Claire's Mission
  • Categorieën
    • Ouderschap
    • Thuisonderwijs
    • Persoonlijke ontwikkeling & Spiritualiteit
    • Reizen
    • Duurzaam thuis, groen & DIY
    • Dierenliefde
    • Reviews
    • Ondernemerschap & geld
    • Mode
    • Vegan cosmetica
    • Interviews
  • Mediakit
  • Favorieten
  • Claire’s bloggers bestand
  • Op avontuur met kids
  • Contact
    • Privacyverklaring
Ouderschap

Wat als je kinderen hoogbegaafd zijn?

door Claire Richardson - van Vrijberghe de Coningh april 9, 2021
geschreven door Claire Richardson - van Vrijberghe de Coningh april 9, 2021 4 minuten lezen
Wat als je kinderen hoogbegaafd zijn?
411

Haar kinderen waren altijd ‘anders dan anders’. Maar wat het was, daar kon ze niet echt de vinger op leggen. Tot dat uit een onderzoek bleek dat haar 2 zoons hoogbegaafd zijn. Wat een opluchting! Of toch niet? In dit gastblog artikel deelt Kris Korzelius, haar verhaal en ook een paar tips voor wanneer je zelf kinderen hebt die (misschien) hoogbegaafd zijn.

Inhoud verberg
1 Het lukte niet meer en ons kind had daar ernstig last van.
2 De test uitslag? Onze 2 zoons zijn hoogbegaafd.
3 Hoogbegaafdheid behelst veel meer dan een bepaald IQ.
4 Onze opvoeding? Wij zijn enorm flexibel.
5 Over Kris Korzelius

Het lukte niet meer en ons kind had daar ernstig last van.

Stan (2006), onze oudste zoon, was altijd al anders dan anderen. Heel alert vanaf zijn geboorte, moeite met alleen in slaap vallen. Hij kon al vroeg praten, eerder dan lopen, en sprak vrijwel direct met ingewikkelde woorden. Al vonden wij dat destijds vooral wat Stan Stan maakte.

Er veranderde veel toen Seb (2011) geboren werd. Waar Stan rustig was en vooral op de achtergrond bleef, was Seb vanaf het moment dat hij er was, aanwezig. Stan was onze ideale baby, peuter en kleuter. Hij was intelligent en gevoelig, maar ook heel eenduidig. Wanneer we Stan voorbereidden op wat er komen ging, kon hij daar prima mee om gaan.

Bij Seb daarentegen werkte het iedere keer anders. Onze ‘methode’ die bij Stan prima werkte, ging voor Seb niet meer op. Hij liep continu tegen de klippen op. Wij twijfelden aan onszelf en onze opvoeding. Het keerpunt kwam toen Seb met zijn net 3 jaar oud tegen ons zei dat ‘het wel stom was dat hij altijd boos was’. Toen heb ik contact opgenomen met JGZ (Jeugd en Gezinszorg). Schoorvoetend. Het voelde als een behoorlijke drempel om over te gaan, want daarmee gaven we aan dat we het zelf niet konden.

De test uitslag? Onze 2 zoons zijn hoogbegaafd.

Bij de JGZ troffen we een ouder-kindcoach. We hebben eerst gesprekken gehad over het ouderschap en onze opvoeding. Deze coach was vanuit haar privésituatie bekend met hoogbegaafdheid en na het observeren van Seb heeft ze ons aangeraden hem te laten testen bij een in hoogbegaafdheid gespecialiseerde orthopedagoog.

De orthopedagoog testte Seb zowel op intelligentie als op sociaal vlak. Twee weken later hadden we een behoorlijk dik rapport in onze handen waaruit bleek dat hij een bovengemiddeld IQ had waardoor zijn hoofd en lijf onvoldoende in harmonie waren. Daardoor voelde hij zich continu gefrustreerd. Gelukkig ontvingen we ook een soort ‘handleiding’ waarin begeleiding van Seb aan moest voldoen.

Toen we dat rapport in handen hadden wisten we dat we Stan ook bij deze orthopedagoge zouden laten testen. Inmiddels zat hij in groep 6 en hij had al meerdere keren, in verschillende schooljaren, aangegeven dat hij niet blij was op school omdat hij zich zo verveelde. De uitslag van de test gaf dan ook hetzelfde resultaat; hoogbegaafd.

Stan en Seb Korzelius

Hoogbegaafdheid behelst veel meer dan een bepaald IQ.

Hoogbegaafdheid is een combinatie van intelligentie, creativiteit en doorzettingsvermogen. In Nederland geldt dat je hoogbegaafd bent wanneer je IQ hoger is dan 130. Veelal wordt deze IQ grens nog altijd als leidend gezien. Terwijl inmiddels bekend is dat hoogbegaafdheid veel meer behelst dan een bepaald IQ. Wie met hoogbegaafdheid te maken krijgt zal zich vooral herkennen in een combinatie van anders denken, een analytisch brein, een onderzoekende levensstijl en een hoge mate van gevoeligheid.

Onze opvoeding? Wij zijn enorm flexibel.

Bij ons thuis zullen we nooit ‘netjes’ bij één onderwerp blijven. Er bestaat niet zoiets als ‘de kern’. Ontdekkend leren is ook iets wat aan de orde van de dag is. Seb was 4 jaar oud toen hij ‘s ochtends op de eettafel stond om er vanaf te springen omdat hij de zwaartekracht wilde testen.

In het begin is het behoorlijk schakelen geweest. Niet omdat de jongens hoogbegaafd bleken te zijn, maar omdat we door die hoogbegaafdheid en de onbekendheid daarvan bij ons en in onze omgeving wel met een nieuwe, verse blik naar onze kinderen gingen kijken.

We moesten als ouders samen, en ook ieder voor zich, veel van onze denkbeelden en patronen loslaten. Dingen waarvan we voordat we kinderen hadden zeiden, ‘nou, apart koken gaan wij echt niet doen. Ze eten maar lekker mee.’ Totdat we erachter kwamen dat Stan geen verschillende texturen in zijn mond kon verdragen en hij kokhalzend boven elke maaltijd zat.

Sociaal zijn bij anderen mensen en gelegenheden zoals verjaardagen, direct antwoord geven als iets gevraagd wordt, mensen aankijken als je met ze praat. Maar ook straffen en belonen. Er zijn legio dingen die ons al van jongs af aan zijn bijgebracht door onze ouders en de maatschappij waarin we leven als ‘dat wat hoort’. Dit bleek in onze opvoeding en begeleiding van onze kinderen totaal niet passend te zijn.

Wat we vooral geleerd hebben van de jongens is hoe we met hen in verbinding kunnen staan. Dat kan alleen maar als we ons eerst met onszelf verbinden. Dat is niet ingewikkeld maar vraagt wel oefening en aandacht.

Over Kris Korzelius

Kris is de oprichtster van Moxie&Sam. Als energetisch jongerencoach helpt zij jongeren inzicht te krijgen in hoe energie werkt en helpt zij hen om hiermee te leren werken. Meer informatie kun je vinden op haar website en Instagram. 


Wil je meer weten over hoogbegaafdheid of heb je een andere vraag aan Kris? Laat dan gerust een reactie achter onder dit blog artikel.

gastblog artikelouderschap
6 reacties 0 FacebookTwitterPinterestLinkedinWhatsappEmail
Claire Richardson - van Vrijberghe de Coningh

vorige blog artikel
6 manieren om te ontstressen in hectische tijden
volgende blog artikel
Lana’s geboorte in kaart gebracht door Geboren Inzicht

Misschien dat je deze blog artikelen ook interessant vindt...

Beltane vieren met het hele gezin: alles wat...

april 16, 2025

Ostara vieren met het hele gezin: alles wat...

maart 11, 2025

5 tips om je kind(eren) veilig op de...

maart 4, 2025

Zo maak je je huis kidsproof (4 tips!)

februari 26, 2025

Moederziel maar nooit alleen (review & win actie!)

december 27, 2024

Op zoek naar het perfecte kraamcadeau? Hier vind...

november 14, 2024

Een familieplanner gebruiken: met deze tips maak je...

oktober 27, 2024

Halloween prentenboeken: onze top 7!

oktober 13, 2024

Help, mijn kind is zoek! Wat nu? –...

september 30, 2024

Musthaves voor een vliegende start van het nieuwe...

september 16, 2024

6 reacties

Joyce Joshua april 9, 2021 - 7:13 am

Op mijj school hebben we een groep speciaal voor hoog begaafde kinderen. Zo vaak lopen deze kinderen vast omdat ze niet begrepen worden. Mooie blog!

reageer
Kris april 9, 2021 - 11:04 am

Hi Joyce, wat fijn dat er op jouw school een plek is waar deze kinderen terecht kunnen! Het luistert vaak zo nauw met begeleiding. Bedankt voor je reactie! Liefs, Kris.

reageer
Valerie april 11, 2021 - 5:45 am

Onze oudste is bijna 10 en zit al vanaf halverwege groep 3 op speciaal basisonderwijs, cluster 4 (gedragsproblematiek). Ee is al vanaf groep 2 hulpverlening (emotieregulatie). Hij heeft de diagnose ADHD (moeite met autoriteit, gebrek aan impulscontrole) gekregen, maar heeft bij IQ test gemiddeld tussen 118-130 en presteert nu op groep 7 niveau (zit in groep 6). Misschien is hij eerder hoogbegaafd maar welke handvatten kunnen dan eigenlijk helpen?

reageer
Kris Korzelius april 11, 2021 - 5:58 pm

Hi Valerie,

Handvatten die voor elk kind met en zonder label helpend zijn bevinden zich naar mijn idee op energetisch vlak. Zowel bij hoogbegaafdheid, ad(h)d, autisme etc speelt hoge gevoeligheid een belangrijke rol. Veel kinderen zien, voelen en weten meer dan wij als ouders en andere volwassenen gewend zijn. Omdat we dit niet goed kunnen plaatsen, zoeken we veelal binnen de kaders die ons bekend zijn.

Hoe graag ik het zou willen, op basis van wat je hier schrijft kan ik je geen specifiek advies geven voor jouw zoon en zijn situatie. Mocht je meer willen weten neem dan gerust contact op! Dat is het meest makkelijk via kirs@moxieandsam.com.

Wees welkom, ik kijk graag met je mee! Liefs, Kris.

reageer
Lindaschrijfthetop april 22, 2021 - 6:41 am

Interessant artikel, ik heb vroeger op de creche gewerkt en ik had ook een jongetje met 3 jaar die overal boven uit sprong en alles wist. Stijn ik zal hem nooit vergeten, ondertussen is het jongetje 25 🙂

reageer
Kris Korzelius april 26, 2021 - 9:44 am

Wat mooi Linda, dat je je Stijn nog altijd herinnert! Ben je hem later nog eens tegengekomen? Dank je voor je reactie! Liefs, Kris.

reageer

Laat een reactie achter Annuleer reactie

Bewaar mijn naam, email en website in deze browser voor de volgende keer dat ik reageer.

Ik ben op zoek naar…

Over Claire

Over Claire

Hi! Mijn naam is Claire en ik ben het gezicht achter Claire's Mission! Ik ben een mindful mama die de wereld een stukje mooier wil maken en daar blog ik met liefde over. Zo kun je op Claire's Mission allerlei blog artikelen lezen van ouderschap tot aan spiritualiteit, thuisonderwijs, reizen, huis & tuin en nog veel meer! Ik hoop je te kunnen inspireren en door de wekelijkse win acties, heerlijk in het zonnetje te zetten. Liefs!

Facebook Twitter Instagram Pinterest Linkedin Email
Bol AlgemeenBol Algemeen
300 x 250 algemeen
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email

Copyright © 2017 - 2024 door Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (alle content inclusief foto's op de website vallen onder onze copyright)


Terug naar boven
Deze website maakt gebruik van vegan cookies om je ervaring te verbeteren. Is dat oké? Klik dan op akkoord. Afmelden is ook mogelijk.
Claire's Mission
  • Categorieën
    • Ouderschap
    • Thuisonderwijs
    • Persoonlijke ontwikkeling & Spiritualiteit
    • Reizen
    • Duurzaam thuis, groen & DIY
    • Dierenliefde
    • Reviews
    • Ondernemerschap & geld
    • Mode
    • Vegan cosmetica
    • Interviews
  • Mediakit
  • Favorieten
  • Claire’s bloggers bestand
  • Op avontuur met kids
  • Contact
    • Privacyverklaring