Ik kom uit een familie waarin Defensie erg geliefd is. Ook vind ik het zelf machtig interessant. Dus toen ik Mark Schadenberg leerde kennen en hij vertelde dat hij 13,5 jaar bij Defensie heeft gewerkt en op uitzending is geweest, hoefde ik geen moment na te denken; jou wil ik interviewen! En het mooie is ook nog eens dat Mark vegan is en de oprichter van Your Plant-Based Coach. Dus… Laat je inspireren! 😀

 

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?

Ik ben bijna dagelijks als zzp-er op pad en mijn activiteiten zijn met de dag verschillend. Alleen sporten, eten en slapen blijven wel bijna dagelijks terug komen. Ik wordt meestal om 06:00 uur uit mezelf wakker vervolgens ga ik een uur artikelen inlezen of studeren (op dit moment ben ik bezig met een Plant-Based Nutrition opleiding uit Amerika). Aangezien mijn werk nu ook voortkomt uit social media ben ik daar in de ochtend al vroeg op te vinden om door foto’s te scrollen en berichten te beantwoorden. Wat mij op dit moment energie geeft is vooral dat ik nu doe waar ik plezier van krijg en mezelf kan zijn: een extravert persoon die graag onder de mensen is! Ik ontmoet leuke mensen tijdens meetings en press-events en ik kan mensen inspireren via social media + mensen coachen via Your Plant-Based Coach.

 

 

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?

In 2017 ben ik acht maanden bezig geweest met het voorbereiden voor een fitnesswedstrijd. Hierbij at ik ongeveer een kilo kip, zes eieren, veel kwark en drie whey shakes per dag, maar ik merkte al snel dat ik hier steeds meer moeite mee had. Uiteindelijk daalde ook mijn plezier rondom eten en kreeg ik steeds meer lichamelijke klachten, zoals een slechtere huid, darmklachten en ontstekingen en steeds meer blessures. Na mijn wedstrijd had ik ook veel last van de drang om te snoepen en een constant hongergevoel. Omdat ik ergens  gelezen had dat een plantaardig dieet mij hiervan af zou kunnen helpen, besloot ik om een overstap te maken. Ik werd hierdoor steeds nieuwsgieriger en begon ook meer en meer te lezen over de gezondheidsvoordelen die veel mensen ervaren bij de overstap naar een plantaardig dieet. Dit maakte mij nog enthousiaster om mij er verder in te verdiepen.

 

 

Waar ik tegenaan liep was toch wel de sociale druk die je krijgt van anderen. Je krijgt opmerkingen als: “Ah Mark, je kunt best wel eens iets ‘slechts’ eten” of ze proberen je over te halen om niet over te stappen of vragen je of je geen spieren gaat verliezen, enz. Door de onwetendheid gaan mensen het afkraken om zo min of meer goedkeuring te  krijgen voor hun eigen gedrag.

 

 

Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?

Ik heb geluk, want ik woon praktisch boven een AH en 500 meter van mijn huis zit een Ekoplaza. Hier haal ik alles wat ik nodig heb zoals o.a.: groenten, tofu, bonen, sojayoghurt, noten en pindakaas,.

Ik pak altijd bij de groentes verschillende kleuren en soorten. Zo zorg ik voor meer variatie in mijn voeding. Ook haal ik één keer in de week de gesneden groentezakjes (als ze 35% korting hebben), zodat ik de ene dag Chinese kool eet en dan weer Mexicaans om zo elke week zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Het is belangrijk om gedurende de dag af te wisselen met eten. De klachten die mensen hebben met voeding komen meestal door tekort variatie. Eet je muesli als ontbijt, brood met hummus in de middag en in de avond een bord pasta, dan eet je de hele dag door tarwe. Mensen krijgen vervolgens klachten en noemen het een gluten allergie… Nee lieve mensen, het komt omdat je te eenzijdig eet. 😉

 

 

Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?

Mijn persoonlijke quote is:“First they laugh, then they copy”.  Toen ik de overstap maakte lachte veel mensen mij min of meer uit. “Huh, Mark vegan? Doe normaal! Je moet gewoon vlees eten!”

Nu na mijn overstap 8 maanden geleden heb ik echter al veel mensen kunnen inspireren om minder vlees te gaan eten en over te stappen naar meer plantaardig eten. Dagelijks krijg ik wel een bericht dat ik iemand heb geïnspireerd om ook de overstap te maken. Dat geeft mij pas echt energie!!

Wat betreft het dierenleed… Ik heb niet de illusie dat ik in mijn eentje de vleesindustrie plat ga leggen, maar als mensen één voor één bewuster gaan worden van plantaardig eten, dan zal het zeker beter worden! Ik zal overigens nooit zeggen dat iemand MOET veranderen en ik zal altijd praten vanuit een adviserende rol. Ik heb even veel respect voor iemand die (helaas) niet plantaardig wil eten. Ooit stappen ze over, denk ik dan.

 

 

Je hebt samen met Leon, Your Plant-Based Coach, opgericht. Waar staat Your Plant-Based Coach voor en hoe is het idee voor deze onderneming ontstaan?

Vorig jaar december heb ik na 13,5 jaar ontslag genomen bij Defensie. Tijdens mijn dienst ben ik vijf keer op uitzending geweest en na mijn eerste uitzending merkte ik dat ik geregeld afleiding zocht binnen de krachtsport- en voedingswereld. Dit was mijn manier om meer controle te hebben over de gebeurtenissen en de dingen die ik daar meemaakte. Omdat er tijdens mijn opleidingen weinig aandacht werd besteed aan voeding en training en ik er nog niet veel over wist, ben ik mij er meer in gaan verdiepen en gaan studeren. Dit deed ik in eerste instantie vooral om mezelf beter te kunnen trainen, maar al snel hielp ik collega’s en andere mensen in mijn omgeving met vragen over sport en voeding.

 

 

In 2014 heb ik samen met Leon een aantal opleidingen gevolgd bij Chivo, een kennisinstituut op het gebied van vitaliteit & leefstijl. Tijdens deze opleiding merkten we dat we een goede klik hadden en kwam ik steeds meer in aanraking met een plantaardige lifestyle. Begin van dit jaar hebben we daarom Your Plant-Based Coach opgericht, een online coachingsplatform voor mensen die graag iets aan hun leven en hun levensstijl willen veranderen. Hier delen we onze kennis en ervaring en begeleiden we mensen op het gebied van (plantaardige) voeding, beweging en een gezonde “plant-based lifestyle”.

 

 

Waar staat Your Plant-Based Coach voor?

Onze missie-statement bij YPBC is: “Eat more plants and improve your life”. We leven vandaag de dag in een wereld die snel verandert en waarin steeds meer mensen te maken hebben met veel stress en druk. Deze snelle veranderingen hebben niet alleen een impact op onze gezondheid, maar ook op onze kwaliteit van leven en de wereld om ons heen. Wij willen mensen graag helpen om hun eigen leven beter te maken en tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld met meer bewustwording voor onze planeet.

 

 

Welke mensen kunnen bij jullie terecht?

We zijn in eerste instantie begonnen met het maken van plant-based meal plans en fitness schema’s, maar al snel kwamen we erachter dat heel veel mensen tegenwoordig vastlopen en te maken hebben met veel stress. Uiteraard hebben we allemaal een beetje stress nodig om te kunnen functioneren in de wereld, maar te veel stress is nadelig en bij veel mensen vaak de reden dat ze geen resultaten zien. Ook proberen we mensen de gewoontes die ze aangeleerd hebben te doorbreken en werken we aan het weghalen van angst en het verbeteren van hun zelfbeeld.

We gaan dus niet voor de sixpacks en de snelle resultaten, maar willen mensen helpen om deze veranderingen vol te houden en coachen om meer uit het leven te kunnen halen.

 

 

Heb je een mooi succesverhaal over een van je cliënten?

We hebben een dame 23kg laten afvallen zonder voedingsschema’s of een trainingsschema, maar gewoon met leefstijl coaching en het weghalen van stressfactoren. Dan heb je echt een impact en verander je echt iemands leven!

 

 

Wat betekent eten voor jou persoonlijk? 

Tijdens mijn “vlees-eet-tijd” was ik echt geobsedeerd door voeding. Altijd mijn eten afwegen. Steeds bezig met wat en wanneer ik at en kon af en toe echt los gaan met eten. Sinds ik veganistisch eet heb ik meer rust gevonden en geniet ik er meer van. Ik ben er dus niet meer continue mee bezig. Nu eet ik hooguit 4 keer per dag, in plaats van 6-7 keer met elke twee uur op mijn horloge kijken of het tijd is voor mijn volgende maaltijd.

 

 

Je hebt jaren voor defensie gewerkt. Hoe kijk je terug op deze tijd? Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd?

Ik heb echt een supertijd gehad bij defensie. Vijf+ uitzendingen gedraaid en van soldaat doorgegroeid naar verpleegkundige op de helikopter. Ik heb er veel geleerd over kameraadschap en het omgaan met stress, maar je leert vooral dat er andere werelddelen zijn waar veel ellende heerst en komt erachter dat wij het hier dus niet zo slecht hebben.

 

 

Heb je tips voor andere vegans die graag voor defensie zouden willen werken?

Er zijn wel beperkte opties, maar helemaal vegan eten op uitzending is erg lastig en ik zou dit in de toekomst wel graag bespreekbaar willen maken. Je zult merken dat je tijdens missies, uitzendingen en opleidingen zeer waarschijnlijk vlees of vis zult moeten eten, omdat er écht niets anders is. Ik begrijp dat dit voor veel mensen een moreel dilemma zal zijn, maar mijn vraag is dan: Wat is belangrijker? Vegan of overleven?

 

 

Je bent naast je werk als trainer en coach ook druk met modellenwerk. Hoe ben je hier ingerold?  Welke klussen vindt je leuk om te doen?

Jaren terug (in 2009) moest ik mijn (ex-)vriendinnetje die model was afzetten bij een opdracht. Toen bleek dat het mannelijke model niet aanwezig was, vroegen ze mij om voor hem in te vallen. Ik had mij destijds nog nooit zo ongemakkelijk en ongelukkig gevoeld! Haha! Vier jaar later benaderde datzelfde bedrijf mij echter voor een fotoshoot voor een grote verzekeringsmaatschappij en sindsdien heb ik twee tot vier keer per week wel een opdracht.  Ik vind met name commercials heel erg leuk om te doen en mijn wens is nu om de TV wereld in te kunnen als presentator.

 

 

 

 

Wat voor type veganist ben je?

Lastig te zeggen… Kan ik ergens uit kiezen?  De reden voor mijn overstap is uiteindelijk mijn gezondheid en het milieu. Het dierenleed vind ik zeker een punt van aandacht en gaat hopelijk heel snel veranderen met de komst van steeds meer vleesvervangers. Ik ben niet het type veganist die mensen wil dwingen om plantaardig te eten of wil overhalen door filmpjes te posten van dierenleed. Ik ben iemand die graag anderen wil helpen naar een plantaardige leefstijl en leren om meer te genieten van het leven.

 

 

Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?

The Rock en Will Smith zijn twee mensen die ik erg bewonder om hun krachtige boodschap en de manier waarop ze dit naar buiten toe brengen. Hun vlogs vind ik inspirerend. Ze zijn niet nep of gemaakt en spreken een breed publiek aan. Hard werken en genieten van hun omgeving, maar wel echte gentlemen. Daar heb ik enorm veel respect voor en ik hoop dat ik in de toekomst ook in dat straatje zal passen, haha. 😉

 

 

Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een veganistische lifestyle?

  • Mocht je deze stap willen maken. Doe dit dan langzaam. Dit werkt voor de meeste mensen het beste. Dus pas eerst 1 of 2 maaltijden aan en voel je absoluut niet schuldig als je een keer zin hebt in iets dat je lekker vindt of nog te lastig vindt om op te geven, zoals kaas of melkchocolade.
  • Haal de scherpe kantjes af van het strenge veganisme. Het is voor de meeste mensen al lastig genoeg! Ga je uit eten en zie je een heerlijk vegetarisch gerecht? Dan kan je deze best nemen.
  • Lees je goed in zodat je bij vragen of discussies de verstandigste kan zijn en gewoon kan antwoorden zonder dat het een emotionele strijd wordt.
  • Respecteer je medemens. Dus ook diegene die nog niet een veganistische lifestyle hebben. Onthoud dat jij bij de overstap naar een veganistische lifestyle in het begin ook riep: “Ik kan dit niet volhouden!”

 

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?

Ik zou heel graag een kookboek willen uitbrengen of ooit een biografie.

 

 

Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?

  1. Op TV werken als presentator. Dit lijkt mij op het lijf geschreven.
  2. Een biologische “Your Plant-Based Coach boerderij” waar we mensen bij elkaar kunnen brengen voor lezingen, kookworkshops, sport en vooral plezier hebben.
  3. Nog meer mensen inspireren, omdat ik denk dat het mijn kracht is om mensen bij elkaar te brengen, zodat we meer van elkaar kunnen leren.

 

Ben je gelukkig?

Op dit moment zeker. Na de overstap van defensie naar zelfstandig ondernemer leefde ik wel in een periode van spanning, maar met wat ik nu doe, de mensen die ik ontmoet, en het vooruitzicht op wat er nog komen gaat maken mij een zeer gelukkig mens.

 

 

Wat is jouw definitie van succes?

Je bent 40% verantwoordelijk voor je eigen succes! Dus óf je kunt gaan zitten wachten op het moment dat succes naar je toe komt, óf je gaat je passie en gevoel achterna en probeert je succes te halen uit de dingen die je gelukkig maken!

 

Gedeeld: Een korting.

Speciaal voor alle volgers van Claire’s Mission wil ik een korting aanbieden van 5% op een meal plan of coaching/body plan. Je kunt hier tot 30 september aanstaande gebruik van maken door de code ‘ClaireYPBC5’ te gebruiken. 🙂

 

 

 

[separator]

 

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: