Het is iets waar ik altijd mee struggle; een mooie gezinsfoto maken waar iedereen opstaat en als het even kan; ook nog eens op zijn allermooist. Maar hoe leg je het perfecte moment zo mooi mogelijk vast en zorg je ervoor dat iedereen tegelijkertijd in dezelfde richting kijkt? In dit gastblog artikel deelt Kasia van Kasia’s fotogalerie al haar tips en tricks zodat je zelf een prachtige gezinsfoto kunt maken zonder dat je een professionele fotograaf nodig hebt!

Plan je familiefoto

We weten allemaal dat het niet makkelijk is om de hele familie bij elkaar te krijgen op dezelfde dag en tijdstip. Plan jouw gezinsfoto daarom ook ruim op tijd in zodat iedereen op deze dag en dit tijdstip vrij kan houden en aanwezig kan zijn.

Kies een goede locatie

De eerste stap bij het maken van je eigen gezinsfoto is het kiezen van de juiste locatie. Als je buiten bent, probeer dan een plek te kiezen met veel natuurlijk licht en niet te veel afleidingen zoals een drukke achtergrond. Overweeg om natuurelementen in je foto’s te verwerken, zoals bomen, bloemen of grasvelden voor een extra vleugje schoonheid.

Als je binnen bent, zorg er dan voor dat er genoeg ruimte is voor jouw gezin om te bewegen en plezier te maken, terwijl je toch dicht bij elkaar in beeld blijft. Een kamer met grote ramen en witte muren is ideaal om schaduwen te beperken en voor een gelijkmatige belichting van de foto’s te zorgen.

Kies de juiste kleding

Vervolgens is het tijd om te beslissen wat iedereen op de foto gaat dragen. Bijpassende outfits zijn altijd een goede optie omdat ze er uniform en professioneel uitzien; als dat echter niet haalbaar is, werkt het ook goed om iedereen iets in hetzelfde kleurenpalet te laten dragen.

Vermijd bij groepsfoto’s met kinderen dat ze volledig bij elkaar passen, want dat kan er overdreven in scène gezet uitzien. Streef in plaats daarvan naar coördinatie zonder te veel bij elkaar te passen!

Probeer meerdere poses en hoeken uit

Als je eenmaal de locatie hebt gekozen en de kleding op orde is voor iedereen, is het tijd om creatief te worden met hoeken en poses! Probeer foto’s te nemen vanuit verschillende hoeken, zoals boven of onder ooghoogte, omdat dit wat interesse en dimensie aan je foto’s kan toevoegen. Je kunt ook experimenteren met verschillende poses, zoals mensen tegen elkaar laten leunen, twee rijen voor elkaar vormen of de kinderen gekke gezichten laten trekken – doe lekker wat het beste past bij de persoonlijkheid van jouw gezin!

Vergeet niet iedereen dicht bij elkaar te houden, zodat niemand in de achtergrond van de foto verdwijnt of net buiten beeld valt. Probeer altijd een klein beetje vrije ruimte aan beide zijkanten van de foto over te houden.

Lange achter, kleine voor

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar je kan het niet genoeg benadrukken; als je een klassieke groepsfoto maakt, zorg dan dat de langste mensen achteraan staan, zodat niemand op zijn of haar tenen hoeft te staan en net boven een schouder uitkomt. Natuurlijk kan je ook altijd gebruik maken van een mooie picknicktafel of een bankje waar mensen op zitten zolang je er maar op let dat iedereen goed zichtbaar is.

Wees creatief

Een familiefoto hoeft niet altijd de klassieke versie te zijn, je kan best eens lekker gek doen met z’n allen. Denk bijvoorbeeld aan een foto die je jaarlijks herhaald om zo de groei en verschillen van mensen bij te houden. Ontzettend leuk om te zien!

Je kunt ook verschillende generaties op de foto zetten, dit geeft altijd een mooi en uniek beeld van jouw familie en biedt mooie en goede herinneringen aan de mensen die misschien niet lang meer bij je zullen zijn.

Huisdieren kunnen er ook bij! Er is genoeg ruimte dus waarom je hond of kat er niet bij? Neem gerust je huisdier(en) mee op de foto!

Stapelen! Laat één iemand op de bank zitten en een ander op zijn schoot, een volgende weer op zijn of haar schoot en maak op deze manier een soort van “rups”. Je zult zien dat het lachen geblazen is en een fantastisch leuke familiefoto oplevert.

Tot slot…

Leg de speciale momenten van jouw gezin vast in een prachtige gezinsfoto! Maak het je gemakkelijk met wat planning vooraf – zoals het bepalen van de perfecte setting en het coördineren van ieders outfit. Jouw moeite zal beloond worden als je ziet hoe mooi je uiteindelijke gezinsfoto is! En als je toch liever niet zelf aan de slag gaat maar een professionele fotografe wilt inschakelen; dan help ik jullie natuurlijk heel graag verder! Voor meer informatie over onder andere portretfotografie kun je terecht op mijn website; Kasia’s fotogalerie.

4 Comments

  1. Frederique Reply

    Ik heb in het verleden jarenlang als styliste gewerkt. Ik vind de kleding-tip dan ook heel belangrijk. Je ziet vaak op gezinsfoto’s dat dat erbij inschiet en dat is hartstikke zonde.

  2. Een mooie foto maken is nog een hele kunst. Maar je geeft superhandige tips. Daarmee gaat het zeker lukken. Zo’n foto is toch een prachtige herinnering.

  3. Kijkje in huis en tuin Reply

    Ik heb gemerkt dat een locatie waar kinderen zich prettig voelen erg belangrijk is.

  4. Wat een fijne tips. Toen ik nog een klein meisje was, hebben we met de hele familie een professionelen fotoshoot gedaan. Erg leuk vond ik dat

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: