Ben jij op zoek naar een nieuwe baan of juist net gestart op de arbeidsmarkt? Jouw droombaan is niet zomaar gevonden, maar even goed wel binnen handbereik. Vacaturesites zoals Jooble laten zien dat er werk genoeg is, maar dat betekent nog niet dat het ook om passend werk gaat. Om je hierbij te helpen, deelt één van onze gastbloggers in dit gastblog artikel dan ook tien tips voor het vinden van jouw droombaan. 

De eerste vijf tips voor het vinden van jouw nieuwe baan.

Bij het zoeken naar vacatures wil je de volgende zaken in ieder geval in aanmerking nemen: 

  1. Wat vind jij belangrijk binnen een baan? Bedenk je wat belangrijke eigenschappen zijn. Wil je graag met mensen werken of juist niet? Je achtergrond speelt hierbij natuurlijk een rol, maar je kunt ook bedenken of je specifiek een kantoorfunctie wilt, juist buiten wilt werken of weer iets heel anders. In dit kader kun je ook best even teruggaan naar wat je vroeger graag wilde worden. Zet het een en ander ook zeker op papier en je zult merken dat alles snel helder is! 
  2. Vraag advies aan vrienden en familie. Schroom ook zeker niet om je persoonlijke omgeving bij jouw vraag te betrekken. Vaak kunnen zij je op dingen wijzen waar je zelf niet eens aan had gedacht. Daarnaast kennen ze je ook en hebben zij weer een andere deskundigheid.
  3. Doe online onderzoek. Maak volop gebruik van de mogelijkheden van het internet. Dat kunnen artikelen over beroepskeuze zijn, maar je kunt ook de verhalen van anderen volgen en daar inspiratie uit halen. Jobsites zoals Jooble bieden gelegenheid om naar concrete vacatures te kijken.
  4. Bedenk je wat eventuele beperkingen zijn. Ook bij jouw droombaan zullen er altijd persoonlijke beperkingen gelden als het gaat om afstand, praktische mogelijkheden en fysieke beperkingen. Als je een gezin hebt, dan wil je natuurlijk werk zoeken dat daarmee te combineren is. Zet deze zaken ook gewoon even op papier! 
  5. Neem de tijd. Uiteraard zul je aan het werk moeten, maar daarbuiten kan en mag je jezelf echt de tijd en rust gunnen om uit te zoeken wat je wilt en kunt. 

Meer adviezen voor een echte droombaan.

Hopelijk hebben bovenstaande tips je al enigszins op weg geholpen richting jouw droombaan. Met deze volgende adviezen kun je verder met jouw zoektocht. Het is altijd aan te raden om de werkzaamheden die je uit denkt te willen voeren in de praktijk uit te proberen. Ga dus actief op zoek naar stages en andere werkervaringsplekken – ongeacht je leeftijd of ervaring. Ook hier geldt: netwerken, maar dan kun je wel concrete stappen zetten richting jouw droombaan. 

Wees daarnaast realistisch. Je kunt echt niet verwachten dat je direct jouw droombaan gaat vinden. Wel is het belangrijk om stappen te zetten zodat je richting jouw doel werkt en op de lange termijn alles mogelijk maakt voor die droomfunctie. 

Jouw persoonlijke ontwikkeling staat nooit stil.

Laat je dus zeker nooit tegenhouden door leeftijd, een gebrek aan eerdere ontwikkeling of opleidingsniveau. Hier geldt vrij letterlijk: je bent nooit te oud om te leren. Kijk ook zeker de werksfeer bij een specifieke werkgever. De werkzaamheden kunnen namelijk nog wel zo leuk zijn, je wilt ook werken binnen een fijn team en met een sfeer die bij je past. Voor de een is dat intens en met een hoge werkdruk, de ander kan dan juist niet functioneren. Daarbij geldt bijvoorbeeld ook dat de een niets liever doet dan in een team werken, terwijl de ander lekker op zichzelf functioneert. 

Kies voor veelzijdig werk en al helemaal als je een brede interesse hebt. Zo hoef je je niet te vervelen en kun je meerdere werkzaamheden en passies met elkaar combineren. Afwisseling zorgt er dan ook letterlijk voor dat het werk leuk blijft. 

Tot slot…

Jouw droombaan ligt binnen handbereik. Hierboven hebben we je tien adviezen gegeven waarmee je op zoek kunt gaan naar de ideale vacature die past bij jouw persoonlijke wensen en behoeftes. Daarbij is het dus vooral een kwestie van goed onderzoek doen naar de mogelijkheden, informatie inwinnen en werk uit proberen. Niets hoeft je daarbij dan in de weg te staan om jouw droombaan te vinden.


Hoe ziet jouw droombaan eruit? En waar ben je op zoek naar? Heb je daarnaast genoten van dit gastblog artikel? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie 😀 .


4 Comments

  1. Linda schrijft 't op Reply

    Ik heb een droombaan, bloggen over dingen die ik leuk vind en makkelijk vanuit huis werken.

  2. Wat een fijne tips zijn dit. Zelf ben ik erg blij met mijn werk in de revalidatie zorg voor ouderen.

  3. Ik ben momenteel bezig met een thuisstudie om uiteindelijk voor mezelf te kunnen beginnen vanuit huis (chronisch ziek).

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: