Bijzonder dat je een blog aan dit artikel wijdt! Ik schrik van de aantallen. Erover praten is heel belangrijk. Ik hoop dat zij dit artikel lezen.
Goed initiatief. Hier in Amsterdam Zuidoost was nog niet zo lang geleden een baby in een vuilcontainer gevonden. Zo triest.
Vreselijk.
je kindje afstaan om wat voor reden dan ook is vreselijk. ik schrik ook van de cijfers maar vind het fijn te lezen dat dit er is
Ik schrik best wel van de cijfers. Fijn dat dit initiatief er is en goed dat je er over schrijft. Mooi dat zij er zijn voor moeders die echt geen andere uitkomst zien.