‘’Wake up! De meesten activisten hebben een fulltime baan of studeren.’’ In dit interview doorbreekt Rob Kerpel projectcoördinator bij Ban de Jacht van Animal Rights Nederland verschillende vooroordelen. Hij geeft je een kijkje in de wereld van activisme en dierenliefde. Een mooi mens met een hart van goud. Hij heeft mij overtuigd om onderdeel uit te gaan maken van het Ban de Jacht team. Laat je inspireren door dit interview en wie weet zie ik je snel tijdens één van de acties.
Inhoud verberg
Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
Ik haal mijn energie vooral uit kleine dingen. Van het zien van wilde dieren in vrijheid, word ik al erg blij. Echte rituelen heb ik niet. Behalve een kop zwarte koffie in de ochtend misschien.
Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?
Ik ben sinds 1,5 jaar volledig veganistisch gaan leven. Daarvoor was ik vegetarisch. De omslag is gekomen doordat ik mij ging inlezen in de bio industrie. Zoals velen stond ik niet stil bij het vele leed welke deze industrie met zich meebrengt. Als je er goed over na gaat denken, is het uiteindelijk alleen maar een keuze van producten die in je boodschappenkar terecht komen. Het is dan ook een kleine moeite om producten te kiezen zonder dierenleed.
Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?
Mijn boodschappen zijn heel divers. Van gezond tot feel good food. Zolang het maar zonder dierenleed is. Ik ben mij wel veel meer bewust geworden van E nummers.
Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
Indien je kiest voor het veganisme, heeft dat hoe dan ook invloed op mensen. Er komen vragen wat de reden van die keuze is. De ene persoon vindt het extreem, de andere gaat er over na denken. Onze katten staan voor een gedeelte op veganistische brokken. We hadden deze dieren al voordat we vegan werden. Het blijft een dubbel gevoel. Katten hebben vlees nodig, en ik koop dat liever niet. Een goede oplossing is hier nog niet voor helaas.
Je bent projectcoördinator bij Ban de Jacht van Animal Rights Nederland. Hoe ziet je rol eruit?
Door mijn fulltime werk kan ik de coördinatie niet alleen doen, we hebben een stuurgroep opgericht waar iedereen een rol heeft. Mijn rol is onder andere het screenen van nieuwe vrijwilligers voor ban de jacht en het coördineren op de actie locaties. Indien we niet aan onze taken toe kunnen komen, pakt een andere persoon uit de stuurgroep dit op.
Wanneer en hoe ben je begonnen met het verdedigen van de rechten van ieder dier?
Met activisme ben ik een goed jaar actief. Voor die tijd stond ik niet heel erg stil bij al het leed, ondanks dat ik gek op dieren was. Zoals velen zat ik in een bubbel, die eerst moest klappen voordat je over bepaalde zaken gaat nadenken. Ik kon mij niet vinden in het leed wat dieren wordt aangedaan en ik ben van hieruit verder gegaan. Mijn vriendin was hier al verder in en zij heeft mijn ogen wel geopend
Hoe ziet een Ban de Jacht actie eruit?
Met een groep activisten spreken we af op een verzamelplaats. Daar vandaan gaan we kijken waar er gejaagd wordt. Zodra er jagers gespot worden, proberen we zo snel mogelijk dieren te verjagen van die locatie. Je begrijpt vast wel dat we niet met open armen ontvangen worden, waar we op zich blij mee zijn. Het betekend namelijk dat onze acties wel degelijk een verschil voor de dieren kunnen maken.
Wat is het meest heftige wat je ooit hebt mee gemaakt met Ban de Jacht?
Het feit dat er dieren voor je ogen worden neergeschoten en de frustratie dat het niet altijd te voorkomen is dat er dieren geraakt worden. Er is niet 1 specifieke situatie te noemen die mij is bij gebleven. Bij iedere actie waarbij confrontaties met jagers plaats vinden, is er wel een gebeurtenis die je bij blijft.
Wat betekend Animal Rights Nederland voor jou?
Animal Rights Nederland is één van de weinige stichtingen die achter hun principes blijven staan en geen water bij de wijn doen. Animal Rights gaat naar plaatsen toe waar dierenleed is waar vele andere stichtingen de handen niet aan willen branden. De manier van werken en onderbouwen spreekt mij erg aan. Ik ben dan ook heel blij dat ik deel uit mag maken van deze organisatie.
Wat voor kwaliteiten moeten iemand hebben om een goede dierenactivist te zijn? Heb je hier ook tips voor?
Het hangt af van de type actie. Bij ban de jacht acties is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je emoties niet de overhand krijgen. Dat valt in sommige gevallen niet mee omdat je je vaak machteloos voelt. Het is belangrijk om te kijken naar de dieren die gered worden. Het is vaak geen pretje om getuigen van een jachtpartij te zijn, maar als je op de bank blijft zitten wordt er alsnog geschoten. In het veld heb je nog een kans om leed te voorkomen.
Je ziet enorm veel dierenleed en maakt ontelbaar veel traumatische gebeurtenissen mee. Hoe verwerk je dit?
Ik probeer er zelf rationeel mee om te gaan. Ik weet dat ik niet ieder dier kan redden maar voor de dieren die ik kan waarschuwen, maken ik en de andere activisten een verschil. Iedereen gaat er op een andere manier mee om en er is denk ik niet een juiste manier te benoemen om met gevoelens om te gaan.
Je werkt vrijwillig bij Animal Rights Nederland naast een fulltime baan. Hoe combineer je dit en waar vindt je de tijd?
Er zijn momenten dat het niet meevalt om Ban de Jacht en mijn werk te combineren. Maar voor alles is een oplossing, ik hoef het tenslotte niet alleen te doen. Vaak wordt het verwijt gemaakt dat activisten werkeloos zijn, niets beters te doen hebben en werk moeten gaan zoeken. Voor de mensen die nog steeds dit beeld hebben….Wake up.. Bijna alle activisten hebben een fulltime baan of studeren nog. Ik hoop wel dat de vele veganisten die Nederland kent, meer actie willen ondernemen. Ook al werken ze fulltime.
Opkomen voor je principes vraagt meer dan plantaardig eten naar mijn idee.
Hoe ga je om met kritiek?
Dat ligt helemaal aan de situatie. Als de kritiek in mijn ogen terecht is, dan doe ik hier iets mee.Krijg ik kritiek op de acties die we voeren, dan veeg ik dat direct van tafel met onderbouwde argumenten. Het mooiste voorbeeld was een vrouw van een jager die kritiek op onze acties had. We hadden namelijk een “leuk dagje uit” verpest voor een grote groep mensen. Ze doelde op de jagers. Fantastische kritiek, daaruit blijkt dat onze actie zeer effectief was.
Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
Ik heb geen personen als voorbeeld. Ik bewonder iedereen die zich inzet tegen dierenleed. Wel zie ik dieren als voorbeeld. Deze doden niet voor de lol. Vaak zie je in het dierenrijk een compassie waar mensen nog iets van kunnen leren. Overigens heb ik wel veel bewondering voor mijn vriendin. Ondanks dat ze dierenleed niet kan aanzien, blijft zij zich sterk maken voor de rechten van dieren, ook al betekend dit een zware geestelijke belasting voor haar.
De hunt saboteurs in Engeland zijn als organisatie wel een voorbeeld. We doen ons best om op hetzelfde niveau te komen.
Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een veganistische lifestyle?
Tips? Ehh gewoon doen lijkt mij. Gezien alle schandalen van de laatste tijd, lijkt mij dat reden genoeg om voor het veganisme te kiezen.
Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Dromen is leuk. Dromen realiseren is nog veel leuker. Ik hoop dat de jacht door het grote publiek gezien gaat worden en dat de publieke acceptatie afneemt. We hebben het verzoek gehad om actie te gaan voeren met de Engelse hunt sabs. Misschien is dit iets voor de toekomst.
Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
Wens 1: Een sanctuary met veel dieren.
Wens 2: Meer dieren.
Wens 3: Bewust wording van mensen.
De reden waarom: Bezoek stichting Melief eens op een open dag.
Het ligt voor de hand om te schrijven “geen dierenleed meer in de wereld”. Maar als ik iets wens, kies ik er voor om iets haalbaars te wensen. Met een opvang kan je mensen zeer bewust maken dat bijvoorbeeld een varken niet anders is dan een hond, die in Nederland wel heilig is verklaard. Indien mensen die oogkappen afdoen en ook een varken als een individu zien, dan pas zal er echt iets veranderen.
Ben je gelukkig?
Tot een bepaalde hoogte wel. Op veel vlakken heb ik niets te klagen. Met het bezig zijn op het gebied van dierenleed betaal je een prijs. Het gaat je niet in de koude kleren zitten. Onwetendheid is vaak beter om gelukkig te worden. Als niets je interesseert hoef je je ook nergens druk om te maken. Helaas gaat dit niet op voor miljoenen dieren die lijden. Indien ik een stukje van mijn eigen geluk moet inleveren, om het lot van dieren te kunnen verbeteren, lijkt mij dit een kleine prijs om te betalen.
Wat is jouw definitie van succes?
Dat dit interview niet als saai wordt ervaren hahaha. 😀
Succes is heel betrekkelijk. In deze maatschappij is de maatstaf geld en materiële spullen bezitten. Ik heb daar zelf niets mee. Indien het bewust maken van mensen mij lukt, vindt ik dat wel onder de noemer “succes” vallen.
Gedeeld: Ban de Jacht campagne
Ik wil de Ban de Jacht campagne wel even delen. Voor de mensen die overwegen om actie te gaan voeren, kijk ook eens naar het dierenleed in het wild. De natuur is niet schattig of leuk, maar keihard. Dieren hebben het al zwaar genoeg in deze omstandigheden, en de mens hoeft het niet nog zwaarder te maken. Temple Grandin heeft de uitspraak “nature is cruell, but we don’t have to be”. De jacht brengt zo veel onnodig leed met zich mee, wat door weinig mensen wordt gezien.
Ik hoop dat door dit interview, mensen zich willen inzetten tegen de jacht. Aanmelden kan op de website van Animal Rights (klik hier).
[separator]
PS: De prachtige header foto is gemaakt door Robert Molenaar. Voor het lezen van zijn interview klik hier.
[separator]