Wist je dat hart- en vaatziekten op dit moment doodsoorzaak nummer 1 in de wereld zijn? Petricia Siepman van Plant Made Pretty en The Healthy Heart heeft er haar missie van gemaakt om dit te veranderen en om mensen de kracht van plantaardige voeding te laten ervaren. In dit interview deelt ze haar tips, ervaringen en haar weg naar een vegan leven. Laat je inspireren door deze enorme lieverd. Heel veel lees plezier!
Inhoud verberg
Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
Ik heb `s ochtends altijd even nodig om wakker te worden. Ik ben zeg maar een dieseltje wat langzaam op gang komt. Ik vind het heerlijk om lekker in stilte m’n gang te gaan, te douchen, te make-uppen en mijn haar te doen. Meestal heb ik de dag ervoor mijn to-do lijstje gemaakt en mijn spullen voor de dag klaargelegd, inclusief outfit. Dat geeft in de ochtend rust. Na mijn klaarmaak ritueel doe ik een bakkie met mijn man. Ik moet trouwens zeggen dat het wakker worden in de ochtend veel beter gaat, nu ik beter slaap. We kijken ’s avonds geen TV meer en op de één of andere manier slaap ik daardoor beter en word ik uitgerust wakker.
Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?
Mijn vriend en ik besloten in 2013 om minder vlees te eten. We hadden het boek ‘De Voedselzandloper’ gelezen van Kris Verburgh en we waren erachter dat iedere dag vlees eten niet goed is voor de gezondheid. Half september 2015 kwam bij mij de omschakeling om helemaal te stoppen met vlees en vis. Ik wist al wel een tijdje hoe het eraan toeging in de veeteelt en ik had de welbekende documentaires gezien, zoals ‘Vegucated’ en ‘Forks over Knives’. De gedachte van wat vlees ooit geweest was – wie het ooit geweest was – kreeg ik niet meer uit mijn hoofd. Ik dronk al een tijd geen melk meer – ik merkte dat mijn astma en eczeem onder controle waren zonder melk – en daarom leek het mij wel te doen om helemaal geen dierlijke producten meer te eten. Ik besloot om het te gaan onderzoeken en ik startte mijn blog om verslag te doen van mijn proces. Ik bezocht veel vegan blogs en ik las een aantal boeken (‘How not to die’, ‘The China Study’, ‘A plea for the animals’). Wat ik leerde sloot erg aan bij mijn filosofie over voeding, namelijk: let food be thy medicine and medicine be thy food. Ik realiseerde mij dat ik dierlijke producten niet nodig heb en dat het zelfs schadelijk is voor mijn gezondheid. Ik wilde dieren niet meer gebruiken voor mijn tijdelijke genot. Eerst at ik voor het gemak nog buiten de deur vegetarisch, maar op een gegeven moment kon ik dat ook niet meer. Het voelt goed om op geen enkele manier bij te dragen aan leed. Het is een soort rechtvaardigheidsgevoel.
Ik vond het ontdekken van recepten een super leuk proces. Ik begon met kookboeken van The Happy Pear en ik kwam erachter dat je alles kan veganizen. Alles is vervangbaar!
Het lastigste was omgaan met kritiek. Mensen voelen zich op de één of andere manier toch aangevallen als je iets doet wat buiten hun comfortzone is. Ooit was het buiten mijn comfortzone, daarom probeer ik het zelf niet aan te wakkeren en ik probeer situaties en mensen goed in te schatten. ‘Kan hij/zij het handelen of niet’.
Het is bij mij niet van de één op andere dag gegaan. Stap voor stap heeft bij mij goed gewerkt. Hoe meer ik mij erin verdiepte hoe beter ik wist hoe ik dingen kon toepassen. Het begon bij eten, maar ook in de badkamer ben ik vegan. Mijn advies is: take your time! Ieder proces mag er zijn.
Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?
Mijn man vindt het fijn om gewoon naar de winkel te gaan en een rondje te lopen. Maar ik vind het fijn om een lijstje te maken. Meestal doen we samen boodschappen en dan doen we een combi: rondje doen en tegelijkertijd een lijstje afwerken. We kopen het liefst groente en fruit bij een biologische teler in de buurt, op de markt en verder bij Lidl. Meestal gaan we naar AH voor de fijne vegan producten, vooral als er weer een familiefeestje of barbecue aan zit te komen (ik neem het liefst mijn eigen eten mee).
Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
Mijn schoonzusje is bijna haar hele leven vegetariër en volgens mij eet ze steeds vaker plantaardig. Mijn moeder knipt stukjes uit de krant over veganisme en dingen die te maken hebben met hart- en vaatziekten. Ze laat me regelmatig weten wanneer ze weer geen vlees of zelfs helemaal geen dierlijke producten heeft gegeten: ‘Petries, dit zou jij ook kunnen eten’. Iedere keer als mijn moeder mijn vegan appelkoek heeft gemaakt, krijg ik een berichtje dat het lekker was. Mijn man is niet vegan, maar thuis eten we altijd samen. Mijn man kookt vaak en heel lekker (vegan recepten van Avantgarde Vegan – Gaz Oakley, The Happy Pear, Tim Shieff en Jamie Oliver zijn favoriet) en hij heeft ervoor gekozen om thuis in ieder geval vegan te eten.
Ik ben drie dagen per week docent Engels op een middelbare school. De meeste collega’s en leerlingen weten dat ik vegan ben. Ik vind het grappig dat leerlingen er soms meer open voor staan dan collega’s. Ik denk dat het te maken kan hebben met conditionering, opvoeding en vaste patronen. Leerlingen hebben mooie, eerlijke vragen over waarom ik doe wat ik doe en ze snappen het stukje dierenliefde meestal wel.
Je blogt op Plant Made Pretty. Hoe is de naam en het idee hiervoor ontstaan?
Ik wilde mijn proces wat betreft veganistisch leven en plantaardig eten met mensen delen om hen te inspireren. Ik hecht veel waarde aan de kracht van plantaardige voeding, vandaar ‘plant’. Ik wilde over alle aspecten van mijn levensstijl bloggen, dus ook over beauty. En persoonlijk vind ik het belangrijk om jezelf mooi te vinden. Mijns inziens is een gezond lijf, leedvrij leven en lief zijn voor jezelf daar debet aan. Vandaar ook ‘made pretty’, mooi door planten. Een andere betekenis die ik er ook aan geef is dat planten in een positief daglicht mogen komen, planten mooi laten zijn.
Waar blog je allemaal over?
Ik blog over voeding en gezondheid, dingen die mij raken (soms moet ik even iets kwijt en dat gaat schrijvend het fijnst), beauty (tips en product reviews) en verder deel ik recepten. Binnenkort ga ik mij wat meer richten op andere manieren om je footprint te verminderen, zoals spullen hergebruiken (tips en upcycle DIY’s) en plastic minderen.
Wat zijn de 3 mooiste reacties die je ooit op je blogs ontvangen hebt?
Ik vind het mooi als iemand aan mij vertelt te minderen/stoppen met een dierlijk product na aanleiding van wat ik heb gedeeld op mijn site of op Instagram. Zo zijn er een paar mensen gestopt met melk, na aanleiding van mijn artikel: ‘Het leed dat melk heet’. Verder vond ik het superleuk om te horen dat een lezer mijn ‘no cheese’ cheesecake altijd maakt als traktatie en dat non-vegans de taart heel lekker vinden. ‘Missie geslaagd’, denk ik dan.
Na aanleiding van mijn artikel ‘Where is the love’ kwamen er twee hele mooie reacties. MissNatural wilde het artikel heel graag in haar magazine plaatsen en ik werd gevraagd om mee te schrijven aan het boek ‘, over de Nederlandse veeteeltindustrie. Beide reacties hebben ervoor gezorgd dat nog meer mensen in aanraking zijn gekomen met veganisme. Dat soort dingen zijn super gaaf.
Krijg je ook weleens kritiek en zo ja, hoe ga je hiermee om?
Sommige mensen begrijpen niet waarom ik zo streng ben (voor mij voelt dat helemaal niet streng) en waarom ik soms niet even kan sjoemelen. Er zijn ook mensen die niet kijken naar wat ik wèl doe om mijn footprint te verminderen, maar vooral kijken naar wat ik niet doe. Ik eet bijvoorbeeld soms vleesvervangers waar soja in zit. Daar kunnen mensen soms over vallen en dan kijken ze niet meer naar wat zij zelf nog allemaal kunnen doen voor de aarde. Ze vergeten vaak – of weten niet – dat dieren in de veeteeltindustrie gevoerd worden met soja en dat er veel meer soja nodig is voor 1 kilo vlees dan dat ik opeet via vleesvervangers. Volgens mij is het 15 kilo voer voor 1 kilo vlees.
Ik woon in een klein dorp met een kleine stad in de buurt. Ik voel het als mijn plicht om restaurants en lunchrooms te vragen om iets veganistisch voor mij te maken. Dit om te laten zien dat er vraag naar is en om de medewerkers kennis te laten maken met het veganisme. Soms levert dit kritiek op, vindt men het te moeilijk en krijg ik een bordje ijsbergsla. Maar andere keren staat men er juist voor open, vraagt men om advies en krijg ik een prachtig bordje eten. Kritiek wat dit soms oplevert vind ik totaal niet erg, want ik weet waar ik het voor doe.
Je geeft daarnaast ook voedingsadvies. Kun je hier wat meer over vertellen?
Op Plant Made Pretty is dit begonnen met een detox. In mijn begindagen als vegetariër wilde ik ervaren hoe het was om zo puur mogelijk te eten. Daarom deed ik een 10-daagse rawveganjuice detox. Ik merkte dat dit zowel lichamelijk als mentaal voor mij voordelen opleverde. Sindsdien doe ik minsten één keer per jaar (meestal rond het begin van de lente) een 10-daagse detox. Hier bedenk ik regelmatig nieuwe recepten bij en deze update ik in het detoxboek wat op mijn site staat. Hier zit persoonlijke begeleiding bij. Mensen mogen mij ook vragen om speciaal voor hen een detox samen te stellen gericht op de behoefte en de doelen van de desbetreffende persoon. Verder kunnen mensen bij mij terecht voor consulten over het verbeteren van de gezondheid met behulp van voeding. Sommige mensen willen afvallen, anderen willen een betere huid en weer anderen willen meer energie.
Wat is het beste voedingsadvies wat je ooit zelf gekregen hebt en gegeven hebt?
Het beste voedingsadvies wat ik heb gehad was van een homeopathisch arts. Ik was 17, ik had eczeem en hij vertelde mij dat het niet heel slim was om melk te drinken. Daar ben ik mee gestopt en mijn huid werd stukken beter (later toen ik ook stopte met vlees, had ik nergens last meer van en merkte ik mijn astma ook niet meer).
Wat ik eigenlijk bij bijna iedereen zeg is: het gaat om de kwaliteit van je voeding. En: luister naar je lichaam.
Vroeger als tiener was ik nogal van het calorieën tellen. Hiermee verloor ik het oog op wát ik precies naar binnen werkte en hierdoor verminderde mijn energie en fitheid. Ik was tekorten aan het opbouwen. Ieder lichaam is anders, je gaat verschillende fases door en je lichaam verandert. Daarmee is je energiebehoefte en je behoefte aan bepaalde voedingsstoffen ook veranderlijk.
Een vrouw die bij mij kwam met verminderde energie, dacht dat ze toch redelijk gezond at. Verder was ze vaak verkouden. Het bleek dat ze veel te weinig at en daardoor te weinig energie en essentiële voedingsstoffen binnenkreeg. Ze was bang om aan te komen, ze at sporadisch fruit, omdat ze dacht dat de suikers in fruit niet goed waren. Haar verminderde energie en haar lage weerstand gaven aan dat er iets mis was. Ze ging aan de slag met mijn adviezen en leerde fruit daardoor weer beter waarderen. Haar energieniveau werd stukken beter en ze voelde zich veel fitter. Ze gaf aan nauwelijks meer energiedips te hebben en naar eigen zeggen had ze geleerd om beter naar haar lichaam te luisteren.
Naast oprichter van Plant Made Pretty ben je ook betrokken bij The Healthy Heart. Hoe ziet jouw rol er als Health Coach en manager uit?
Binnen The Healthy Heart hebben we samen leefstijlprogramma’s ontwikkeld voor mensen die hart- en vaatziekten willen voorkomen en genezen. We hebben ervoor gekozen om het hier niet alleen over voeding te hebben, maar ook over stressreductie en beweging. Naast onze leefstijlprogramma’s is er persoonlijke begeleiding mogelijk en dit doe ik als Health Coach. Hart- en vaatziekten zijn op het moment doodsoorzaak nummer 1 in de wereld, het is onze missie om dit te veranderen en om mensen de kracht van plantaardige voeding te laten ervaren. In Nederland sterven er iedere dag 106 mensen aan hart- en vaatziekten, ons doel is dat te stoppen. We zijn nu bezig om The Healthy Heart op de kaart te zetten. Dit doen we door ons netwerk te vergroten, door te praten met professionals in de gezondheidszorg en door zichtbaar te zijn op o.a. Social Media.
Wat voor type veganist ben je?
Ik probeer het veganisme positief te belichten door het te hebben over de voordelen van veganisme en de gezondheidsvoordelen van plantaardig eten. Het er constant over hebben en boos worden op vleeseters heeft mijns inziens niet veel zin en werkt averechts.
Ik heb geleerd dat je altijd een gezamenlijk doel hebt met anderen. Een gezonde aarde achterlaten voor je kinderen of gezond oud worden zijn dingen waar veel mensen zich in kunnen vinden. Ik probeer daar de focus op te leggen in gesprekken over veganisme en plantaardig eten.
Bij gezond leven hoort wat mij betreft ook af en toe eens goed zondigen. Ik hou van taart, ijs, friet, chips, pizza, etc. Ik eet denk ik 80-90% plantaardig (zo onbewerkt en puur mogelijk) en 10-20% veganistisch.
Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
Poeh, lastig. Ik kan niet één persoon kiezen. Van een aantal mensen heb ik geleerd dat ik mag zijn wie ik ben en dat ik mag vertrouwen op wat ik kan, bijvoorbeeld Tony Robbins. Verder ben ik redelijk fan van The Happy Pear-tweeling Steve en Dave. Ze hebben een super leuk bedrijf en inspireren megaveel mensen en op een aanstekelijk positieve manier. Verder hebben o.a. Michael Greger (‘How not to die’ en nutritionfacts.org), dr. Caldwell Esselsteyn en dr. T. Colin Campbell mij laten zien wat plantaardige voeding kan doen voor je lichaam, hoe geweldig fascinerend het menselijk lichaam is en hoe mooi het is dat het menselijk lichaam in staat is om zich te genezen.
Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een veganistische lifestyle?
Probeer het en ontdek stap voor stap hoe je het kan toepassen en wat bij je past. Iedere stap is mooi meegenomen en ieder proces hierin is goed. Weet dat alles vervangbaar is en dat je niet hoeft in te leveren op smaak.
Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Mijn droom is dat medicijnen tegen hart- en vaatziekten overbodig worden.
Een persoonlijke droom is om een boek te schrijven over hart- en vaatziekten. Ik ben hier al mee begonnen en het zou super gaaf zijn als het een succes mag worden.
Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
- Vrede en rechtvaardigheid voor alle aardbewoners. Ik heb het volgende op een poster staan en ik geloof hier heilig in: “I pledge allegiance to the earth and to all of her creatures. One planet united in harmony with universal love and compassion for all.”
- Dat mensen de kracht van plantaardige voeding ervaren. Er zouden veel meer gezonde mensen rondlopen en er zou veel geld bespaard kunnen op gezondheidszorg. En niet geheel onbelangrijk: dieren hoeven niet meer te lijden.
- Dat mensen zuinig zijn op de aarde en de natuur, zodat de aarde nog lang mag bestaan en zodat natuur niet meer het onderspit hoeft te delven voor economisch gewin.
Ben je gelukkig?
Ja!
Wat is jouw definitie van succes?
Doen wat ik leuk vind. Ik heb echt nog niet zoveel volgers als succesvolle bloggers en influencers, maar toch vind ik mezelf succesvol, omdat ik mijn dagen mag indelen met dingen waar ik warm van word.
Gedeeld: Mijn favoriete recept.
Ik had het al even over mijn vegan appelkoek. Ik deel hier graag vernieuwde versie met appel en aardbeien; een hele makkelijke, frisse en lekkere traktatie. Enjoy!
[separator]