‘’Je bent wat je eet, als je gezond en volwaardig eet, voel je je fit in lichaam en geest.’’ Linda Hirzmann sport fanatiek, heeft een enorme passie voor vegan (whole food plantbased) eten en is ook nog eens top fit. In dit interview deelt ze haar tips en tricks. Ook laat ze zien hoe je genoeg energie kunt halen uit een plantaardig dieet. Benieuwd hoe je aan je eiwitten kunt komen als vegan of ben je al vegan maar wil je graag fitter worden? Lees dan snel verder. Enjoy 😀 !
Inhoud verberg
Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
Wandelen met mijn honden, werken (design / creatie), sporten en koken.
Ik maak elke dag vers eten klaar omdat ik dat echt heel erg leuk vind om te doen en het gezond is. Zodra ik thuis kom van mijn werk loop ik de keuken in om ingrediënten te pakken waarmee ik iets wil gaan maken, soms met mijn jas nog aan 🙂 . Zelfs wanneer ik mij rot of moe voel, kan ik altijd nog koken. Zodra ik dingetjes begin te snijden en te bereiden verschijnt er een lach op mijn gezicht en voel ik mij goed.
Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?
Ik werd op mijn 15de (in 1996) vegetariër na het zien van een filmpje op tv. Ik zag hoe dieren ondersteboven aan haken hingen in een slachthuis en dit was voor mij echt een eye-opener. Natuurlijk wist ik zoals iedereen wel dat vlees van dieren wordt gemaakt, maar bij het zien van dit fragment besefte ik het ook echt.
Ik hield als kind best wel van vlees hoor, maar nog veel meer van dieren dus ik besloot bij deze nooit meer vlees of vis te eten. Op dat moment was ik nog niet echt zo bezig met mijn gezondheid. Een aantal jaren later begon ik mij daarvoor meer te interesseren en ging ik ook sporten, en mezelf informeren over voeding en gezondheid via boeken en documentaires. Rond 2010 begon ik zo goed als helemaal plantaardig te eten, in ieder geval binnenshuis. Als ik bij mensen thuis / buiten de deur ging eten maakte ik wel uitzonderingen voor iets vegetarisch, omdat ik het op die momenten lastig vond. Niet eens zozeer voor de smaak of behoefte, maar meer uit sociaal oogpunt. (Niet lastig willen zijn, niemand teleur willen stellen als ze speciaal voor mij iets vegetarisch hadden gemaakt etc.)
Tussen 2013 en 2015 heb ik lang gereisd door Azië. Ik heb toen ook tussen veganistisch en vegetarisch geswitcht, al naar gelang de keuzemogelijkheden daar. Bij terugkomst in Nederland heb ik dit nog even zo gelaten maar toen ik hier weer helemaal gesetteld was ben ik voor 100% vegan gegaan, niet alleen qua voeding maar ook qua lifestyle. Dus ook vegan verzorgingsproducten, geen leer etc.
Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?
Ik doe mijn boodschappen op veel verschillende plekken. Mijn favoriete winkel is Gimsel in de Groene Passage, Rotterdam. Hier is alles biologisch en vegetarisch of veganistisch. Ik haal niet alles daar, ik ga ook nog naar Albert Heijn, Jumbo (voor de Vegan Wilmersburger kaas) en de Lidl die onlangs bij mij om de hoek geopend is waar ze best aardige biologische groenten hebben. Ik vind boodschappen doen heerlijk omdat ik dan lekker kan bedenken wat ik allemaal weer kan gaan klaarmaken 🙂 .
Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
Ik denk en hoop het wel. Mijn moeder is inmiddels ook voor het grootste gedeelte veganistisch gaan eten. Ze was al niet echt een vleeseter hoor, en buiten de deur is ze nog wel een soort flexitariër als dat zo uitkomt, maar ze houdt gewoon meer van plantaardig eten en vindt het ook zielig voor de dieren. Ze heeft zelf een moestuin waarop ze allerlei biologische groenten en fruit teelt. Ook mijn broer en zijn vriendin zijn volgens mij veel bewuster geworden qua dierlijk voedsel. Ze eten het (nog) wel, maar ik zie ze ook steeds vaker voor vega(n) alternatieven kiezen. Bij mijn vader, die altijd zegt: ‘Ik zal nooit vegetariër worden’ zie ik tegenwoordig vegaballetjes en vegetarische filet americain in de koelkast liggen. Ik heb hem ook verslaafd gemaakt aan de plakjes vegan kaas van Wilmersburger.
Soms geef ik iemand gewoon iets mee om te proberen en als ze het dan lekker vinden gaan ze het zelf ook kopen. Mijn collega’s zijn totaal geen vegetariërs, maar halen eigenlijk nooit iets van vlees voor lunch op kantoor. Ik heb dat nooit gezegd of van ze gevraagd, maar vind het stiekem wel heel erg tof. Natuurlijk maak ik ook regelmatig een lekkere vegan lunch voor ze 🙂 .
Je bent de oprichter van Fit Vegan. Hoe is de naam en het idee hiervoor ontstaan?
Ik wil met Fit Vegan laten zien hoe je fit kunt zijn met een plantaardige lifestyle. Voor mij is het vanzelfsprekend, maar veel mensen vragen zich toch nog steeds af waar je je eiwitten dan vandaan haalt e.d. En of je wel genoeg energie haalt uit een plantaardig dieet. Ik ben volgens mij het levende bewijs dat dit zelfs heel goed kan. Ik sport aardig fanatiek (thaiboksen, bodypump, hardlopen en yoga doe ik in ieder geval wekelijks) en wil anderen graag inspireren en voorbeelden geven van wat je allemaal zou kunnen eten. Dat het niet saai, moeilijk, eentonig, vies, en slap is wat je als vegan eet, en dat je echt niets tekort komt of hoeft te missen.
‘Fit’ staat niet alleen voor het sportieve aspect, maar ook voor fitheid op algemeen gebied. Je bent wat je eet, als je gezond en volwaardig eet, voel je je fit in lichaam en geest.
Hoe ziet de plantaardige natuurvoedingsdatabase eruit?
Het idee erachter is het creëren van een soort database waarin de gebruiker kan zoeken naar gerechten van ingrediënten waar hij/zij op dat moment behoefte aan heeft. Gezond eten ziet er voor ieder persoon anders uit, afhankelijk van waar je vandaan komt, je leeftijd, geslacht en je dagelijkse bezigheden bijvoorbeeld. Heb je het in de winter snel koud of voel je je lusteloos? Of heb je ’s zomers juist behoefte aan een verkoelend gerecht? Ben je op zoek naar voeding die je ondersteunt bij het sporten of kan je wat extra mineralen gebruiken? Op de website kun je op allerlei verschillende categorieën zoeken, bijvoorbeeld seizoen, voedingsgroep, soort maaltijd of andere specifieke behoefte.
Wat betekent eten voor jou?
Energie. Je lichaam voeden met hetgeen waar het op dat moment behoefte aan heeft, om in balans te komen of te blijven en te kunnen groeien en bloeien. Daarnaast vind ik eten ook super gezellig en lekker natuurlijk! Het klaarmaken en opeten van eten is gewoon het leukste wat er bestaat voor mij. Ook koken voor anderen vind ik heerlijk om te doen. Het voelt zo goed wanneer iemand van jouw gerecht geniet, zeker als je weet dat het ook nog eens ontzettend gezond voor ze is. Dat gevoel is zo waardevol en dankbaar 🙂 !
Hoe kom je aan inspiratie voor het continu ontwikkelen van nieuwe vegan recepten?
Ik kook altijd intuïtief en focus mij daarom nooit echt op het ontwikkelen van recepten. Deze ontstaan dagelijks opnieuw, als vanzelf. Het ontbreekt mij helaas alleen aan de tijd om ook echt al mijn maaltijden in kaart te brengen, het recept ervoor uit te werken en te voorzien van goede foto’s zodat ze op fit-vegan.nl kunnen. Maar goed, het is een tijdloze website die eindeloos kan blijven groeien, dus ik doe wat ik kan en hoop de site op die manier in de loop van de tijd steeds verder uit te breiden.
Heel veel mensen denken dat fit en vegan zijn, hand in hand gaat. Is dat ook daadwerkelijk zo?
Nee hoor, plantaardig eten is zeker niet perse synoniem voor gezond eten. Wel is het zo dat veel vegans, omdat ze al bewuster bezig zijn met eten, ook op gezondheid letten. En je hebt natuurlijk ook veel mensen die juist veganist worden voor de gezondheidsvoordelen, dus in die zin kan het natuurlijk wel.
Ik geloof dat plantaardig eten gezonder is dan dierlijk, mits je het op de juiste manier doet.
Heb je tips voor vegans die graag fitter willen worden?
Natuurlijk! Super dat je al plantaardig eet, maar let vooral ook op de (energetische) voedingswaarde van wat je eet. Kook zoveel mogelijk vers en biologisch, en niet uit voorverpakte pakjes en zakjes. Hier wordt namelijk veel zooi aan toegevoegd om het smakelijk te maken, en dat moet je lichaam allemaal weer afbreken. Eet voornamelijk volle granen, bonen, peulvruchten, (zee)groenten, fruit, noten en zaden, tempeh, miso, shoyu, zeezout etc. Dus zoveel mogelijk natuurlijk voedsel, zo min mogelijk bewerkt, dan ga je je vanzelf fitter voelen!
Mijn mooiste compliment: Ik werd uitgenodigd door mijn broer en zijn vriendin om te komen eten. Toen ik binnenkwam was de tafel al gedekt en verschenen er één voor één allerlei gerechten van mijn website. Een salade, verse bonenburgers en zelfs het frisse zijdentofu-sausje erbij. Ze hadden er speciaal boodschappen voor gedaan en de halve dag in de keuken gestaan om dit allemaal als verassing voor mij te maken. Geweldig toch!
Krijg je ook weleens kritiek en zo ja, hoe ga je hiermee om?
Niet echt kritiek. Wel kritische vragen over veganisme. Ik vind het soms erg lastig, omdat ik er zelf al zoveel jaren mee bezig ben, veel van weet en kerngezond en fit ben. Als mensen dan twijfelachtig reageren, snap ik dat nooit zo goed. Ik wil aan de ene kant graag uitleggen hoe het zit, maar als mensen al bij voorbaat vijandig gaan doen heb ik daar soms niet zoveel geduld voor. Meestal vermijd ik dan een verdere discussie omdat ik voel dat ze er toch niet voor openstaan. Ik denk dat sommige mensen misschien denken dat ik kritiek op hun levensstijl zou kunnen hebben, omdat ik veganist ben en zij niet. Dat is niet zo, want ik oordeel daar niet over en de meeste mensen om mij heen zijn ook geen veganist. Ik moet wel zeggen dat er tegenwoordig vrijwel alleen maar positief op gereageerd wordt en mensen oprecht interesse hebben. Vroeger was dit wel anders en stuitte ik op veel meer weerstand en gingen mensen echt vaker een discussie of strijd aan.
Wat voor type veganist ben je?
Op het gebied van voeding, toch zeker wel de ‘whole foods plant based-soort’. Ik hecht namelijk niet alleen veel waarde aan het welzijn van dieren, maar ook aan mijn eigen gezondheid en die van mijn familie en vrienden. Daarom vind ik het gezondheidsaspect minstens even belangrijk.
Op persoonlijk vlak ben ik een type veganist die andere mensen probeert te inspireren en informeren over plantaardig eten. Ik geloof dat dit alleen kan door dit op een positieve, niet opdringerige manier te doen, en als mensen ervoor open staan. Pushen en een overkill aan info over dierenmishandeling of food foto’s op sociale media werken averechts. Natuurlijk denk ik dat het wel goed is om te informeren over dierenleed, maar dat komt denk ik sterker over als je het met mate doet.
Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
Ik heb niet echt een persoon als voorbeeld. Ik denk en ervaar wel dat je van iedereen iets kunt leren, als je met een open houding in het leven staat en graag wilt groeien.
Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een veganistische lifestyle?
Zeker! Top dat je je eigen gezondheid een boost wilt geven en bewuste(re) voedselkeuzes gaat maken. Daarmee draag je ook nog eens op een positieve manier bij aan een duurzame en diervriendelijke toekomst voor iedereen. Laat je vooral lekker inspireren op deze website en door de vele andere leuke duurzame en vegan blogs die er tegenwoordig te vinden zijn!
Begin er gewoon mee, en als veganisme nieuw voor je is, laat je vooral niet ontmoedigen of afschrikken door wie of wat dan ook. Integreer het stap voor stap in jouw lifestyle, op jouw manier. De manier die in jouw leven past en waar jij gelukkig van wordt. We zijn hier niet om elkaar te beoordelen maar om elkaar op een positieve manier te versterken en te motiveren!
Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Ik volg momenteel een opleiding tot natuurvoedingskok en -therapeut. Vooral uit persoonlijke interesse, maar ook om de kans te creëren om hier in de toekomst iets mee te gaan doen op professioneel gebied.
Ik ben designer en fulltime achter de computer zitten vind ik op termijn niet prettig meer. Ik sta dus absoluut open voor nieuwe ervaringen op het gebied van veganisme (promotie) bloggen, vloggen, voeding, koken, gezondheid etc.
Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
- Een einde aan dierenleed.
- Vrijheid om jezelf te kunnen zijn voor iedereen op de wereld.
- Dat steeds meer mensen steeds bewuster worden over de natuur en hier zuiniger mee om zullen gaan.
Ben je gelukkig?
Geluk is volgens mij net als balans: je bent er je hele leven naar op zoek, maar ik denk dat ultieme balans of geluk niet bestaat. Kijk maar naar een koorddanser; balans creëer je juist door de beweging eromheen. Als je in het ultieme midden stilstaat, val je. Ik voel me overwegend gelukkig door het feit dat ik in ieder geval kan streven naar geluk en rond dat punt kan balanceren door alles wat ik doe, meemaak en ervaar.
Wat is jouw definitie van succes?
- Vrijheid en onafhankelijkheid kunnen ervaren in je dagelijks leven.
- Trots kunnen zijn op jezelf.
- Kunnen genieten van de kleine dingen in het leven, en inzien dat dat juist de grote dingen zijn.
Gedeeld: mijn favoriete recept.
Een gerecht dat ik regelmatig maak, terwijl ik bijna nooit 2x hetzelfde kook. Maar dit is echt een terugkerende favoriet:
http://www.fit-vegan.nl/kikkererwten-bleekselderijsoep/
[separator]
PS: Ben je vegan en heb je ook een interessant verhaal om te vertellen? Let me know, ik ben altijd op zoek naar lieve en mooie mensen om te interviewen. ♥
[separator]