Als ouder weet je dat je kind veel te snel groot wordt. Wat is een betere manier om die gedenkwaardige momenten vast te leggen dan met kinderfotografie? Of je nu op zoek bent naar foto’s van mijlpalen zoals een eerste verjaardag, diploma-uitreiking of gewoon hun dagelijkse leven wilt vastleggen, een foto vereeuwigd de herinneringen aan jouw kind. Wanneer je, om wat voor reden dan ook, niet zelf de foto’s kunt maken dan kan een professioneel fotograaf helpen om blijvende herinneringen te creëren. In dit gastblog artikel deelt Kasia van Kasia’s fotogalerie al haar tips en tricks.

De voordelen van professionele fotografie.

Bij professionele kinderfotografie of portretfotografie weet je zeker dat elke foto met de grootste zorg en oog voor detail wordt bewerkt. Het bewerken is immers net zo belangrijk als het maken van de foto zelf! Daarnaast weet een professioneel fotograaf ook dat het belangrijk is dat de kinderen zich op hun gemak voelen wanneer ze poseren voor foto’s – iets wat natuurlijk niet altijd even gemakkelijk is.

Ben je toevallig zwanger en heb je al een kindje? Denk er dan ook eens over na om een zwangerschapsshoot te laten doen. Zwanger zijn is een zeer bijzondere gebeurtenis in jouw leven en mooie foto’s van jouw zwangere buik, eventueel samen met jouw jongere kindje, en zijn toekomstige broertje of zusje zijn natuurlijk prachtige herinneringen die je voor altijd wilt koesteren.

Zelf aan de slag?

Wil je toch lekker zelf aan de slag gaan en foto’s maken, dan hebben wij een aantal tips voor kinderfotografie voor je op een rijtje gezet om het perfecte plaatje te maken wanneer je jouw kind fotografeert.

De locatie

De locatie die je kiest voor de fotosessie van je kind kan een grote invloed hebben op hoe goed de foto’s worden. Als je buiten fotografeert, probeer dan een plek te kiezen met veel natuurlijk licht (indien mogelijk) en voldoende ruimte voor je kind om te verkennen en te spelen zonder al te veel afgeleid te worden door zijn omgeving.

Als je besluit om binnen te fotograferen, zorg er dan voor dat de verlichting voldoende is en dat er geen grote afleidingen op de achtergrond zijn (zoals tv’s of speelgoed). Een schone ruimte zorgt ervoor dat alle ogen op je kleintje gericht zijn! Probeer lekker dicht bij een groot raam te zitten zodat je veel natuurlijk daglicht krijgt. Dit helpt om mooie foto’s maar ook om een scherpe foto te maken, licht is namelijk héél belangrijk.

Wanneer je goede belichting hebt kan je ook de iso waarde lager houden waardoor je, wanneer je een foto gemaakt hebt, minder ruis zal zien en een scherper resultaat hebt.

Rekwisieten of accessoires toevoegen

Door rekwisieten of accessoires toe te voegen, kunnen de foto’s van jouw kind interessanter en leuker worden! Of het nu gaat om een favoriet knuffeldier, een zonnebril of zelfs maar een paar kleurrijke ballonnen of wat speelgoed, deze items helpen om leven en persoonlijkheid in elk shot te brengen. Let er altijd wel goed op dat je niet te veel gaat toevoegen waardoor je de aandacht afleid van het daadwerkelijke doel van de foto, namelijk jullie kind!

Camera instellingen

De camera instellingen zijn natuurlijk ook erg belangrijk. Je bent immers bezig met het maken van foto’s van kinderen, en kinderen vinden het vaak lastig om stil te zitten.

Een snelle sluitertijd

Gebruik een snelle sluitertijd zodat je een scherpe foto maakt ook wanneer jouw kind beweegt. Wanneer je namelijk een langere sluitertijd gebruikt en jouw kind zichzelf beweegt, zal de foto onscherp worden. Fotografeer dus altijd met een snellere sluitertijd wanneer je jongere kinderen fotografeert.

Een zo laag mogelijk iso waarde

Hoe hoger jouw iso waarde ingesteld staat, hoe meer puntjes er op jouw foto zullen verschijnen. Het is dus belangrijk dat je altijd probeert om de iso waarde op jouw camera zo laag mogelijk te houden. Let hier vooral op wanneer je niet in de automatische stand werkt. Probeer de iso waarde onder de 800 te houden. Wanneer dit niet lukt kan je eerst proberen om extra licht te creëren. Zet bijvoorbeeld een lamp aan of verplaats je kind meer in de buurt van een groot raam zodat er zo veel mogelijk natuurlijk licht naar binnen kan komen.

Speel met je diafragma

Wil je prachtige foto’s van kinderen? Wees dan niet bang om je lens wijd open te zetten! Met diafragma f/1.8 tot f/2.8 kun je één persoon tegelijk fotograferen en krijg je de achtergrond onscherp, een achtergrond die onscherp is zorgt er voor dat jouw kind als het ware in 3d uit de foto springt. Maar bij kinderen die nooit lang stil kunnen blijven zitten, kun je het diafragma iets vergroten, bijvoorbeeld f/4 of f/5 zodat hun gezicht duidelijker en scherper wordt, terwijl de dromerige achtergrond intact blijft!

Ga op de knieën!

Maak dynamische en creatieve foto’s van je kinderen! Kniel om de camera dichter bij hun niveau te brengen, zodat je een ander perspectief krijgt. Vooral bij portretten is het vertederend om foto’s te maken die recht in iemands ogen kijken – inclusief die kostbare momenten met kleintjes.

Een hoger standpunt

Wees creatief met kinderfotografie! Profiteer van een hoger standpunt om een open blik te creëren. Laat het kind op de foto zitten en recht in de camera kijken – dan krijg je een mooie opwaartse kin en staan de ogen wijd open voor het klassieke snapshot effect. Opnamen bij tegenlicht zijn hier geweldig omdat je toch naar beneden fotografeert, let alleen wel op eventuele achtergrondelementen zodat ze je meesterwerk niet verstoren!

Laat tussendoor eens een foto zien

Laat af en toe eens een foto zien aan jouw kindje, ze vinden het namelijk fantastisch leuk om zichzelf terug te zien op de camera tijdens het fotograferen.

Blijf rustig en geniet

Misschien wel het allerbelangrijkste! Blijf rustig en geniet lekker van dit moment. Kinderen zijn kinderen en vaak kunnen zij niet lang stil zitten en willen ze lekker spelen en van alles ontdekken. Neem daarom de tijd en probeer om niks te forceren. De mooiste foto krijg je wanneer jouw kindje lekker ontspannen is en een echte lach op zijn gezicht heeft. Probeer jouw kind te laten lachen of doe zelf een beetje gek, ga lekker op je buik liggen en trek een gek gezicht om ze te laten lachen. Jouw kindje moet foto’s maken niet spannend vinden, dit zie je namelijk terug in de foto’s. Het moet een leuk moment zijn met papa en/of mama. Als je kind vooral interesse heeft om iets anders te doen, probeer hem dan op een leuke manier te verleiden om met jou te spelen.

Tot slot…

Ik hoop dat je na het lezen van dit blog artikel een goed idee hebt van wat de mogelijkheden zijn met kinderfotografie en je wat aan de tips hebt. En als je toch liever niet zelf aan de slag gaat maar een professionele fotografe wilt inschakelen; dan help ik jullie natuurlijk heel graag verder! Voor meer informatie over onder andere kinderfotografie kun je terecht op mijn website; Kasia’s fotogalerie.


Maak jij ook zo graag foto’s van (je) kind(eren)? En wat zijn jouw kinderfotografie tips en tricks? Wij zijn super benieuwd! Laat je het weten in een reactie 😀 ?

7 Comments

  1. Dit zijn zeker handige tips! En de foto’s in je blogpost vind ik ook echt prachtig. Het is belangrijk om foto’s te maken vind ik, want de tijd gaat echt snel voorbij.

  2. Dat zijn allemaal goede tips, duidelijk een professioneel aan het woord. Ik heb zelf bijna 15 jaar als mode styliste gewerkt waardoor ik veel mee kon kijken achter de schermen en zo veel heb geleerd over fotografie. Toch heb ik er niet echt talent voor besefte ik haha

  3. Wat een leuk artikel. Ik heb sinds 2 jaar een goede camera maar helaas nog niet de tijd gehad om me er echt mee te ontwikkelen. Ik heb een leuke basis cursus gezien in de dierentuin die ik heel graag eens zou doen. Maar ik heb momenteel een aantal andere zaken waar ik me de komende 2 jaar op wil concentreren zoals me rijbewijs halen en gezonder worden

  4. Wat een handig en vooral gemakkelijk toepasebare tips. ik weet zeker dat veel (groot)ouders hier wat aan hebben

  5. Handige tips geef je! Geen ervaring met kinderen fotograferen, maar huisdieren zijn ook altijd een hele uitdaging.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: